تاریخچه ی:
ماده حیات
تفاوت با نگارش: 4
| !نگاه اجمالی | | !نگاه اجمالی |
| ((آب)) فراوانترین ماده در ((سطح زمین)) است. بدون آب و خواص بیهمتای آن هیچ گونه زندگی روی زمین وجود نخواهد داشت چرا که آب بخش عمده اجزای تشکیل دهنده همه موجودات زنده است. بخش عمده آبهایی که بصورت ((باران)) و ((برف)) به زمین فرو میریزند بوسیله ((تبخیر)) به ((اتمسفر)) باز میگردد، به دریاها میریزد یا در زمین نفوذ میکند و فقط درصد کمی از آن برای مصارف خانگی و صنعتی باقی میماند. | | ((آب)) فراوانترین ماده در ((سطح زمین)) است. بدون آب و خواص بیهمتای آن هیچ گونه زندگی روی زمین وجود نخواهد داشت چرا که آب بخش عمده اجزای تشکیل دهنده همه موجودات زنده است. بخش عمده آبهایی که بصورت ((باران)) و ((برف)) به زمین فرو میریزند بوسیله ((تبخیر)) به ((اتمسفر)) باز میگردد، به دریاها میریزد یا در زمین نفوذ میکند و فقط درصد کمی از آن برای مصارف خانگی و صنعتی باقی میماند. |
| !ویژگیهای بینظیر آب | | !ویژگیهای بینظیر آب |
| ویژگیهای بینظیر آب چه هستند و چه اثر بر زندگی ، آنچنان که آنرا میشناسیم دارند؟
| | ویژگیهای بینظیر آب چه هستند و چه اثر بر زندگی ، آنچنان که آنرا میشناسیم دارند؟
|
- | *((چگالی|دانسیته)) آب جامد ((«یخ))) کمتر از آب مایع است یعنی آب به هنگام انجماد منبسط میشود.
اگر یخ یک جامد عادی بود دانسیته بیشتری از آب مایع داشت و ((دریاچه|دریاچهها)) از ته یخ میزدند این امر نتایجی فاجعهآمیز برای ((حیات دریایی)) میداشت زیرا در این صورت ((آبزیان)) نمیتوانستند در نواحی زمستانی زنده بمانند.
|
+ | *((چگالی|دانسیته)) آب جامد (((یخ))) کمتر از آب مایع است یعنی آب به هنگام انجماد منبسط میشود.
اگر یخ یک جامد عادی بود دانسیته بیشتری از آب مایع داشت و ((دریاچه|دریاچهها)) از ته یخ میزدند این امر نتایجی فاجعهآمیز برای ((حیات دریایی)) میداشت زیرا در این صورت ((آبزیان)) نمیتوانستند در نواحی زمستانی زنده بمانند.
|
| *آب در دمای اتاق مایع است. اما ، مواد مرکب هیدروژندار تمام غیر فلزات اطراف ((اکسیژن)) در ((جدول تناوبی)) ، گازهای سمی و خورندهای مانند NH3 ، H2S ، HF هستند.
| | *آب در دمای اتاق مایع است. اما ، مواد مرکب هیدروژندار تمام غیر فلزات اطراف ((اکسیژن)) در ((جدول تناوبی)) ، گازهای سمی و خورندهای مانند NH3 ، H2S ، HF هستند.
|
- | *آب ((ظرفیت گرمایی)) زیادی به ازای واحد وزن دارد. این به آن معنی است که آب میتواند مقادیر نسبتا زیادی ((گرما)) جذب کند بدون آنکه متحمل تغییرات دمایی زیادی شود. این خاصیت تاثیر ملایم سازی اقلیمی دریاچهها و ((اقیانوسها)) را توجیه میکند. در این عمل جرم عظیمی از آب گرما از ((خورشید)) جذب میکند و آن را در شب یا فصلهای سردتر آزاد میکند. اگر آب این ویژگی خاص را نداشت زمین تغییرات دمایی زیادی پیدا میکرد.
|
+ | *آب ((ظرفیت گرمایی)) زیادی به ازای واحد وزن دارد. این به آن معنی است که آب میتواند مقادیر نسبتا زیادی ((گرما)) جذب کند بدون آنکه متحمل تغییرات دمایی زیادی شود. این خاصیت تاثیر ملایم سازی اقلیمی دریاچهها و ((اقیانوس)) را توجیه میکند. در این عمل جرم عظیمی از آب آزمایشهای مربوط به گرما از ((خورشید)) جذب میکند و آن را در شب یا فصلهای سردتر آزاد میکند. اگر آب این ویژگی خاص را نداشت زمین تغییرات دمایی زیادی پیدا میکرد.
