منو
 کاربر Online
548 کاربر online
تاریخچه ی: پیاز

V{maketoc}
!تعریف

__پیاز__ نوعی گیاه غده ای گوشتی زیرزمینی از خانواده ((لاله)) است و نام علمی آن Allium Cepa L می باشد. عموماً، پیاز به بخشی از گیاه اطلاق می شود که هر گیاهی از طبقه ی آلیوم ها دارای آن است. اما معمولاً منظور از پیاز، گیاه تند مزه ای است که بوی تندی هم دارد و در تهیه ی انواع ((غذا| غذاها)) به عنوان نوعی ماده ی ((طعم)) دهنده از آن استفاده می کنیم.
::{picture file=img/daneshnameh_up/hasp106.jpg}::

!رشد پیاز
__آلیوم__ به معنای بوی تند و نافذ و همچنین مزه ی تند می باشد. این گیاه دو ساله بوده که در سال اول، __اندام های رویشی__ آن به وجود می آیند و در سال دوم __اندام های زایشی__ ایجاد می شود که تولید تخم می کنند.
برگ های گیاه پیاز توخالی و لوله ای شکل هستند، ساقه ی آن که ارتفاعش بین 60 سانتی متر تا یک متر می باشد هم توخالی است که در بخش پایینی، ساقه کمی متورم شده است. پیاز دارای یک ساقه ی پهن زیر زمینی به قطر چند متر می باشد که در سطح بالای این ساقه، برگ های پیاز که ((کلروفیل)) خود را از دست داده اند و به مخزن غذایی گیاه تبدیل شده اند قرار گرفته اند. ریشه ی پیاز از قسمت زیرین این ساقه خارج می شود. در وسط این ساقه ی زیر زمینی، نقطه ی رویشی پیاز که به عنوان جوانه ی انتهایی ساقه هوایی می باشد قرار دارد که در این قسمت، ساقه گل دهنده و برگ سبز بوته پیاز ظاهر می شود که به رشد خود ادامه می دهد.

شکل پیاز وابسته به نوع آن است، اما امکان دارد که بر اثر شرایط رشد تغییر نماید. اشکال مختلف آن عبارتند از:
*کروی
*کروی کشیده
*سر پهن
*گرد کشیده
*پهن

رنگ پوست پیاز هم متغیر است. می تواند ~~AFAEAC:سفید~~ تا ~~F4F257:زرد~~، ~~814510:قهوه ای~~، ~~F90202:قرمز ~~یا ~~B373C6:بنفش ~~باشد. البته رنگ پوسته پیاز معمولاً وابسته به نوع پیاز می باشد.

پیاز دارای ((ویتامین ث)) و ((آنزیم)) ((اکسیداز)) بوده که برای هضم غذا مفیدند. همچنین به دلیل داشتن سلنیوم، مواد گوگردی، ((انسولین)) گیاهی، ((اسیدهای آمینه)) و...، برای پیشگیری از ابتلا به ((بیماری| بیماری ها)) و تأمین ((سلامتی)) بدن مفید است.

معمولاً از پیاز در کنار انواع غذا استفاده می کنند، اما گاهی به تنهایی هم پیاز را می خورند. مزه ی پیاز به نوع آن بستگی دارد که ممکن است تند، ملایم و یا حتی شیرین باشد.

!تاریخچه
پیاز یکی از قدیمی ترین ((گیاهان)) زراعی بوده که از هزاران سال قبل، به عنوان طعم دهنده ی غذاها و همچنین دارو از آن استفاده می شده است. قدیمی ترین منابع کشف شده از __سومریان__ به دست آمده که نشان می دهد، سومریان که در __عراق__ امروزی می زیسته اند، تقریباً 2600 تا ((2100 سال قبل از میلاد)) مسیح از این گیاه استفاده می کرده اند.

در نسخه های کتب قدیمی مصر، تقریباً ((1550 سال قبل از میلاد)) که نوشته های خود را روی ((پاپیروس)) می نوشتند، از اثرات دارویی پیاز سخن به میان آمده است. آنها عقیده داشتند که مصرف پیاز به همراه غذا ((انرژی)) بیشتری به فرد می دهد.

!بو و خاصیت اشک آوری پیاز
__بوی پیاز__ مربوط به مواد ((گوگرد| گوگردی)) فراری است که در هنگام تقطیر در حرارت معمولی اتاق تجزیه می گردند. به همین دلیل طعم پیاز پخته در مقایسه با پیازهای خام بسیار ملایم تر است. __پیاز ~~AFAEAC:سفید~~__ معمولاً ملایم تر از پیازهای ~~F90202:قرمز ~~ و ~~F4F257:زرد~~ است، به این دلیل که از این مواد گوگردی کمتر دارد. اغلب پیازهایی که در نواحی مرطوب رشد می کنند، دارای مواد گوگردی کمتری بوده و در نتیجه ملایم ترند.

