برنامه غذایی و مقابله با سرطان


مقدمه

نقش برنامه غذایی و اثر آن بر خطر سرطان یکی از زمینه‌های مورد علاقه دنیای امروز است. موسسه ملی سرطان اصول راهنمای برنامه‌ای زیر را توصیه نموده‌اند. نکته قابل توجه این است که توصیه‌های برنامه‌ای زیر را توصیه نموده‌اند. نکته قابل توجه این است که توصیه‌های برنامه‌ای این موسسه با توصیه‌های برنامه‌ای بخش کشاورزی و معاونت بهداشت و خدمات انسانی برابر می‌باشند.

برنامه موسسه ملی سرطان

1- وزن مطلوب خود را به دست آورید و آن را حفظ نمایید. دریافت بیش از اندازه کالری و چاقی با افزایش میزان مرگ و میر در بعضی از سرطانها خصوصا سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان تخمدان، سرطان قولون، سرطان کیسه صفرا و سرطان زهدان همراه بوده است.

2- از مصرف بیش از حد چربیهای اشباع شده و اشباع نشده خودداری کنید. مدارک به دست آمده از مطالعات شناخت بیماریهای همه گیر رابطه مستقیمی را بین میزان چربی غذایی و وقوع سرطانهای متعدد به ویژه سرطان و پروستات و سرطان قولون و راست روده نشان داده‌اند. ساز وکارهای دقیق زمینه‌ای به وضوح مشخص نیستند. ولی از طرفی گزارشهای اخیر اظهار می‌کنند که دریافت چربی ممکن است با وقوع سرطان سینه در ارتباط نباشد، البته میزان خاصی برای دریافت چربی در نظر گرفته نشده است اما عقیده بر این است که هر چه دریافت چربی کمتر باشد، کاهش بیشتری در خطر سرطان وجود دارد. راهنمای احتمالی برای دریافت چربی ممکن است 30 درصد دریافت کل کالری باشد.



تصویر

3- غذاهایی را بخورید که غنی از فیبر هستند. موسسه ملی سرطان دریافت فیبر را به میزان 25 تا 35 گرم در روز توصیه می‌کند. به نظر می رسد که فیبرهای موجود در برنامه غذایی، بدن را در برابر بعضی از اشکال سرطان خصوصا سرطان قولون و راست روده محافظت می کنند. نکته قابل توجه در این زمینه، این است که انواع ویژه فیبر چگونگی عملکرد آنها در بدن مشخص نشده‌اند. بنابراین مصرف روزانه فیبر از تمامی منمابع غذایی از جمله میوه جات و سبزیجات تازه و فرآورده‌های غلات کامل توصیه می‌شود.
4- غذاهای غنی از ویتامین A و C را در برنامه غذایی روزانه بگنجانید. مشخص شده است که کاروتنوئیدها (پیش سازهای گیاهی ویتامین A) و ویتامین A، وقوع تعدادی از سرطانها منجمله سرطان حفره دهان، سرطان گلو، سرطان حنجره و سرطان زبان را کاهش می‌دهند. مطالعات تجربی در حیوانات آزمایشگاهی نشان می‌دهد که اسید آسکوربیک (ویتامین C) می‌تواند از تشکیل "ترکیبات سرطان زای نیتروزآمین" از نیتراتهای خورده شده، ممانعت کند. شایان توجه است که مصرف مناسب و کافی ویتامین A یا کاروتنوئیدها و ویتامین C مهم است و بیشتر از مقادیر سفارش شده در جداول "جیوه‌های غذایی توصیه شده" یا “RDA” نباید مصرف نمود.

5- سبزیجات خانواده چلیپائیان را در برنامه غذایی خود وارد نمایید. سبزیجات این خانواده شامل کلم، براکلی، کلم بروکسل، کلم قمری، کلم پیچ، گل کلم، خردل، چغندر سوئیسی (نوعی چغندر که برگهای پهن و بزرگی دارد و برگ آن به عنوان سبزی خورده می‌شود) می‌باشند. تحقیقات نشان داده است که این غذاها از توسعه و پیشرفت سرطانهای قولون و راست روده، معده و ریه محافظت می‌کند.

