منو
 صفحه های تصادفی
هوا کشی
فسفر
آزمایش کاغذهای رقصان
کودهای کلسیم و منیزیم
طایفه قاجار
ابن سینا
امام علی علیه السلام و لقب ابوتراب
خورجین
موادی که جلوی اشتها را می گیرند
هدایا ونحوه ارسال
 کاربر Online
744 کاربر online
تاریخچه ی: میوه

تفاوت با نگارش: 1

Lines: 1-70Lines: 1-77
-V{maketoc}
ز نظر(( یه شناسی)) میوه عبارتست از(( تخمک رسید)) گیاهان گلدار ه همراه ((دانه)) های ن . وقتی در(( آشپزی)) بث از میه بعنوان(( ا)) می شود این واه معمولاً فقط به میوه(( گیاهانی)) لاق می شود که شیرین و گوشتدار هستند مانند(( آلو)) ،(( سیب)) و(( پرتقال)). درحایکه گوه بسار یادی ا(( سبزیجات)) ممولی مغزها و(( غلات)) میوه یاهان خود محسوب می شوند. میوه هایی که معمولاً در(( آشپزی ))جزو میوه ها به حساب نمی آیند عبارتند از(( کدوها))( مثل(( کدو)) و کدو(( حلوایی))) ،(( ذرت)) ،(( سیب زمینی)) و(( فلفل سبز)). اینها از نظر یک گیاه شنس میوه هستن اما عموماً در(( آشپزی)) جزو سبزیات در نظر گرفته می شوند. بعضی از(( ادویه ها)) مانند(( فلفل یرین)) و(( جوزهندی)) میوه هتند. گاهی موقع موه هی مربوط به آشپزی از نظر یاه شناسی جزو میوه ها محسوب نمی شوند مثل(( ریواس که در آن فقط برگ شیرین دمبرگ قابل خوردن است .

گاه
ی اوقات اصطلاح __موه اذب__ ر مورد یک میوه مثل ««انجیر))(a multiple-accessory fruit; ) یا یک ساختار گیاهی که شبیه میوه است اما از یک گل یا تعدادی گل حاصل نمی شود بکار می رود. بعضی از(( بازدانگان)) ازقبیل گیاه(( سرخدار)) دارا(( آریل های)) گوشتدار شبیه میوه هستند و تعدادی از(( ارسها))، مخروطهای گوشتداری شبیه گیلاس دارند.

در
بیشتر میوه ها (( گرده افشانی)) بخش مهمی از پرورش میوه است و عدم دانش کافی ر مود (( رده سزها)) و(( گرده افشانها)) می تواند به تولی محصولات یف یا نامرغوب منجر شود. در تعداد کمی از گونـــــــه ها فرآیندی به نام(( parthenocarpy)) ( بکر میوه دهی) وجود داد که درآن حتمال تولید میوه در غیاب گرده سازها / گرده افشانها وجود دارد. اینگونه میوه ها بدون انه هتند.

!رشد و نمو میوه

بعد از((بارری))__ تخمک__ دراثر فرآیند به نام ((گرده اشانی)) تخمدان شرع به رشد می کد.(( گبرگها)) می افتن و خمک درو(( دانه)) رشد می کند. سرانجام تخمدان ( دربیشتر موارد به همراه سایر قسمتهای گل ) ساختاری را ول انه یا دانه ها بوجود می آورد که میوه نامیده می شود. رشد میوه ت زمان بلوغ دانه ها ادامه می یابد. در برخی از میو های ند اه ای ، مقدار رشد گوشت میوه مناسب با تعداد تخمکهای بارور شده است .

