منو
 کاربر Online
609 کاربر online
تاریخچه ی: ببر

در حال مقایسه نگارشها

نگارش واقعی نگارش:1

مقدمه

ببر گوشتخواری است با اندازه بزرگ و طول بدن آن تا 290 سانتیمتر و دم آن تا 110 سانتیمتر و وزن آن تا 320 کیلوگرم است. نیرومندترین و درنده‌ترین پستاندار گوشتخوار جهان و از تیره گربه سانان است. ببر ٬ تا حدود ٢٠٠ سال پیش ٬ در بیشتر جاهای آسیا وجود داشت ٬ اما شکار بی‌رویه و از بین رفتن زیستگاههای طبیعی آن بدست انسان ٬ نسل این جانور را در بسیاری از مناطق آسیا برانداخت. ببر جانور مقاومی است و توان سازش با شرایط محیطی گوناگون را دارد. در جنگلها ٬ درخت‌زارها ٬ علفزارها و نیزارهای مردابی زندگی می‌کنند.


تصویر



پوست ببر به رنگ زرد مایل به قهوه‌ای تا نارنجی مایل به قرمز همراه با نوارهای عرضی سیاه یا قهوه ای پررنگ است. درازا ٬ پهنا و فاصله بین این نوارها در هر نژاد بسیار تفاوت دارد. ببرها یال ندارند٬ اما بسیاری از آنها گرداگرد صورت موهای بلندی دارند که پهنای سر را بیشتر می‌نمایاند . موی بدن ببر بنگال و ببرهای جنوب شرقی آسیا کوتاه است . اما نژادهایی که در مناطق سرد و یخبندان زندگی می‌کنند موهای پرپشت و بلندی دارند که آنها را از سرمای شدید محافظت می‌کند.

ببرها همانند دیگر گربه سانان ناخنها و دندانهای بلند و تیز دارند و می‌توانند به سرعت ولی آرام و بی‌صدا حرکت کنند . ببر بسیار چالاک و سریع است و می‌تواند تا ٩ متر در هر جهش بپرد ٬ اما خیلی زود خسته می‌شود و اگر نتواند شکار خود را در مسافت کم و مدت زمان اندک بگیرد از تعقیب آن دست برمی‌دارد. ببر برخلاف دیگر گربه سانان ٬ به آب علاقه فراوان دارد و شناگر ماهری است.

نحوه زندگی و شکار

ببر بیشتر در جنگلها و نواحی دور از انسان در نقاطی که حیواناتی چون خوک وحشی و سم داران دیگر فراوان هستند زندگی میکنند. فعالیت شبانه دارد ولی ممکن است در روز نیز دیده شود. حیوانی است قوی و پر تحرک و مقاوم. به این ترتیب کاملا به شکار نزدیک شده و بطور ناگهانی به وی جهش میکند. معمولا بوسیله شکستن مهره های گردن و خرد کردن جمجمه شکار خود را فورا میکشد. میتواند شکارهای بزرگی مانند گوزن و گاو را را با دندانهای خود حمل کرده به جای مناسب ببرد. ببرهای زخمی و آنهایی که به انسان خواری عادت دارند انسان را مورد حمله قرار میدهند. ببر معمولا گوزن ٬ آهو ٬ گاو و گاومیش وحشی و گراز و گاهی بچه فیل شکار می‌کند. از جانورانی مانند پرندگان ٬ میمونها و حتی لاک پشت و قورباغه نیز تغذیه می‌کند. در بعضی مناطق آسیا که محیط زیست طبیعی ببر آسیب دیده است.



تصویر

ببرهای نر

ببرهای بالغ نر معمولا تنها زند گی می کنند و قلمرو مشخصی دارند و نرهای دیگر را از آن می رانند . هر چه تعداد شکار در منطقه ای کمتر باشد ٬ وسعت قلمرو زیادتر است ٬ معمولا قلمرو ببرها بین ٦٥ تا ٦٥٠ کیلومتر مربع مساحت دارد . این جانور قلمرو خود را با ادرار و یا مایعی که از غده های قاعده دم آن ترشح می شود نشانه گذاری می کند . بوی این نشانه ها به ببرهای نر دیگر هشدار می دهد ٬ که از ورود به قلمرو خودداری کنند . قلمرو هر ببر نر از چند قسمت کوچکتر تشکیل می شود که در هر یک از آنها ٢ یا چند ببر ماده زندگی می کنند.

