منو
 صفحه های تصادفی
نقشه های متوکل برای تحقیر امام هادی علیه السلام
انجیل
آموزش تاکتیک های فوتبال
کارشناس ارزیابی خسارت
اشعه مادون قرمز
برنامه ریزی تحصیلی
دندانپزشکی
جعبه کمکهای اولیه
فرزدق شاعر اهل بیت
مرزنگوش تر
 کاربر Online
1014 کاربر online
تاریخچه ی: سیب زمینی

V{maketoc}

!مقدمه
__سیب زمینی__ (نام گیاه شناسی آن، سولانوم توبروزوم) یک ریزوم (ساقه زیر زمینی) چند ساله از خانواده ی گیاهان تاج ریزی می باشد. این گیاه یکی از مهم ترین ((سبزیجات)) است که در سراسر جهان، مخصوصاً اروپا، آمریکای شمالی و جنوبی از آن بسیار زیاد استفاده می کنند. سیب زمینی انواع مختلفی دارد که به روش کشت آن بستگی دارد.

!تاریخچه
گفته می شود که سیب زمنی بومی نواحی آند بوده و اولین بار اینکاها و مردمان نواحی کلمبیای قدیم آن را کشت نمودند. با گذشت زمان این گیاه را بومیان آمریکا هم شناختند و سیب زمینی به ((غذا| غذای)) رایجی بین انسان ها بدل شد.

در قرن 16، مردمان اسپانیا سیب زمینی را به سایر نقاط دنیا معرفی نمودند. اصل واژه سیب زمینی هم اسپانیایی است. البته برخی ادعا می کنند که سیب زمینی در آسیا و جهان قدیم قبل از قرن 16 هم وجود داشته و مورد استفاده قرار می گرفته است. به هر حال این افراد شواهدی برای اثبات ادعای خود ندارند.

تصور می شود که ''سر فرانسیس دریک''، سیب زمینی را برای اولین بار به انگلستان آورده است. در سال 1586، پس از جنگ اسپانیایی ها در کارائیب، ''دریک ''در کلمبیا توقف نمود تا غنائمی را جمع آوری نماید. از جمله این غنائم، ((تنباکو)) و سیب زمینی بود. قبل از این که او به انگلستان بازگردد، در بندر ''رونوک ''هم توقف نمود که در آن بندر، برخی نیروهای انگلیسی ساکن شدند و تصمیم گرفتند تا آنجا را مستعمره خود کنند. باقی سربازان، همراه ''دریک ''با سیب زمینی به انگلستان برگشتند.

تا قبل از آغاز سال((1650م))، سیب زمینی به غذایی رایج میان مردم ایرلند بدل شده بود و مردم سعی کردند تا از آن به جای ((گندم)) به عنوان نوعی غلات اصلی در اروپا استفاده کنند و هم انسان ها و هم دام از سیب زمینی به عنوان منبع ((نشاسته| نشاسته ای)) غذای خود استفاده می نمودند. سیب زمینی در سال((1719 م)) برای اولین بار، توسط مهاجران ایرلندی که ساکن __''لاندن دری ''__ در آمریکای شمالی بودند به آمریکا آورده شد.

از آنجا که سیب زمینی یکی از مهم ترین غذاهای مردم ایرلند به شمار می آید، این غذا را به نوعی مرتبط با مردمان ایرلند می دانند که البته این ارتباط، ریشه ی تاریخی هم دارد. در دهه((1840م))، به دلیل شیوع ((آفت)) ((زنگ سیب زمینی))، این ماده غذایی در اروپا و بسیاری از کشورهای دیگر قاره ها جمع آوری شد. در آن زمان، اقتصاد کشور ایرلند بسیار متکی بر تولید سیب زمینی بود و این حادثه سبب ((بیماری| بیماری های)) وحشتناک، ((مرگ)) و ((قحطی)) شد و به دنبال آن، کسانی که جان سالم بدر برده بودند به نقاط دیگر مهاجرت کردند تا به توانند غذای خود را تأمین کنند و از قحطی نجات یابند. این آفت، جایگاه مهم و البته غم انگیزی را در تاریخ کشور ایرلند دارد.

!انواع سیب زمینی
پوست سیب زمینی ها به رنگ های قهوه ای، زرد، صورتی، قرمز و بنفش می باشد و خود سیب زمینی معمولاً به رنگ سفید یا به رنگ پوست آن است. البته نوع زرد آن از بقیه ی انواع، رایج تر است. خوراک های بسیار متنوعی از سیب زمینی تهیه می کنند که در هرکدام، سیب زمینی خاصی به کار می برند و بر همان اساس، سیب زمینی را نام گذاری می نمایند.

- سیب زمینی مخصوص ((آب پز کردن))، سیب زمینی است که معمولاً پس از پخته شدن، شکل خود را از دست می دهد.
- سیب زمینی مخصوص ((پختن)) (مثلاً در فر) پس از پختن شکل خود را حفظ می کند.
- ((سیب زمینی کبابی))، معمولاً سیب زمینی را روی آتش کباب می کنند.
- سیب زمینی که برای تهیه ی انواع ((سالاد)) استفاده می شود؛ معمولاً از سیب زمینی های براق و سفت برای تهیه ی سالاد استفاده می کنند. از جمله این سالادها می توان ((سالاد سیب زمینی))، ((سالاد الیویه)) و... را نام برد.
- سیب زمینی هایی که قابلیت چسبندگی آنها بالاست را پخته و له نموده در تهیه ی ((پوره سیب زمینی)) و غذاهای مشابه استفاده می شود.

در برخی کشورها از جمله پرو که سیب زمینی، گیاه بومی این کشور است، انواع سیب زمینی بسیار متنوع است.


