کلیات گیاه شناسی:
گلابی درختی است که بلندی آن به حدود 10 متر می رسد و بیشتر در مناطق سردسیر و کوهستانی می ریود . این درخت بومی مناطق جنوبی
دریای خزر می باشد .
ریشه گلابی عمیق است برگهای آن صاف و دندانه دارمی باشدگلهای گلابی سفید رنگ مایل به صورتی و بصورت خوشه ای است . میوه درخت گلابی مخروطی شکل ، گوشتدار ، شیرین و یا ترش و شیرین و برد است از تمام قسمتهای گلابی مانند برگهای جوان ،پوست وساقه میوه آن استفاده طبی بعمل می آید .
ترکیبات شیمیایی:
برگهای جوان درخت گلابی دارای موادی مانند
تانن ، گلوکزید و هیداروکسنون می باشد . برگهای خشک درخت گلابی دارای اسید اورسولیک است دانه گلابی دارای ماده ای بنام آمیگدالین و مقدری روغن می باشد .
در یک صد گرم گلابی مواد زیر موجود است:
انرژی | 55 کالری
|
|
آب | 83 گرم
|
|
مواد نشاسته ای | 12 گرم
|
|
پروتئین | 0/6گرم
|
|
کلسیم | 10 میلی گرم
|
|
فسفر | 12 میلی گرم
|
|
آهن | 0/3 میلی گرم
|
|
ویتامین آ | 20 واحد
|
|
|
ویتامین ب 1 | 0/2 میلی گرم
|
|
ویتامین ب 2 | 0/4 میلی گرم
|
|
ویتامین ب 3 | 0/1 میلی گرم
|
|
ویتامین ث | 0/3 میلی گرم |
خواص داروئی:
خواص میوه گلابی :
- گلابی از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است .
- گلابی سنگ مجاری ادرار را دفع می کند .
- آرام بخش و تب بر است .
- در رفع عفونت مجرای ادرار موثر است .
- مقوی بدن است .
- تشنگی را برطرف می کند .
- سوزش مثانه و مجرای ادرار را رفع می کند .
- چون قند گلابی (گلکوز ) است بنبراین آنهایی که مبتلا به مرض قند هستند می توانند از آن استفاده کنند و برای آنها مضر نیست .
- برای دفع سموم بدن بسیار موثر است .
- برای پائین آوردن فشار خون باید مدت چند روز فقط گلابی مصرف کنید و غذای دیگر نخورید . البته این رژیم باید تحت نظر دکتر انجام گیرد و با اجازه پزشک متخصص باشد .
خواص دیگر قسمت های درخت گلابی:
- برگ وشکوفه درخت گلابی از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است .
- شکوفه درخت گلابی مقوی معده است و خونریزی و اسهال را بند می آورد.
- در مورد ورم چشم از ضماد شکوفه گلابی استفاده کنید .
- تخم گلابی ضد کرم معده و روده است .
- دم کرده برگ گلابی برای رفع اسهال مفید است.
- برای دفع سنگ کلیه 50 گرم برگ گلابی را با 50 گرم پوست سیب در یک لیتر آب جوش ریخته و بمدت 20 دقیقه دم کنید و آنرا بتدریج بنوشید .
- برای شستشوی زخم ها 50 گرم پوست ساقه درخت گلابی را در یک لیتر آب ریخته و بگذاری چند دقیقه بجوشد و سپس آنرا کم کم بنوشید.
مضرات :
اسراف در خوردن گلابی برای سرد مزاجان و اشخاصی که معده ضعیف دارند موجب نفخ معده می شود و اینگونه اشخاص باید آنرا با مربای زنجبیل بخورند .