منو
 کاربر Online
1027 کاربر online
 : فیزیک
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  سه شنبه 28 آذر 1385 [05:30 ]
  آزمایش ساده و جالب فیزیک
 

چند آزمایش ساده و در عین حال جالب فیزیک می خواستم. اگر ساده نبود هم عیبی ندارد. اگر لطف کنید ممنون می شوم.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  جمعه 16 بهمن 1383 [08:25 ]
  آزمایش یانگ (از طریق تماس با ما)
 

نام و نام خانوادگی:ملیکا
چرا در آزمایش یانگ از نور تک رنگ(لامپ روشنایی سفید )استفاده شده است؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟



  امتیاز: 0.00    نمایش یاسخ های این پست  
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  یکشنبه 05 تیر 1384 [17:04 ]
  آزمایشگاه اپتیک
 

آزمایشگاه اپتیک در مجموعه تورها راه اندازی شد. شما نیز آزمایشهای مشابهی را جهت بهتر شدن شبکه بفرستید با اسم خودتان مطرح کنیم.

به زودی آزمایشگاههای دیگری نیزی ایجاد خواهیم کرد.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  شنبه 05 فروردین 1385 [17:11 ]
  آزمایش با یخ؟؟؟
 

سلام

قطعه ای یخ را در یک لیوان آب سرد بیندازید. آیا می توانید با استفاده از یک تکه نخ و مقداری نمک طعام، آن را از لیوان بیرون بیاورید؟

چه می کنید؟ نخ را دور یخ می بندید و آن را گره می زنید و...؟ این کار تقریبا غیر ممکن است. راه حل دیگری به ذهنتان می رسد؟

  امتیاز: 0.00    نمایش یاسخ های این پست  
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  سه شنبه 29 فروردین 1385 [12:52 ]
  آزمایشات فیزیک
 

از دوستانی که آزمایشات فیزیک و مخصوصا مکانیک انجام داده اند . تقاضا می شود در صورت امکان شرح و نتایج آن را در این قسمت توضیح دهند تا بقیه دوستان هم با آزمایشات آنها بیشتر آشنا شوند.

با تشکر از شما عزیزان.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  دوشنبه 29 آبان 1385 [06:59 ]
  آزمایش های فیزیک دانشگاهی
 

rolleyes

  امتیاز: 0.00    نمایش یاسخ های این پست  
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  شنبه 25 آذر 1385 [16:00 ]
  آزمایش دیوسیون – کرمر
 

آزمایش دیوسیون – کرمر: در سال 1927 دیوسیون و گرمر که در آزمایشگاه شرکت بل کار می کردند ، با تابانیدن باریکه الکترون بر سطح بلور نیکل الکترونهای بازتابیده در زوایای مختلف را مورد مطالعه قرار دادند. حتی صافترین سطحها نیز از نظر الکترونی ناهموار میباشند و در نتیجه الکترونها در جهات مختلف ، بازتاب پخشی داشته اند. آزمایش دیوسیون - گرمر نشان داد که الکترونها به همان گونه ای بازتاب می یابند که پرتو ایکس پس از برخورد به همان بلور بازتابیده می شوند، یعنی الکترونها پراشیده می شوند.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  سه شنبه 28 آذر 1385 [05:30 ]
  آزمایش جذاب
 

چند آزمایش جذاب جدید فیزیک می خواستم.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  سه شنبه 28 آذر 1385 [07:05 ]
  آزمایشات جالب
 

با سلام

آزمایشات بسیار و جالبی در شبکه موجود می باشند، برای نمونه شما می توانید به پیوندهای زیر مراجعه کنید:

img/daneshnameh_up/2/26/Prism.gif



چند تا آزمایش جالب هم امروز یا فردا براتون همین صفحه پست می کنم.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  چهارشنبه 29 آذر 1385 [06:28 ]
  آزمایش پرتاب با سرکه
 

سلام

پرتاب کننده موشک

در این آزمایش، موشک شما چوب پنبه ای است که چند رشته کاغذ به آن متصل شده اند. دستگاه پرتاب کننده موشک نیز بطری خالی نوشابه ای حاوی نیم فنجان آب و نیم فنجان سرکه است. یک قاشق چایخوری جوش شیرین را روی یک تکه حوله کاغذی به ابعاد 10 سانتیمتر بریزید. کاغذ را به شکل لوله کنید و دو انتهای آن را طوری بپیچید که جوش شیرین از آن بیرون نریزد. بطری را بیرون از منزل و به جایی ببرید که چوب پنبه جای کافی برای پرتاب داشته باشد. کاغذ را ته بطری بیندازید و چوب پنبه را تا آنجا که می توانید محکم روی در بطری فضار دهید.

