تاریخچه ی:
فرایند استری شدن
تفاوت با نگارش: 1
| !مفهوم استری شدن (Esterification) | | !مفهوم استری شدن (Esterification) |
| واکنش یک ((الکل)) با ((اسید کربوکسیلیک)) (اسید آلی) را که منجر به تولید ترکیبی به نام ((استر)) میشود، __~~green:استری شدن~~__ مینامند. واکنش استری شدن ، واکنشی است ((تعادل شیمیایی|تعادلی)) که در حضور مقادیر کم اسیدهای معدنی انجام میشود و با تولید ((آب)) همراه است. | | واکنش یک ((الکل)) با ((اسید کربوکسیلیک)) (اسید آلی) را که منجر به تولید ترکیبی به نام ((استر)) میشود، __~~green:استری شدن~~__ مینامند. واکنش استری شدن ، واکنشی است ((تعادل شیمیایی|تعادلی)) که در حضور مقادیر کم اسیدهای معدنی انجام میشود و با تولید ((آب)) همراه است. |
| + |
| + | |
| + | | |
| + |
|
| + | {img src=img/daneshnameh_up/e/ef/677m.gif} |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| + | |
| + | |
| + | نمونه هایی از چند استر |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| !خواص استرها | | !خواص استرها |
| استرها ترکیبهایی با فرمول کلی __~~green:R-CO-OH~~__ میباشند. استر ، بمعنی __اتر اسید__ است که گاهی به جای آن واژه __اتوسل__ بمعنی ((نمکهای فرار|نمک فرار)) را بکار میبرند. استرها غالبا فرار و معطرند وبوی خوشایند بسیاری از گلها و میوهها ، بعلت وجود استر در آنهاست. مثلا __استات ایزوپنتیل__ ، __بوی موز__ و __والرات ایزوپنتیل__ ، __بوی سیب__ دارد. بوی بد کره فاسد (کره ترش شده) بعلت وجود __اسیدبوتیریک__ در آن است. از واکنش این اسید با ((الکل صنعتی|اتیل الکل)) ، استر __بوتانات اتیل__ بدست میآید که دارای مزه و طعم خوشایند __آناناس__ است.
خیلی از استرها مانند __استات اتیل__ و __استات بوتیل__ بعنوان واکنشگر و یا ((حلال)) و نرم کننده ((رزینهای مبادله کننده یون|رزینها)) در آزمایشگاهها و صنعت مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین ((چربی)) و ((روغن|روغنها)) و ((موم|مومهایی)) که در طبیعت یافت میشوند، حاوی استرهائی با ((جرم مولکولی)) بالا میباشند که به __لیپید__ معروفند. | | استرها ترکیبهایی با فرمول کلی __~~green:R-CO-OH~~__ میباشند. استر ، بمعنی __اتر اسید__ است که گاهی به جای آن واژه __اتوسل__ بمعنی ((نمکهای فرار|نمک فرار)) را بکار میبرند. استرها غالبا فرار و معطرند وبوی خوشایند بسیاری از گلها و میوهها ، بعلت وجود استر در آنهاست. مثلا __استات ایزوپنتیل__ ، __بوی موز__ و __والرات ایزوپنتیل__ ، __بوی سیب__ دارد. بوی بد کره فاسد (کره ترش شده) بعلت وجود __اسیدبوتیریک__ در آن است. از واکنش این اسید با ((الکل صنعتی|اتیل الکل)) ، استر __بوتانات اتیل__ بدست میآید که دارای مزه و طعم خوشایند __آناناس__ است.
خیلی از استرها مانند __استات اتیل__ و __استات بوتیل__ بعنوان واکنشگر و یا ((حلال)) و نرم کننده ((رزینهای مبادله کننده یون|رزینها)) در آزمایشگاهها و صنعت مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین ((چربی)) و ((روغن|روغنها)) و ((موم|مومهایی)) که در طبیعت یافت میشوند، حاوی استرهائی با ((جرم مولکولی)) بالا میباشند که به __لیپید__ معروفند. |
| !واکنش استری شدن | | !واکنش استری شدن |
| اولین و قدیمیترین روش سنتز استرها ، واکنش اسیدهای آلی با الکلها در حضور اسید معدنی (معمولا ((اسید سولفوریک))) بعنوان ((کاتالیزور)) میباشد. با این روش ، میتوان خیلی از استرها را بطور مستقیم سنتز نمود که این روش را "~~green:__واکنش فیشر__~~" __Fisher__ مینامند. روشهای دیگری نیز برای تولید استر وجود دارد. برای نمونه ، الکلها و آلکانها با کلرواسیدها واکنش میدهند و استر مربوطه را تولید می نمایند و یا نمکهای دی آزونیوم ، اسیدهای کربوکسیلی را به استرهای مربوطه تبدیل می کنند.
