تاریخچه ی:
ویروسهای گیاهی
تفاوت با نگارش: 2
| + | {DYNAMICMENU()} |
| + | __واژهنامه__ |
| + | *((واژگان ویروس شناسی)) |
| + | *((واژگان میکروبیولوژی)) |
| + | *((واژگان باکتری شناسی)) |
| + | *((واژگان سم شناسی)) |
| + | __مقالات مرتبط__ |
| + | *((اصطلاحات رایج در ویروس شناسی)) |
| + | *((بیماریزایی ویروسی)) |
| + | *((درمان بیماریهای ویروسی از طریق مواد شیمیایی)) |
| + | *((روشهای انتقال و انتشار ویروسها)) |
| + | *((ریخت شناسی ویروسها)) |
| + | *((ساختمان شیمیایی ویروسها)) |
| + | *((طبقه بندی ویروسها)) |
| + | *((ویروسهای جانوری)) |
| + | *((مورفولوژی ویروس)) |
| + | *((کنترل بیماریهای ویروسی)) |
| + | __کتابهای مرتبط__ |
| + | *((کتابهای ویروس شناسی)) |
| + | __[http://217.218.177.31/mavara/mavara-view_forum.php?forumId=44|انجمن زیست شناسی]__ |
| + | __سایتهای مرتبط__ |
| + | *سایتهای داخلی |
| + | **[http://e.1asphost.com/foolad/forum_topics.asp?FID=3|آموزش میکروبیولوژی و ویروس شناسی] |
| + | **[http://microbes.blogfa.com/cat-2.aspx|خانه میکروبیولوژی] |
| + | **[http://www.pasteur.ac.ir/ICT/P_index.html|کتابخانه انستیتو پاستور ایران] |
| + | *سایتهای خارجی |
| + | **[http://www.virology.net|چگونه ویروسها را طبقه بندی کنیم.] |
| + | **[http://en.wikipedia.org/wiki/Virology|ویکی پدیا] |
| + | **[http://www.virology.org/|ویروس شناسی] |
| + | **[http://www.virology.net/|ویروس شناسی] |
| + | **[http://www.microbeworld.org/htm/aboutmicro/microbes/types/virus.htm|اطلاعات جامع در مورد ویروسها] |
| + | **[http://www-micro.msb.le.ac.uk/3035/index.html|طبقه بندی ویروسها] |
| + | **[http://www-micro.msb.le.ac.uk/3035/index.html|بیماریزایی ویروسها] |
| + | **[http://www-micro.msb.le.ac.uk/MBChB/VirGloss.html|اصطلاحات ویروس شناسی] |
| + | **[http://www.thailabonline.com/virus.htm|ویروس شناسی] |
| + | **[http://www.cdc.gov/|کنترل بیماریها] |
| + | __گالری تصویر__ |
| + | *[http://217.218.177.31/mavara/mavara-browse_gallery.php?galleryId=39|گالری علوم] |
| + | **[http://217.218.177.31/mavara/mavara-browse_gallery.php?galleryId=44|گالری زیست شناسی] |
| + | body= |
| + | |~| |
| + | {DYNAMICMENU} |
| ||ویروسهای گیاهی ، ویروسهایی هستند که در گیاهان تولید بیماری میکنند.|| | | ||ویروسهای گیاهی ، ویروسهایی هستند که در گیاهان تولید بیماری میکنند.|| |
| !اطلاعات اولیه | | !اطلاعات اولیه |