مایع موجود در بطری به تدریج حوله کاغذی را خیش می کند. جوش شیرین با سرکه تشکیل واکنشی می دهد که موجب تولید گاز دی اکسیدکربن می شود. با افزایش حجم گاز دی اکسیدکربن حاصل، فشار درون بطری نیز افزایش می یابد. سرانجام چوب پنبه با صدای بلندی به سمت بالا پرتاب می شود!

پرتاب کننده توپ

وقتی چوب پنبه در دستگاه پرتاب کننده موشک آزمایش قبل به هوا پرتاب شد، احتمالا متوجه `پس زدن` بطری نشدید. در فیزیک سال اول دبیرستان، سه قانون حرکت نیوتن را خوانده اید. بر اساس سومین قانون حرکت نیوتن برای هر نیروی کنشی (عمل) که بر جسمی وارد می شود، نیروی واکنشی (عکس العمل) مساوی و در جهت مخالف آن وجود دارد که بر جسم دیگر وارد می شود. در این آزمایش، عمل (پرتاب چوب پنبه) دارای عکس العملی مساوی و در جهت مخالف است (به بطری، نیرویی در جهت مخالف وارد می شود).

برای درک و مشاهده این عکس العمل، مانند آزمایش قبل در بطری آب و سرکه بریزید و حوله کاغذی حاوی جوش شیرین را در آن قرار دهید. چوب پنبه را نیز روی در بطری بگذارید. اما این بار بطری را روی دو مداد گرد بخوابانید. تشکیل گاز دی اکسیدکربن که موجب افزایش فشار داخل بطری می شود، چوب پنبه را در یک جهت به بیرون پرتاب می کند و بطری در جهت مخالف حرکت چوب پنبه روی مدادها می غلتد. چون ممکن است مقداری از مایع درون بطری بیرون بریزد، آن را روی سطحی بگذارید که به سادگی قابل تمیز کردن باشد. اصل عمل و عکس العمل (کنش و واکنش) همان چیزی است که موشکها را خارج از جو زمین به پیش می راند. گازهای داغ از انتهای موشک خارج می شوند (عمل) و موشک در جهت مخالف، در فضا حرکت می کند. (عکس العمل)

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  چهارشنبه 29 آذر 1385 [06:50 ]
  آزمایش آب در الک
 

سلام

این عمل افسانه ای نیست، برای انجام این کار که ظاهرا محال به نظر می رسد فیزیک به ما کمک می کند یک الک سیمی به قطر 15 سانتیمتر و سوراخهایی در حدود یک میلیمتر، یا کمی بیشتر، سیمهای آن را قشری نازک از پارافین، که به زحمت قابل تشخیص است، بگیرد. الک شما باز هم الک است، هنوزسوراخهای آن باز است و به راحتی می توانید سوزن یا سنجاقی را از آن رد کنید، ولی اکنونه می توانید مقداری آب را در آن حمل کنید. فقط موقعی که آب در آن می ریزید دقت کنید و مواظب باشید که آن را تکان ندهید.

علت پدیده

آب چون نمی تواند سیمهای پارافین خورده الک را تر کند در میان سوراخها یک قشر نازک متورمی را به وجود می آورد. همین قشر مانع بیرون ریختن آب از الک می شود. این الک چرب را می توانید حتی بر روی آب شناور نگه دارید، یعنی نه تنها می توانید با آن آب حمل کنید بلکه قادرید مانند قایق آن را روی آب بیندازید. این آزمایش ظاهرا غیر قابل قبول، چندین مساله خیلی معمولی را، که ما به آن عادت کرده و هرگز به علت آن نیندیشیده ایم، توضیح می دهد. قیر اندود کردن بشکه ها و قایق ها، روغن زدن سقفها و به طور کلی پوشاندن هر چیزی که بخواهیم آب در آن نفوذ نکند با مواد روغنی و تهیه پارچه هایی که پوشش پلاستیک دارند. با استفاده از همین خاصیتی است که درباره الک ذکر شد فقط در مورد الک این خاصیت، فوق العاده غیر عادی به نظر می رسد.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  چهارشنبه 29 آذر 1385 [07:04 ]
  آزمایشهای الکتریسیته و مغناطیسی
 

