ویتامین K در سال 1935 میلادی کشف و به عنوان ویتامین
انعقاد خون که برای جلوگیری از خونریزیهای کشنده ضرورت دارد شناخته شد. این ویتامین برای تشکیل
پروتومبین ، به وسیله
کبد ، دخالت می کند و کمبود آن سبب خونریزی می گردد.
میکروبهای طبیعی
روده قادر به ساختن ویتامین K هستند و در صورتی که
آنتی بیوتیک های وسیع الطیف به مدت طولانی مصرف شود با از بین رفتن این
میکروب ها از
سنتز ویتامین K در روده کاسته می شود.
معمولاً بدن انسان مشکل کمبود ویتامین K ندارد زیرا اصولاً میکروبهای دستگاه گوارش به مقدار کافی از این
ویتامین سنتز می کند . فقط در نوزادان در چند روز اول تولد که
دستگاه گوارش استریل است خطر کمبود این ویتامین وجود دارد .نقش اصلی ویتامین K در انعقاد خون است .
این ویتامین
سه عمل مهّم در بدن انجام میدهد:
- به پیشگیری از خون ریزی داخلی و خارجی کمک میکند.
- در کم کردن خونریزی عادت ماهیانه __مؤثر است.
- انعقاد خون را تنظیم میکند.
منابع غذایی ویتامین K
علاوه بر تهیه ویتامین K توسط باکتریها در روده گیاهان سبز مانند
اسفناج ،
گل کلم ،
گوجه فرنگی ،
جوانه گندم ،
ماهی،
جگر و
زرده تخم مرغ ،
ماست ،
روغن نباتی نیز دارای این ویتامین می باشند و نیاز انسان را به این ویتامین برطرف می کنند.