| ویروسها از ((جلبک|جلبکها)) ، ((قارچ|قارچها)) و گلسنگها ، ((خزه|خزهها)) ، ((سرخس|سرخسها)) و گیاهان عالی جدا شدهاند، ولی در گیاهان عالی بیش از گیاهان پست مورد مطالعه قرار گرفتهاند. ویروسها به گیاهان زراعی خسارت عمدهای وارد میسازند. در گیاهان بر خلاف گروههای دیگر ، ویروسهای رشتهای دراز زیاد دیده میشود. ماده ژنتیکی اکثر ویروسهای گیاهی ((ساختمان RNA|RNA)) است، ولی در گروه ویروس موزائیک گل کلم از ((ساختمان DNA|DNA)) تشکیل شده است. ژنوم در چند ویروس گیاهی به صورت قطعاتی در پیکرهای مجزا وجود دارد، به این گروه اصطلاحا ویروسهای چند جزئی نام نهادهاند. | | ویروسها از ((جلبک|جلبکها)) ، ((قارچ|قارچها)) و گلسنگها ، ((خزه|خزهها)) ، ((سرخس|سرخسها)) و گیاهان عالی جدا شدهاند، ولی در گیاهان عالی بیش از گیاهان پست مورد مطالعه قرار گرفتهاند. ویروسها به گیاهان زراعی خسارت عمدهای وارد میسازند. در گیاهان بر خلاف گروههای دیگر ، ویروسهای رشتهای دراز زیاد دیده میشود. ماده ژنتیکی اکثر ویروسهای گیاهی ((ساختمان RNA|RNA)) است، ولی در گروه ویروس موزائیک گل کلم از ((ساختمان DNA|DNA)) تشکیل شده است. ژنوم در چند ویروس گیاهی به صورت قطعاتی در پیکرهای مجزا وجود دارد، به این گروه اصطلاحا ویروسهای چند جزئی نام نهادهاند. |
|
| |
|
| |
| | | |
| | | | | |
| {img src=img/daneshnameh_up/3/3c/virus.1.jpg} | | {img src=img/daneshnameh_up/3/3c/virus.1.jpg} |
| | | |
| | | |
| | | | |
|
| !تاریخچه | | !تاریخچه |
| ویروسهای گیاهی از بسیاری جهات به ((ویروسهای جانوری)) و ((باکتریوفاژها|باکتریایی)) شباهت دارند. مطالعه درباره این نوع وجه اشتراک خصوصا بعد از سال 1925 که __~~green:بلاک~~__ و __~~green:براکه~~__ ثابت کردند که ویروس غده زخمی شبدر نه تنها در گیاه ، بلکه در زنجره ناقل خود نیز تکثیر مییابد، با سرعت بیشتری دنبال شد. بنابراین میزبانهای بعضی ویروسها را میتوان هم در جهان جانوران و هم در جهان گیاهان یافت. | | ویروسهای گیاهی از بسیاری جهات به ((ویروسهای جانوری)) و ((باکتریوفاژها|باکتریایی)) شباهت دارند. مطالعه درباره این نوع وجه اشتراک خصوصا بعد از سال 1925 که __~~green:بلاک~~__ و __~~green:براکه~~__ ثابت کردند که ویروس غده زخمی شبدر نه تنها در گیاه ، بلکه در زنجره ناقل خود نیز تکثیر مییابد، با سرعت بیشتری دنبال شد. بنابراین میزبانهای بعضی ویروسها را میتوان هم در جهان جانوران و هم در جهان گیاهان یافت. |
| !شناسایی علایم ناشی از ویروسهای گیاهی در میزبان | | !شناسایی علایم ناشی از ویروسهای گیاهی در میزبان |
| آلوده شدن گیاهان به بیماریهای ویروسی معمولا بوسیله ساییدن مستقیم مایع آلوده بر سطح برگ انجام میشود. در این حالت باید ((دیواره سلول گیاهی|دیواره یاختهای یاختههای گیاهی)) به طریقی پاره شود تا ورود ویروس آسان گردد. پس از ورود ویروسها در اکثر موارد ، در محل ورود به برگ تغییر شکل حاصل میشود. علایم ظاهر شده بر روی برگ بیشتر به صورت لکههای سبز کم رنگ و پر رنگ به شکل موزائیک یا زخمهای موضعی است. گل گیاهان نیز ممکن است آلودگی ویروسی را به صورت تغییر رنگ ظاهر کند. مثلا در لاله یا شب بوی آلوده بخشی از گلبرگها سفید میشود.
