!تئوری
بلور شکلی از ماده جامد است که در آن مولکولها ٬ اتمها و یونها با آرایشی منظم در کنار یکدیگر قرار دارد. تکرار این آرایش منظم در سه جهت فضایی سبب بزرگتر شدن بلور میشود. نظم بیرونی بلورها ٬ بر اثر نظم درونی آنهاست. بدلیل همین نظم ٬ سطحهای خارجی بلورها صاف و هموار هستند. این سطحهای صاف با یکدیگر زاویههایی میسازند که اندازههای آنها در بلورهای یک ماده همواره ثابت است. یکی از راههای تشخیص بلورها از یکدیگر ، اندازه گیری زاویه بین سطحهای آنهاست. بلورها به شکلهای مکعب ٬ منشور ٬ هرم و چند وجهیهای مختلف هستند و معمولا" سطحها و زاویههای هر شکلی از آنها مشابه و قرینه یکدیگرند.
بلورها بر اثر تغییر ((فشار)) و دما در محلولها ٬ ((ماگما|مواد مذاب)) ٬ مواد جامد و بخار بوجود می آید . مثلا" بر اثر کاهش دما بلورهای برف ٬ از ابر و بلورهای ((نمک طعام)) از آب شور دریاچه های نمکی جدا می شوند . غلظت آب این دریاچه های شور ٬ بر اثر ((تبخیر)) یا کاهش ((دما)) ٬ به حالت اشباع و فوق اشباع در می آید و بلورهای نمک از آن جدا می شود . بلورهای تشکیل دهنده ((سنگهای آذرین)) از سرد شدن ((ماگما)) ( سنگهای ذوب شده درون ((زمین)) ) به وجود می آیند . بلورهای سنگهای دگرگونی مانند ((سنگ مرمر)) از تاثیر دما و فشار زیاد بر سنگهای دیگر شکل می گیرند . به فرآیند تشکیل بلورها تبلور گفته میشود.
در این آزمایش ، میخواهیم به طرز ساده ای بلور بسازیم.
!طرز عمل
حدود یک چهارم فنجان شکر را در داخل آب داغ فنجان دیگری ریخته و به آرامی به هم بزنید . باز هم به فنجان شکر اضافه کنید و عمل را آنقدر ادامه دهید تا محلول اشباع شده و شکر دیگری را نپذیرد . حال نخی را در میان محلول آویزان کنید و چند روز یا حتی یک هفته صبر کنید.
!نتیجه آزمایش
روی نخ بلورهایی تشکیل شده است .
!توضیح :
پس از این مدت آب محلول تبخیر شده به هوا می رود و شکر به شکل بلور جامد باقی می ماند .