زمانی که پیاز را به مدت چند ماه در انباری قرار می دهیم، پیاز به دلیل این که ((آب)) و یا ((هیدرات کربن)) خود را از دست می دهد، به تدریج تندتر می شود. البته این تند تر شدن پیاز می تواند ناشی از تغییرات شیمیایی این گیاه هم باشد.

__مواد گوگردی__ پیاز، خواص مختلفی از خود نشان می دهند که یکی از آنها اشک آور بودن است.

زمانی که پیاز را برش می دهیم سلول های پیاز باز می شوند. این سلول ها دو بخش دارند: بخش __((آنزیم|آنزیمی)) __ که به آلیناز معروف است و بخش __گوگردی__.
آنزیم، ترکیبات گوگردی پیاز را تجزیه کرده و ترکیبات ناپایدار گوگردی ایجاد می کند که به گاز فراری تبدیل می شوند. این گاز که حاوی ترکیبات گوگردی است، وارد هوا می شود و به ((چشم)) انسان می رسد (البته ابتدا وارد مجرای ((بینی)) می شود). در چشم انسان، این ((گاز)) با آب واکنش نشان داده و ((اسید سولفوریک)) تولید می کند. ((اسید سولفوریک))، بر پایانه های ((اعصاب چشم)) اثر کرده و سبب سوزش چشم می شود. در نهایت در پاسخ به این سوزش، ((غدد اشکی))، اشک ترشح می کنند که این ماده گوگردی به همراه اشک از چشم خارج شود. قطرات اشک می توانند تنها چند ثانیه پس از برش پیاز ظاهر شوند.

اگرچه ما معمولاً اشک آوری پیاز را دوست نداریم و باعث ناراحتی ما می شود، این خاصیت پیاز آن را در برابر موجودات ریز زنده ی خارجی حفاظت می نماید. البته روش هایی برای کاهش اشک آوری پیاز وجود دارد. برای مثال: __قرار دادن پیاز در یخچال__ یا __پوست کندن پیاز در ((آب)) روان__. زمانی که پیاز را داخل یخچال قرار می دهیم، خنک شدن پیاز، ترکیب اشک آور آن را ضعیف می کند و دیگر پیاز زیاد اشک را در نمی آورد. همچنین زمانی که پیاز را زیر آب روان پوست می گیریم، بخش اعظم ماده اشک آور پیاز با آب شسته می شود و از خاصیت ((اشک)) آور بودن آن کاسته می گردد. خیس کردن پیاز و دستانتان پیش از بریدن پیازهم مفید به نظر می رسد. با این عمل، بخشی از ((گاز)) تولید شده با رطوبت دستان شما و همچنین رطوبت پیاز، واکنش نشان داده و شدت سوزش چشم کمتر خواهد بود. به علاوه نفس کشیدن تنها از راه ((دهان)) در طول پوست گرفتن و خرد کردن پیاز هم روش خوبی است.

!نگهداری از پیاز
مناسب ترین محل برای انبار نمودن پیاز، __سردخانه__ است که به این وسیله می توان در مدت انبار کردن پیاز، آن را از انواع تغییرات حفظ کرده و همچنین از ((انواع آفت)) از جمله ((قارچ| قارچ ها))، ((باکتری| باکتری ها))، ((ویروس| ویروس ها)) و... محافظت نمود. به علاوه از آنجا که قرار دادن __پیاز در مکان گرم__ سبب ~~0FB148:سبز ~~شدن، ساقه زدن و کم وزن شدن خود پیاز می شود، با قرار دادن آن در سردخانه از این آسیب ها محافظت خواهد شد.

پیاز از آن دسته گیاهان فصلی است که دو دوره حیات را طی می کند:
*دوره اول از رویش تخم شروع و به تولید پیاز منتهی می شود.
*دوره دوم، گیاه پیاز گل می دهد و تولید دانه می کند.

از آنجا که پیاز در سال تنها __یک بار__ به دست می آید، بنابراین باید برای مصرف در سایر فصل ها از آن مراقبت نمود. معمولاً به دلیل تمایلی که این گیاه به تولید ساقه و ریشه دارد، به راحتی خراب و فاسد می گردد.

به منظور نگهداری صحیح پیاز، __برداشت__ آن باید با دقت کامل صورت گیرد که تا حد امکان، از زخمی شدن آن جلوگیری شود. زمانی که پیاز را برداشت می کنند، ممکن است کمی رطوبت داشته باشد که باید چندین روز پس از برداشت، زیر __نور خورشید__ بماند تا برگ و پوست خارجی آن کاملاً خشک گردد. در مواقع بارندگی، این عمل را باید در مکان سرپوشیده ای که اطرافش باز باشد انجام داد که پیاز با کمک جریان هوا خشک شود.