ظهور علایم بیماریهای ویروسی نه تنها به ((ویروس)) و میزبان ، بلکه به عوامل محیطی و غذای گیاه نیز بستگی دارد. بعضی از بیماریهای ویروسی بطور مکانیکی از طریق مالش بر روی برگ منتقل نمیشوند و برای این منظور به موجودات زنده متکی هستند. چون اکثر ویروسهای گیاهی علائمی تقریبا همانند در گیاه ظاهر میسازند، بنابراین تشخیص آنها از روی علائم کار دشواری است. در این گونه موارد به خواص ذاتی آنها مانند خواص ((ریخت شناسی ویروسها|ریخت شناسی)) ، نوع ((اسید نوکلئیک)) و ... توجه میشود. | | آلوده شدن گیاهان به بیماریهای ویروسی معمولا بوسیله ساییدن مستقیم مایع آلوده بر سطح برگ انجام میشود. در این حالت باید ((دیواره سلول گیاهی|دیواره یاختهای یاختههای گیاهی)) به طریقی پاره شود تا ورود ویروس آسان گردد. پس از ورود ویروسها در اکثر موارد ، در محل ورود به برگ تغییر شکل حاصل میشود. علایم ظاهر شده بر روی برگ بیشتر به صورت لکههای سبز کم رنگ و پر رنگ به شکل موزائیک یا زخمهای موضعی است. گل گیاهان نیز ممکن است آلودگی ویروسی را به صورت تغییر رنگ ظاهر کند. مثلا در لاله یا شب بوی آلوده بخشی از گلبرگها سفید میشود.
ظهور علایم بیماریهای ویروسی نه تنها به ((ویروس)) و میزبان ، بلکه به عوامل محیطی و غذای گیاه نیز بستگی دارد. بعضی از بیماریهای ویروسی بطور مکانیکی از طریق مالش بر روی برگ منتقل نمیشوند و برای این منظور به موجودات زنده متکی هستند. چون اکثر ویروسهای گیاهی علائمی تقریبا همانند در گیاه ظاهر میسازند، بنابراین تشخیص آنها از روی علائم کار دشواری است. در این گونه موارد به خواص ذاتی آنها مانند خواص ((ریخت شناسی ویروسها|ریخت شناسی)) ، نوع ((اسید نوکلئیک)) و ... توجه میشود. |
|
| |
|
| |
| | | |
| | | | | |
| {img src=img/daneshnameh_up/1/14/virus.3.jpg} | | {img src=img/daneshnameh_up/1/14/virus.3.jpg} |
| | | |
| | | |
| | | | |
|
| !گروههای اصلی ویروسهای گیاهی | | !گروههای اصلی ویروسهای گیاهی |
| چون پارهای از ویروسهای گیاهی چندان شباهتی به ویروسهای دیگر ندارند، بنابراین گروه مستقلی را تشکیل میدهند، ولی بعضی دیگر دارای خصوصیات مشترک بوده و میتوان آنها را در یک گروه جای داد. این گروهها به شرح زیر هستند:
| | چون پارهای از ویروسهای گیاهی چندان شباهتی به ویروسهای دیگر ندارند، بنابراین گروه مستقلی را تشکیل میدهند، ولی بعضی دیگر دارای خصوصیات مشترک بوده و میتوان آنها را در یک گروه جای داد. این گروهها به شرح زیر هستند:
|
| *ویروسهای میلهای یا رشتهای
| | *ویروسهای میلهای یا رشتهای
|
| *ویروسهای ایزومتریک
| | *ویروسهای ایزومتریک
|
| *ویروسهای باسیلی شکل
| | *ویروسهای باسیلی شکل
|
| *ویروئیدها که بیماریزاهایی شبیه ویروسها هستند که در میزبان خود ((اسید نوکلئیک|نوکلئو پروتئین)) تولید نمیکنند. ویروئید غده دوکی سیب زمینی بیش از سایر عوامل بیماریزای این گروه مطالعه شده است. | | *ویروئیدها که بیماریزاهایی شبیه ویروسها هستند که در میزبان خود ((اسید نوکلئیک|نوکلئو پروتئین)) تولید نمیکنند. ویروئید غده دوکی سیب زمینی بیش از سایر عوامل بیماریزای این گروه مطالعه شده است. |
| !کشت ویروسهای گیاهی | | !کشت ویروسهای گیاهی |
| برای کشت و ازدیاد ویروسهای گیاهی معمولا از میزبانهایی استفاده میشود که اولا ویروس در آنها به صورت فرا گیر در آید، ثانیا قدرت تکثیر ویروس در گیاه زیاد باشد. یاخته گیاهی به علت دارا بودن دیواره سخت سلولزی نسبت به اکثر ویروسها غیر قابل نفوذ است. برای این منظور باید دیواره یاخته را خراش داد، این عمل با استفاده از مواد خراش دهندهای مانند __~~green:پودر کربوراندم~~__ صورت میگیرد.
