منو
 صفحه های تصادفی
السالوادور
تکنولوژی لازم برای استقرار دانشگاه مجازی
لامپروفیر
حمله‌ قلبی‌
حلقه‌های سیاره‌ای
دستورهای گزینش
شفاعت شهید
گروههای آلکیل
سایر طبقه بندی ها
جستان بن مرزبان
 کاربر Online
1125 کاربر online
تاریخچه ی: صنعت قندسازی

||قندها در اصطلاح شیمی‌ ، طیف وسیعی از ترکیبات آلی را دربرمی‌گیرند که به ((کربوهیدرات|کربوهیدرات‌ها)) یا ((هیدرات کربن|هیدرات‌های کربن)) معروف‌اند و ((منوساکارید|منوساکاریدها)) (قندهای ساده) ، دی‌ساکاریدها ، ((الیگوساکارید|الیگوساکارید‌ها)) و ((پلی‌ساکارید|پلی‌ساکاریدها)) یا مشتقات مربوط به آنها را شامل می‌شوند، مانند گلوکز ، فروکتوز ، ((ساکارز)) ، ((مالتوز)) ، ((جینتوبیوز)) ، ((ملیبیوز)) ، ((نشاسته)) ، ((گلیکوژن)) و ... .||
!اطلاعات اولیه
قند ((ساکارز)) (قند معمولی) است که از نظر ساختار یک ((دی‌ساکارید)) متشکل از ((گلوکز)) و ((فروکتوز)) است و انسان در تمام طول حیاتش از آن به صورت طبیعی استفاده کرده و می‌کند. مهمترین منبع ساکارز ، ((نیشکر)) و ((چغندرقند)) است.
!تاریخچه نیشکر
برخی محل اولیه پیدایش نیشکر را گینه جدید می‌دانند که امروزه ایریان نامیده می‌شود. در این جزیره ، پس از آنکه گیاه نیشکر به صورت اهلی در آمده بود، طی سه مهاجرت که از حدود 8000 سال قبل از میلاد مسیح شروع شد، توسط بومیان به ((جزیره سلیمان)) ، ((جزایر هیبرید)) ، ((جزایر کالدونی)) و سپس به ((اندونزی)) ، ((فیلیپین)) و شمال هند برده شد و کشت و زرع آن در شمال ((خلیج بنگال)) توسعه یافت. آنگاه ، از ((هندوستان)) به ((ایران)) و از آنجا به سواحل مدیترانه و نواحی جنوبی ((فلسطین)) یعنی ناحیه‌ای بین ((بحرالمیت)) و ((دریای مدیترانه)) و از آنجا به اروپا و آمریکا برده شد. بنابر اسناد تاریخی ، کشت نیشکر در ایران از زمان حمله اسکندر به ایران رواج داشته است. در هر صورت ایرانیان نوآور واقعی صنعت تهیه قند و شکر تصفیه شده از نیشکرند.
!تاریخچه چغندرقند
با وجود اینکه کشت چغندرقند سابقه طولانی دارد، ولی کشت صنعتی آن به منظور تهیه قند و شکر حدود 250 سال است که متداول شده است. پیش از آنکه ، عمدتا به عنوان ((علوفه|علوفه دام)) مورد استفاده قرار می‌گرفت. در سال 1575 ((الیویه دوسر)) اعلام کرد که می‌توان از ریشه گیاه چغندرقند ، قند استخراج کرد و درستی این گفتار توسط ((آندره مارگراف)) ، شیمیدان آلمانی ، در سالهای 1745 تا 1747 به اثبات رسید و بالاخره توسط ((آشار)) ، شاگرد مارگراف ، اولین کارخانه قند تاسیس شد. توسعه صنعت قندسازی از ((چغندرقند)) در قرن نوزدهم شتاب ویژه‌ای پیدا کرد که نتیجه آن تولید دهها میلیون تن قند از ریشه این گیاه در سراسر جهان شد.
!اجزای تشکیل دهنده نیشکر
مواد موجود در ((نیشکر)) و نسبت درصد آنها عبارتند از:


||
((مواد خشبی)) (الیاف خشک سلولزی)|15ـ9 درصد
((آب))|80ـ70 درصد
((ساکارز))|17ـ10 درصد
قندهای انورت (شامل ((گلوکز)) و ((فروکتوز)))|3ـ0.1 درصد
مواد آلی غیرقندی|1.2ـ0.5 درصد
((مواد معدنی))|0.3ـ0.1 درصد
||