کتاب: آزمایشهای الکتریسیته و مغناطیسی
تألیف: دکتر محمود قرآن نویسی – محمود ملکی دربندی
انتشارات یادواره کتاب - چاپ اول 1373

چکیده

در ابتدا وسایل اندازه گیری الکتریکی معرفی شده پس آزمایشاتی برای صحت قوانین بنیادی الکتریسیته آمده است. در ادامه به محاسبه کمیات مجهول در مدارها جهت طراحی های صنعتی پرداخته شده و اثر گرما در دستگاهها و مدارهای الکتریکی بحث شده است. فصل بعدی آزمایشاتی جهت مطالعه پیل ها و نیروی محرکه و مقاومت درونی آنها و همچنین آشنایی با انباره ها طراحی شده است. آزمایشات فصل چهارم به مطالعه جریان و قوانین الکترومغناطیس و همچنین ترانسفورماتورها ، ژنراتورها و الکتروموتورها اختصاص یافته است. آزمایشات فصل پنجم شامل سلف در مدار RL و RLC و اندازه گیری ضریب نور القایی و مقاومت های ظاهری در مدارهای متناوب است.

فصل ششم شامل آزمایشاتی در زمینه قوانین خازنها و شارژ و دشارژشان است. آزمایشات فصل هفتم به مطالعه اسیلوسکوپ ، بررسی مدار RLC ، بررسی قوانین کیرشهف ، اتصال های مقاومت ، بررسی توان در مدارها و کنتورهای جریان متناوب اختصاص یافته است.

نظر یادتون نره!

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  پنج شنبه 14 دی 1385 [05:53 ]
  آزمایش جرم و فنر
 

سلام

شاید شما تا هم کنون آونگ ساعتهای دیواری را دیده باشید که، مداوم به چپ و راست حرکت می کنند و یک حرکت تکراری را به نمایش می گذارند. به حرکتهایی که در زمانهای مساوی از هر نظر تکرار می شوند، حرکتهای تناوبی می گویند. همچنین به زمانی که طی آن یک نوسانگر، نظیر همان آونگ ساعت، یک حرکت کامل را به انجام برساند، دوره تناوب گفته می شود. در علم فیزیک مطالعه حرکتهای تناوبی از اهمیت بسیاری برخوردار است. اغلب پدیده های طبیعی از آثار تناوبی به وجود می آیند، در بعضی از حرکتهای تناوبی مانند نوسانهای یک فنر و یک یک آونگ دوره تناوب به گونه ای است که می توانیم به سادگی تناوبی بودن حرکت را مشاهده کنیم. اما زمان تناوب بسیاری از حرکتهای تناوبی چنان کم است که به آشکار سازها و نمایشگرهای دقیقی نیاز است. برای نمونه، می توانیم از صوت، نور و الکتریسیته نام ببریم که به نوعی از آثار تناوبی ناشی می شوند.

در این آزمایش می توانیم یک حرکت تناوبی را در یک دستگاه نوسان کننده، که شامل یک فنرو وزنه است مشاهده کنیم و زمان تناوب آن را اندازه گیری نماییم. اما در آغاز باید سختی فنر را محاسبه نموده لازم به ذکر است که فنر و جنس آن، از اهمیت بالایی برخوردار است. فنرهایی که قابل استفاده اند، فنرهایی هستند که، با افزایش نیروئی ثابت، تغییر طول ثابتی در آنها دیده می شود. به عبارت دیگر نیروی وارد به فنر با تغییر طول آن متناسب است.بنابراین می توانیم به فرمولی به شکل زیر برسیم: که در آنK ، ثابت فنر نامیده می شود:

F=K.X

تصویر


برای انجام آزمایش یک فنر، وزنه های 50 و 100و 200 گرمی یک پایه و یک گیره، خط کش مدرج و یک ساعت با ثانیه شمار دقیق مهیا کنید، حال فنر را از گیره بالای پایه آویزان، سپس طول فنر را اندازه بگیرید. در این مرحله وزنه ای (مثلا یک وزنه پنجاه گرمی) به فنر آویخته وطول فنر را مجددا اندازه بگیرید. حال اختلاف در طول فنر را به صورت دقیق محاسبه نمایید. وپس از انجام این آزمایش با وزنه های مختلف نتیجه ها را در جدولی ثبت کنید! سپس اندازه وزنه ها را روی یک محور قائم و طول را با مقیاس مناسب روی یک محور افقی ببرید و نمودار تغییرات F را بر حسب X ترسیم نمایید.

