منو
 کاربر Online
716 کاربر online
 : زمین شناسی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline اصغر نامور 3 ستاره ها ارسال ها: 290   در :  پنج شنبه 09 آذر 1385 [18:51 ]
  زلزله را نمى توان پیش بینى کرد
 

پیش بینى زلزله معمولاً به صورت معین کردن زمان، محل و دامنه یک زلزله در آینده درون محدوده اى مشخص تعریف می شود. این پیش بینى باید قابل اتکا (اندک بودن موارد هشدار هاى اشتباه و شکست در پیش بینى) و دقیق (اندک بودن عدم قطعیت در مورد مکان، زمان و دامنه زلزله) باشد تا هزینه واکنش نشان دادن به آن توجیه پذیر باشد.زلزله ناشى از لغزش ناگهانى در یک گسل است. ماهیت این شکستگى، ساختمان غیر یکنواخت کره زمین و عدم دسترسى به اندازه گیرى مستقیم در منطقه گسل، پیش بینى آن را مشکل مى کند. اکثر صاحبنظران زلزله شناسى- به جز دوره کوتاهى در دهه ۱۹۷۰- در هر دوره اى اعتقاد داشتند که پیش بینى زمان دقیق زلزله دست یافتنى نیست.

براى آن که زلزله هاى بزرگ قابل پیش بینى باشند، باید حوادثى غیر معمول وجود داشته باشد که به حالات فیزیکى معینى منجر شود. اما اجماع کارشناسان حاضر در گرد همایى بین المللى «بررسى برنامه هاى پیش بینى زلزله» (نوامبر ۱۹۹۶ _ لندن) این بود که از آنجایى که کره زمین داراى حالتى از بحرانی شدن خود سازمان دهنده (Self organized criticality)است، هر زلزله کوچکى داراى میزانى احتمالى براى تبدیل ناگهانى براى زلزله اى بزرگ است.... این که چه هنگام زلزله اى کوچک به زلزله اى بزرگ بدل می شود به تعداد بی شمارى از جزئیات ظریف شرایط فیزیکى در حجمى بزرگ و نه لزوماً در مجاورت مستقیم گسل بستگى دارد. این وابستگى بسیار حساس غیرخطى به همراه شرایط نامعلوم ابتدایى، امکان پیش بینى پذیرى زلزله را بسیار محدود می کند.

هزاران مشاهده در مورد پدیده هاى ادعایى غیرطبیعى (لرزه اى، آب شناختى، ژئوشیمى، الکترومغناطیسى، رفتار حیوانات و غیره) به عنوان وقایع پیش از زلزله ذکر شده اند؛ اما به طور کلى ادعاى وجود این رخدادها تنها پس از بروز زلزله ها اظهار می شود. و از طرف دیگر الگوهاى ادعاها در مورد این وقایع، از زلزله اى به زلزله دیگر متفاوت بوده است. آیا پیش بینى زلزله ذاتاً ناممکن است یا تنها امرى بسیار سخت است؟ احتمال فعلى پیش بینى موفق زلزله بسیار کم است، اما با اندازه گیرى دقیق حرکات صفحات مى توان محل آینده وقوع زلزله را پیش بینى کرد، همان طور که زلزله شناسان دانشگاه کالیفرنیا در سانتا کروز، اوایل سال 1985 پیش بینى کردند که زلزله اى در مکزیکو خواهد آمد. اما نمى توان روز و ساعتى را مشخص کرد که پوسته ترک خواهد خورد. مى دانیم که تهران نیز در انتظار زلزله عظیمى به سر مى برد اما زمان دقیق وقوع آن را نمى توان تعیین کرد و تنها کار ممکن آمادگى در مقابل آن است.گرچه زمین شناسان یونانى روشى کشف کرده اند که در آن، به کمک گیرنده هایى که تغییرات میدان مغناطیسى زمین و لرزش هاى زمین را ثبت مى کنند، میتوان دست کم چند ساعت قبل از زلزله محل و بزرگى آن را پیش بینى کرد. به هر حال، اگر این روش هم نتیجه بخش باشد، باز هم از بحث مقاوم سازى نمى کاهد.زلزله شناس نیز می تواند در تخفیف آسیب هاى ناشى از زلزله به مردم کمک کند. تخمین هاى آمارى احتمال بروز لرزه در یک منطقه عمومى در یک مقیاس زمانى ۳۰ تا ۱۰۰ ساله (و نه «پیش بینی هاى درازمدت» زلزله هاى معین در یک گسل معین در طول چند سال) و تخمین آمارى میزان مورد انتظار حرکت زمین، داده هاى مهمى براى طراحى ساختارهاى مقام در برابر زلزله هستند.

  امتیاز: 0.00