اجزای تشکیل دهنده مواد خشبی عبارتند از:


||
((سلولز))|7.5ـ6.5 درصد
((لیگنین))|13.5ـ1.5 درصد
((مواد پکتیکی))|3.75ـ2.25 درصد
((چربی)) و ((موم))|0.5ـ9.3 درصد
((آلبومین))|0.3ـ0.2 درصد
((مواد معدنی))|0.5ـ0.3 درصد
||


ترکیبات معدنی در شیره نیشکر عبارتند از:


||
K2O|17ـ10 درصد
Na2O|جزئی
CaO|13ـ7 درصد
MgO|13ـ10 درصد
Al2O3+Fe2O3|جزئی
P2O5|15ـ5 درصد
SO3|9ـ7 درصد
Cl|جزئی
SiO2|50ـ35 درصد
||
!مواد تشکیل دهنده عصاره چغندرقند
مواد موجود در شیره ((چغندرقند)) و نسبت درصد تقریبی آنها عبارتند از :


||
مواد نامحلول|%6ـ4
((آب))|%78ـ74
((ساکارز))|%20ـ14
((قند انورت))|%0.1
((رافینوز))|%0.02
مواد غیرقندی|%3ـ2
||


مواد نامحلول در شیره چغندرقند و نسبت درصد تقریبی آنها عبارتند از :


||
((سلولز))|%26
مواد نیمه سلولزی|%64
مواد پکتیکی|%64
((ترکیبات نیتروژن‌دار|مواد نیتروژن‌دار))|%7
((مواد معدنی))|%3
||


مواد معدنی موجود در شیره چغندرقند و نسبت درصد تقریبی آنها عبارتند از :


||
K2O|%47
Na2O|%5.5
CaO|%5
MgO|%11
Al2O3+Fe2O3|%5
P2O5|%15
SO3|%6
Cl|%2.5|
SiO2|جزئی
||
!مواد آلی موجود در نیشکر
مواد چربی موجود در شیره نیشکر بیشتر ((استر چرب|استراسیدهای چرب)) یا مشتقات آنها مانند ((اسید اولئیک|اسیدهای اولئیک)) ، ((اسید پالمیتیک|پالمیتیک)) ، ((اسید استئاریک|استئاریک)) و مقداری ((سوسیتین)) و ((فیتوسترین)) و ((مول|مومها)) ترکیبات استری اسیدهای چرب با ((الکل میزیسیک)) ، می‌باشند.


*__قند انورت :__ قند احیاکننده و معمولا شامل گلوکز و فروکتوز است.


*__((اسیدهای آلی)) :__ اسیدهای موجود در نیشکر بیشتر شامل ((اسید گلیکولیک|اسیدهای گلیکولیک)) ، ((اسید مالیک سوکسینیک|مالیک سوکسینیک)) ، ((اسید تارتریک|تارتریک)) و ((اسید سیتریک|سیتریک)) می‌باشد. در شیره ((نیشکر تخمیر شده)) ، ((اسید استیک)) نیز وجود دارد.


*__مواد رنگی :__ دو نوع ماده رنگی در ((نیشکر)) وجود دارد. یکی از آنها ((کلروفیل)) است که همان سبزینه گیاهی است آن را از طریق جذب سطحی به کمک ((زغال فعال)) می‌توان خارج کرد. دیگری ((اوتاسیانین)) است که در آب حل می‌شود و در محیط اسیدی قرمز رنگ و در محیط قلیایی سبز رنگ است و به روش آهک زدن آن را می‌توان از شیره نیشکر خارج کرد.


