منو
 کاربر Online
1012 کاربر online
 : زمین شناسی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline اصغر نامور 3 ستاره ها ارسال ها: 290   در :  شنبه 16 دی 1385 [17:52 ]
  خطرات تهديدکننده سفره هاى آب زيرزمينى در استان گلستان
 

به دليل خطرات تهديدکننده سفره هاى آب زيرزمينى در استان گلستان از جمله وجود آب هاى شور زمينى در قسمت هاى مرکزى، پيشروى آب شور دريا و همچنين هزينه هاى بالاى دسترسى به آب هاى زيرزمينى، امکان توسعه منابع آب زيرزمينى به مقدار زياد وجود ندارد.
مهندس «سيدمحسن حسينى»، معاون حفاظت و بهره بردارى شرکت سهامى آب منطقه اى گلستان ضمن بيان اين مطلب ، اظهار داشت: همچنين در قسمت هاى شمالى حوزه آبريز گرگانرود و در تمام حوزه آبريز اترک، امکان استفاده از اين منابع ناچيز است. وى افزود: سفره هاى آب زيرزمينى استان نياز جدى به بهره بردارى صحيح و حفاظت همگانى دارند و افت سطح آب در اين منابع به دليل الگوى نامناسب مصرف، خطرى براى منافع آب زيرزمينى استان است. از اين رو، سازمان آب منطقه اى، براى حفظ کمى و کيفى منابع آب زمينى به ويژه در بخش آب شرب ۸ ميدان ممنوعه، در بخش هايى از آبخوان زيرزمينى شهرهاى کلاله، گاليکش، گنبد، مينودشت، آزادشهر، خان ببين، على آباد، کردکوى و بندرگز را براى تأمين آب شرب شهروندان استان اختصاص داده و اجازه برداشت ديگرى را نمى دهد. وى در ادامه افزود: بيش از ۱۶ هزار چاه آب، ۴ هزار چشمه، ۳۰۰ قنات و ۴ رودخانه، منابع آبى استان گلستان را تشکيل مى دهند. همچنين در اين استان ۴ هزارو ۱۵۹ دهنه چشمه شامل ۱۰۰ دهنه چشمه آبرفتى وجود دارد.مهندس حسينى، تعداد کل چاه هاى مجاز استان را ۱۶ هزار و ۵۸۳ حلقه چاه عنوان کرد و گفت: ۳۶۳ حلقه از اين چاه ها صنعتى، ۲۶۹ حلقه چاه شرب و ۱۵هزار و ۹۴۱ حلقه چاه کشاورزى است که چاه هاى کشاورزى بيشترين برداشت ساليانه آب هاى زيرزمينى استان را دارند. وى با بيان اين که بيشتر چاه هاى استان نيمه عميق است، تصريح کرد: ۵ هزار و ۴۴۳ حلقه چاه عميق و بيش از ۱۱ هزار چاه نيمه عميق و با عمق کمتر از ۵۰ متر در استان وجود دارد. همچنين ۳۰۰ رشته قنات با آبدهى ۴۳ ميليون مترمکعب در وسعت ۸۸۰ کيلومترى دشت هاى استان گلستان واقع شده اند. وى خاطرنشان کرد: در مجموع پتانسيل آب زيرزمينى استان حدود يک هزارو ۲۵۰ ميليون مترمکعب است که هم اکنون حدود ۹۷۹ ميليون مترمکعب از طريق چاه ها، قنوات و چشمه سارهاى آبرفتى و سازندهاى سخت استحصال مى شود.اما رودهاى ديگر که نقش حياتى در توسعه استان داشته و شريان حيات کشاورزى منطقه را تشکيل مى دهند، شامل ۴ رودخانه، اترک، گرگانرود، قره سو و بخشى از حوزه آبريز خليج گرگان که بالغ بر ۴۰ شاخه از آن جدا شده و اغلب از جنوب به شمال جريان دارند.از آنجايى که جريان اين رودها به شدت به ريزش هاى جوى پراکنده فصل زمستان و بهار بستگى دارد و علاوه بر اين به دليل شيب تند و عمق زياد رودخانه ها، بهره بردارى از اين منابع به روش سنتى امکانپذير نيست، ۳ سد مخزنى وشمگير، کوثر يا نومل، گلستان يک و مجموعه آلاگل آب اين رودخانه ها را جمع آورى مى کنند. در پايان «نادعلى حاجيلرى» رئيس هيأت مديره شرکت آب منطقه اى استان گلستان در مورد رودخانه هاى استان گفت: پتانسيل اين رودها يک ميليون و ۲۳۵ مترمکعب است که حجم کنونى بهره بردارى از آن ها بالغ بر ۶۳۴ ميليون مترمکعب برابر با ۵۱ درصد از پتانسيل يادشده است و به ميزان ۶۰۱ ميليون مترمکعب يعنى ۴۹ درصد امکان توسعه دارد.

  امتیاز: 0.00