گیاهان جوان را پس از دریافت ویروس در محلی با شرایط محیطی مناسب یعنی در دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد و رطوبت و نور کافی ، نگهداری میکنند. برای کشت ویروسها ، از قطعات جدا شده گیاهی و یا از مجموعه یاختههایی که بطور نامنظم رشد یافتهاند (بافت پینهای یا کالوس) استفاده میشود. چون ویروس قادر به زیستن در ((بافت گیاهی|بافت مریستمی گیاه)) نیست، با جدا کردن قطعهای از مریستم گیاهی که مشکوک به آلودگی است و کشت آن در محیط غذایی میتوان گیاه جدید عاری از ویروس تهیه کرد. | | برای کشت و ازدیاد ویروسهای گیاهی معمولا از میزبانهایی استفاده میشود که اولا ویروس در آنها به صورت فرا گیر در آید، ثانیا قدرت تکثیر ویروس در گیاه زیاد باشد. یاخته گیاهی به علت دارا بودن دیواره سخت سلولزی نسبت به اکثر ویروسها غیر قابل نفوذ است. برای این منظور باید دیواره یاخته را خراش داد، این عمل با استفاده از مواد خراش دهندهای مانند __~~green:پودر کربوراندم~~__ صورت میگیرد.
گیاهان جوان را پس از دریافت ویروس در محلی با شرایط محیطی مناسب یعنی در دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد و رطوبت و نور کافی ، نگهداری میکنند. برای کشت ویروسها ، از قطعات جدا شده گیاهی و یا از مجموعه یاختههایی که بطور نامنظم رشد یافتهاند (بافت پینهای یا کالوس) استفاده میشود. چون ویروس قادر به زیستن در ((بافت گیاهی|بافت مریستمی گیاه)) نیست، با جدا کردن قطعهای از مریستم گیاهی که مشکوک به آلودگی است و کشت آن در محیط غذایی میتوان گیاه جدید عاری از ویروس تهیه کرد. |
| !صفات اختصاصی آلودگی ویروسهای گیاهی | | !صفات اختصاصی آلودگی ویروسهای گیاهی |
| از صفات آلودگی ویروسهای گیاهی این است که گیاه در سراسر عمر خود آلوده باقی خواهد ماند. گیاهان برعکس ((مهره داران)) ، پادتن تولید نمیکنند و در نتیجه قادر به بی اثر کردن ویروسها در بدن خود نیستند. بدین جهت ویروسها تا مدت نامحدودی در گیاه باقی میمانند و خسارتهای زیادی خصوصا به گیاهانی که از طریق رویشی تکثیر مییابند، وارد میکنند. اساسا ویروسها تمام بافتهای گیاهی غیر از بافت مریستمی را مورد حمله قرار میدهند. | | از صفات آلودگی ویروسهای گیاهی این است که گیاه در سراسر عمر خود آلوده باقی خواهد ماند. گیاهان برعکس ((مهره داران)) ، پادتن تولید نمیکنند و در نتیجه قادر به بی اثر کردن ویروسها در بدن خود نیستند. بدین جهت ویروسها تا مدت نامحدودی در گیاه باقی میمانند و خسارتهای زیادی خصوصا به گیاهانی که از طریق رویشی تکثیر مییابند، وارد میکنند. اساسا ویروسها تمام بافتهای گیاهی غیر از بافت مریستمی را مورد حمله قرار میدهند. |
|
| |
|
| |
| | | |
| | | | | |
| {img src=img/daneshnameh_up/3/35/p.virus.1.JPG} | | {img src=img/daneshnameh_up/3/35/p.virus.1.JPG} |
| | | |
| | | |
| | | | |
|
| !اثر ویروس بر شکل ظاهری گیاه | | !اثر ویروس بر شکل ظاهری گیاه |
