منو
 کاربر Online
406 کاربر online
تاریخچه ی: چربی

نگارش: 4

عکس پیدا نشد

چربیها نیز مانند مواد قندی و نشاسته ای در بدن تولید حرارت میکند. چربیها در حرارت معمولی جامد هستند. آن دسته از چربیها که در حرارت معمولی مایع می باشند به نام «روغن» شناخته می شوند.
چربیها خاصیت انرژی زایی فراوان دارند و هر گرم از آنها 9 کالری انرژی ایجاد می کند. از این رو مصرف چربیها برای ایجاد حرارت ضروری می باشد. چربیها دارای اسیدهای چرب لازم برای بدن می باشند و ناقل ویتامینهای محلول در چربی نیز هستند. به علاوه وجود چربیها در رژیم غذایی کودکان که در حال رشد می باشند حائز اهمیت است. همچنین جوانان و کسانی که کارهای بدنی سنگین انجام می دهند نیاز بیشتری به چربی دارند. چربیها در ساختمان غشا یاخته دخالت داشته و در قابلیت نفوذ پذیری غشا سلول اهمیت دارند.
مواد چربی شامل تری گلیسیرید ها، فسفولیپید ها و کلسترول می باشد. اگر 30 تا 40 درصد کالری رژیم غذایی از تری گلیسیریدها (ترکیب سه اسید چرب با عاملهای الکلی گلیسرول) تامین شود می توان آن را مناسب دانست.
برای آنکه تری گلیسریدها به مصرف تولید انرژی برسند باید به اسیدهای چرب و گلیسرول تجزیه شوند که این عمل به هنگام هضم و جذب غذا صورت میگرد، به عبارت دیگر چربیهای رژیم غذایی در روده کوچک به اسیدهای چرب و ذرات خیلی ریز تبدیل شده و در نهایت به جریان خون وارد می شوند.
چربیهای خون به صورت اسیدهای چرب آزاد، تری گلیسیریدها، فسفولیپیدها، لیپوپروتئین و کلسترول میباشد.کلسترول که در رژیم غذایی وجود دارد فراوانترین نوع استرول در بافت حیوانی است و می تواند از مخاط معده و روده باریک جذب لنف گردد. کلسترول در چربی بسیار محلول است و در نگاهداری نفوذ پذیری طبیعی غشا سلولی اهمیت ویژه ای دارد و در برابر عمل آنزیمها مقاومت می کند.رژیم غذایی فوق العاده چرب غلظت کلسترول خون را افزایش می دهد و در عین حال امکان بروز اختلالاتی، از قبیل آترواسکلروز ، را نیز فراهم می کند.چربیها و روغنها غذا را خوش طعم و مطبوع می سازد و سبب تحریک اشتها می شوند.

چربیها به دو صورت مشاهده می شوند:
1- چربیهای مرئی: مثل چربی موجود در کره «ماده غذایی»، دنبه، و روغنهای گیاهی
2- چربیهای نامرئی: مثل چربی موجود در شیر، زرده تخم مرغ، گردو، بادام و ... .

چربیها بهترند یا روغنها


از لحاظ تغذیه ای روغنهای مایع نسبت به روغنهای جامد و حیوانی برتری دارند، زیرا:
  • روغن باید در حرارت 37 درجه سانتی گراد بدن حالت مایع داشته باشد، در غیر این صورت هضم و جذب آن مشکل می شود.
  • روغنهای مایع از جذب کلسترول جلوگیری می کنند.کلسترول ماده ای است که اگر میزانش در خون بالا رود، زمینه را برای رسوب آن به صورت ترکیبی با مواد دیگر در جدار رگها فراهم می شود.افرادی که از حمله های قلبی رنج می برند، تقریباً همیشه میزان کلسترول آنها بیش از مقدار طبیعی است، همچنین دانشمندان متوجه شده اند که موارد شیوع بیماریهای قلب و عروق در جوامعی که رژیم غذایی آنها بیشتر از چربیهای حیوانی تامین می شود، بالاتر از جوامعی است که چربی رژیم آنها بیشتر از روغنهای مایع می باشد. اما روغنهای حیوانی به اندازه نیاز برای تغذیه کودکان لازم است.

منابع چربی


غذاهای حیوانی مانند انواع گوشت، کره «ماده غذایی»، خامه، شیر، تخم مرغ، و روغنهای حیوانی منبع اصلی چربی می باشند. به علاوه در دانه های روغنی مانند گردو،فندق،بادام، زیتون، لوبیا،سویا و کاکائو نیز مقادیر زیادی چربی وجود دارد.در جدول زیر مقدار چربی موجود در برخی از مواد غذایی ذکر شده است.

نوع غذا چربی موجود (به گرم)
شیر گاو 5/3
کره «ماده غذایی» 85
پنیر 15 تا 40
تخم مرغ 12
گوشت 8 تا 12
دل 7 تا 14
جگر سیاه 6 تا 12
زبان 15 تا 20
مغز 9
گردو 57


چرا روغنها به صورت جامد عرضه میکنند؟


  • روغنهای مایع خیلی زود با اکسیژن هوا ترکیب و خراب و تند می گردند. بنابراین با جامد کردن روغن از خراب شدن سریع آن جلوگیری می شود.
  • اگر روغن مایع را داغ کنند خیلی زود می سوزد و خراب می شود، اما مقاومت روغن جامد در برابر حرارت بیشتر است.
  • بسته بندی و حمل و نقل روغنهای جامد آسانتر است.

نقش چربیها در بدن


چربی ها در بدن وظایف زیر را بر عهده دارند:
  • منبع انرژی می باشند و در بدن تولید گرما می کنند.
  • اسیدهای چرب ضروری را تامین می کنند، سه نوع اسید چرب ضروری وجود دارند که ساختمان سلولها و رشد و نمو بدن نقش مهمی دارند، چون در بدن ساخته نمی شوند باید از طریق غذا به بدن برسند.
  • ویتامینهای محلول در چربی را تامین می کنند. ویتامین K،ویتامین E،ویتامین D و ویتامین A نیز محلول در چربی هستند. حذف چربی از غذا سبب کاهش این نوع ویتامینها در بدن می شود.
  • اثر سیر کنندگی دارند. غذاهای چرب به علت آنکه دیر هضم می شوند در ایجاد سیری موثرند.

توصیه های بهداشتی در مورد چربی ها


  • به جای روغنهای جامد یا دنبه از روغنهای مایع و روغن زیتون استفاده کنید.
  • گوشتهای قرمز را قبل از پخت از چربی پاک کنید. البته برای کودکان نیازی ندارد.
  • از مصرف سوسیس، کالباس، و غذاهای آماده دیگر که معمولاً از روغنهای جامد و حیوانی (دنبه) تهیه می شوند تا حد امکان پرهیز کنید.
  • برای بزرگسالان مصرف زرده تخم مرغ را محدود کنید.


تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 یکشنبه 20 شهریور 1384 [12:12 ]   7   فیروزه نجفی      جاری 
 شنبه 25 تیر 1384 [15:29 ]   6   حسین خادم      v  c  d  s 
 سه شنبه 24 آذر 1383 [19:13 ]   5   طه محمدی      v  c  d  s 
 سه شنبه 24 آذر 1383 [05:14 ]   4   طه محمدی      v  c  d  s 
 یکشنبه 22 آذر 1383 [13:07 ]   3   طه محمدی      v  c  d  s 
 پنج شنبه 19 آذر 1383 [19:00 ]   2   طه محمدی      v  c  d  s 
 پنج شنبه 19 آذر 1383 [18:47 ]   1   طه محمدی      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..