تاریخچه ی:
شگفت انگیزی حجم آب
تفاوت با نگارش: 1
| 1. حجم آب در اثر گرما زیاد می شود . | | 1. حجم آب در اثر گرما زیاد می شود . |
| یک ظرف شیشه ای ( نظیر شیشه شیر ) را لب به لب از آب پر کنید و آن را داخل قابلمه ای که تا ارتفاع 5 الی 6 سانتیمتر آب در حال جوش دارد قرار دهید . آب داخل شیشه کم کم گرم می شود . | | یک ظرف شیشه ای ( نظیر شیشه شیر ) را لب به لب از آب پر کنید و آن را داخل قابلمه ای که تا ارتفاع 5 الی 6 سانتیمتر آب در حال جوش دارد قرار دهید . آب داخل شیشه کم کم گرم می شود . |
| !مشاهده خواهید کرد که : | | !مشاهده خواهید کرد که : |
| مقداری از آب شیشه بیرون می ریزد . | | مقداری از آب شیشه بیرون می ریزد . |
| !توضیح : | | !توضیح : |
| آب همانند سایر مایعات در اثر گرما افزایش حجم پیدا می کنید . مولکولهای آب با سرعت به هر طرف می جهند و به فضای بیشتری جهت پخش و گسترش نیاز پیدا می کند . | | آب همانند سایر مایعات در اثر گرما افزایش حجم پیدا می کنید . مولکولهای آب با سرعت به هر طرف می جهند و به فضای بیشتری جهت پخش و گسترش نیاز پیدا می کند . |
- | ::{picture file=img/daneshnameh_up/022.jpg}:: |
+ | ::{picture=pp22.jpg}:: |
| 2 . آب بر اثر سرما تا 4 درجه سانتی گراد منقبض می شود ( حجمش کاهش پیدا می کند .) | | 2 . آب بر اثر سرما تا 4 درجه سانتی گراد منقبض می شود ( حجمش کاهش پیدا می کند .) |
| شیشه ای را مشابه آزمایش قبل از آب نیمه گرم لب به لب کنید و آن را در یخچال بگذارید تا سرد شود ( دمای یخچال از 4 درجه سانتی گراد کمتر نباشد ). | | شیشه ای را مشابه آزمایش قبل از آب نیمه گرم لب به لب کنید و آن را در یخچال بگذارید تا سرد شود ( دمای یخچال از 4 درجه سانتی گراد کمتر نباشد ). |
| !مشاهده خواهید کرد که : | | !مشاهده خواهید کرد که : |
| پس از سرد شدن ، شیشه کاملاً پر نیست . | | پس از سرد شدن ، شیشه کاملاً پر نیست . |
| !توضیح : | | !توضیح : |
| با پایین آمدن دمای آب تا 4 درجه سانتی گراد ، آب منقبض می شود حجم کمتری را اشغال می کند . در این حالت حرکت مولکولها کند شده و به یکدیگر نزدیک می شوند . | | با پایین آمدن دمای آب تا 4 درجه سانتی گراد ، آب منقبض می شود حجم کمتری را اشغال می کند . در این حالت حرکت مولکولها کند شده و به یکدیگر نزدیک می شوند . |
| 3 . اما آب هنگام یخ بستن منبسط می شود . | | 3 . اما آب هنگام یخ بستن منبسط می شود . |
| شیشه دهان گشادی را پر از آب کنید و یک مقوا روی آن قرار دهید . سپس ان را به آرامی در فریزر یخچال بگذارید تا یخ ببندد. | | شیشه دهان گشادی را پر از آب کنید و یک مقوا روی آن قرار دهید . سپس ان را به آرامی در فریزر یخچال بگذارید تا یخ ببندد. |
| !مشاهده خواهید کرد که : | | !مشاهده خواهید کرد که : |
| پس از سرد شدن ، شیشه کاملاً پر نیست . | | پس از سرد شدن ، شیشه کاملاً پر نیست . |
| !توضیح : | | !توضیح : |