!ارزش غذایی سیب زمینی
سیب زمینی ها دارای مقادیر زیادی ((هیدرات کربن)) می باشند. همچنین دارای ((پروتئین)) و ((مواد معدنی)) (مخصوصاً ((پتاسیم))، ((کلسیم)) و ((ویتامین))، به ویژه ((ویتامین ث))) هستند. سیب زمینی تازه نسبت به سیب زمینی که مدتی در انباری بوده و بعد مورد استفاده قرار گرفته، میزان بیشتری ((ویتامین ث)) دارد.

سیب زمینی های اصلاح یافته امروزی، میزان کمتری مواد شیمیایی سمی دارند. این نوع سیب زمینی ها منبع ((تغذیه)) سالم قرار می گیرند. سیب زمینی های منجمد شده ای که به صورت نوارهای باریک برش خورده اند و آماده ((سرخ کردن)) هستند، ارزش غذایی شان کمتر است، البته هنوز هم دارای مقداری ویتامین ث و پتاسیم هستند.

!نقش سیب زمینی در تهیه غذا
سیب زمینی را به اشکال مختلف آماده کرده و مصرف می کنند. گاهی آن را با پوست و گاهی بی پوست می خورند. می توان سیب زمینی را به تکه های کوچک برش زد و به همراه انواع چاشنی ها و مواد افزودنی مصرف نمود. بسیاری روش های دیگر هم وجود دارد. آنچه مهم است پختن سیب زمینی به منظور تجزیه ی نشاسته ی آن است تا نرم و قابل خوردن شود. معمولاً سیب زمینی را داغ مصرف می کنند. البته غذاهایی هم وجود دارند که در دستورالعمل آنها، ابتدا سیب زمینی را می پزند و بعد از این که سرد شد، از آن استفاده می کنند. ((چیپس سیب زمینی)) و ((انواع سالاد سیب زمینی)) غذاهایی هستند که سیب زمینی موجود در آنها سرد مصرف می شود. یکی از غذاهای مرسومی که با سیب زمینی تهیه می شود ''پوره سیب زمینی ''است. برای تهیه ی این نوع ((خوراک))، سیب زمینی را پوست می کنند، می پزند و سپس آن را له می کنند. بعد سیب زمینی له شده را با ((کره))، ((خامه)) و دیگر ((ادویه جات)) و چاشنی ها مخلوط می نمایند. همچنین می توان سیب زمینی را درسته پخت یا آن را روی آتش کباب کرد. می توان آن را رنده نمود وبه شکل ((پیراشکی)) درآورد. یکی از غذاهای معروفی که از سیب زمینی تهیه می کنند تهیه نوارهای باریک و بلند از سیب زمینی و سرخ کردن آنها در ((روغن)) داغ است. این خوراک که بخش عمده ی ((غذاهایی که سریع آماده می شوند)) را تشکیل می دهد، ((سیب زمینی سرخ کرده)) نام دارد.
از سیب زمینی می توان نشاسته، ((آرد))، ((الکل)) (از تخمیر سیب زمینی) و ((صمغ نشاسته)) هم تهیه نمود.

!مواد شیمیایی موجود در سیب زمینی
سیب زمینی حاوی ((گلیکوآلکالوئید)) ومواد سمی دیگری است که مهم ترین این مواد سمی، ((سولانین)) و ((کاکونین)) می باشند. معمولاً با پختن سیب زمینی در حرارت بالا (بالاتر از 170 درجه سانتی گراد) این سموم نابود می شوند. گلیکوآلکالوئید معمولاً در زیر پوست سیب زمینی فراوان یافت می شود و اغلب با افزایش مدت نگهداری سیب زمینی (معمولاً در انبار) و همچنین قرار گرفتن در معرض نور، تراکم این ماده در زیر پوست این سبزی افزایش می یابد. مصرف گلیکوآلکالوئید می تواند باعث ((سردرد))، ((اسهال))، ((دل پیچه)) و در موارد شدیدتر، سبب رفتن به حالت ((کما)) و حتی ((مرگ)) شود. البته مسمومیت با مصرف سیب زمینی بسیار نادر است. قرار گرفتن در معرض نور هم اغلب باعث سبز شدن سیب زمینی می شود و همان قسمت های سبز، احتمالاً سمی هستند. پرورش دهندگان سیب زمینی در حال انجام آزمایشات گوناگون به منظور بررسی میزان آلکالوئید در سیب زمینی های مختلف هستند، چون برخی انواع سیب زمینی میزان بیشتری از این ماده دارند.
برخی تحقیقات نشان داده اند که مصرف آن مقدار سیب زمینی که حاوی 200 میلی گرم سولانین باشد، احتمالاً خطرناک است. این میزان سولانین با خوردن یک عدد سیب زمینی متوسط فاسد و یا 4 تا 9 عدد سیب زمینی سالم در یک وعده، وارد بدن می شود.

!همچنین ببینید
*(( سیب زمینی سرخ کرده))
*((چیپس سیب زمینی))
*((سالاد سیب زمینی))
*(( کشت سیب زمینی))
*((نشاسته))


تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 یکشنبه 24 اردیبهشت 1385 [20:22 ]   6   سمیه فارابی اصل      جاری 
 شنبه 03 بهمن 1383 [19:45 ]   5   حمید حسن نیا      v  c  d  s 
 پنج شنبه 19 آذر 1383 [14:10 ]   4   حمید حسن نیا      v  c  d  s 
 سه شنبه 17 آذر 1383 [21:27 ]   3   حمید حسن نیا      v  c  d  s 
 شنبه 14 آذر 1383 [07:04 ]   2   حمید حسن نیا      v  c  d  s 
 یکشنبه 10 آبان 1383 [05:13 ]   1   فاطمه عیوضی      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..