تولید مثل

هر دو تا سه سال یکبار بچه می زاید. دوران آبستنی آنها در حدود 105 تا 113 روز است. معمولا دو یا سه قلو می زایند ولی تعداد بچه ها تا 6 نیز دیده شده است. بچه هایی که تازه متولد میشوند به اندازه یک گربه اهلی و به وزن 1400 گرم هستند و بعد از 2 هفته چشم باز میکنند. بچه ها به سرعت رشد کرده و بعد از یک ماه کم کم به دنبال مادر خود راه می افتند. تا شش ماهگی از شیر مادر تغذیه میکنند و تا یکی دو سال با مادر میگردند ولی تا سه سالگی در حدود لانه میمانند و بعد از آن به نقاط دیگر میروند. در سن چهار سالگی از لحاظ جنسی بالغ میشوند.



تصویر

پراکندگی در ایران

ببر در ایران در نواحی جنگلی کوههای البرز و جنوب دریای خزر در گیلان و مازندران و گرگان از حدود آستارا تا نواحی شمال ترکمن صحرا زندگی میکرده است. ولی از 30 سال پیش تعداد آنها خیلی کم شده و نسلشان در ایران در معرض نابودی است.

پراکندگی جهانی

در جنوب قفقاز و جنوب شرقی ، ماوراء خزر ، جنوب چین ، کره ، هندوستان ، افغانستان ، ایران و ترکیه دیده میشود.

مباحث مرتبط با عنوان


img/daneshnameh_up/7/70//Tiger1.jpg


نیرومندترین و درنده ترین پستاندار گوشتخوار جهان و از تیره گربه سانان است که تنهادر قاره آسیا یافت می شود . ببر ٬ تا حدود ٢٠٠ سال پیش ٬ در بیشتر جاهای آسیا وجود داشت ٬ اما شکار بی رویه و از بین رفتن زیستگاههای طبیعی آن بدست انسان٬ نسل این جانور را در بسیاری از مناطق آسیا برانداخت . امروزه ببر تنها در بخشهایی از هند ٬ نپال و بنگلادش ٬ و در جنوب شرقی آسیا و قسمتهایی از چین ٬ کره و مرزهای منچوری و سیبری دیده می شود . ببرایرانی ( ببر مازندران ) و ببر بالی در اندونزی بطور کامل از بین رفته اند و سایر نژادهای ببر نیز در خطر نابودی هستند . تا ٥٠ سال پیش در حدود ٢٠٠٠٠ قلاده ببر در آسیا وجود داشت ٬ اکنون تنها ٥ تا ٦ هزار از آن باقی مانده است که بیشتر آنها در هند زندگی می کنند .
ببر جانور مقاومی است و توان سازش با شرایط محیطی گوناگون را دارد . در جنگلها ٬ درختزارها ٬ علفزارها و نیزارهای مردابی زندگی می کنند . امروزه نژادهای گوناگون ببر که در باغهای وحش کشورهای مختلف نگهداری می شوند ٬ بخوبی زادآوری می کنند و زیاد می شوند.

ببر نژادهای گوناگونی دارد . بلندی قامت ببر از زمین تا سرشانه تقریبا" به ١ متر و گاه بیشتر می رسد و درازی بدن آن از نوک بینی تا انتهای دم از ٢/٣ تا ٦/٣ است وزن انواع ببرها از ١٩٠ تا ٢٩٥ کیلوگرم است ٬ ببرهای ماده معمولا" کوچکتر هستند و وزن و اندازه آنها تفریبا" دو سوم نرهاست .

پوست ببر به رنگ زرد مایل به قهوه ای تا نارنجی مایل به قرمز همراه با نوارهای عرضی سیاه یا قهوه ای پررنگ است . درازا ٬ پهنا و فاصله بین این نوارها در هر نژاد بسیار تفاوت دارد . رنگ موهای گلو ٬ شکم و بین پاها زرد خیلی روشن مایل به سفید است . گاه نیز ببرهای کاملا" سفید با نوارهای سیاه رنگ در میان نژادهای گوناگون دیده می شود . ببرها یال ندارند ٬ اما بسیاری از آنها گرداگرد صورت موهای بلندی دارند که پهنای سر را بیشتر می نمایاند . موی بدن ببر بنگال و ببرهای جنوب شرقی آسیا کوتاه است . اما نژادهایی که در مناطق سرد و یخبندان زندگی می کنند موهای پرپشت و بلندی دارند که آنها را از سرمای شدید محافظت می کند.

ببرها همانند دیگر گربه سانان ناخن ها و دندانهای بلند و تیز دارند و می توانند به سرعت ولی آرام و بی صدا حرکت کنند . ببر بسیارچالاک و سریع است و می تواند تقریبا" تا ٩ متر در هر جهش بپرد ٬ اما خیلی زود خسته می شود و اگرنتواند شکار خود را درمسافت کم ومدت زمان اندک بگیردازتعقیب آن دست بر می دارد . ببر برخلاف دیگر گربه سانان ٬به آب علاقه فراوان دارد و شناگر ماهری است.

