V{maketoc}
!کلیات گیاه شناسی
عدس یکی از حبوبات است که از قدیم الایام در اکثر نقاط دنیا کشت می شده است . گیاه شناسان اعتقاد دارند که عدس حتی قبل از تاریخ نیز وجود داشته است . عدس از نظر مقدر(( پروتئین)) بسیار غنی است و دربین گیاهان فقط ((لوبیای سویا)) بیشتر از عدس پروتئین درد .
عدس گیاهی است یکساله که ارتفاع آن بیش از 30 سانتیمتر نیست . برگهای آن دارای 6 تا 14 برگچه می باشد که در انتهای آن پیچک قرار درد . گلهای عدس رنگ سفید و دارای رگه هایی به رنگ بنفش است . میوه آن غلاف کوچکی است و معمولا در هر غلاف 1 تا 3 عدس وجود دارد .
عدس دو نوع است :
1)عدس رسمی که دانه آن گرد و سنبتا درشت است و رنگ آن سبز مایل به زرد است .
2)عدس ریز یا عدس قرمز که دانه های آن ریز و به رنگ قرمز می باشد .
!ترکیبات شیمیایی:
عدس منبع غنی ((پروتئین)) و ((ویتامین)) های گروه B می باشد .
مواد موجود در 100 گرم عدس بقرار زیر است :
||انرژی|340 کالری
پروتئین|25 گرم
چربی|1 گرم
مواد نشاسته ای|60 گرم
کلسیم|80 میلی گرم
فسفر|380 میلی گرم
آهن|7 میلی گرم
پتاسیم|8 میلی گرم
ویتامین آ|600 واحد بین المللی
ویتامین ب 1|0/4 میلی گرم
ویتامین ب2|0/2 میلی گرم
ویتامین ب 3|2 میلی گرم
آرسنیک|1 میلی گرم||
|
!خواص داروئی:
عدس از نظر طب قدیم ایران معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر می باشد . یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است . بعبارت دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال می باشد .
عدس یک غذای کامل است و انرژی لازم را برای کارهای بدنی برای انسان تامین می کند .
!عدس دارای خواص زیر است :
#عدس زیاد کننده ترشحات شیر است و مادران شیدره حتما باید از آن استفاده کنند .
#عدس را در کنید و روی پوست ملتهب بگذارید التهاب را برطرف می کند .
#برای درمان زخم های دهان و گلو و دیفتری عدس را پخته و آب آنرا غرغره کنید .
#برای تقویت معده و برطرف کردن گاز معده عدس پخته را با سرکه میل کنید .
#آش عدس با روغن بادام برای دوران نقاهت بهترین غذاست.
#پماد در عدس با سرکه برای ترک دست و پا که بعلت سرما عارض شده سودمند است .
#عدس را می توان بعنوان مسهل هم مصرف کرد چون دارای لعاب زیادی است که در درمان ناراحتی های روده نیز موثر است .
#عدس پخته را بعنوان مرهم برای زخم نیز می توان بکار برد .
!طرز استفاده:
به مبحث نسخه پیچی گیاهان دارویی برای بیماری مورد نظر مراجعه نمایید
!
!مضرات :
عدس با تمام مزایایی که درد نباید زیاد مصرف شود و در خوردن آن اسراف گردد زیرا اولا دیر هضم است و تولید نفخ می کند ثانیا قابض است و جریان خون را در رگها آهسته می کند . البته می توان برای جلوگیری از این عوارض عدس را با روغن کنجد و یا روغن بادام و با سرکه خورد . ضمنا عدس بعلت داشتن میکروپروتئین برای افرادیکه ناراحتی کلیه مخصوصا تقویت کلیه دارند زیانبخش است .