آزمایش تشریح دانه گیاهان


تئوری آزمایش

با مقدار مناسبی آب ، اکسیژن و گرما ، بیشتر دانه‌های گیاهان جوانه می‌زنند. و به گیاه کاملی تبدیل می‌شوند. دانه‌ها از نظر وضع ظاهری و ساختمان داخلی ، بسیار متفاوت هستند. در این آزمایش ، شما فرصت بررسی بخشهای داخلی و خارجی دانه را می‌یابند.



img/daneshnameh_up/6/65/seed.2.JPG

هدف آزمایش

تشریح دانه لوبیا و بررسی قسمتهای مختلف آن

مواد لازم

  1. 10 - 8 عدد لوبیای چیتی
  2. حوله کاغذی
  3. یک بشر نیم لیتری
  4. ذره بین دسته‌دار
  5. آب مقطر
  6. یخچال

روش کار

  1. لوبیاها را در بشر بگذارید و روی آنها آب مقطر بریزید.

  2. بشر حاوی لوبیاها را به منظور جلوگیری از آلودگی توسط باکتریها ، در یخچال نگهداری کنید.

  3. بگذارید لوبیاها 24 ساعت خیس بخورند.

  4. لوبیاها را از بشر بیرون آورید و روی حوله کاغذی قرار دهید تا آب اضافی جذب حوله شود.

  5. ظاهر دانه را نگاه کنید و پوشش دانه ، سفت و ناف آن را مشخص کنید.

  6. با دقت پوشش یکی از دانه‌ها را جدا کنید و به آرامی و با دقت ، دانه را از وسط ، مانند یک کتاب باز کنید.

  7. به کمک ذره بین ، درون دانه را بررسی کنید و بخشهای لپه ، محور روی لپه ، محور زیر لپه و ریشه‌چه را تعیین کنید.

  8. چند دانه دیگر لوبیا را باز کنید و بخشهای مختلف آنها را از نظر شکل ، اندازه با یکدیگر مقایسه کنید.

نتیجه آزمایش

دانه لوبیا دارای سه قسمت است: پوسته دانه ، رویان و دو تا لپه (بافت ذخیره کننده غذا). لایه‌ای که دانه را پوشانده است، پوسته نام دارد. پوسته اطراف دانه ، رویان (گیاهک) آن را از حشرات ، بیماریها و آسیبهای مکانیکی حفظ می‌کند. محل اتصال دانه به دیواره تخمدان ناف نامیده می‌شود که اثری از آن روی پوسته دانه مشاهده می‌شود. نقطه کوچکی که محل ورود دانه گرده به درون تخمک است، سفت نام دارد که در مقابل ناف قرار دارد.

دانه لوبیا دارای دو لپه است و حد فاصل لپه‌ها جنین دانه یا رویان وجود دارد. جنین دانه به شکل استوانه است و در اثر رشد به گیاه کامل تبدیل می‌شود. انتهای سنجاقی شکل پایین رویان که بعدها اولین ریشه را بوجود می‌آورد، ریشه‌چه نام دارد. محور زیر لپه ، بخشی از رویان است که بالای ریشه‌چه قرار دارد و ساقه گیاه را بوجود می‌آورد. محور روی لپه که در انتها قرار گرفته شبیه برگهای بهم پیچیده است و اولین برگهای حقیقی گیاه را بوجود می‌آورد.

img/daneshnameh_up/6/66/bean.1.JPG
رویش دانه

آزمایش طراحی کنید

  1. نشاسته ذخیره غذایی دانه‌هاست. آیا نشاسته در بخشهای دیگر دانه غیر از لپه‌ها وجود دارد.
  2. همین آزمایش را برای یک دانه گیاه تک لپه مانند گندم یا برنج تکرار کرده و نتایج را باهم مقایسه کنید.
  3. دانه‌ها از نظر شکل ، اندازه و رنگ باهم تفاوت دارند. تعداد زیادی دانه اعم از تک‌لپه و دولپه جمع آوری کرده و مقایسه کنید.

پرسشها

  1. آندوسپرم چیست و در دانه چه گیاهانی وجود دارد؟
  2. چه عواملی سبب می‌شود که بعضی دانه‌ها بوسیله باد برخی توسط آب و برخی توسط جانوران حمل شوند؟
  3. چه عواملی باعث ترک خوردن پوسته دانه و رشد جنین داخل آن می‌شود؟
  4. درباره چرخه تولید مثل گیاهانی که از طریق تولید دانه تکثیر می‌شوند، تحقیق کنید.
  5. درباره خفتگی دانه و وقایعی که در طول این دوره برای دانه پیش می‌آید، تحقیق کنید.

همچنین ببیند


تعداد بازدید ها: 78649