منو
 کاربر Online
1067 کاربر online
 : زیست شناسی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline سمیه فارابی اصل 4 ستاره ها ارسال ها: 1188   در :  شنبه 17 تیر 1385 [21:08 ]
  نگاهی به دانش ژنتیک ملکولی
 

نگاهی به دانش ژنتیک ملکولی

آیا می‌توان نقص‌های مادرزادی ژنتیکی را برطرف کرد؟ و یا آیا این امکان وجوددارد که اندام‌های درونی بدن انسان را ترمیم کرد و یا حتی از نو ساخت؟ ژنتیک ملکولی- انسانی پاسخ این سوالها را خواهد داد. به گزارش رادیو آلمان ، تمامی آنچه بدن یک انسان را تشکیل می‌دهد حاصل تقسیم و تمایز توده کوچک سلولی است که پس از لقاح به وجود می‌آید. تشکیل این توده سلولی توپ مانند نقطه آغاز حیات انسان است. توده کوچکی که تبدیل به جنین می‌شود.

هر یک از سلولهای این توده حاوی برنامه یا دستور ژنتیکی خاصی هستند که بر اساس آن هر یک به تنهایی می‌توانند به یک اندام کامل تبدیل شوند. اما این برنامه مخصوص تنها مدت کوتاهی در حافظه سلولهای اولیه جنینی باقی می‌ماند. با رشد این توده کوچک، سلولها رفته رفته تخصصی‌تر و تبدیل به اندام‌های جنین می‌شوند.

تنها تعداد اندکی از سلولهای اولیه جنینی این برنامه ژنتیکی خاص را در خودحفظ می‌کنند. این سلولها که به سلولهای ریشه‌ای معروفند می‌توانند برای تمام عمر، اندامی را که در آن واقع شده‌اند نوسازی کنند. مانند سلولهای مغز استخوان. سلولهای ریشه‌ای که در مغز قرمز استخوان موجودند به طور مداوم تکثیر می‌شوند و سلولهای خونی جدید می‌سازند. این سلولها قبل از تولد و هنگام تکامل جنین در بدن مادر، از طحال و جگر جنین به مغز استخوانها منتقل می‌شوند. انتقال این سلولها تا هنگام تولد در جریان خون جنینی ادامه دارد.

زمان تولد نوزاد و هنگام قطع بند ناف می‌توان خون حاوی سلولهای ریشه‌ای را از ناف گرفت و ذخیره کرد. خونی که هنگام تولد از بند ناف نوزاد گرفته می‌شود در بانکهای ژنتیکی-خونی و در شرایط ویژه نگهداری می‌شود. بانکهای ژنتیکی-خونی مراکزی هستند که در کشورهای پیشرفته دنیا فعالند و در آنها سلولهای ریشه‌ای نوزادان نگهداری می‌شود.

خونی که از بندناف نوزاد گرفته می‌شود در دو محفظه جدا و در دمای صدوهفتادوپنج درجه زیر صفر فریز می‌شود. از آنجا که سلولهای ریشه‌ای دست کم تا بیست و یک سال بعد از تولد قابلیت خود را حفظ خواهند کرد، می‌توان در صورت نیاز این سلولها را به بدن تزریق کرد و قسمت آسیب دیده یا بیمار را بازسازی کرد. در نتیجه نگهداری این سلولها به نوعی بیمه سلامت نوزاد تازه متولد شده محسوب می‌شود.

اما نگهداری سلولهای ریشه‌ای به علت پیچیده بودن تکنولوژی ژنتیکی بسیار پرهزینه است. نگهداری این سلولها در بانکهای مخصوص متسلزم پرداخت سالیانه مبلغ گزافی است که هر کسی قادر به پرداخت آن نیست. تنها کشورهای معدودی در سراسر جهان از این تکنولوژی برخوردارند و حتی در برخی از کشورها مانند اسپانیا به علت مخالفت کلیسا و مغایرت با قوانین مذهبی فعالیت این بانک‌ها ممنوع است.

  امتیاز: 0.00