دیوار
ه میوه که دیواره تخمدان گل بوجود آمده پیرابر نامده می شود. پیرابراغلب بصورت دو یا سه لایه مجزا به نامهای برن بر(لایه خارجی) ، میان بر( لایه میانی) و درون بر ( لایه داخل) جدایش یافته است . در بعضی از میوه ها بخصوص میوه های یکپارچه که از یک تخمدان همبند حاصل شده اند ، سایر قسمتهای گل ( از بیل آوند گل که شامل(( گلبرگها)) ،(( کاسبرگها)) و(( پرچم ها)) است) با تخمدان در آمیخته شده و با آن رشد می کنند. اگر بخشای دیگر گل که به آنها اشاره شد قسمت مهمی در میوه باشند به آن ((میوهثانوی)) می گویند. چون ممکن است سایر قسمتهای گل در ساختار میوه موثر باشند لذا برای فهم چگونگی شکل گیری یک میوه خاص ، بررسی ساختار گل آن بسیار مهم است . /> />سیبها از نظر رشد و نمو و شکل بسیار متنو هستند وهمین مسئله ایاد یک ظام طبقه بندی که دربرگیرنده تمامی میوه هی شناخته باشد را مشکل می سازد. بعلاوه به نظر می سد که بسیاری از اصطلاحات در رابطه با دانه ه و میوه به درستی بکار نرفته است و این واقعیتی است که درک واژگان را مشکل ساخته نموده . دانه ا ، تمکهای رسیده هستند ؛ میه ه ، تخمدانها یا برچه های محتوی دانه هستند.این توضیح را می توان به ن و تعریف افزود که در واژه شناسی مربوط به لم گیاه شناسی یک __مغز__ نوعی میوه است و واژه دیگری برای دانه نمی باشد.

سه
گروه کلی برای میوه ه وجود دارد:
#
میو های یکپاچه /># میوه هی راهم
# میوه های
ند بخشی

!
میوه های یکپارچـــه

م
وه های یکپارچه می توانند شک یا وشتداربوده و حاصل رد یک تخمدان اده یا مرب ولی با یک ادگی باشند . یــــــوه هی خشک ممکن است __ شکوفا__( دارای دهانه برای بیرون فرستان دانه ها) ویا__ ناشوفا__ ( فاقد انه برای خارج کرده اه ه) اشند. نواع میوه هی خشک و یکپارچه بارتند از( با مال) :

* ((تخم بر
هه))- ( آلاله)
* ((پ
وشینه)) - ((« جوز برزیل)))
* ((گندمه)) – ((« گندم)))
* ((شف
ت یفدار))- ((« نارگیل)))
* ((فولی
کول)) – ( شیر گیاه)
* ((ب
نشن)) – ((« نخود)) ،(( لوبیا))،((بادام زمیی)))
* بنشن تک دان
ه ای
* ((
میوه مغز دار))- ((« گردو)) (( راش)) ،(( بلوط)))
* رخن
ده بر- ((« هویج)))
* نیام خورجینی
* گوشک

میوه هایی که
در آنها بخشی یا تام پیرابر ( دیواره میوه) هنگام بلوغ گوشتداراست را یوه های گوشتدار یکپاره می نامند. انواع میوه های یکاره گوشتدار عبارتند از ( با مثال) :
* ((توت)) - ((« گوجه فرنگ
ی)) ،(( آوکادو)))
* ((شفت ))- (
((آلو)) (( گیلاس ))، ((هلو)) ،(( زیتون)))
*
((ت کاذب)) - میه های ثانوی ( ((وز)) ،(( کران ری)))
* ((سیب
نه)) – میوه های ثانوی ( ((سیب)) ،(( گلابی)))

!میوه های ف
راهم />
میوه فراهم ز یک ل با تعداد زیای ماگی بوود می آید. نموه آن(( تمشک)) است که موه های یکپچه اش را __فتک__ می نامند چون هر کدام ز آنها شبی یک ((شف)) کوچکی است که به نهنج متصل می باشد. ر برخ از(( میوه های خاردار)) ( از قبیل(( یاه ته))) نهنج باریک و راز بوده و بخشی از میوه رسید است سیاه سته را به میوه ای ثانوی فراهم تبدیل می کند. توت نگی هم میوه ای ثانوی فراهمی محسوب می شود که تنها درآن ، دانه ها درون(( تخمهای برهنه)) ای ( یک تخمه) قرار دارند. در تمامی این نمونه ها ، میوه ز یک گل مجزا با عداد زیادی مادگی بوجود می آیند.

