تاریخچه ی:
ژنتیک و اصلاح نباتات
تفاوت با نگارش: 1
| + | {DYNAMICMENU()} |
| + | __واژهنامه__ |
| + | *((واژگان ژنتیک)) |
| + | *((واژگان ژنتیک پایه)) |
| + | *((واژگان ژنتیک مولکولی)) |
| + | *((واژگان ژنتیک پزشکی و انسانی)) |
| + | __مقالات مرتبط__ |
| + | *((اختلالات کروموزومی)) |
| + | *((اصطلاحات رایج در علم ژنتیک)) |
| + | *((بیوتکنولوژی)) |
| + | *((تئوری تکامل)) |
| + | *((تاریخچه ژنتیک)) |
| + | *((ژن)) |
| + | *((ژن درمانی)) |
| + | *((ژنتیک)) |
| + | *((ژنتیک پایه)) |
| + | *((ژنتیک جمعیت)) |
| + | *((ساختمان DNA)) |
| + | *((همانند سازی ژنتیکی)) |
| + | *((مبانی مولکولی جهش)) |
| + | *((مراحل تقسیم میتوز)) |
| + | *((مهندسی ژنتیک)) |
| + | *((میتوز)) |
| + | *((کاربردهای انتقال ژن به گیاهان)) |
| + | *((کاربردهای عملی مهندسی ژنتیک)) |
| + | *((کروموزوم)) |
| + | __کتابهای مرتبط__ |
| + | *((کتابهای ژنتیک)) |
| + | __[http://217.218.177.31/mavara/mavara-view_forum.php?forumId=44|انجمن زیست شناسی]__ |
| + | __مجلات دانشنامه__ |
| + | *[http://217.218.177.31/mavara/mavara-index.php?page=%D9%85%D8%AC%D9%84%D9%87+%DA%98%D9%86%D8%AA%DB%8C%DA%A9|مجله ژنتیک] |
| + | __سایتهای مرتبط__ |
| + | *سایتهای داخلی |
| + | **[http://www.parsbiology.com/discuss/article.aspx?AID=58&TID=10|استفاده از روشهای کلاسیک و نوین اصلاح نباتات] |
| + | **[http://www.sbsi.ir/bakhshtah/tissuef.htm|ژنتیک و اصلاح نباتات] |
| + | **[http://agr.ir/content/seminar/247_post_190.php|شبکه کشاورزی و منابع طبیعی ایران] |
| + | **[http://genetics.persianblog.com/|سرویس خبری ژنتیک و بیوتکنولوژی ایران] |
| + | **[http://www.genetics.ir/html/index.php|انجمن ژنتیک ایران] |
| + | **[http://213.176.29.3/Rahyaft/R19/1918.htm|مرکز ملی تحقیقات مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی] |
| + | **[http://www.bioincubator.ir/|مرکز رشد زیست فناوری] |
| + | **[http://ibs.nrcgeb.ac.ir/|انجمن بیوتکنولوژی ایران] |
| + | *سایتهای خارجی |
| + | **[http://igs.nrcgeb.ac.ir/files/plant.htm|ژنتیک گیاهی] |
| + | **[http://www.ipgri.cgiar.org/index.htm|ژنتیک گیاهی] |
| + | **[http://www.nrcgeb.ac.ir/|مهندسی ژنتیک] |
| + | **[http://learn.genetics.utah.edu/|علم ژنتیک] |
| + | **[http://www.genome.gov/glossary.cfm|واژه های ژنتیک] |
| + | **[http://www.savingsandclone.com/|کلون ژنتیکی] |
| + | **[http://www.kumc.edu/gec/|مرکز آموزش ژنتیک] |
| + | **[http://www.genome.gov/DIR/VIP/Learning_Tools/genetic_illustrations.html|علم ژنتیک] |
| + | __گالری تصویر__ |
| + | *[http://217.218.177.31/mavara/mavara-browse_gallery.php?galleryId=39|گالری علوم] |
| + | **[http://217.218.177.31/mavara/mavara-browse_gallery.php?galleryId=44|گالری زیست شناسی] |
| + | body= |
| + | |~| |
| + | {DYNAMICMENU} |
|
| |
|
| ||اصلاح نباتات با منشا ژنتیک ، به تغییرات جهتدار و مفید در بنیان ژنومی گیاهی اطلاق میشود و منظور از مفید بودن صفات جدید ، سازش بیشتر با محیط و رفع نیازمندیها میباشد.|| | | ||اصلاح نباتات با منشا ژنتیک ، به تغییرات جهتدار و مفید در بنیان ژنومی گیاهی اطلاق میشود و منظور از مفید بودن صفات جدید ، سازش بیشتر با محیط و رفع نیازمندیها میباشد.|| |
