تاریخچه ی:
معرف رنگی جوهر کلم قرمز
!تئوری آزمایش
ترکیبات خاصی با ((اسیدها)) و یا ((بازها)) واکنش داده و موادی با رنگهای مخصوص تولید میکنند. از این ترکیبات یا ((معرف رنگی|معرفها)) میتوان برای تعیین ((خاصیت اسیدی|ویژگیهای اسیدی)) یا ((خاصیت بازی|بازی) مواد خانگی یا غذاها استفاده کرد. در این آزمایش ، شما اثر اسیدها و بازها را روی معرفهایی که در خانه خواهید یافت ، تعیین میکنید.
!هدف آزمایش
مطالعه اثر اسیدها و بازها بر رنگ جوهر ((کلم قرمز))
!مواد لازم
*((آب مقطر))
*((آمونیاک))
*چهار عدد ((ظروف شیشهای|ظرف شیشهای))
*عصاره کلم قرمز
*غذای بچه ( دهانه گشاد )
* قلم نشانهگذاری
*((سرکه|سرکه سفید))
*دو عدد ((قطره چکان))
!روش کار
#((آمونیاک)) را با دقت جابجا کنید و در محلی که هوای آن بخوبی تهویه میشود، کار کنید. زیرا آمونیاک سمی است و بخاری که متصاعد میکند، به ((پوست)) ، ((مخاط بینی)) ، ((دهان)) و ((چشم)) صدمه میرساند.
#ظرف شیشهای را تا نیمه از جوهر کلم پر کنید.
#شیشه را از آب مقطر پر کنید، به حدی که شفاف شود. ولی رنگ آن صورتی کم رنگ بماند.
#با قلم عبارت (معرف کلم) را روی یک قطره چسب بنویسید و آن را روی ظرف شیشهای بچسبانید.
#دو ظرف غذای بچه را تا 4/1 با محلول رقیق شده جوهر کلم ( که از مرحله دوم بدست آمده است ) پرکنید.
# یک ظرف غذای بچه دیگر را تا 4/1 از ((سرکه)) پر کنید و برچسبی را که روی آن کلمه (اسید) نوشته شده است، روی آن بچسبانید. همچنین یکی از قطره چکانها را داخل آن قرار دهید.
#چند قطره از محلول اسید را با قطره چکان ، قطره قطره به یک ظرف کوچک (معرف کلم) اضافه کنید و بعد از هر بار اضافه کردن اسید ، محلول را هم بزنید. این عمل را تا مشاهده یک تغییر رنگ مشخص ادامه دهید.
#چند قطره از محلول باز را به ظرف کوچک دیگر که حاوی (معرف کلم) است اضافه کنید و ظرف را بعد از افزودن هر قطره هم بزنید. این عمل را تا مشاهده یک تغییر رنگ مشخص ادامه دهید.
!نتیجه آزمایش
آمونیاک که یک باز است، رنگ (معرف کلم) را سبز میکند و سرکه که یک اسید است، رنگ آن را صورتی مایل به قرمز بر میگرداند.
!!علت چیست؟
معرف ترکیبی است که در حضور اسید یا باز تغییر رنگ میدهد. رنگ هر ماده به عناصر شیمیایی که آن ماده را تشکیل میدهد بستگی دارد. این عناصر روی ((ماهیت نور|طول موجهای نور)) اثر میگذارد و آنها را جذب یا منعکس میکنند. محلولهای بازی شامل یونهای {TEX()} {OH^(-)} {TEX} هستند که این یونها ساختمان شیمیایی جوهر کلم را به گونهای تغییر میدهند، که بیشتر موجهای نور سبز را انعکاس میدهد.
((محلول اسیدی|محلولهای اسیدی)) شامل ((یون هیدروژن)) {TEX()} {H^(+)} {TEX} هستند که این یونها ساختمان (جوهر کلم) را به گونهای تغییر میدهند که بیشتر موجهای نور قرمز رنگ منعکس میشوند. به سبب این تغییرات رنگی ویژه ، میتوان از کلم قرمز برای تشخیص اسیدها و بازها استفاده کرد.
!همچنین ببینید
*((آب مقطر))
*((آمونیاک))
*((اسیدها))
*((بازها))
*((جوهر لیمو))
*((خاصیت اسیدی))
*((خاصیت بازی))
*((سرکه))
*((کاغذ تورنسل))
*((محلول اسیدی))
*((معرف رنگی))