6- از غذاهای نمک سود شده، دودی شده و مخلوط شده با نیترات به طور متعادل استفاده کنید. وقوع سرطانهای مری و معده در جوامعی که میزان مصرف مواد غذایی فوق الذکر زیاد است بیشتر می باشد. همچنین بعضی از روشهای پخت و پز نظیر بریان کردن، کباب کردن یا دود دادن می‌تواند مواد احتمالی ایجاد کننده سرطان را به وجود آورد.

7- مصرف الکل خطر سرطان کبد را افزایش می‌دهد. اگر مصرف الکل با مصرف دخانیات یا تنباکوی جویدنی همراه شد، خطر سرطان دهان، حنجره، گلو و مری افزایش می‌یابد.

اثرات تغذیه‌ای سرطان

سوء تغذیه پروتئین انرژی معمولترین تشخیص ثانویه در بیماران دچار سرطان است. این سوء تغذیه در بیمارانی که دچار تومورهای سرطانی در سر و گردن، معده، لوزوالمعده، ریه، قولون و تخمدان هستند تمایل به تشدید دارد و در بیماران دچار سرطان پستان، تظاهر کمتری نشان می‌دهد. به وضوح حضور سوء تغذیه با سرطان یک علامت ضعیف پیشگیری کننده است. سوء تغذیه نه تنها بر عملکرد بافتها و مرمت آنها بلکه بر قابلیت ایمنی سلولی و مزاج انسان تاثیر می‌گذارد و از طریق تغییرات در عملکرد کبد می‌تواند متابولیسم (سوخت و ساز) داروها را تغییر دهد. بنابراین سوء تغذیه می‌تواند با عمل درمان تومورها مداخله کند و شدت اثرات جانبی درمان را افزایش داده و آن را طولانی مدت کند.



تصویر

بیماران دچار سوء تغذیه در مقایسه با بیمارانی که در وضعیت تغذیه‌ای بهتری هستند به خوبی نمی‌توانند جراحی، شیمی درمانی یا پرتو درمانی را تحمل کنند. در این حالت تضعیف شده، بیماران سرطانی به طور خاصی مستعد عفونت هستند. بنابراین "لاغری و ضعف" (کاشکسی) در مقایسه با اثرات موضعی سرطان ممکن است تهدید بیشتری برای حیات باشد. از لحاظ بالینی کاشکسی سرطان با بی اشتهایی عصبی، تغییرات در حس چشایی، از دست دادن وزن، کاهش بافت ماهیچه‌ای و سوء تغذیه خود را نشان می‌دهد که در نتیجه با کاهش در فعالیتهای فیزیکی و ذهنی همراه است. پاتوژنز "سندروم بی اشتهایی- کاشکسی" به طور کامل درک نشده است. محصولات فرعی متابولیکی متابولیسم تومور ممکن است بطور مستقیم باعث بی اشتهایی یا سیری اولیه یا اثر ثانویه روی عملکرد هیپوتالاموس شود. در بعضی حالات، بی اشتهایی عصبی ممکن است بیشتر نتیجه سیری اولیه باشد تا اختلال در درک گرسنگی.

موادی نظیر بی‌اشتها کننده‌ها، ضعیف کننده‌ها و لاغر کننده‌ها (که ساختمان آنها دارای طبیعت پروتئینی است بعضی از جزئیات آنها شناسایی شده است) بوسیله تومورها آزاد می‌شوند. این مواد ممکن است عوامل اصلی در ایجاد عوارض بی‌اشتهایی عصبی، ضعف و از دست دادن وزن باشند. مواد لاغر کننده ممکن است شبیه یا همانند عوامل نکروزی تومور باشند و ممکن است فعالیت ضد توموری داشته باشند. زمانی که شکل خاصی از کاشکسی ایجاد می‌شود، به نظر می رسد که ماده لاغر کننده (کاشکسین) اثر اتش را به سادگی از طریق گرسنگی اعمال نکند چون تغذیه فراوان از طریق وریدی در بعضی مطالعات نتوانست پیشرفت کاشکسی را معکوس کند. همچنین مواد دفعی تومور ممکن است ناهنجاریها در حس چشایی و بویایی باشند که در افراد دچار سرطان مشاهده شده است.

مباحث مرتبط با عنوان


تعداد بازدید ها: 20614