حال یکبار به کمک نتیجه های به دست آمده در جدول و بار دیگر از روی شیب نمودار میانگین K را به دست آورید! اگر آزمایش را به صورت دقیق به انجام برسانید، متوجه خواهید شد که ضریب ثابت (K) به دست خواهد آمد. شما می توانید این آزمایش را با فنرهای متفاوت، از نظر اندازه و میزان سختی تکرار نمایید و ضراب ثابت K را بدست بیاورید! نسبت ثابت K برای بدست آوردن زمان تناوب یک فنر بسیار مهم است.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  سه شنبه 19 دی 1385 [07:24 ]
  آزمایش مربوط به جوشیدن
 

سلام

می دانیم که به واسطه حرکت براونی ممکن است انرژی جنبشی بعضی از مولکولهایی که به سطح مایع می رسند، به اندازه ای باشد که بتوانند از سطح مایع خارج و پراکنده شوند. این فرآیند را تبخیر سطحی می گویند، اما اگر دما در فشار ثابت زیاد شود. داخل ظرف نیز حبابهایی بخار تشکیل می گردد.هنگامی که این حبابها خارج شوند، مایع به جوش آمده است. شما در آزمایش فوق ، با فرآیند تبخیر و عوامل موثر بر آن آشنا خواهید شد.

برای آزمایش اول ، مقدار کمی اتر یا الکل در یک شیشه ساعتی ریخته و آن را در کفه سمت چپ ترازوی حساس قرار دهید و در کفه سمت راست ، آن قدر وزنه بگذارید تا تعادل برقرار گردد. حال مدتی صبر کنید، به سهولت مشاهده خواهید کرد که ، تعادل ترازو بر هم خورده است و کفه سمت چپ سبکتر می شود. علت چیست؟ در آزمایش بعدی ، دو شیشه ساعتی مشابه را اختیار کنید، در آنها با جرم مساوی ، یکی آب و دیگری اتر بریزید و سپس هر یک از آنها را ، در یکی از کفه های ترازو قرار دهید و ترازو را به حالت تعادل درآورید. مدتی صبر کنید، تعادل ترازو به هم می خورد، کدام کف ترازو بالا می رود؟

به عقیده شما علت چیست؟!

در آزمایش سوم ، در هر دو شیشه به میزان مشخص و دقیقا مساوی ، اتر بریزید، آنها را در کفه های ترازو قرار داده و در یکی از کفه ها ، یک کاغذ صافی مچاله شده قرار دهید، و با کمک وزنه های کوچک ، ترازو را ، به حلات تعادل برسانید.
پس از مدتی خواهید دید که باز هم تعادل به هم می خورد، این بار کدام کفه بالا می رود؟! علت چیست؟!

پاسخ روشن است، آب و اتر در آزمایشهای انجام شده تبخیر می شوند. همچنین ، سرعت تبخیر آب و اتر و شرایط محیطی نیز ، موثرند و باعث تفاوت می شوند. در آزمایش بعدی ، در یک بشر ، تا نیمه آب بریزید و آن را روی توری و سه پایه بگذارید و سپس دماسنجی را درون بشر قرار داده وچشمه گرمایی را به کار اندازید تا آب گرم شود. حال به صورت متوالی وضع آب داخل بشر را بررسی کنید. با بالارفتن دما ، ابتدا ، حبابهای ریزی از سطح آب خارج می شوند که عبارتند از هوای محلول در آب ، البته حبابهای درشت تری که از ته ظرف به سمت بالا حرکت کرده و در وسط ظرف ناپدید می شوند نیز وجود دارند.

این حبابها مولکولهای بخار آب هستند که ، مجتمع شده، به طرف بالا می آیند. ولی وقتی به وسط ظرف می رسند، چون آب میان ظرف هنوز گرم نشده مجددا تبدیل به مایع می شوند. و در مرحله سوم نیز ، حبابهای بخار از همه جای ظرف به طرف بالا حرکت نموده، از سطح مایع خارج می شوند، که در این هنگام آب به دمای جوش رسیده است. شما می توانید در تمامی مراحل فوق ، دمایی را که دماسنج نمایش می دهد، یادداشت کنید. هنگامی که به مرحله جوش رسیدید دما ثابت می ماند. این دما را نقطه جوش در فشار محل آزمایش می نامند. هر قدر که مقدار فشار در محل آزمایش بیشتر باشد. نقطه جوش بالاتر است. به هنگام جوش تمام انرژی گرمایی که به وسیله آب جذب می شود، صرف تغییر حالت مایع به بخار می گردد و دمای بخار با دمای آب جوش برابر است.