| !مقدمه | | !مقدمه |
| اصلاح نبات و دام یکی از صور تکامل است. و قوانین حاکم بر تکامل مصنوعی شبیه قوانین حاکم بر تکامل طبیعی است اما با این تفاوت که سیر تکاملی مصنوعی سریعتر بوده، چون بشر روند تکامل را کنترل میکند. در حالی که تکامل طبیعی تصادفا صورت میگیرد. بر این اساس ، در دورههای مختلف توجه اصلاح کنندگان به گیاهان صنعتی جلب شده است. بنابراین گیاهانی مورد مطالعه اصلاح کنندگان قرار میگیرند که دارای ترکیبات شیمیایی مخصوص باشند. مثلا دارای ترکیبات دارویی خاصی باشند. بنابراین ، اصلاح کنندگان ، مثل گذشته دنبال اهلی کردن یک گیاه وحشی نیستند بلکه تکیه آنها بر روی ژنهای مفید موجود در گیاهان وحشی میباشد که ایجاد مقاومت بالایی به امراض میکنند. | | اصلاح نبات و دام یکی از صور تکامل است. و قوانین حاکم بر تکامل مصنوعی شبیه قوانین حاکم بر تکامل طبیعی است اما با این تفاوت که سیر تکاملی مصنوعی سریعتر بوده، چون بشر روند تکامل را کنترل میکند. در حالی که تکامل طبیعی تصادفا صورت میگیرد. بر این اساس ، در دورههای مختلف توجه اصلاح کنندگان به گیاهان صنعتی جلب شده است. بنابراین گیاهانی مورد مطالعه اصلاح کنندگان قرار میگیرند که دارای ترکیبات شیمیایی مخصوص باشند. مثلا دارای ترکیبات دارویی خاصی باشند. بنابراین ، اصلاح کنندگان ، مثل گذشته دنبال اهلی کردن یک گیاه وحشی نیستند بلکه تکیه آنها بر روی ژنهای مفید موجود در گیاهان وحشی میباشد که ایجاد مقاومت بالایی به امراض میکنند. |
|
| |
|
| |
| | | |
| | | | | |
| {picture=_ggttqq_phy.1.jpg} | | {picture=_ggttqq_phy.1.jpg} |
| | | |
| | | |
| | | | |
|
| !تاریخچه و سیر تحولی و رشد | | !تاریخچه و سیر تحولی و رشد |
| #__~~green:دوره اول:~~__ در این دوره انسان بدون شناخت ((روشهای تولید مثل در گیاهان|نظام تولید مثل گیاهان)) ، برای اولین بار به کشت و تولید مصنوعی گیاهان تحت شرایط کنترل شده اقدام نمود. در این دوره انسان ، گیاهان برتر و مطلوب را ذخیره و نگهداری میکرد و به این ترتیب عمل انتخاب ناخود آگاه صورت گرفت. با مرور زمان اهلی کردن حیونات نیز آغاز شد بنابراین کشت گیاهان همراه با اهلی نمودن دامها انجام شد.
| | #__~~green:دوره اول:~~__ در این دوره انسان بدون شناخت ((روشهای تولید مثل در گیاهان|نظام تولید مثل گیاهان)) ، برای اولین بار به کشت و تولید مصنوعی گیاهان تحت شرایط کنترل شده اقدام نمود. در این دوره انسان ، گیاهان برتر و مطلوب را ذخیره و نگهداری میکرد و به این ترتیب عمل انتخاب ناخود آگاه صورت گرفت. با مرور زمان اهلی کردن حیونات نیز آغاز شد بنابراین کشت گیاهان همراه با اهلی نمودن دامها انجام شد.
|
| #__~~green:دوره دوم:~~__ در این دوره انسان به نظام تولید مثل گیاهان پی برد و به آمیزش گونههای مختلف گیاهان پرداخت. اما هنوز اصول علمی ژنتیک کشف نشده بود و تلاقی گونهها بطور تصادفی و به عنوان یک نوع هنر صورت میگرفت.
| | #__~~green:دوره دوم:~~__ در این دوره انسان به نظام تولید مثل گیاهان پی برد و به آمیزش گونههای مختلف گیاهان پرداخت. اما هنوز اصول علمی ژنتیک کشف نشده بود و تلاقی گونهها بطور تصادفی و به عنوان یک نوع هنر صورت میگرفت.
