منو
 کاربر Online
1072 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline کیانی 3 ستاره ها ارسال ها: 244   در :  چهارشنبه 24 خرداد 1385 [03:40 ]
  عطارد در بیشترین کشیدگی شرقی
 

این روزها ، بهترین زمان برای رصد سیارات درونی به ویژه عطارد محسوب می شود . این سیاره ی تیزپا در 30 خرداد ماه با فاصله زاویه ای 25 درجه از خورشید به بیشترین کشیدگی شرقی خود خواهد رسید .

این روزها ، بهترین زمان برای رصد سیارات درونی به ویژه عطارد محسوب می شود . بی جهت نیست که عطارد را سیاره ی تیز پای آسمان می نامند چرا که شما در بهترین حالت تنها در ۳ ساعت به طور پیوسته می توانید رصدش کنید . در واقع نزدیکی این جرم به خورشید که ناشی از شعاع مداری کم آن است موجب می شود رصد آن به بازه های کوتاه مدت محدود گردد .

به طور کلی موقعیت عطارد و زهره در آسمان را می توان به دو حالت تقسیم بندی کرد :
۱- زمانی که از دید ناظر زمینی در شرق خورشید قرار می گیرند که در این حالت به آن ها سیارات صبحگاهی گفته می شود چرا که قبل از طلوع خورشید قادر به دیدن آن ها خواهید بود .
۲- هنگامی که در غرب خورشید هستند که در این صورت به آن ها سیارات شامگاهی گفته می شود چرا که ساعاتی قبل از غروب خورشید در آسمان باقی می مانند . تصویر شماره ۱

تصویر

تصویر شماره ۱


هنگامی که فاصله ی سیاره از افق ما هنگام طلوع یا غروب خورشید زیاد باشد سیاره برای مدت بیشتری تا غروب خودش یا طلوع خورشید قابل مشاهده خواهد بود . و این حالت معمولاً هنگامی اتفاق می افتد که سیاره از خورشید نیز فاصله ی زاویه ای بیشتری داشته باشد . به زاویه ای که ناظر با سیاره و خورشید می سازد اصطلاحاً `کشیدگی`گفته می شود که تنها برای سیارات درونی تعریف می شود .

اما عبارت بیشترین کشیدگی غربی یا شرقی را بهتر است با یک مثال توضیح دهیم . فرض کنید از امروز تا تاریخ ۵تیردر هنگام غروب خورشید از موقعیت عطارد عکس بگیرید . الگویی مانندتصویر شماره ی ۱ حاصل می شود . تا قبل از ۳۰ ام ، عطارد به صورت نسبی از خورشید فاصله می گیرد و پس از۳۰ خرداد دوباره به سمت خورشید رجوع می کند .

بنابراین بیش ترین فاصله ی زاویه ای در۳۰ خرداد اتفاق می افتد و علاوه بر این به دلیل نزدیکی انقلاب تابستانی ، دایرةالبروج با زاویه ی بیشتری نسبت به افق قرار خواهد گرفت که این خود باعث افزایش ارتفاع عطارد در افق شامگاهی می شود. حال می خواهیم این اتفاقات را روی مدار دو سیاره مدل کنیم . بدین منظور مدار زمین و عطارد را به صورت دایره ای در نظر می گیریم( تصویر ۲).

تصویر

تصویر شماره ۲


بدیهی است ، در صورتی که از زمین خطی را بر مدار عطارد مماس گردانیم ، در صورتی که عطارد در مکان قطع خط مماس حضور داشته باشد بزرگترین کشیدگی رخ می دهد . حال می توانیم این زاویه را محاسبه کنیم :

sinE=SM/SE

sinE=۰.۴AU/۱AU

E=۲۳/۵۷


همان طور که دیدید در صورتی که مدار هر دو سیاره را دایره ای در نظر بگیریم ، یک زاویه و تنها یک زاویه به عنوان ماکسیمم کشیدگی به دست خواهد آمد . اما می دانیم مدار عطارد و زمین دایره ای نیست در این صورت بیشترین کشیدگی چگونه تعریف می شود ؟برای محاسبات راحت تر در این زمینه مدار زمین را به یک دایره و مدار عطارد را یک بیضی در نظر می گیریم (تصویر شماره ۳).حال از زمین یعنی نقطه ی E در قسمت های مختلف به مداری که اکنون به جای دایره یک بیضی است خطوطی مماس کنید . زوایایی بدست خواهد آمد(قسمت هایی که با کمان سفید یا قرمز مشخص شده اند ) که واضح است با هم برابر نیستند از طرفی به همه ی آن ها می توان واژه ی بیشترین کشیدگی را اطلاق کرد چرا که زمانی که عطارد قبل از نقطه ی تماس خط مماس با مدار بوده ، از نظر ناظر زمینی در حال دور شدن از خورشید و زمانی که بعد از این خط قرار دارد در حال نزدیک شدن به خورشید است .
واقعیت نیز به پیش بینی ما نزدیک است . مدار عطارد در بین سیارات منظومه ی شمسی با خروج از مرکز ۰.۲ (خروج از مرکز معیاری برای سنجش کشیدگی مدار است ) ، از لحاظ کشیدگی مداری در رتبه ی دوم بعد از پلوتون با خروج از مرکز ۰.۲۵ قرار دارد .اما در بین این زوایا یک زاویه از نظر مقدار بیشتر است که می توان به آن گفت ماکسیمم بیشترین کشیدگی ها !که مقدار آن حدوداً ۲۷ درجه است .

تصویر

تصویر شماره ۳


اما عطارد در این نمایش بی نظیر تنها نیست . بعد از بیشترین کشیدگی شرقی که اندازه آن ۲۴ درجه و ۵۵ دقیقه ی قوس است و در ۳۰ خرداد اتفاق می افتد ، هلال باریک ماه در ۷ تیر در مقارنه ای ۵ درجه ای با عطارد ملاقات می کند . سپس میهمان زحل می شود که مدتی است در صورت فلکی سرطان و درکنار خوشه ی کندوی عسل جا خوش کرده است!! مریخ نیز در فاصله ۵ درجه ای زحل به جذابیت این مقارنه ی تماشایی می افزاید.(تصویر شماره ۴)

تصویر

تصویر شماره ۴


  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  پنج شنبه 28 دی 1385 [06:38 ]
  مقارنه
 

وقتی که خط واصل از زمین به خورشید و از زمین به یک سیاره ، دقیقا یک راستا و جهت باشند گفته می شود که سیاره در حالت مقارنه است. در چنین حالتی ، سیاره و خورشید هر دو بر روی کره سماوی بر هم منطبق می شوند، و لذا طول و عرض آنها برابر است.

تصویر


تصویر


  امتیاز: 0.00