|
| *آب بیشترین گرمای تبخیر تمام مواد شناخته شده را دارد. گرمای لازم برای تبخیر 1gr آب در100 درجه سانتیگراد برابر 540cal است. نتیجه این ویژگی آب ، اثر سرد کنندگی همراه با ((عمل تعرق)) است که به علت گرمای جذب شده از ((پوست)) به هنگام تبخیر آب ، صورت میپذیرد.
| | *آب بیشترین گرمای تبخیر تمام مواد شناخته شده را دارد. گرمای لازم برای تبخیر 1gr آب در100 درجه سانتیگراد برابر 540cal است. نتیجه این ویژگی آب ، اثر سرد کنندگی همراه با ((عمل تعرق)) است که به علت گرمای جذب شده از ((پوست)) به هنگام تبخیر آب ، صورت میپذیرد.
|
| *آب ((کشش سطحی آب|کشش سطحی)) زیادی دارد. این خاصیت و توانایی آب برای تر کردن سطوح ، اساس ((عمل مویینگی)) است که موجب انتقال و رسیدن آب به ((برگ گیاهان)) و درختان میشود.
| | *آب ((کشش سطحی آب|کشش سطحی)) زیادی دارد. این خاصیت و توانایی آب برای تر کردن سطوح ، اساس ((عمل مویینگی)) است که موجب انتقال و رسیدن آب به ((برگ گیاهان)) و درختان میشود.
|
| *آب ((حلال)) بسیار خوبی است و غالبا آن را حلال همگانی میگویند. در نتیجه آب طبیعی ، آب خالص نیست بلکه محلولی از موادی است که در تماس با آب در آن حل شدهاند. | | *آب ((حلال)) بسیار خوبی است و غالبا آن را حلال همگانی میگویند. در نتیجه آب طبیعی ، آب خالص نیست بلکه محلولی از موادی است که در تماس با آب در آن حل شدهاند. |
| !علت چیست؟ | | !علت چیست؟ |
| علت این خواص بینظیر آب ، وجود پیوندهای هیدروژنی میان مولکولهای آب و ((مولکول آب|قطبی بودن مولکول آب)) است. زیاد بودن ((نقطه جوش)) ، گرمای تبخیر و ظرفیت گرمایی آب ناشی از انرژی لازم برای شکستن ((پیوند هیدروژنی|پیوندهای هیدروژنی)) در آب مایع به هنگام گرم شدن یا بخار شدن آن است. | | علت این خواص بینظیر آب ، وجود پیوندهای هیدروژنی میان مولکولهای آب و ((مولکول آب|قطبی بودن مولکول آب)) است. زیاد بودن ((نقطه جوش)) ، گرمای تبخیر و ظرفیت گرمایی آب ناشی از انرژی لازم برای شکستن ((پیوند هیدروژنی|پیوندهای هیدروژنی)) در آب مایع به هنگام گرم شدن یا بخار شدن آن است. |
| !آب فراوانترین ((ماده مرکب)) | | !آب فراوانترین ((ماده مرکب)) |
- | آب فراوانترین ماده بر سطح زمین است. اقیانوسها حدود 72% سطح زمین را میپوشانند و عمق متوسط آنها تقریبا 4 کیلومتر است. اقیانوسها منبع 97.2% تمام آبها ، یخچالهای طبیعی 2.16% ، ((آب شیرین)) دریاچهها و ((رودخانه|رودخانهها)) 0.0197% ، ((آبهای زیرزمینی)) 0.61% ، چاههای آب نمک و ((آبهای شور)) 0.01% و آب موجود در ((اتمسفر)) 0.001 آبها را تشکیل میدهند. |
+ | آب فراوانترین ماده بر سطح زمین است. اقیانوس حدود 72% سطح زمین را میپوشانند و عمق متوسط آنها تقریبا 4 کیلومتر است. اقیانوس منبع 97.2% تمام آبها ، یخچالهای طبیعی 2.16% ، ((آب شیرین)) دریاچهها و ((رودخانه|رودخانهها)) 0.0197% ، ((آبهای زیرزمینی)) 0.61% ، چاههای آب نمک و ((آبهای شور)) 0.01% و آب موجود در ((اتمسفر)) 0.001 آبها را تشکیل میدهند. |
| آب موجود در بدن یک انسان بزرگسال 70% یعنی تقریبا همان نسبتی است که در سطح زمین وجود دارد. | | آب موجود در بدن یک انسان بزرگسال 70% یعنی تقریبا همان نسبتی است که در سطح زمین وجود دارد. |
| !مصرف عمومی آب | | !مصرف عمومی آب |