ولی واکنش فیشر عمومیترین روش تولید استر میباشد. واکنش استری شدن را در حالت کلی میتوان بصورت زیر نشان داد:
| | اولین و قدیمیترین روش سنتز استرها ، واکنش اسیدهای آلی با الکلها در حضور اسید معدنی (معمولا ((اسید سولفوریک))) بعنوان ((کاتالیزور)) میباشد. با این روش ، میتوان خیلی از استرها را بطور مستقیم سنتز نمود که این روش را "~~green:__واکنش فیشر__~~" __Fisher__ مینامند. روشهای دیگری نیز برای تولید استر وجود دارد. برای نمونه ، الکلها و آلکانها با کلرواسیدها واکنش میدهند و استر مربوطه را تولید می نمایند و یا نمکهای دی آزونیوم ، اسیدهای کربوکسیلی را به استرهای مربوطه تبدیل می کنند.
ولی واکنش فیشر عمومیترین روش تولید استر میباشد. واکنش استری شدن را در حالت کلی میتوان بصورت زیر نشان داد:
|
| ~~green:::__R-CO-OH + Ŕ-OH <-----> H2O + R-CO-OŔ__::~~ | | ~~green:::__R-CO-OH + Ŕ-OH <-----> H2O + R-CO-OŔ__::~~ |
| ( __R__ , __Ŕ__ گروههای آلکیل میباشند.) | | ( __R__ , __Ŕ__ گروههای آلکیل میباشند.) |
| در نگاه نخست ، این واکنش شبیه ((واکنش خنثی شدن|واکنش اسید و باز)) است. ولی در واقع ، این دو واکنش بسیار متفاوتند.در واکنشهای اسید و باز ، واکنش یکطرفه و بسیار سریع است. در حالیکه تشکیل استر ، واکنشی کند و ((واکنش برگشت پذیر|برگشت پذیر)) میباشد و بهمین دلیل ، از کاتالیزور اسید سولفوریک غلیظ در تهیه استر استفاده میشود. چون سرعت واکنش استری شدن بدون استفاده از کاتالیزور بقدری کم است که حتی در دمای بالا ، برقراری حالت تعادل ممکن است هفتهها طول بکشد.
همچنین باید توجه داشت که در واکنش استری شدن ، __H__ از مولکول الکل و __OH__ از مولکول اسید در تشکیل آب شرکت میکنند. این موضوع ، با دو روش تحقیقاتی به اثبات رسیده است:
| | در نگاه نخست ، این واکنش شبیه ((واکنش خنثی شدن|واکنش اسید و باز)) است. ولی در واقع ، این دو واکنش بسیار متفاوتند.در واکنشهای اسید و باز ، واکنش یکطرفه و بسیار سریع است. در حالیکه تشکیل استر ، واکنشی کند و ((واکنش برگشت پذیر|برگشت پذیر)) میباشد و بهمین دلیل ، از کاتالیزور اسید سولفوریک غلیظ در تهیه استر استفاده میشود. چون سرعت واکنش استری شدن بدون استفاده از کاتالیزور بقدری کم است که حتی در دمای بالا ، برقراری حالت تعادل ممکن است هفتهها طول بکشد.
