سنجد تلخ


گیاه سنجد تلخ



img/daneshnameh_up/6/62/hippophae2.jpg

شناسنامه

سنجد Elaeagnanceae:تیره
Hippophae rhamnoides L.- Osyris rhamnoides Scop:نام لاتین
Sallow thorn – Sea buckthorn – Willow thorn:نام انگلیسی
سنجد تلخ:نام فارسی
غاسول رومی – شوک القصار :نام عربی

شرح گیاه

درختچه ایست خاردار و به ارتفاع 1 تا 3 متر که به حالت وحشی وجود دارد نام علمی آن یونانی است و از دو واژه Hippos به معنای اسب و pheos که نباتی است خاردار تشکیل یافته است انتشار این درختچه در اروپا و آسیای غربی و مرکزی است و تا مغرب چین و شمال غرب هیمالیا پیش می رود و در ایران در ارتفاعات البرز تا آذربایجان و طالقان و دره کرج انتشار دارد و برای پرچین باغها بکار می رود. از ریشه های ضخیم این درختچه به سهولت پا جوشهای بسیاری خارج می شود که خود موجبات انبوه شدن گیاه را در ناحیه ای فراهم می آورد و از این جهت است که در اراضی ماسه ای سواحل دریاها برای جلوگیری از حرکت تپه های ماسه ای این درختچه را می کارند تا به سهولت بر اثر انبوه شدن جلوی پیشرفت این تپه ها را بگیرد. برگهائی دراز و باریک ، نوک تیز و به درازای 5 تا 6 و به عرض یک سانتی متر دارد. پهنک برگ آن فاقد دندانه ولی دارای دمبرگ بسیار کوتاه است سطح فوقانی پهنک برگهای آن به رنگ سبز خاکستری ولی سطح تحتانی آنها نقره ای و پوشیده از فلسهای مایل به خرمائی است گلهای آن که در اوائل بهار ظاهر می گردد ، رنگ مایل سبز دارد و بر دو نوع نر و ماده می باشد. میوه اش کوچک تقریباً کروی به رنگ زرد و نارنجی و دارای طعم ترشی است. دوران گل دهی : اردیبهشت – خرداد زمان برداشت میوه ها : اردیبهشت تا آبان
img/daneshnameh_up/5/58/hippophae1.jpg

برداشت

میوه های آنرا با دستکش می چینند میوه های آنرا بصورت تازه با حرارتی ملایم و بدون تماس با وسایل فلزی بصورت شربت مربا یا مارمالاد درست می کنند. میوه آن و موادی که از این میوه تهیه می شود دارای طعم ترش وکمی کس است.

دامنه انتشار

نواحی مختلف البرز، گچسر ، اطراف تهران ، کرج ، شهر شانک در ارتفاعات«220 متری» ونک ، میگون پس قلعه ، قزوین ، آذربایجان : قره داغ نام های محلی : نام محلی آن سنجد تلخ ، کام ، کهام (دره کرج) کاه (در طالقان) چالی (در قره تپه و ایشلق در میانه) کوکورد (آذربایجان غربی)
تعداد بازدید ها: 28635