در بعضی از گیا
هان منند noni ، گلها بصوت منظم سرتاسر ساقه تولید می شوند و امکان انکه باهم نمونه هایی از گل آوری ، رویش میوه و رسیدن آنرا ببینیم وجود دارد.

!
یوه های ند بخشی

میوه چن بخشی ب میوه ای گته می شود که از یک خوشه گل بوجود آمده باشد ( به نام(( گل آذین))) . هر گل یک میوه تولیـــــد می کند اما آنها بصورت ی مجموعه بالغ می شون. مانند(( آناناس)) ،(( انجیر)) خوراکی ، توت ،(( پرتقال اوسیج)) و(( درخت نان)).

right>
+!دی کی />در رین تبی ((م گیاهی|مک)) به ((داه)) ، دا تمدان نیز بر اثر رش و تییات تبدیل ه میوه ده، دانه را دربرمیگیرد. دانههای درون میوه بر ار باز شدن ی سگی و ی تیب جدار میوه ا آن زاد شده یا د ن بای میمان ماند میهای نکوا . در برخی ا یاهان تمدان بدون قی تخمک به میوه دیل میشود. این بیل میوهها را میوه بکر (ارتنوکاریک) می‌گویند.

با رشد و تولا ((ادگی و اختمان ن|دار تخمدان)) تدی ن به میوه ، ایر بشهای مادگی مموا ا ین میروند. در بری ا یاان متهایی ا گ به وایی که بب هولت راکنش میه میشود در آن بای میمانند. مانند میو ((آلله)) ، ((ای)) و ((ند)). اگر ماگی ا بههای ا ا هم شکی شه باشد، هر بچه ن ایاد میوه ستلی را می‌کند و موعهای به نام میوه مکب وی نهن بوود میآید مانند میوه اه و ((ماگنولیا)).
>
>
dir
align = left>
 
 
  
-{picture file=img/daneshnameh_up/8/81//Noni_fruit_dev2.jpg} +{img src=img/daneshnameh_up/7/7e/frute5.JPG}
 
 
 +
 +!ساختمان میوه رسیده
 +میوه مرکب از سه بخش زیر است.
 +*__~~green:برون‌بر~~__ ، که از اپیدرم خارجی تخمدان بوجود می‌آید.
 +*__~~green:میان‌بر~~__ ، که از مزوفیل یا پارانشیم برگ برچه‌ای (اسپوروفیل) حاصل می‌شود.
 +*__~~green:درون‌بر~~__ ، با آنکه ظاهرا اپیدرم داخلی تخمدان به نظر می‌آید، ولی از لایه داخلی اپیدرم و از پارانشیم جدار تخمدان ناشی می‌شود. حد رشد و توسعه قسمت مختلف جدار میوه ، یا دوام آنها نسبت بهم برابر نیست.
 +!میوه‌های گوشتی
 +در میوه‌های گوشتی ، فرابر از سلولهای آبدار و اپیدرم از سلولهای درشت و گاه پوشیده از ((بافت ترشحی|کرکهای پرز مانند)) تشکیل می‌یابد. میان‌بر میوه‌های گوشتی را نوعی بافت پارانشیم مرکب از سلولهای درشت آبدار ، با جدار نازک سلولزی و ((واکوئل)) بزرگ محتوی مواد ذخیره‌ای فراوان تشکیل می‌دهد. مواد اندوخته در سلولهای میان‌بر و میوه‌ها بسیار متفاوت و بطور کلی مرکب از ((کربوهیدراتها|قندها)) و اسیدهای آلی ، مواد روغنی و گاهی ((نشاسته)) و رنگیزه‌های آنتوسیانیک یا ((کاروتنوئید)) است.