|
| #__~~green:دوره سوم:~~__ این دوره با آزمایشات دقیق مندل آغاز شد، بعد از کشف ((قوانین مندل)) (1900)، اصول علمی اصلاح نباتات بر اساس قوانین ژنتیک توجیه شد. در این مرحله ، ژنهایی مورد توجه قرار گرفتند که اثرات زیادی در بیان صفات داشتند مثل ((ژن|ژن)) مربوط به رنگ. | | #__~~green:دوره سوم:~~__ این دوره با آزمایشات دقیق مندل آغاز شد، بعد از کشف ((قوانین مندل)) (1900)، اصول علمی اصلاح نباتات بر اساس قوانین ژنتیک توجیه شد. در این مرحله ، ژنهایی مورد توجه قرار گرفتند که اثرات زیادی در بیان صفات داشتند مثل ((ژن|ژن)) مربوط به رنگ. |
| !اصول ژنتیکی تکامل گیاهان | | !اصول ژنتیکی تکامل گیاهان |
| از نظر علم ژنتیک ، اصلاح نباتات و ((تکامل)) نقاط مشترک زیادی دارند. در هر دو حالت نیاز به وجود تنوع گیاهی و انجام انتخاب روی فرمهای مفید میباشد. بنابراین تاثیر تکامل بر روی ژنتیک گیاهان از چهار طریق صورت میگیرد. | | از نظر علم ژنتیک ، اصلاح نباتات و ((تکامل)) نقاط مشترک زیادی دارند. در هر دو حالت نیاز به وجود تنوع گیاهی و انجام انتخاب روی فرمهای مفید میباشد. بنابراین تاثیر تکامل بر روی ژنتیک گیاهان از چهار طریق صورت میگیرد. |
| #__~~green:تنوع مندلی:~~__ در حالت طبیعی اغلب موتاسیونهای ژنی ایجاد گیاهان ضعیف میکند که در اثر تنازع بقا از بین میروند. اما در برخی موارد موجب ایجاد سازش بیشتر با محیط میشوند و از این نظر مورد توجه اصلاح کنندگان قرار میگیرند و در اثر متراکم شدن چندین ((جهش ژنی|موتاسیون ژنی مفید)) ، یک گیاه اهلی ایجاد میشود. که این گیاه اهلی در اثر انتخاب طبیعی یا مصنوعی تکثیر پیدا کرده و جای گونههای ضعیف قبلی را میگیرد.
| | #__~~green:تنوع مندلی:~~__ در حالت طبیعی اغلب موتاسیونهای ژنی ایجاد گیاهان ضعیف میکند که در اثر تنازع بقا از بین میروند. اما در برخی موارد موجب ایجاد سازش بیشتر با محیط میشوند و از این نظر مورد توجه اصلاح کنندگان قرار میگیرند و در اثر متراکم شدن چندین ((جهش ژنی|موتاسیون ژنی مفید)) ، یک گیاه اهلی ایجاد میشود. که این گیاه اهلی در اثر انتخاب طبیعی یا مصنوعی تکثیر پیدا کرده و جای گونههای ضعیف قبلی را میگیرد.
|
| #__~~green:هیبریداسیون بین گونهای:~~__ وقتی گونهها از نظر ((سیستماتیک گیاهی|تاکسونومی)) (رده بندی) بهم نزدیک باشند، ممکن است تلاقی آنها ایجاد فرمهای باارزشی از نظر ((کشاورزی)) را بنمایند. و اگر این تلاقی بین گونههای دور از هم اتفاق افتد به این اینتروگرسیون گویند که در اکثر مواقع ، گونه تازه ایجاد شده عقیم است یا در نسلهای بعدی گیاهانی بدست میآیند که از هر دو گونه پدر و مادری ضعیفتر میباشند به خاطر همین تکثیر اینها با ((تولید مثل رویشی|روشهای غیر جنسی)) صورت میگیرد.
| | #__~~green:هیبریداسیون بین گونهای:~~__ وقتی گونهها از نظر ((سیستماتیک گیاهی|تاکسونومی)) (رده بندی) بهم نزدیک باشند، ممکن است تلاقی آنها ایجاد فرمهای باارزشی از نظر ((کشاورزی)) را بنمایند. و اگر این تلاقی بین گونههای دور از هم اتفاق افتد به این اینتروگرسیون گویند که در اکثر مواقع ، گونه تازه ایجاد شده عقیم است یا در نسلهای بعدی گیاهانی بدست میآیند که از هر دو گونه پدر و مادری ضعیفتر میباشند به خاطر همین تکثیر اینها با ((تولید مثل رویشی|روشهای غیر جنسی)) صورت میگیرد.