ببر معمولا" گوزن ٬ آهو ٬ گاو و گاومیش وحشی و گراز و گاهی بچه فیل شکار می کند . از جانورانی مانند پرندگان ٬ میمونها و حتی لاک پشت و قورباغه نیز تغذیه می کند . در بعضی مناطق آسیا که محیط زیست طبیعی ببر آسیب دیده است ٬ این جانور دامهای اهلی مانند گاو و گاومیش نیز شکار می کند ٬ بعضی ببرها بویژه ببرهای پیر ٬ بیمار یا زخمی ٬ که قادر به شکار جانوران نیستند گاهی به آدمخواری روی می آورند.

ببر معمولا" به تنهایی و شبها شکار می کنند و برای یافتن شکار از بینایی و شنوایی قوی و حساس و همچنین از قدرت بویایی خود کمک می گیرند . پس از یافتن شکار ٬ در سایه درختان انبوه یا علفهایی بلند و در نیزارها خود را مخفی می کنند و به کمین
می نشینند . خطوط راه راه یا نوارهای سیاه بدن ٬ به ببر کمک می کند تا دیده نشود هنگامی که فرصت رامناسب دید٬با چند خیز بلند از عقب یا پهلو به روی شکار می جهد .
ببر پس از کشتن شکار ٬ لاشه آن را به مکان مناسبی به ویژه در نزدیکی آب می برد و آن را مخفی می کند تا برای روزهای آینده غذا و همچنین آب کافی داشته باشد .
ماهیچه های گردن ٬ شانه و پاهای جلویی ببر بسیار نیرومند هستند و جانور به کمک آنها می تواند یک شکار تقریبا" ٢٣٠ کیلوگرمی را تا ٤٠٠ متر به همراه ببرد . ببر در یک شب می تواند تا ٢٣ کیلوگرم گوشت بخورد . ببر هنگام احساس خطر می تواند از درختان بالا برود ٬ اما این کار را به سختی انجام می دهد.

ببرهای بالغ نر معمولا" تنها زند گی می کنند و قلمرو مشخصی دارند و نرهای دیگر را از آن می رانند . هر چه تعداد شکار در منطقه ای کمتر باشد ٬ وسعت قلمرو زیادتر است ٬ معمولا" قلمرو ببرها بین ٦٥ تا ٦٥٠ کیلومتر مربع مساحت دارد . این جانور قلمرو خود را با ادرار و یا مایعی که از غده های قاعده دم آن ترشح می شود نشانه گذاری می کند . بوی این نشانه ها به ببرهای نر دیگر هشدار می دهد ٬ که از ورود به قلمرو خودداری کنند . قلمرو هر ببر نر از چند قسمت کوچکتر تشکیل می شود که در هر یک از آنها ٢ یا چند ببر ماده زندگی می کنند.

ببرماده در ٥/٣ تا ٤ سالگی بچه دار می شود و مدت بارداری او ٩٨ تا ١٠٩ روز است . فصل زایمان در مناطق سرد معمولا" ماههای بهار است ٬ اما درمناطق گرم وقت معینی ندارد . ببرماده در هر آبستنی معمولا" ٢ یا ٣ توله می زاید . توله ببرها هنگام تولد تقریبا" ٤/١ کیلوگرم وزن دارند و بسیار ناتوان هستند ٬ چشمهای آنها بسته است و ١٠ تا ١٦ روز پس از تولد باز می شود . زندگی توله ببرها در سال اول پر خطر است ٬ تقریبا" نیمی از آنها قبل از رسیدن به سن یک سالگی از میان می روند . آنها همانند بچه گربه ها بسیار بازیگوش هستند . توله ها تا دو سالگی با مادر زندگی می کنند و طی این مدت ببر ماده دوباره آبستن نمی شود . توله ببرها پس از رشد کافی و آموختن روشهای شکار و زندگی مستقل در آغاز 3 سالگی از مادر جدا می شوند . میانگین عمر ببرها در طبیعت ١١ سال است ٬ اما ممکن است در باغ وحشها تا ٢٠ سال و حتی بیشتر زندگی کنند.

پوست زیبای ببر ٬ برای تهیه لباس ٬ هواخواه بسیار در سراسر جهان دارد . با آنکه امروزه شکار ببر درکشورهای آسیایی ممنوع شده است باز هم شمار فراوانی از این جانور بصورت غیر قانونی شکار می شود.

ببر ایرانی


تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 شنبه 27 خرداد 1385 [07:05 ]   3   سمیه فارابی اصل      جاری 
 یکشنبه 25 بهمن 1383 [11:12 ]   2   نفیسه ناجی      v  c  d  s 
 دوشنبه 16 شهریور 1383 [07:11 ]   1   بابک خسروشاهی      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..