حال شما باید به راحتی بدانید که چرا ، غذای درون زودپز زودتر پخته می شود، و دستگاههای خنک کننده، چگونه کار می کنند؟!

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  شنبه 23 دی 1385 [14:37 ]
  گرفتن ردیفی از سکه‌ها بر روی ساعد
 

شرح

با قرار دادن 10 یا 20 عدد سکه روی خط کش پلاستیکی و گذاشتن آن بر ساعد دست ، می توانید قانون اول و قانون دوم نیوتن را اثبات کنید. با یک حرکت سریع می توانید دستتان را به طرغ جلو ببرید و تمام سکه ها را در هوا بگیرید.

وسایل لازم

یک خط کش پلاستیکی و 10 تا 20 عدد سکه

توضیح

خط کش پلاستیکی ضروری نیست اما بدون آن ، چیدن 10 یا 20 عدد سکه روی ساعد دست بدون اینکه سر بخورند ممکن است تردستی به نظر برسد. ساعد دستتان باید به طور افقی و خیلی سریع حرکت کند. ساعد دستتان به خط کش نیرو وارد می کند و موجب می شود تا با شتاب ، زیر سکه ها حرکت کند. نیروی گرانش وارد بر سکه ها خیلی کمتر از نیروی گرانش خط کش خواهد بود و چون سکه ها زمان کمی برای سقوط دارند، شتاب کم آنها ، منحصر به ایجاد یک ردیف سکه در هوا می شود. دست شما با حرکت خیلی سریع خیلی راحت می تواند ردیف نسبتا افقی سکه ها را در هوا بگیرد. (اگر حرکت دست شما در 1/0 ثانیه انجام گیرد دورترین سکه تنها 5 سانتی متر پایین تر خواهد افتاد.) در حقیقت وقتی که دستتان ، به طرف جلو حرکت می کند ، حرکت ناچیز آن رو به پایین ، مسافت پایین افتادن دورترین سکه را جبران خواهد کرد. آشکار است که این آزمایش به تمرین نسبتا زیادی نیاز دارد و لازم به تذکر است که هیج کس نباید در مسیر حرکت دست شما قرار گرفته باشد.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  یکشنبه 01 بهمن 1385 [05:59 ]
  آزمایش مغناطیس
 

آزمایش های جذاب مغناطیس مثل کوره ی القایی یا قرقره ی تسلا می خواستم.

  امتیاز: 0.00    نمایش یاسخ های این پست  
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  سه شنبه 17 بهمن 1385 [06:07 ]
  آموزشگاه مجازی علوم
 

سلام

در این پایگاه مجموعه ای از آزمایشهای علمی در زمینه های گوناگون علوم معرفی شده است. دستور کار هر آزمایش در اختیار شما قرار می گیرد تا آنها را در کلاس درس یا در خانه انجام دهید. به علاوه می توانید آنها را به صورت مجازی نیز انجام دهید. همچنین می توانید نظر خود را درباره آزمایشها و نتیجه ای که از آنها گرفته اید بفرستید تا به نام خودتان در پایگاه ثبت شود. معرفی موزه های علوم جهان و نیز ویژگیهایی که یک موزه علوم باید داشته باشد از دیگر بخشهای این پایگاه است.



  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  جمعه 10 فروردین 1386 [06:41 ]
  آزمایش رادرفورد
 

رادرفورد چگونه توانست ورقه نازکی از طلا به ضخامت حدود 1 میکرون را تهیه کند.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  جمعه 10 فروردین 1386 [09:45 ]
  رها کردن چند توپ با اندازه‌های متفاوت
 

شرح

با رها کردن توپهای با اندازه های متفاوت از ارتفاع یکسان ، می توانید نشان دهید که توپها با هم به زمین می خورند ، مگر اینکه چگالی یکی از آنها بسیار کم بوده یا اندازه اش بسیار کوچک باشد. حتی اگر به یکی از آنها سرعت افقی قابل ملاحظه ای داده شود ، باز هم همزمان به زمین برخورد خواهند کرد، مشروط بر این که مقاومت هوا ناچیز باشد.