|
| #__~~green:اتو پلوئیدی:~~__ افزایش تعداد ((کروموزوم|دستههای کروموزومی)) را در یک گونه ، اتو پلوئیدی گویند. این گیاهان دارای سه یا چندین سری کروموزومند و وقتی با گیاهان ((اصطلاحات رایج در زیست شناسی|دیپلوئید)) مقایسه میشوند دارای سلولهای بزرگتر با هستههای درشت میباشند. اما اینها در صورتی که تریپلوئید باشند دارای درجه تلقیح کمتری هستند و اصولا بذر تولید نمیکنند که در این صورت تکثیر اینها به واسطه پارتنوکارپی (((بکرزایی))) صورت میگیرد.
| | #__~~green:اتو پلوئیدی:~~__ افزایش تعداد ((کروموزوم|دستههای کروموزومی)) را در یک گونه ، اتو پلوئیدی گویند. این گیاهان دارای سه یا چندین سری کروموزومند و وقتی با گیاهان ((اصطلاحات رایج در زیست شناسی|دیپلوئید)) مقایسه میشوند دارای سلولهای بزرگتر با هستههای درشت میباشند. اما اینها در صورتی که تریپلوئید باشند دارای درجه تلقیح کمتری هستند و اصولا بذر تولید نمیکنند که در این صورت تکثیر اینها به واسطه پارتنوکارپی (((بکرزایی))) صورت میگیرد.
|
| #__~~green:آلو پلوئیدی:~~__ زمانی که دو گونه با ژنومهای مختلف باهم تلاقی پیدا کنند، و بعد تعداد کروموزومها در فرزندان آنها ، دو برابر شود الو پلوئیدی انجام شده است. معمولا هیبرید بین دو گونه با ژنومهای مختلف عقیم است، اما وقتی تعداد کروموزومها دو برابر شود، گیاه زایا میشود. | | #__~~green:آلو پلوئیدی:~~__ زمانی که دو گونه با ژنومهای مختلف باهم تلاقی پیدا کنند، و بعد تعداد کروموزومها در فرزندان آنها ، دو برابر شود الو پلوئیدی انجام شده است. معمولا هیبرید بین دو گونه با ژنومهای مختلف عقیم است، اما وقتی تعداد کروموزومها دو برابر شود، گیاه زایا میشود. |
|
| |
|
| |
| | | |
| | | | | |
| {picture=_ggttqq_phy.3.jpg} | | {picture=_ggttqq_phy.3.jpg} |
| | | |
| | | |
| | | | |
|
| !موارد موثر بر اصلاح نباتات | | !موارد موثر بر اصلاح نباتات |
| !!انتخاب | | !!انتخاب |
| از تلاقی ((ژنوم در موجودات مختلف|گونههای مختلف با ژنومهای مختلف)) ، نتاج (فرزندان) مختلفی ایجاد میشود. نتاجی که دارای سازش بیشتری با محیط زیست هستند توسط ((انتخاب طبیعی)) نگهداری و سایر نتاج به مرور زمان از بین میروند. به انتخابی که به واسطه انسان ، صورت میگیرد انتخاب مصنوعی گفته میشود. در برخی موارد انتخاب مصنوعی و طبیعی هم جهت باهم صورت میگیرد. ولی گاها دارای جهتهای مختلفی میباشند. زمان تاثیرگذاری به انتخاب مصنوعی کمتر است چرا که در کنترل انسان میباشد. مهمترین وظیفه اصلاح کننده در این مرحله عبارتست از اینکه از بین گیاهان مختلف حاصله تشخیص دهد که کدام گیاه مفیدتر بوده و باید نگهداری شود. | | از تلاقی ((ژنوم در موجودات مختلف|گونههای مختلف با ژنومهای مختلف)) ، نتاج (فرزندان) مختلفی ایجاد میشود. نتاجی که دارای سازش بیشتری با محیط زیست هستند توسط ((انتخاب طبیعی)) نگهداری و سایر نتاج به مرور زمان از بین میروند. به انتخابی که به واسطه انسان ، صورت میگیرد انتخاب مصنوعی گفته میشود. در برخی موارد انتخاب مصنوعی و طبیعی هم جهت باهم صورت میگیرد. ولی گاها دارای جهتهای مختلفی میباشند. زمان تاثیرگذاری به انتخاب مصنوعی کمتر است چرا که در کنترل انسان میباشد. مهمترین وظیفه اصلاح کننده در این مرحله عبارتست از اینکه از بین گیاهان مختلف حاصله تشخیص دهد که کدام گیاه مفیدتر بوده و باید نگهداری شود. |
