منو
 صفحه های تصادفی
شیمی مو
پیامبر اکرم در خانه ابو ایوب انصاری
رفتار خاک در برابر زمین
خواجه نصیر الدین طوسی
فلاسفه اسلامى و نیاز بشر به دین
عنصر های اساسی هندسه
بلفاریت‌
قیس بن مسهر، سفیر امام حسین علیه السلام در کوفه
مراتب ایمان
رسم شکل در آینه
 کاربر Online
459 کاربر online
تاریخچه ی: نوشیدنی قهوه

V{maketoc}

!مقدمه
__نوشيدني قهوه__ نوعي نوشيدني گرم است كه از دانه برشته شده ((قهوه)) كه از گياه قهوه بدست مي آيد، تهيه مي شود. اين نوع نوشيدني همچون ((چای))، جايگاه خاصي در انواع نوشيدني هاي گرم دارد. با اضافه نمودن مواد مختلف به نوشيدني قهوه و همچنين با روش هاي مختلف دم كردن آن، انواع متفاوتي از اين نوع نوشيدني را تهيه مي كنند.

::{picture file=img/daneshnameh_up//93.jpg}::

!روش هاي مختلف دم كردن قهوه
براي تهيه نوشيدني قهوه، قهوه را مي توان به صورت هاي مختلف دم كرد. تمام اين روش ها را به چهار دسته كلي تقسيم بندي نموده اند كه تفاوت اين روش ها تنها به اين نكته بستگي دارد كه چگونه ((آب)) را به قهوه اضافه مي كنند.

*__جوشاندن__
يكي از روش هاي قديمي دم كردن قهوه كه هنوز در خاور ميانه، آفريقاي شمالي، تركيه و يونان به كار مي رود، اين است كه قهوه را به همراه آب، داخل قوري مي ريزند و اجازه مي دهند كه آرام به جوش آيد. اين نوع قهوه را گاهي شيرين مصرف مي كنند. براي اين كارچند حبه ((قند)) داخل قوري مي ريزند و مي گذارند تا همراه قهوه به جوش آيد. گاهي به اين قهوه ((هل «ماده غذایی»|هل)) هم اضافه مي كنند.

قهوه ترك به اين روش تهيه مي شود. قهوه بدست آمده، نوشيدني غليظي است كه رويش كف دارد و پودر قهوه هم در ته فنجان، ته نشين شده است.

*__تحت فشار قرار دادن__
__قهوه ''اسپرسو ''__، با تحت فشار قرار دادن آب داغ تهيه مي شود. اين روش براي تهيه انواع نوشيدني هاي قهوه به كار مي رود. قهوه اسپرسو طعم متمايزي داشته و به علاوه رويش ماده ((خامه)) مانندي جمع مي شود.

در اين روش از نوعي قوري كه سه بخش دارد استفاده مي كنند. در قسمت پاييني، آب مي ريزند. پس از آن كه آب به جوش مي آيد، با فشار وارد قسمت مياني مي شود كه پودر قهوه در آن قسمت قرار دارد. در نهايت، نوشيدني قهوه در قسمت بالايي قوري جمع مي شود. معمولاً قوري را روي گاز مي گذارند تا عمليات تهيه قهوه صورت گيرد.

*__كمك گرفتن از نيروي جاذبه__
روشي ديگر براي تهيه ي نوشيدني قهوه، قرار دادن پودر قهوه داخل يك صافي است كه آب جوش قطره قطره روي قهوه مي چكد. طعم اين قهوه به ميزان آب و قهوه بسيار بستگي دارد. اما كلاً طعم قهوه اسپرسو از اين قهوه بهتر است. در اين روش با استفاده از نيروي جاذبه، آب از ميان پودر قهوه عبور مي كند و قهوه خوش طعمي را ايجاد مي نمايد.

*__خيس كردن__
در اين روش از استوانه اي شيشه اي كه داراي پيستون صافي داري است استفاده مي كنند. قهوه و آب جوش در استوانه با هم مخلوط مي شوند (معمولاً به مدت چند دقيقه) قبل از آن كه پيستون كه به شكل فويل است، پايين بيايد. در اين هنگام نوشيدني قهوه در قسمت بالايي آماده ريختن است.

قهوه هاي كيسه اي نسبت به چاي كيسه اي كمياب ترند. اين امر به دليل آن است كه در تهيه ي قهوه كيسه اي بايد مقدار زيادي قهوه آسياب شده (نسبت به چاي به كار رفته در چاي كيسه اي) به كار برد كه از نظر اقتصادي براي توليد كنندگان اين محصولات، با صرفه نمي باشد.