همچنین باید توجه داشت که در واکنش استری شدن ، __H__ از مولکول الکل و __OH__ از مولکول اسید در تشکیل آب شرکت میکنند. این موضوع ، با دو روش تحقیقاتی به اثبات رسیده است:
|
| !!استفاده از اکسیژن نشان دار | | !!استفاده از اکسیژن نشان دار |
| اگر در واکنش استری شدن ، ((اکسیژن)) الکل ، ((رادیواکتیویته|رادیواکتیو)) باشد، بررسی محصولات واکنش نشان میدهد که آب حاصل ، دارای اکسیژن رادیواکتیو نیست، بلکه ان اکسیژن در ساختمان استر حاصل وارد شده است. اگر در واکنش استری شدن به جای یک الکل ، یک تیول بکار برده شود، بررسی ساختار حاصل نشان میدهد که اتم ((گوگرد)) ، در ساختمان استر وارد میشود و یک تیواستر حاصل میشود.
(تیولها ترکیباتی شبیه الکل ها هستند که بجای عامل __OH__ دارای عامل __SH__ میباشند.) | | اگر در واکنش استری شدن ، ((اکسیژن)) الکل ، ((رادیواکتیویته|رادیواکتیو)) باشد، بررسی محصولات واکنش نشان میدهد که آب حاصل ، دارای اکسیژن رادیواکتیو نیست، بلکه ان اکسیژن در ساختمان استر حاصل وارد شده است. اگر در واکنش استری شدن به جای یک الکل ، یک تیول بکار برده شود، بررسی ساختار حاصل نشان میدهد که اتم ((گوگرد)) ، در ساختمان استر وارد میشود و یک تیواستر حاصل میشود.
(تیولها ترکیباتی شبیه الکل ها هستند که بجای عامل __OH__ دارای عامل __SH__ میباشند.) |
| !عوامل موثر بر واکنشی تعادلی استری شدن | | !عوامل موثر بر واکنشی تعادلی استری شدن |
| !!اثر دما | | !!اثر دما |
| بطور کلی ، افزایش ((دما)) ، سیستم های در حال تعادل را در جهت ((واکنش گرماگیر)) و کاهش دما ، آن را در جهت ((واکنش گرمازا)) جابجا میکند(طبق ((اصل لوشاتلیه))). از آنجایی که واکنش استری شدن ، با تغییر دمای محسوسی همراه نیست. از این رو افزایش یا کاهش دما در جابجایی تعادل استری شدن تاثیر قابل توجهی ندارد. ولی با توجه به اینکه افزایش دما ، سرعت واکنش را در هر دو جهت زیاد میکند، از این رو ، زمان رسیدن به حالت تعادل را کاهش میدهد و به بیان دیگر ، سیستم را زودتر به حالت تعادل میرساند. | | بطور کلی ، افزایش ((دما)) ، سیستم های در حال تعادل را در جهت ((واکنش گرماگیر)) و کاهش دما ، آن را در جهت ((واکنش گرمازا)) جابجا میکند(طبق ((اصل لوشاتلیه))). از آنجایی که واکنش استری شدن ، با تغییر دمای محسوسی همراه نیست. از این رو افزایش یا کاهش دما در جابجایی تعادل استری شدن تاثیر قابل توجهی ندارد. ولی با توجه به اینکه افزایش دما ، سرعت واکنش را در هر دو جهت زیاد میکند، از این رو ، زمان رسیدن به حالت تعادل را کاهش میدهد و به بیان دیگر ، سیستم را زودتر به حالت تعادل میرساند. |
| !!اثر غلظت | | !!اثر غلظت |
| با توجه به اصل لوشاتلیه ، چون افزایش ((غلظت)) هر یک از مواد موجود ، در حالت تعادل ، موجب جابجا شدن تعادل در جهت مصرف شدن آن ماده میشود، از این رو ، افزایش غلظت اسید یا الکل یا هر دوی آنها در حالت تعادل ، واکنش را در جهت تشکیل استر جابجا میکند. در مقابل ، افزایش آب ، تعادل را در جهت مصرف شدن استر پیش میبرد. با استفاده از رابطه ((ثابت تعادل)) __K__ ، میتوان مقدار هر یک از مواد را در حالت تعادل محاسبه کرد. | | با توجه به اصل لوشاتلیه ، چون افزایش ((غلظت)) هر یک از مواد موجود ، در حالت تعادل ، موجب جابجا شدن تعادل در جهت مصرف شدن آن ماده میشود، از این رو ، افزایش غلظت اسید یا الکل یا هر دوی آنها در حالت تعادل ، واکنش را در جهت تشکیل استر جابجا میکند. در مقابل ، افزایش آب ، تعادل را در جهت مصرف شدن استر پیش میبرد. با استفاده از رابطه ((ثابت تعادل)) __K__ ، میتوان مقدار هر یک از مواد را در حالت تعادل محاسبه کرد. |