| !!رانده شدن ژنتیکی | | !!رانده شدن ژنتیکی |
| منظور از ((رانده شدن ژنتیکی)) ، کم و زیاد شدن تصادفی وفور نسبی ((ژن|ژنها)) در گیاهان میباشد که تغییر وفور نسبی ژنها بستگی به طرز انتخاب زارعین و حجم ((مفهوم جامعه در بیولوژی|جامعه گیاهی)) دارد. اگر جامعه گیاهی کوچک باشد، و فقط چند بوته از یک سال برای سال بعد ، بذرگیری شود در این حالت بعضی از ژنها از نسلی به نسل بعد انتقال نمییابد و به موازات این ، جامعه گیاهی دیگری ، فرصت گسترش ژنهای خود را مییابد. در رانده شدن ژنتیکی ، انتخاب طبیعی یا مصنوعی دخالتی ندارد و فقط تصادف و شانس است که وفور نسبی ژنها را تغییر میدهد. | | منظور از ((رانده شدن ژنتیکی)) ، کم و زیاد شدن تصادفی وفور نسبی ((ژن|ژنها)) در گیاهان میباشد که تغییر وفور نسبی ژنها بستگی به طرز انتخاب زارعین و حجم ((مفهوم جامعه در بیولوژی|جامعه گیاهی)) دارد. اگر جامعه گیاهی کوچک باشد، و فقط چند بوته از یک سال برای سال بعد ، بذرگیری شود در این حالت بعضی از ژنها از نسلی به نسل بعد انتقال نمییابد و به موازات این ، جامعه گیاهی دیگری ، فرصت گسترش ژنهای خود را مییابد. در رانده شدن ژنتیکی ، انتخاب طبیعی یا مصنوعی دخالتی ندارد و فقط تصادف و شانس است که وفور نسبی ژنها را تغییر میدهد. |
|
| |
|
| |
| | | |
| | | | | |
| {picture=_ggttqq_phy.5.jpg} | | {picture=_ggttqq_phy.5.jpg} |
| | | |
| | | |
| | | | |
|
| !کاربردهای اصلاح نباتات | | !کاربردهای اصلاح نباتات |
| #__~~green:افزایش عملکرد محصولات:~~__ انقلاب سبز ، به مسئولیت آقای __نورمن بورگاف__ ، در اواسط قرن بیستم ، این نتیجه را داد که اگر کشت ، داشت و برداشت ، با تکنیکهای مدرن کشاورزی همراه باشد، بازدهی واریتههای اصلاح شده به حداکثر میرسد.
| | #__~~green:افزایش عملکرد محصولات:~~__ انقلاب سبز ، به مسئولیت آقای __نورمن بورگاف__ ، در اواسط قرن بیستم ، این نتیجه را داد که اگر کشت ، داشت و برداشت ، با تکنیکهای مدرن کشاورزی همراه باشد، بازدهی واریتههای اصلاح شده به حداکثر میرسد.
|
| #__~~green:مقاومت به امراض و آفات گیاهی:~~__ متاسفانه همراه با وسعت دادن به نژادهای جدید نباتات ، امراض جدید نیز ایجاد میگردد و بنابراین مقاومت دائمی امکان پذیر نمیباشد و بایستی مداوما اصلاح برای مقاومت در برابر امراض و ((آفات گیاهی)) صورت پذیرد.
| | #__~~green:مقاومت به امراض و آفات گیاهی:~~__ متاسفانه همراه با وسعت دادن به نژادهای جدید نباتات ، امراض جدید نیز ایجاد میگردد و بنابراین مقاومت دائمی امکان پذیر نمیباشد و بایستی مداوما اصلاح برای مقاومت در برابر امراض و ((آفات گیاهی)) صورت پذیرد.
|
| #__~~green:وسعت دامنه کشت:~~__ برخی از واریتههای گیاهی را در مناطق با شرایط اقلیمی خاص میتوان کاشت با تغییر برخی از صفات گیاهان ، می توان آنها را در محیط متفاوت هم کشت داد.