در تمام اين روش ها از مخلوط آب جوش با قهوه آسياب شده (دانه قهوه اي كه برشته و آسياب شده است) استفاده مي شود. پودر قهوه يا پشت صافي باقي مي ماند يا همراه نوشيدني داخل فنجان ريخته مي شود. ميزان ريز بودن دانه قهوه بستگي به نوع نوشيدني دارد كه قرار است با آن تهيه شود.

دستگاه هاي برقي تهيه قهوه، آب را جوش مي آورند و سپس مواد لازم را بدون اين كه لازم باشد انسان كمك زيادي كند، با هم مخلوط مي كنند. اين دستگاه ها بر اساس برنامه زمان بندي خاصي عمل مي كنند. افرادي كه در تهيه نوشيدني قهوه مهارت دارند، دانه هاي سبز قهوه خام و دم كردن آنها به روش سنتي را ترجيح مي دهند.

!انواع نوشيدني قهوه
__قهوه تلخ__: نوعي قهوه ی دم كرده است كه بدون ((شکر «ماده غذایی»|شکر))، شير و ديگر مواد افزودني مصرف مي شود.

__شير قهوه__: قهوه اي است كه پس از تهيه ی آن، ((شیر «ماده غذایی»|شیر)) و گاهي شكر اضافه مي كنند.

__كاپوچينو__: نوعي اسپرسو است كه با شيركف كرده و گاهي شكر و ((کاکائو)) تهيه مي شود.

__قهوه معطر__: در برخي كشورها، به نوشيدني قهوه مواد مختلفي اضافه مي نمايند. ((شکلات)) يكي از مرسوم ترين اين مواد است كه يا روي ((قهوه)) آماده شده مي پاشند يا همراه با قهوه هنگام دم كردن، مخلوط مي كنند. البته از برخي ((ادويه جات)) از جمله ((دارچين))، ((جوز هندي))، ((هل)) و.. هم براي معطر نمودن قهوه استفاده مي كنند.

__قهوه يوناني يا قهوه ترك__: اين نوع قهوه را با جوشاندن پودر بسيار ريز قهوه در آب تهيه مي كنند. اين نوع قهوه را داخل قوري مسي كه دسته بلندي دارد و سر آن باز است درست مي كنند. زماني كه قهوه را داخل فنجان مي ريزند، صافي نمي گذارند و بنابراين، پودر قهوه كه ديگر به تفاله قهوه تبديل شده است هم داخل فنجان مي ريزد. معمولاً فنجان را تا مدتي حركت نمي دهند تا اين پودر قهوه كاملاً ته نشين شود. گاهي به اين نوع قهوه ادويه و شكر هم اضافه مي كنند.

!قهوه فوري
قهوه فوري پودري است كه قابل حل شدن در ((آب)) يا شير مي باشد. اين نوع قهوه به روشي بسيار متفاوت از قهوه هايي كه در بالا در موردشان توضيح داده شد، تهيه مي شوند. البته اين نوع قهوه مسلماً ((طعم)) قهوه هايي كه براي درست كردن آنها زمان صرف مي شود، را ندارد. برخي اين نوشيدني را غير قابل تحمل به شمار مي آورند و بعضي عقيده دارند كه جانشين خوبي براي نوشيدني قهوه واقعي است. برخي هم اعتقاد دارند كه اين نوشيدني، اصلاً قهوه نيست و نوعي نوشيدني خاص خود مي باشد.

!جنبه هاي اجتماعي نوشيدني قهوه
كشورهاي آمريكا، آلمان و فنلاند به ترتيب، بيشترين ميزان مصرف قهوه را دارند. در كانادا و اروپا هم اين نوشيدني رايج است و بسياري از ((رستوران| رستوران ها)) تخصص ويژه اي در تهيه ی اين نوشيدني دارند. در اين رستوران ها چاي، انواع ((ساندویچ))، انواع ((کیک)) و ((کلوچه)) و ديگر انواع ((اسنک)) هم عرضه مي شود. افرادي كه اين نوشيدني را خيلي دوست دارند، معمولاً در ((پيك نيك «تفریح»| پيك نيك ها)) و يا مسافرت ها قهوه را آماده نموده و داخل فلاسك كه تا مدتها آن را گرم نگه مي دارد با خود مي برند.