!سمی بودن پیاز
گاهی بر اثر مصرف زیاد پیاز، عوارض ((مسمومیت)) گونه ای بروز می کند. مثلاً به برخی ((گاو)) و ((گوسفند| گوسفندان)) به عنوان خوراک، پیاز می دهند که ممکن است سبب مسمومیت و حتی ((مرگ)) حیوان شود. در انسان هم پس از مصرف زیاد پیاز، چه خود پیاز و چه فراورده های دارویی تولید شده با آن، ممکن است مسمومیت خفیف یا شدید به وجود آید. این فساد پیاز می تواند ناشی از عدم رعایت قوانین لازم جهت کاشت، داشت یا برداشت گیاه، نگهداری نامناسب در انبار و... باشد. علائم مسمومیت با خوردن پیاز عبارتند از: __((کم خونی))__ و __((بیماری زردی| زردی))__ که در نتیجه همولیز ((خون)) __(تخریب عناصر یاخته ای خون)__ حادث می شود و احساس __بوی تند از ((ادرار))__ یا __هوای بازدم فرد__ مسموم که تشخیص مسمومیت را ساده می کند. بنابراین لازم است همان طور که سالم بودن گیاه را در نظر می گیریم، مقدار مصرف پیاز را هم مد نظر داشته باشیم و در خوردن آن، زیاده روی نکنیم.

به علاوه زمانی که پیاز را پوست نموده و در مجاورت هوا قرار می دهیم، این ماده غذایی قادر است تا انواع آلودگی ها را به خود جذب نماید و مصرف چنین پیازی که پوست گرفته شده و مدت زیادی در مجاورت ((هوا)) قرار داشته می تواند خطرناک می باشد. بنابراین سعی نمایید بلافاصله پس از پوست گرفتن پیاز، آن را مورد مصرف قرار دهید.

!مواد غذایی تهیه شده با پیاز
در تهیه ی غذاهای مختلف از انواع پیاز استفاده می کنند. این ماده ی غذایی، ((عطر)) و ((طعم)) خوبی به غذاها می دهد. همچنین پیاز را در تهیه ی انواع ((ترشی)) از جمله پیاز ترشی و پیاز شور و برای درست کردن انواع ((سالاد)) به کار می برند. در تهیه ی انواع ((ساندویچ)) هم پیاز یکی از اجزای مهم محسوب می شود.

!اثرات درمانی گیاه پیاز
*__از مخلوط آب پیاز با ((عسل))__، شربتی تهیه می کنند که مصرف روزانه سه قاشق غذاخوری از این شربت، در درمان ((سرماخوردگی))، ((آسم))، ((برونشیت)) و نارسایی های ((کلیه)) و مجاری ادرار بسیار مؤثر است.
*__پیاز خام ((پ.هاش))__ مواد داخل ((معده)) را بالا می برد و باعث تشدید فعالیت دستگاه گوارش می شود. به همین دلیل مصرف پیاز به افرادی که غذایشان دیر هضم می شود توصیه می گردد. خوردن پیاز ترشحات ((معده)) را تنظیم نموده و ((اشتها)) را زیاد می کند.
*__خوردن پیاز همراه با غذاهای چرب__، مخصوصاً در مهمانی ها یا مسافرت ها، سبب هضم ((چربی)) شده و همچنین ناراحتی های حاصل از ((آشامیدن)) آب تصفیه نشده در مناطق مختلف مسافرت را کاهش می دهد. این امر به دلیل آن است که پیاز خاصیت ((آنتی بیوتیک)) داشته و قادر است ((میکرب| میکرب ها)) را نابود سازد.
*__بو کردن آب پیاز__ به ویژه زمان پوست گرفتن آن، برای بهوش آمدن فردی که سست یا بیهوش شده و همچنین برای رفع تشنج، بسیار مفید است.
*__جوشانده پیاز__ هم برای جلوگیری از احساس گرمای شدید، بسیار مناسب است.
*__مصرف پیاز پخته به همراه ((کره))__ برای رفع ((یبوست)) و برطرف نمودن ((نفخ معده)) بسیار مفید است. برای این منظور، پیاز را آرام می پزند و در حین پخت، کره را آرام آرام به پیاز اضافه می کنند.
اصولاً مصرف پیاز پخته برای رفع ناراحتی های ((اعصاب)) مفید است. همچنین در درمان کم ادراری هم مصرف پیاز پخته توصیه می شود.
*پیاز به دلیل داشتن موادی از جمله __(( پروستاگلاندین| پروستاگلاندین ها))__، رگ های خونی را گشاد می کند و همچنین به واسطه داشتن __((انسولین))__ گیاهی، موجب شفای بیماری ((دیابت)) می گردد.
*__قرار دادن پیاز گرم پخته__ در محل سوختگی یا جراحت، سبب التیام درد می شود.
*__پیاز خام__، ((آلبومین)) ادرار را کاهش داده و التهاب بدن را از بین می برد. در مبتلایان به ورم کلیه، اگر به بیمار پیاز یا ((سوپ)) پیاز داده شود، تورم کلیه و مجاری ادراری از بین می رود.
*همان طور که __پوست گرفتن پیاز__ باعث سوزش چشم، آبریزش بینی و ریزش اشک می شود، هنگام سوزش بینی، حساسیت، خارش، ورم لب ها و نیز برای بر طرف کردن التهاب، زخم بینی، دهان، مصرف پیاز مؤثر است.
*برای برطرف نمودن ((آبسه زیر پوست))، ورم چشم ها و پلک ها، از بین بردن دردهای ((گوش))، ((سردرد)) و درد ((دندان))، پیاز بسیار مفید است.