| شکل ظاهری گیاهان بر اثر حمله ویروس تغییر میکند و البته این تغییرات دنباله تحولاتی است که در اندرون گیاه به وقوع میپیوندد. علایمی که ظهور میکنند، برحسب نوع میزبان ، مدت پس از آلودگی ، نژاد ویروس و شرایط محیطی فرق میکند. | | شکل ظاهری گیاهان بر اثر حمله ویروس تغییر میکند و البته این تغییرات دنباله تحولاتی است که در اندرون گیاه به وقوع میپیوندد. علایمی که ظهور میکنند، برحسب نوع میزبان ، مدت پس از آلودگی ، نژاد ویروس و شرایط محیطی فرق میکند. |
| !!نکروزه شدن | | !!نکروزه شدن |
| شدیدترین اثر ویروسهای گیاهان ، کشتن یاختههاست. قطر زخمهای موضعی که در نتیجه نکروزه شدن بافت در برگ بوجود میآیند، به نوع ویروس و نوع گیاه و شرایط محیط بستگی دارد. مرگ بعضی از اندام گیاه و یا مرگ گیاه بطور کلی در برخی از بیماریهای ویروسی ، متداول است. | | شدیدترین اثر ویروسهای گیاهان ، کشتن یاختههاست. قطر زخمهای موضعی که در نتیجه نکروزه شدن بافت در برگ بوجود میآیند، به نوع ویروس و نوع گیاه و شرایط محیط بستگی دارد. مرگ بعضی از اندام گیاه و یا مرگ گیاه بطور کلی در برخی از بیماریهای ویروسی ، متداول است. |
| !!اثر بر شکل گیاه و نحوه رشد آن | | !!اثر بر شکل گیاه و نحوه رشد آن |
| بیشتر ویروسها رشد میزبان را کم میکنند، ولی در بعضی حالات باعث رشد غیر عادی آن میشوند. برگها بر اثر حمله ویروس تغییر شکل میدهند. ((فرایند گلدهی|تولید گل)) و دانه نیز در گیاهان آلوده کاهش مییابد. اثر ویروس بر کاهش میزان محصول کاملا نمایان است. | | بیشتر ویروسها رشد میزبان را کم میکنند، ولی در بعضی حالات باعث رشد غیر عادی آن میشوند. برگها بر اثر حمله ویروس تغییر شکل میدهند. ((فرایند گلدهی|تولید گل)) و دانه نیز در گیاهان آلوده کاهش مییابد. اثر ویروس بر کاهش میزان محصول کاملا نمایان است. |
| !!اثر بر رنگ گیاه | | !!اثر بر رنگ گیاه |
| از علایم اولیه آلودگی فراگیر ویروسی در اکثر گیاهان بیرنگ شدن رگبرگها در جوانترین برگهاست و برگها پس از رشد ، حالت موزائیکی یا ابلقی پیدا کرده و یا زرد میشوند. بسیاری از ویروسهای مولد موزائیک بر رنگ گلها اثر میگذارند. | | از علایم اولیه آلودگی فراگیر ویروسی در اکثر گیاهان بیرنگ شدن رگبرگها در جوانترین برگهاست و برگها پس از رشد ، حالت موزائیکی یا ابلقی پیدا کرده و یا زرد میشوند. بسیاری از ویروسهای مولد موزائیک بر رنگ گلها اثر میگذارند. |
|
| |
|
| |
| | | |
| | | | | |
| {img src=img/daneshnameh_up/6/6b/p.virus.2.jpg} | | {img src=img/daneshnameh_up/6/6b/p.virus.2.jpg} |
| | | |
| | | |
| | | | |
|
| !اثر ویروس بر فیزیولوژی گیاه میزبان | | !اثر ویروس بر فیزیولوژی گیاه میزبان |
| *بیشتر فرایندهای فیزیولوژیک تحت تاثیر ویروس قرار می گیرند. مقدار ((نیتروژن|ازت)) به صورت آمونیوم و همچنین فسفر به صورت ترکیبات اسید نوکلئیک در گیاه توتون آلوده افزایش مییابد.