در برخي كشورها، مخصوصاً شمال فرانسه، نوشيدني قهوه جايگاه خاصي در عصرانه دارد. افراد، دوستان و افراد فاميل خود را به عصرانه دعوت مي كنند و به عنوان ((عصرانه))، به آنها قهوه با كيك مي دهند. معمولاً اين كيك ها را خانم ها خود در خانه تهيه مي كنند.

البته از قهوه در وعده ((صبحانه)) هم بسيار زياد استفاده مي كنند.

!مواد محرك موجود در قهوه
همان طور كه مي دانيد، قهوه داراي ((کافئین)) بوده كه نوعي ماده محرك محسوب مي شود. بنابراين معمولاً براي صبحانه و هنگام كار، از اين نوع نوشيدني استفاده مي كنند (چون كافئين خاصيت از بين بردن حالت خواب آلودگي دارد). دانش آموزان و دانشجويان هم در شب هاي امتحانات، از اين نوشيدني استفاده مي كنند كه قدرت تمركزشان بالا رود. كارمندان هم وقتي خسته مي شوند و احساس مي كنند كه براي ادامه كار ديگر ((انرژی)) ندارند، با خوردن يك فنجان قهوه انرژي خود را باز مي يابند.

قهوه بدون كافئين، نوعي قهوه است كه كافئين موجود در آن را با استفاده از آب يا يك حلال ديگر، مثلا ''تري كلرو اتيلن ''گرفته اند.

!قهوه به عنوان نوعي كود
تفاله نوشيدني قهوه كود خوبي محسوب مي شود، چون ميزان ((نیتروژن)) آن بسيار بالاست. نيتروژن بخش عمده ((RNA)) و ((DNA)) و همچنين ((پروتئین)) را تشكيل مي دهد كه ((گیاهان)) براي رشد خود، به اين مواد نياز اساسي دارند. پودر قهوه ((پتاسيم))، ((فسفر)) و بسياري از مواد لازم براي رشد گياه را هم در بر مي گيرد. بسياري از باغبان ها به اين نتيجه رسيده اند كه با اضافه كردن پودر قهوه به ((خاک))، گل هاي رز بزرگ و خوشرنگ مي شوند.

!خطر نوشيدن قهوه براي ((سلامتی))
كافئين موجود در قهوه مي تواند فرد مصرف كننده را معتاد كند يا احتمال خطر ابتلا به ((بیماری های قلبی)) را افزايش دهد. افرادي كه از اين نوشيدني زياد مصرف مي كنند، همگي نوعي حالت عصبي را پس از مصرف زياد قهوه بيان مي كنند. در سال هاي اخير، تحقيقات نشان داده اند كه مصرف چاي، به مراتب كم ضررتر و سالم تر از مصرف قهوه است. البته چاي هم كافئين دارد، اما مقدار اين كافئين كمتر است.

تحقيقات مختلفي در زمينه ضررهاي نوشيدن قهوه صورت گرفته است. براي مثال، تحقيقي كه در فوريه سال ((2003 م)) در كشور دانمارك بر روي 18.478 زن باردار كه ميزان مصرف قهوه آنها در دوران بارداري شان زياد بود صورت گرفت، نشان داد كه احتمال مرده به دنيا آمدن نوزاد در مادراني كه هنگام بارداري قهوه زياد مي نوشيدند (تقريبا 4 تا 7 فنجان در روز) بسيار بيشتر از مادراني است كه از اين نوشيدني خيلي كم استفاده مي كنند.

تحقيقي كه در سال 2004 انجام شد نشان داد كه مصرف بيش از يك فنجان قهوه در روز، سبب افزايش التهاب و حالت برافروختگي مي شود. در نتيجه اين حالت، مصرف قهوه تأثير مضاعفي بر ((عروق قلبی)) مي گذارد.

!همچنين ببينيد:
*((چای))
*((نسکافه))
*((شکلات داغ))
*((نوشیدنی))



تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 شنبه 03 بهمن 1383 [08:24 ]   6   حمید حسن نیا      جاری 
 یکشنبه 29 آذر 1383 [11:44 ]   5   حمید حسن نیا      v  c  d  s 
 یکشنبه 29 آذر 1383 [11:37 ]   4   حمید حسن نیا      v  c  d  s 
 یکشنبه 29 آذر 1383 [08:51 ]   3   حمید حسن نیا      v  c  d  s 
 دوشنبه 16 آذر 1383 [07:25 ]   2   حمید حسن نیا      v  c  d  s 
 دوشنبه 16 آذر 1383 [07:21 ]   1   حمید حسن نیا      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..