| در ایالات متحده مصرف روزانه هر فرد بطور متوسط 60 گالن است. یک عامل که در ((بحران آب||بحران کمبود آب)) دخالت دارد. این است که روزانه هر فرد فقط نیم گالن آب با کیفیتی که قابل شرب باشد نیاز دارد. فقط کسر کوچکی از آب شهری باید کیفیت آب آشامیدنی را داشته باشد. بیشترین بخش آب غیر آشامیدنی که برای ((آبیاری|آبیاری چمن)) ، تهویه مطبوع ، خنک کنندههای صنعتی ، ((شستشو)) و مانند آنها بکار میرود فقط باید از لحاظ وجود ((باکتری)) ، ضد عفونی شده باشد و نیاز به رعایت مقررات آب آشامیدنی ندارد. | | در ایالات متحده مصرف روزانه هر فرد بطور متوسط 60 گالن است. یک عامل که در ((بحران آب||بحران کمبود آب)) دخالت دارد. این است که روزانه هر فرد فقط نیم گالن آب با کیفیتی که قابل شرب باشد نیاز دارد. فقط کسر کوچکی از آب شهری باید کیفیت آب آشامیدنی را داشته باشد. بیشترین بخش آب غیر آشامیدنی که برای ((آبیاری|آبیاری چمن)) ، تهویه مطبوع ، خنک کنندههای صنعتی ، ((شستشو)) و مانند آنها بکار میرود فقط باید از لحاظ وجود ((باکتری)) ، ضد عفونی شده باشد و نیاز به رعایت مقررات آب آشامیدنی ندارد. |
| !((آب مقطر|آب خالص)) | | !((آب مقطر|آب خالص)) |
| آبی را از نظر شیمیایی خالص میگوییم که فقط از مولکولهای H2O تشکیل شده و هیچ جسمی در آن محلول و یا معلق نباشد. بنابراین ، آب که در ((طبیعت)) است تقریبا همیشه ناخالص میباشد. زیرا که اغلب دارای ((گچ)) ، ((آهک)) ، ((نمک طعام)) و ((ترکیبات منیزیم)) ، ((آهن)) ، ((اکسیژن)) ، ((ازت)) ، ((انیدرید کربنیک)) ، ((ترکیبات آلی)) و غیره است و مقدار این اجسام در آبهای مختلف متفاوت میباشد. در آب اجسام دیگری هم مانند ((گل و لای)) و غیره هستند که معلق میباشند. همچنین مقداری باکتری هم در آبها بافت میشوند. خالصترین آبها ، ((آب باران)) و ((برف)) است و در این آب هم تازه هوا حل شده است. | | آبی را از نظر شیمیایی خالص میگوییم که فقط از مولکولهای H2O تشکیل شده و هیچ جسمی در آن محلول و یا معلق نباشد. بنابراین ، آب که در ((طبیعت)) است تقریبا همیشه ناخالص میباشد. زیرا که اغلب دارای ((گچ)) ، ((آهک)) ، ((نمک طعام)) و ((ترکیبات منیزیم)) ، ((آهن)) ، ((اکسیژن)) ، ((ازت)) ، ((انیدرید کربنیک)) ، ((ترکیبات آلی)) و غیره است و مقدار این اجسام در آبهای مختلف متفاوت میباشد. در آب اجسام دیگری هم مانند ((گل و لای)) و غیره هستند که معلق میباشند. همچنین مقداری باکتری هم در آبها بافت میشوند. خالصترین آبها ، ((آب باران)) و ((برف)) است و در این آب هم تازه هوا حل شده است. |
| !مباحث مرتبط با عنوان | | !مباحث مرتبط با عنوان |
| *((آب)) | | *((آب)) |
| *((آب باران)) | | *((آب باران)) |
| *((آب آشامیدنی)) | | *((آب آشامیدنی)) |
| *((آب شیرین)) | | *((آب شیرین)) |
| *((آب مقطر)) | | *((آب مقطر)) |
| *((آبهای زیرزمینی)) | | *((آبهای زیرزمینی)) |
- | *((اقیانوسها)) |
+ | *((اقیانوس)) |
| *((باکتری)) | | *((باکتری)) |
| *((بحران آب)) | | *((بحران آب)) |
| *((بخار آب)) | | *((بخار آب)) |
| *((برف)) | | *((برف)) |
| *((خنک کننده صنعتی)) | | *((خنک کننده صنعتی)) |
| *((رودخانه)) | | *((رودخانه)) |
| *((ظرفیت گرمایی)) | | *((ظرفیت گرمایی)) |
| *((عمل مویینگی)) | | *((عمل مویینگی)) |
| *((کشش سطحی آب)) | | *((کشش سطحی آب)) |
| *((منابع طبیعی آب)) | | *((منابع طبیعی آب)) |
| *((مولکول آب)) | | *((مولکول آب)) |
| *((یخ)) | | *((یخ)) |