| !!اثر کاتالیزور | | !!اثر کاتالیزور |
| همانطور که گفته شد، واکنش استری شدن بسیار کند است. با افزایش دما یا افزودن مقدار کمی اسید معدنی (معمولا اسید سولفوریک) که تولید __+H__ زیادی مینماید، سرعت استری شدن را میتوان افزایش داد. از آنجایی که کاتالیزور ، سرعت واکنشهای مستقیم و معکوس را به یک اندازه تغییر میدهد، وجود __+H__ در جابجا کردن تعادل تاثیری ندارد، اما زمان رسیدن به تعال را کوتاهتر میکند. | | همانطور که گفته شد، واکنش استری شدن بسیار کند است. با افزایش دما یا افزودن مقدار کمی اسید معدنی (معمولا اسید سولفوریک) که تولید __+H__ زیادی مینماید، سرعت استری شدن را میتوان افزایش داد. از آنجایی که کاتالیزور ، سرعت واکنشهای مستقیم و معکوس را به یک اندازه تغییر میدهد، وجود __+H__ در جابجا کردن تعادل تاثیری ندارد، اما زمان رسیدن به تعال را کوتاهتر میکند. |
| !!هیدرولیز استرها | | !!هیدرولیز استرها |
| عکس واکنش استری شدن ، ((هیدرولیز)) (__آبکافت__) نامیده میشود. این واکنش هم در محیط اسیدی و هم در محیط قلیایی انجام میپذیرد.
| | عکس واکنش استری شدن ، ((هیدرولیز)) (__آبکافت__) نامیده میشود. این واکنش هم در محیط اسیدی و هم در محیط قلیایی انجام میپذیرد.
|
| *هیدرولیز استر در مجاورت اسیدهای معدنی ، منجر به تشکیل اسید و الکل مربوط میشود. (__عکس واکنش استری شدن__)
| | *هیدرولیز استر در مجاورت اسیدهای معدنی ، منجر به تشکیل اسید و الکل مربوط میشود. (__عکس واکنش استری شدن__)
|
- | *هیدرولیز استر در محیط قلیایی ، موجب تشکیل یک نمک از اسید کربوکسیلیک و الکل مربوط میشود. این واکنش را اغلب __صابونی شدن استر__ مینامند، زیرا نمک های فلزی اسیدهای کربوکسیلیک را به نام ((صابون)) میشناسند و سده ها از این فرایند در صابون سازی استفاده شده است.
|
+ | *هیدرولیز استر در محیط قلیایی ، موجب تشکیل یک نمک از اسید کربوکسیلیک و الکل مربوط میشود. این واکنش را اغلب __صابونی شدن استر__ مینامند، زیرا نمک های فلزی اسیدهای کربوکسیلیک را به نام ((صابون)) میشناسند و سده ها از این فرایند در صابون سازی استفاده شده است. />> />{img src=img/daneshnameh_up/4/49/1est.gif}
|
| !مقایسه اسید و استر | | !مقایسه اسید و استر |
| *مولکول اسیدها قطبی بوده و بین آنها ، ((پیوند هیدروژنی)) وجود دارد. در صورتی که استرها تقریبا غیر قطبیاند و بهمین دلیل است که استرها عموما فرار بوده و ((نقطه جوش)) آنها از نقطه جوش اسید هم کربن ، پایینتر است.
| | *مولکول اسیدها قطبی بوده و بین آنها ، ((پیوند هیدروژنی)) وجود دارد. در صورتی که استرها تقریبا غیر قطبیاند و بهمین دلیل است که استرها عموما فرار بوده و ((نقطه جوش)) آنها از نقطه جوش اسید هم کربن ، پایینتر است.
|
| *اسیدها با ((فلزات)) ، گاز ((هیدروژن)) آزاد میکنند. اما استرها چنین خاصیتی را ندارند.