!تحقیقات انجام گرفته بر روی پیاز
پیاز گیاهی است که از هزاران سال پیش، به عنوان غذا و نیز دارو مورد استفاده قرار می گرفته است. پیاز خاصیت ضد عفونی کننده داشته و ادرار آور می باشد. در کتاب رسمی داروسازی چینی، پیاز برای درمان __((آنژین)) صدری__، __((سرفه))__، __تنگی نفس همراه با درد__ و همچنین __((اسهال خونی))__ کاربرد دارد. پیاز به منظور درمان __کم اشتهایی__ و پیشگیری از ابتلا به __تصلب شرایین__ هم به کار می رود.
سازمان بهداشت جهانی ضمن تأیید مراتب فوق، مصرف پیاز را برای درمان __نارسایی های رگهای خونی__ سالمندان هم توصیه نموده است.

اخیراً طی چند تحقیق انجام شده بر روی ((رژیم غذایی| رژیم های غذایی)) حاوی مقادیر زیادی پیاز، متوجه شده اند که پیاز هم همچون ((سیر «ماده غذایی»|سیر))، قادر است از تجمع ((پلاکت| پلاکت ها)) جلوگیری کند و در تجزیه ((فیبرین)) دخالت نماید. وجود ترکیبات گوگردی در پیاز، موجب جلوگیری از تجمع پلاکت ها شده، از __لخته شدن ((خون)) داخل رگ ها__ پیشگیری می نمایند.

__کاهش ((کلسترول)) خون__ و __کم شدن ((قند)) خون__ در اثر مصرف پیاز، به تأیید بسیاری از مراکز علمی و تحقیقاتی رسیده است. پیاز قادر است که __((چربی|چربی های)) خون__ را کاهش داده و از انعقاد خون داخل رگ ها جلوگیری نماید. به علاوه پیاز قادر است که __بیماری های قلبی__ از جمله ((فشار خون)) را درمان نموده و همچنین خطر ابتلا به ((سرطان)) معده را کاهش دهد.

!یک نکته جالب در مورد گیاه پیاز
به کرات مشاهده شده که هرچه پوست پیاز، زیادتر و کلفت تر باشد، زمستان طولانی تر و سخت تر خواهد بود. این امر نشان دهنده این است که طبیعت برای حفظ گیاه پیاز از سرمای سخت زمستان، از پوشش های ضخیم برای پوشاندن پیاز استفاده می نماید.

!همچنین ببینید
*((پیازچه))
*((تره فرنگی))
*((تربچه))
*((موسیر))



تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 چهارشنبه 29 شهریور 1385 [17:21 ]   9   شیدا_هوشنگی2      جاری 
 دوشنبه 27 شهریور 1385 [14:14 ]   8   شیدا_هوشنگی2      v  c  d  s 
 چهارشنبه 22 شهریور 1385 [09:59 ]   7   شیدا_هوشنگی2      v  c  d  s 
 چهارشنبه 22 شهریور 1385 [09:58 ]   6   شیدا_هوشنگی2      v  c  d  s 
 چهارشنبه 03 اسفند 1384 [15:51 ]   5   سمیه فارابی اصل      v  c  d  s 
 چهارشنبه 03 اسفند 1384 [15:45 ]   4   سمیه فارابی اصل      v  c  d  s 
 دوشنبه 21 دی 1383 [12:45 ]   3   حمید حسن نیا      v  c  d  s 
 دوشنبه 21 دی 1383 [12:40 ]   2   حمید حسن نیا      v  c  d  s 
 یکشنبه 20 دی 1383 [20:25 ]   1   حمید حسن نیا      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..