درون بر میوه‌های گوشتی ممکن است آبدار و یا به صورت پرده نازکی درآید. در حالت اخیر میوه تقریبا تماما گوشتی می‌شود که به آن میوه سته می‌گویند. در بعضی از میوه‌های گوشتی درون‌بر و حتی بخشهای میان بر نیز چوبی و استخوانی شده، تشکیل هسته را می‌دهند. به میوه‌های دارای هسته مانند ((گیلاس)) و ((هلو)) میوه‌های شفت می‌گویند.
 +

 +
 +
 +
 +{img src=img/daneshnameh_up/9/9a/frute6.JPG}
  
 +
 +
 +!میوه‌های خشک
 +در این میوه‌ها فرابر ، خشک و غیر قابل نفوذ شده، در هنگام رسیدن دانه‌ها ، بخش رویی آن به صور و اشکال مختلف تحلیل رفته، حالت غشایی پیدا می‌کند. بدیهی است در طبیعت فقط همین دو نوع میوه ، یعنی خشک و آبدار وجود نداشته، بلکه صور حد واسط بین میوه خشک و آبدار بسیار فراوانند.
 +!پراکنش دانه و بذر افشانی
 +خروج و پراکندگی دانه از محفظه تخمدان را بذر افشانی می‌گویند. بذر افشانی در میوه‌های آبدار گوشتی بر اثر تاثیر عوامل بیولوژیک مانند ((باکتری|باکتریها)) و ((قارچ|قارچها)) صورت می‌گیرد. بذر افشانی در میوه‌های خشک ممکن است بر اثر مکانیسم خاصی که منجر به شکوفایی میوه می‌شود صورت گیرد و یا دانه هنگام رویش درون میوه باقی می‌ماند. بنابراین میوه‌های خشک را می‌توان به 2 گروه شکوفا و ناشکوفا تقسیم نمود.
 +!میوه‌های خشک ناشکوفا
 +برون بر آنها تا موقع جوانه زدن دانه به آنها دربرمی‌گیرد. این دسته از میوه‌های خشک غالبا تک دانه‌ای بوده و از نظر ساختمان برون‌بر و جنس مادگی دارای انواع مختلف زیر هستند.
 +*__~~green:فندق:~~__ میوه‌ای یک برچه‌ای با فرابر کم و بیش چوبی شده است. در آلاله‌ها که مادگی مرکب از برچه‌های متعدد است میوه نیز مرکب از فندقه‌های متعدد است.

 +

 +
 +
 +
 +{img src=img/daneshnameh_up/9/91/frute8.JPG}
 +
 +
 +
 +*__~~green:فندقه‌های بالدار:~~__ برون‌بر این فندقه‌ها تبدیل به بالی غشایی و بادار می‌شود. ثمرها ممکن است مانند ثمر ((نارون)) یا ((زبان گنجشک)) ساده یا مانند ثمر ((افرا)) از یک تخمدان دو برچه‌ای بوجود آمده، دو گانه و کنار هم قرار گیرند. به ثمرهای دوتایی __~~green:دی سامار~~__ می‌گویند.

 +*__~~green:گندمه:~~__ در این فندقه‌ها که مخصوص گیاهان ((تیره گندم)) هستند، قشر آلبومین پوشش دانه را کاملا جذب کرده کم و بیش به برون‌بر می‌چسبند.
 +!میوه‌های خشک شکوفا
 +در موقع رسیدن دانه‌ها باز شده، دانه رها می‌شوند. این میوه‌ها معمولا محتوی چندین دانه، ندرتا مانند میوه ماگنولیا دارای یک دانه‌اند. میوه‌های شکوفا ممکن است از مادگی یک برچه‌ای یا از مادگی چند برچه‌ای پیوسته و یا جدا از هم بوجود آمده و دارای حالات زیر هستند.
 +!!میوه‌های که از یک یا چند برچه جدا از هم حاصل می‌شوند.
 +*__~~green:برگه:~~__ میوه‌هایی هستند که از برچه‌های آزاد بوجود آمده، با ایجاد دیواره بین برچه‌ای، برچه‌ها از یکدیگر جدا و باز می‌شوند. مانند برگه (فولیکول) گیاهان ((ماگنولیا)) ، ((آلاله)) و ((بارهنگ آبی)).