| | *اسیدها با ((فلزات)) ، گاز ((هیدروژن)) آزاد میکنند. اما استرها چنین خاصیتی را ندارند.
|
| *اسیدها با بازها ، نمک و آب میدهند، اما استرها با بازها ، نمک و الکل میدهند. | | *اسیدها با بازها ، نمک و آب میدهند، اما استرها با بازها ، نمک و الکل میدهند. |
| !ترتیب فعالیت اسیدها و الکلها در واکنش استری شدن | | !ترتیب فعالیت اسیدها و الکلها در واکنش استری شدن |
| از آنجائیکه فرایندهای استری شدن ، برگشت پذیر تعادلی هستند، در مواقعی که اسید یا الکل بکار رفته ارزان قیمت باشد، میتوان مقدار یکی از واکنشگرها را چند برابر دومی انتخاب کرد و تعادل را به نفع تشکیل محصول بیشتر جابجا کرد و استر بیشتری بدست آورد. گاهی اوقات برای حصول نتیجه بهتر میتوان یکی از محصولات را از محیط خارج کرد و در نتیجه واکنش را به سمت تشکیل محصول بیشتر سوق داد.
مثلا در تهیه __دی اتیل آدیپیت__ از __اسید آدیپیک__ و __اتانول__ ، میتوان از تولوئن استفاده نمود و با استفاده از ستون ((تقطیر)) ، آب حاصل از واکنش را بصورت ((آزئوتروپ)) همراه تولوئن و در 75 درجه سانتیگراد تقطیر کرد و از محیط خارج نمود و استر را با راندمان __97-95%__ بدست آورد.
بطور کلی در واکنش استری شدن ترتیب فعالیت اسیدها و الکلها بقرار زیر میباشد:
| | از آنجائیکه فرایندهای استری شدن ، برگشت پذیر تعادلی هستند، در مواقعی که اسید یا الکل بکار رفته ارزان قیمت باشد، میتوان مقدار یکی از واکنشگرها را چند برابر دومی انتخاب کرد و تعادل را به نفع تشکیل محصول بیشتر جابجا کرد و استر بیشتری بدست آورد. گاهی اوقات برای حصول نتیجه بهتر میتوان یکی از محصولات را از محیط خارج کرد و در نتیجه واکنش را به سمت تشکیل محصول بیشتر سوق داد.
مثلا در تهیه __دی اتیل آدیپیت__ از __اسید آدیپیک__ و __اتانول__ ، میتوان از تولوئن استفاده نمود و با استفاده از ستون ((تقطیر)) ، آب حاصل از واکنش را بصورت ((آزئوتروپ)) همراه تولوئن و در 75 درجه سانتیگراد تقطیر کرد و از محیط خارج نمود و استر را با راندمان __97-95%__ بدست آورد.
بطور کلی در واکنش استری شدن ترتیب فعالیت اسیدها و الکلها بقرار زیر میباشد:
|
| ::~~green:__HCOOH>CH3COOH>R-CH2COOH>R2CHCOOH>R3CCOOH__~~:: | | ::~~green:__HCOOH>CH3COOH>R-CH2COOH>R2CHCOOH>R3CCOOH__~~:: |
| ~~green:::__الکل نوع سوم > الکل نوع دوم > الکل نوع اول > متانول __::~~ | | ~~green:::__الکل نوع سوم > الکل نوع دوم > الکل نوع اول > متانول __::~~ |
| !مباحث مرتبط با عنوان | | !مباحث مرتبط با عنوان |
| *((استر)) | | *((استر)) |
| *((اسید کربوکسیلیک)) | | *((اسید کربوکسیلیک)) |
| *((اصل لوشاتلیه)) | | *((اصل لوشاتلیه)) |
| *((الکل)) | | *((الکل)) |
| *((الکل صنعتی)) | | *((الکل صنعتی)) |
| *((ثابت تعادل)) | | *((ثابت تعادل)) |
| *((صابون)) | | *((صابون)) |
| *((واکنش برگشت پذیر)) | | *((واکنش برگشت پذیر)) |
| *((واکنش صابونی شدن)) | | *((واکنش صابونی شدن)) |
| *((هیدرولیز)) | | *((هیدرولیز)) |