*__((ترکیبات نیتروژن‌دار|مواد نیتروژن‌دار)) :__ مواد نیتروژن‌دار موجود در نیشکر عبارتند از ((آلبومین)) ، ((اسپارازین)) ، ((گلوتامین)) ، و ((آمینو اسید|اسیدهای آمینه)). در بین اسیدهای آمینه ، مقدار ((تیروزین)) و ((گلی‌کوکول)) (گلی‌سین) از همه بیشتر است که همراه با ((ملاس)) از نیشکر خارج می‌شوند.
!تصفیه شیمیایی عصار ه نیشکر
در شربت قند بدست آمده ، معمولا مقداری ذرات ریز معلق و محلول وجود دارد. در گذشته بدون جدا کردن آنها ، شربت را تلغیظ و به صورت بلورهای ریز قرمز رنگ که ((شکر|شکر سرخ)) نامیده می‌شد، در می‌آوردند. این روش به روش لجستانی یا سیستانی یا سکزی معروف بود که امروزه نیز متداول است. بعدها روش تصفیه شیره نیشکر کامل‌ترشد، زیرا با افزودن مواد دیگری ، توانستند کیفیت استخراج قند را بهبود بخشند، اما امروزه از چهار ماده شیمیایی ، یعنی آهک زنده (و یا ((آب آهک))) ، ((دی‌اکسید گوگرد)) ، ((اسید فسفریک)) و ((دی‌اکسید کربن)) برای این منظور استفاده می‌شود.
!روشهای تصفیه شیمیایی
!!تصفیه شیمیایی بوسیله آهک
این روش معمولا برای ته‌نشین کردن مواد اضافی موجود در شربت قند بکار می‌رود. ابتدا به مقدار لازم ((آهک)) به شربت اضافه می‌کنند و آن را تا دمای 100 الی 105 درجه سانتیگراد گرم می‌کنند. تحت این شرایط ، بسیاری از مواد زاید به صورت گل ته‌نشین شده و شربتی زلال باقی می‌ماند که برای اجرای عملیات بعدی بکار گرفته می‌شود. عملیات آهک‌زنی ممکن است یک مرحله‌ای ، دو مرحله‌ای ، یا چند مرحله‌ای باشد. PH شربت بعد از افزایش آهک باید 7.2 تا 8.3 باشد.
!!تصفیه شیمیایی بوسیله SO2
عمل تصفیه بوسیله SO2 ممکن است پیش از آهک زدن و یا پس از آهک زدن صورت پذیرد. مقدار ((گوگرد)) مورد نیاز برای هر تن ((نیشکر)) بین 250 الی 500 گرم است. با استفاده از این روش شکر سفیدتر به دست می‌آید. بررسی رسوبات بدست آمده از روش آهک‌زنی و SO2 زنی نشان می‌دهد که این رسوب‌ها مواد خشبی و ((سلولز)) ، ((چربی)) و ((موم)) ، ((آلبومین)) ، ((فسفات سدیم)) ، ((سیلیس)) و ((سولفات کلسیم)) ، ((خاک)) و شن و ... را شامل می‌شود.
!!تصفیه شیمیایی بوسیله اسید فسفریک
در شیره نیشکر معمولا مقداری اسید فسفریک وجود دارد. اسید فسفریکی که به صورت محلول در شیره نیشکر وجود دارد، در ترکیب با آهک به صورت ((فسفات تری کلسیم)) غیر محلول در می‌آید و ضمن رسوب کردن بسیاری از مواد زاید و رنگی را نیز با خود ته‌نشین می‌کند. مقدار اسید فسفریک مورد نیاز در شیره نیشکر باید تا مقدار 300 میلی گرم در لیتر برسد. از این رو ، کمبود آن را با افزایش اسید فسفریک باید جبران کرد.
!!تصفیه شیمیایی بوسیله دی‌اکسید کربن
این روش همراه با آهک زدن انجام می‌گیرد.یعنی پس از آهک زدن شیره نیشکر ، باید آن را از دی‌اکسیدکربن اشباع کرد. برای این منظور و برای بالا بردن درجه اشباع شدن ، دما را باید به 50 درجه سانتیگراد رسانید. در عین حال ، باید دقت کرد که دما از 55 درجه تجاوز نکند، زیرا در دمای بالاتر ، مقداری از ساکارز ((فرایند هیدرولیز|هیدرولیز شده)) ، به قند انورت یا به بیان دیگر ، به ((گلوکز)) و ((فروکتوز)) ، تبدیل می‌شود.
!تبخیر و متبلور کردن شیره نیشکر
پس از اینکه شربت زلال بدست آمد، آن را ((تبخیر)) و تغلیظ می‌کنند، تا غلظت ساکارز در محلول بالا برود. سپس بر اثر سرد کردن و متبلور شدن قند آن را به روش ((فرایند سانتریفوژ قند|سانتریفوژ کردن)) و غیره جدا کرده و به صورت قند یا شکر عرضه می‌کنند.

!مباحث مرتبط با عنوان
*((آلبومین))
*((اسیدهای آلی))
*((اسید چرب))
*((جینتوبیوز))
*((چغندرقند))
*((ساکارز))
*((سلولز))
*((فروکتوز))
*((قند انورت))
*((کربوهیدرات))
*((گلوکز))
*((گلیکوژن))
*((لیگنین))
*((مالتوز))
*((ملیبیوز))
*((مواد پکتیکی))
*((نشاسته))
*((نیشکر))

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 دوشنبه 23 آبان 1384 [07:15 ]   3   فیروزه نجفی      جاری 
 دوشنبه 23 آبان 1384 [07:12 ]   2   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 چهارشنبه 30 دی 1383 [06:03 ]   1   حسین خادم      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..