وسایل لازم

یک چوب دستی ، دو قطعه چوبی ، چند عدد توپ با اندازه های متفاوت: برای مثال یک توپ پینگ پنگ ، یک توپ تنیس و یک توپ بسکتبال. می توان یک جفت توپ `واجهنده – ناجهنده` مشابه و دو توپ اسفنجی به قطر 5/2 سانتی متر به جمع توپها اضافه کرد.

توضیح

بد نیست برای اینکه آزمایش بیشتر جلب توجه کند ، از توپهای `واجهنده - ناجهنده` استفاده کنید تا نشان دهید که توپهای به ظاهر یکسان می توانند خواص کاملا متفاوتی داشته باشند. با پرتاب چند توپ از ارتفاعه یکسان و مشاهده برخورد همزمان آنها می توانید به راحتی ثابت کنید توپهایی که دارای اندازه های متفاوت هستند ، با هم به زمین می خورند. دست کم یکی از توپ ها را خیلی سبک ، (مانند توپ پینگ پنگ) انتخاب کنید تا اهمیت مقاومت هوا را مشاهده کنید. با کمال تعجب مشاهده خواهید کرد که هیچ تفاوتی بین توپ پینگ پنگ و توپ چگالتر نیست. ولی اگر به جای توپ پینگ پنگ از توپ اسفنجی کوچک استفاده کنید ، تفاوت زیادی مشاهده خواهید کرد.

همچنین بهتر است به طور همزمان یک جسم را با سرعت اولیه افقی پرتاب ، و جسم دیگر را آزادانه رها کنید. یک روش آسان برای انجام چنین آزمایشی استفاده از یک چوب دستی و دو قطعه چوبی است. قطعه A را نزدیک به لبه میز و قطعه B را روی قطعه چوبی که از لبه میز بیرون زده قرار دهید. با به حرکت در آوردن چوب دستی که از لبه میز زده ، قطعه A را به طور افقی به جلو برانید تا قطعه B موقع حرکت افقی چوب دستی ، درست به پایین بیفتد. از آنجایی که قطعه ها سقوط خود را تقریبا همزمان شروع می کنند ، برخوردشان با کف اتاق نیز باید همزمان باشد زیرا با صرف نظر کردن از مقاومت هوا شتاب عمودی جسم مستقل از سرعت افقی آن خواهد بود.

با تکرار آزمایش دو قطعه چوبی و با استفاده از توپهای اسفنجی می توانید به آسانی ثابت کنید که وقتی نتوان از مقاومت هوا طرف نظر کرد ، حرکتهای افقی و عمودی نمی توانند مستقل از هم باشند: توپی که با سرعت افقی بیشتری به جلو رانده شود بعد از توپی که مستقیما سقوط می کند ، به زمین می رسد زیرا به اولی ، به خاطر سرعت زیادش ، نیروی کند کننده بیشتری وارد می شود.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  دوشنبه 27 فروردین 1386 [08:07 ]
  بیرون انداختن یک سکه از زیر تعداد زیادی سکه
 

شرح

سکه ای که با دست به طرف تعداد زیادی سکه پرتاب می شود ، بدون به هم ریختن بقیه سکه ها ، آخرین سکه را بیرون خواهد راند. البته تنها در صورتی که سرعت سکه زیاد باشد- مثالی برای قوانین اول و دوم نیوتن.

وسایل لازم

پنج الی 10 سکه روی یک سطح صاف ، مانند پروژکتور اورهد

توضیح

دلیل اینکه سکه را باید با سرعت زیاد پرتاب کرد ، این است که تاثیر نیروی اصطکاک F بین سکه پایینی و سکه روی آن بستگی به ضربه آن نیرو ، یعنی حاصلضرب نیرو و زمان تماس دارد. در صورتی که سکه پایینی بدون به هم ریختن نظم سایر سکه ها ، با سرعت زیاد به بیرون رانده شود ، ضربه نیرو کمترین مقدار را خواهد داشت. کمترین سرعت سکه به تعداد سکه ها بستگی دارد. زیرا هر چقدر تعداد سکه ها بیشتر باشد ، نیروی اصطکاک بیشتر خواهد بود و در نتیجه ، برای تولید همان ضربه باید زمان برخورد کمتر باشد.

این آزمایش برای پرتابی موفق نیست ، زیرا گاهی اوقات ، سکه ای که با دست پرت می شود ، تنها به سکه پایینی برخورد نمی کند. در صورتی که سکه پرتابی از سکه های روی هم چیده شده باشد، به سادگی می توان از ایجاد این مشکل جلوگیری نمود.

  امتیاز: 0.00