| با پایین آمدن دمای آب تا 4 درجه سانتی گراد ، آب منقبض می شود و حجم کمتری را اشغال می کند . در این حالت حرکت مولکولها کند شده و به یکدیگر نزدیک می شوند . | | با پایین آمدن دمای آب تا 4 درجه سانتی گراد ، آب منقبض می شود و حجم کمتری را اشغال می کند . در این حالت حرکت مولکولها کند شده و به یکدیگر نزدیک می شوند . |
| 3 . اما آب هنگام یخ بستن منبسط می شود . | | 3 . اما آب هنگام یخ بستن منبسط می شود . |
| شیشه دهان گشادی را پر از آب کنبد و یک مقوا روی آن قرار دهید . سپس آن را به آرامی در فریزر یخچال بگذارید تا یخ ببندد . | | شیشه دهان گشادی را پر از آب کنبد و یک مقوا روی آن قرار دهید . سپس آن را به آرامی در فریزر یخچال بگذارید تا یخ ببندد . |
| !مشاهده خواهید کرد که : | | !مشاهده خواهید کرد که : |
| مقوا از جای خود بلند شده است . | | مقوا از جای خود بلند شده است . |
| !توضیح : | | !توضیح : |
| وقتی دمای آب پایین تر از 4 درجه ، و تا دمای انجماد صفر درجه پایین می رود ، منبسط شده ، جای بیشتری را اشغال می کند . آب یکی از اجسامی است که چنین رفتار استثنائی دارد . اگر دهانه شیشه آب را که در فریز گذاشته اید با سرپوش محکم ببندید شیشه خواهد ترکید . | | وقتی دمای آب پایین تر از 4 درجه ، و تا دمای انجماد صفر درجه پایین می رود ، منبسط شده ، جای بیشتری را اشغال می کند . آب یکی از اجسامی است که چنین رفتار استثنائی دارد . اگر دهانه شیشه آب را که در فریز گذاشته اید با سرپوش محکم ببندید شیشه خواهد ترکید . |
| آیا تا کنون شنیده اید که لوله های آب بدلیل یخ زدن آب داخلشان ترکیده باشند ؟ | | آیا تا کنون شنیده اید که لوله های آب بدلیل یخ زدن آب داخلشان ترکیده باشند ؟ |
| 4 . یخ از آب بزرگتر است . | | 4 . یخ از آب بزرگتر است . |
| یک یا دو تکه یخ را داخل یک لیوان آب بیندازید . | | یک یا دو تکه یخ را داخل یک لیوان آب بیندازید . |
| !مشاهده خواهید کرد که : | | !مشاهده خواهید کرد که : |
| تکه های یخ روی آب شناور می شوند . | | تکه های یخ روی آب شناور می شوند . |
| !توضیح : | | !توضیح : |
| به دلیل اینکه آب در اثر یخ زدن انبساط پیدا می کند یخ حاصل در واقع سبکتر از آب می شود . این سبک شدن به میزان 11/10 است . | | به دلیل اینکه آب در اثر یخ زدن انبساط پیدا می کند یخ حاصل در واقع سبکتر از آب می شود . این سبک شدن به میزان 11/10 است . |
| این پدیده مفید باعث افزایش سرعت ذوب یخ در آفتاب میشود . همچنین لایه های یخ سطح آب در یاچه ها و استخر ها باعث می شود که آبهای زیر آنها ، هر چه که پایین تر می رود ، با کندی بیشتری منجمد می شود و از ماهیها و سایر موجودات زنده آبزی حفاظت می کند . | | این پدیده مفید باعث افزایش سرعت ذوب یخ در آفتاب میشود . همچنین لایه های یخ سطح آب در یاچه ها و استخر ها باعث می شود که آبهای زیر آنها ، هر چه که پایین تر می رود ، با کندی بیشتری منجمد می شود و از ماهیها و سایر موجودات زنده آبزی حفاظت می کند . |