 +*__~~green:نیام:~~__ میوه‌هایی هستند که در اغلب گیاهان تیره نخود از مادگی یک برچه‌ای بوجود آمده، در هنگام رسیدن با دو شکاف طولی باز می‌شوند.
 +!!میوه‌هایی که از برچه‌های پیوسته و یا متصل بهم با تمکن محوری یا جانبی بوجود می‌آیند.
 +مانند __~~green:میوه کپسول~~__ که از فراوان‌ترین نوع میوه در غالب گیاهان هستند.
 +!میوه‌های سته
 +*__~~green:سته‌های یک دانه‌ای:~~__ محتوی یک دانه هستند نظیر میوه ((برگ‌بو)) ، ((فلفل)) و ((خرما))

 +*__~~green:سته‌های چند دانه‌ای:~~__ مانند میوه‌های ((انگور)) ، ((بلادون)) ، ((سیب زمینی)) ، ((زرشک)) و برخی گیاهان دیگر مثل ((موز)) ، ((نارنج)) ، ((پرتقال)) و ((لیمو)) که از سته‌های چند دانه‌ای هستند.
 +

 +
 +
 +
 +{img src=img/daneshnameh_up/9/9d/frute1.JPG}
 +
 +
 
 
-
در عکس س رت مرا ل آوی و میوه در noni ا ت هندی (Morinda citrifolia ) ا می وانید بر روی اخه ای جزا اهه کنید. اتدا شکفایی گهای فی به نا__ سبه__ بود می ی. ا بار گل به یک ف تدی ی گرد هنگامیکه ه رشد ر صورت ی ه گشتدار چند ی ب نام یوپیوه ر هم غا می شو. />
!
انتار دنــــــــــــــه />
میوه ازه ی گیاهی هستند که اهراً غییراتشان ه میزا زیای با اتشار دانه هایشان ( راکنگی نامیه می شد) در ارتباط است .

بعضی
میوه ها داری لایه های بیرونی هستند که با وشه ها ی اوی یی پویده ده ک ما از خورده شدشان تط(( حیوات)) شد یا رای سبیه ((وی)) یانت اه نها بعنوان مل انتشار کاربرد ارد.

ایر میوه ه راز و پهن می شود نااین شبیه (()) وایما یا ل(( هلیکوپتر)) بایک ی گند. ین همچنی یک کانی(( تکالی)) برای ازایش دانه انشار به حساب می آی.
+!میوه‌های شفت
درن‌ر میوه‌های ت وی یا غضروفی . میوههای ت نی و نوع یک انهای چ خانهی داند.
!
یه‌های کب
ای یهی یی انا‌هی تلف گل (به تمدا) رد آها من نهن گ مور هنج شترک چندین گل و ی اسا یک گ آذین کامل بجود یآی. هرین مل ای نوع میو‌ه که از تییر کل ل ذین حاص یشد میوه ((ت)) و ((اه ت)) هستند که ر ین ا ا میههای رک نی می‌باشد. />!میوه‌های مرکب
میوههای مرکب که در ین حال میوه کاذب نیز هستند ا ااد و تج میوه‌هی اده بهم رده، ان میوه ت یوه اکر یه ((گ شیپوری)) شکی می‌یابن. />!با ا عنوان />*((مک یای))
*((دانه))
*((ران میو)) />*((امان گیاه)) />*((گ اشای)) />*((گیاه شسی)) />*((ماگی ختمان ن)) />*((میه ن)) />*((یه گنمه)) />*((میوه نیم))

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 یکشنبه 23 بهمن 1384 [19:55 ]   7   سمیه فارابی اصل      جاری 
 شنبه 01 مرداد 1384 [04:25 ]   6   بابک خسروشاهی      v  c  d  s 
 سه شنبه 20 اردیبهشت 1384 [10:20 ]   5   فاطمه عیوضی      v  c  d  s 
 سه شنبه 20 اردیبهشت 1384 [10:13 ]   4   فاطمه عیوضی      v  c  d  s 
 سه شنبه 22 دی 1383 [10:18 ]   3   ندا سعادتی      v  c  d  s 
 چهارشنبه 04 آذر 1383 [06:16 ]   2   نفیسه ناجی      v  c  d  s 
 شنبه 25 مهر 1383 [08:33 ]   1   پریسا احمدی      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..