| | #__~~green:وسعت دامنه کشت:~~__ برخی از واریتههای گیاهی را در مناطق با شرایط اقلیمی خاص میتوان کاشت با تغییر برخی از صفات گیاهان ، می توان آنها را در محیط متفاوت هم کشت داد.
|
| #__~~green:تغییر کیفیت محصولات گیاهی:~~__ با گذشت زمان و صنعتی شدن جوامع انسانی ، توقعات افراد بشر تغییر میکند بنابراین باید استاندارد محصولات کشاورزی را متناسب با ذائقه افراد تغییر داد. امروزه اصلاح کنندگان توجه زیادی به کیفیت محصول مینمایند چون نه تنها باید عملکرد واریته جدید نسبت به واریتههای قدیمی زیادتر باشد بلکه کیفیت محصول از نظر چیدن ، حمل و نقل و استفاده در ((صنایع غذایی)) هم متناسب باشد.
| | #__~~green:تغییر کیفیت محصولات گیاهی:~~__ با گذشت زمان و صنعتی شدن جوامع انسانی ، توقعات افراد بشر تغییر میکند بنابراین باید استاندارد محصولات کشاورزی را متناسب با ذائقه افراد تغییر داد. امروزه اصلاح کنندگان توجه زیادی به کیفیت محصول مینمایند چون نه تنها باید عملکرد واریته جدید نسبت به واریتههای قدیمی زیادتر باشد بلکه کیفیت محصول از نظر چیدن ، حمل و نقل و استفاده در ((صنایع غذایی)) هم متناسب باشد.
|
| #__~~green:ماشینی نمودن برداشت نباتات:~~__ در برخی از نباتات مثل ((ذرت خوشهای)) و ((گندم)) ، رشد بیش از حد ((ساقه)) و خوابیدگی بوتهها ، افت قابل توجهی را در برداشت ماشینی ایجاد کرده است. برای رفع این مشکل اصلاح کنندگان ، به تولید واریتههای پا کوتاه پرداختند و واریتههای مناسب برداشت ماشینی را تولید کردند.
| | #__~~green:ماشینی نمودن برداشت نباتات:~~__ در برخی از نباتات مثل ((ذرت خوشهای)) و ((گندم)) ، رشد بیش از حد ((ساقه)) و خوابیدگی بوتهها ، افت قابل توجهی را در برداشت ماشینی ایجاد کرده است. برای رفع این مشکل اصلاح کنندگان ، به تولید واریتههای پا کوتاه پرداختند و واریتههای مناسب برداشت ماشینی را تولید کردند.
|
| #__~~green:واریتههای هیبرید:~~__ یکی از مهمترین عوامل افزایش محصول استفاده از ((اصطلاحات رایج در زیست شناسی|پدیده هتروزیس)) میباشد که در واریتههای هیبرید ظاهر میگردد. چرا که در این روش ، سعی در تجمع دو صفت مختلف از نظر ژنتیکی و ایجاد یک صفت مناسب میباشد و این بدست نمیآید دیگر با انجام آزمایشات مکرر هیبریداسیون. | | #__~~green:واریتههای هیبرید:~~__ یکی از مهمترین عوامل افزایش محصول استفاده از ((اصطلاحات رایج در زیست شناسی|پدیده هتروزیس)) میباشد که در واریتههای هیبرید ظاهر میگردد. چرا که در این روش ، سعی در تجمع دو صفت مختلف از نظر ژنتیکی و ایجاد یک صفت مناسب میباشد و این بدست نمیآید دیگر با انجام آزمایشات مکرر هیبریداسیون. |
| !مباحث مرتبط با عنوان | | !مباحث مرتبط با عنوان |
| *((آفات گیاهی)) | | *((آفات گیاهی)) |
| *((بیوشیمی گیاهی)) | | *((بیوشیمی گیاهی)) |
| *((تکامل)) | | *((تکامل)) |
| *((زیست شناسی)) | | *((زیست شناسی)) |
| *((ژنتیک)) | | *((ژنتیک)) |
| *((سیستماتیک گیاهی)) | | *((سیستماتیک گیاهی)) |
| *((فیزیولوژی گیاهی)) | | *((فیزیولوژی گیاهی)) |
| *((کاربردهای کشت بافتهای گیاهی)) | | *((کاربردهای کشت بافتهای گیاهی)) |
| *((کشت بافتهای گیاهی)) | | *((کشت بافتهای گیاهی)) |
| *((گیاه شناسی)) | | *((گیاه شناسی)) |