| | *بیشتر فرایندهای فیزیولوژیک تحت تاثیر ویروس قرار می گیرند. مقدار ((نیتروژن|ازت)) به صورت آمونیوم و همچنین فسفر به صورت ترکیبات اسید نوکلئیک در گیاه توتون آلوده افزایش مییابد.
|
| *در برگ گیاهان آلوده به ویروسهای مولد زردی ، مقدار زیادی ((گلوکز)) ، ((فروکتوز)) و ((ساکارز)) جمع میشوند. ظاهرا علت اساسی تجمع مواد قندی ایجاد مقاومت در دمبرگ هنگام انتقال مواد است.
| | *در برگ گیاهان آلوده به ویروسهای مولد زردی ، مقدار زیادی ((گلوکز)) ، ((فروکتوز)) و ((ساکارز)) جمع میشوند. ظاهرا علت اساسی تجمع مواد قندی ایجاد مقاومت در دمبرگ هنگام انتقال مواد است.
|
| *((تنفس در گیاهان|شدت تنفس)) در گیاه آلوده معمولا افزایش مییابد و گاهی تا 50 درصد بیش از گیاه سالم میشود. شدت تنفس گیاه بر اثر ویروسهایی که علایم شدیدی از خود نشان میدهند، زیادتر است و هر گاه علایم خفیف باشند، افزایش در تنفس احساس نمیشود. | | *((تنفس در گیاهان|شدت تنفس)) در گیاه آلوده معمولا افزایش مییابد و گاهی تا 50 درصد بیش از گیاه سالم میشود. شدت تنفس گیاه بر اثر ویروسهایی که علایم شدیدی از خود نشان میدهند، زیادتر است و هر گاه علایم خفیف باشند، افزایش در تنفس احساس نمیشود. |
| !مباحث مرتبط با عنوان | | !مباحث مرتبط با عنوان |
| *((اصطلاحات رایج در ویروس شناسی)) | | *((اصطلاحات رایج در ویروس شناسی)) |
| *((باکتریوفاژها)) | | *((باکتریوفاژها)) |
| *((رده بندی ویروسها)) | | *((رده بندی ویروسها)) |
| *((روشهای انتقال و انتشار ویروسها)) | | *((روشهای انتقال و انتشار ویروسها)) |
| *((ریخت شناسی ویروسها)) | | *((ریخت شناسی ویروسها)) |
| *((ساختمان شیمیایی ویروسها)) | | *((ساختمان شیمیایی ویروسها)) |
| *((صفات عمومی ویروسها)) | | *((صفات عمومی ویروسها)) |
| *((ویروس)) | | *((ویروس)) |
| *((ویروس شناسی)) | | *((ویروس شناسی)) |
| *((ویروسهای جانوری)) | | *((ویروسهای جانوری)) |