تاریخچه ی:
ساخت دماسنج
تفاوت با نگارش: 1
| + |
|
| + |
| + | {img src=img/daneshnameh_up/e/ec/thermometer1.jpg} |
| + | | |
| !تئوری آزمایش | | !تئوری آزمایش |
| دمای یک جسم ، نشاندهنده گرمی یا سردی آن است. ((دما)) را با مقیاس ویژهای ((اندازه گیری)) می کنند. بدن شما نسبت به میزان گرمی یا سردی یک جسم ، حساس است. تاریخ استفاده از ((انواع دماسنجها|دماسنجها)) برای اندازه گیری دما به اوایل سال 1593 بر میگردد. در این مقاله شما با ساخت یک نمونه دماسنج ساده آشنا خواهید شد. | | دمای یک جسم ، نشاندهنده گرمی یا سردی آن است. ((دما)) را با مقیاس ویژهای ((اندازه گیری)) می کنند. بدن شما نسبت به میزان گرمی یا سردی یک جسم ، حساس است. تاریخ استفاده از ((انواع دماسنجها|دماسنجها)) برای اندازه گیری دما به اوایل سال 1593 بر میگردد. در این مقاله شما با ساخت یک نمونه دماسنج ساده آشنا خواهید شد. |
| !هدف از آزمایش | | !هدف از آزمایش |
| طراحی و ساخت یک نمونه __دماسنج گازی گالیله__ | | طراحی و ساخت یک نمونه __دماسنج گازی گالیله__ |
| !مواد لازم | | !مواد لازم |
| *((آب)) | | *((آب)) |
| *یک ظرف دهان گشاد یک لیتری | | *یک ظرف دهان گشاد یک لیتری |
| *یک بطری شیشهای ((نوشابه)) | | *یک بطری شیشهای ((نوشابه)) |
| * نی نوشابه خوری | | * نی نوشابه خوری |
| *رنگ غذای آبی رنگ | | *رنگ غذای آبی رنگ |
| *خمیر مجسمه سازی | | *خمیر مجسمه سازی |
| !شرح آزمایش | | !شرح آزمایش |
| #حدود 5 سانتیمتر در بطری نوشابه آب بریزید. | | #حدود 5 سانتیمتر در بطری نوشابه آب بریزید. |
| #آنقدر از ماده آبی رنگ به این آب اضافه کنید تا رنگ آن ، آبی پررنگ شود. | | #آنقدر از ماده آبی رنگ به این آب اضافه کنید تا رنگ آن ، آبی پررنگ شود. |
| #حدود 5 سانتیمتر از انتهای نی را درون بطری نوشابه وارد کنید. | | #حدود 5 سانتیمتر از انتهای نی را درون بطری نوشابه وارد کنید. |
- | #قطعهای از ((خمیر مجسمه سازی)) را در دهانه بطری نوشابه قرار داده و خوب دهانه را مسدود کنید. |
+ | #قطعهای از خمیر مجسمه سازی را در دهانه بطری نوشابه قرار داده و خوب دهانه را مسدود کنید. |
| #کف دستهای خود را روی بطری بگذارید و تا آنجا که ممکن است ، بطری را فشار دهید. البته نه آنقدر که خطر شکستن آن پیش آید. | | #کف دستهای خود را روی بطری بگذارید و تا آنجا که ممکن است ، بطری را فشار دهید. البته نه آنقدر که خطر شکستن آن پیش آید. |
| #به مدت یک دقیقه بطری را در دستهای خود نگه دارید. | | #به مدت یک دقیقه بطری را در دستهای خود نگه دارید. |
| #بطری نوشابه را همراه با نی ، به صورت واژگون روی بطری محتوی آب رنگی قرار دهید، بطوری که سر دیگر نی ، درون آب قرار گیرد. | | #بطری نوشابه را همراه با نی ، به صورت واژگون روی بطری محتوی آب رنگی قرار دهید، بطوری که سر دیگر نی ، درون آب قرار گیرد. |
| #به مدت 2 تا 3 دقیقه به نی نگاه کنید. | | #به مدت 2 تا 3 دقیقه به نی نگاه کنید. |
| !نتیجه آزمایش | | !نتیجه آزمایش |
- | __آب رنگی در نی بالا میرود.__
*__علت چیست؟__
از یک ((دماسنج)) ، برای اندازه گیری مقدار ((انرژی جنبشی)) متوسط ((مولکول|مولکولها)) استفاده میشود. در این آزمایش ، بطری نوشابه مدل ساده شدهای از ((دماسنج گازی|دماسنج گازی گالیله)) است. ((گالیله)) دماسنج خود را در سال 1593 طراحی کرد و آن را __ترموسکوپ__ نامید. هم ترموسکوپ و هم دماسنج ساده ، هر دو از این واقعیت استفاده میکنند که ((گاز)) وقتی گرم میشود، منبسط و وقتی سرد شود، منقبض میشود و در نتیجه تغییر دما را به ما نشان میدهد. بطری نوشابه و نی ، هر دو دارای هوا هستند.
وقتی بطری را در دستهای خود نگه دارید، هوای داخل بطری گرم میشود. مولکولهای گاز گرم شده ، منبسط می شوند و از انتهای نی ، خارج میگردند. وقتی ((شیشه)) سرد میشود، مولکولهای باقی مانده در شیشه منقبض میشوند. از آنجا که در این حالت ، تعداد کمتری مولکول در شیشه موجود است، به علت کمبود مولکول یک ((خلا|خلا نسبی)) ایجاد میشود و ((فشار)) داخل شیشه از فشار بیرون شیشه کمتر میگردد. بنابراین هوا روی سطح آب ظرف ، فشار میآورد و آب را به درون سر دیگر نی میراند و آب در نی بالا میرود. |
+ |
{img src=img/daneshnameh_up/f/ff/11111thermometer1_FF.jpg}
__آب رنگی در نی بالا میرود.__
*__علت چیست؟__
از یک ((دماسنج)) ، برای اندازه گیری مقدار ((انرژی جنبشی)) متوسط ((مولکول|مولکولها)) استفاده میشود. در این آزمایش ، بطری نوشابه مدل ساده شدهای از ((دماسنج گازی|دماسنج گازی گالیله)) است. "__گالیله__" ، دماسنج خود را در سال 1593 طراحی کرد و آن را __~~green:ترموسکوپ~~__ نامید. هم ترموسکوپ و هم دماسنج ساده ، هر دو از این واقعیت استفاده میکنند که ((گاز)) وقتی گرم میشود، منبسط و وقتی سرد شود، منقبض میشود و در نتیجه تغییر دما را به ما نشان میدهد. بطری نوشابه و نی ، هر دو دارای هوا هستند.
وقتی بطری را در دستهای خود نگه دارید، هوای داخل بطری گرم میشود. مولکولهای گاز گرم شده ، منبسط می شوند و از انتهای نی ، خارج میگردند. وقتی ((شیشه)) سرد میشود، مولکولهای باقی مانده در شیشه منقبض میشوند. از آنجا که در این حالت ، تعداد کمتری مولکول در شیشه موجود است، به علت کمبود مولکول یک ((خلا|خلاء نسبی)) ایجاد میشود و ((فشار)) داخل شیشه از فشار بیرون شیشه کمتر میگردد. بنابراین هوا روی سطح آب ظرف ، فشار میآورد و آب را به درون سر دیگر نی میراند و آب در نی بالا میرود. |
| !همچنین ببینید | | !همچنین ببینید |
| *((انواع دماسنجها)) | | *((انواع دماسنجها)) |
| *((دما)) | | *((دما)) |
| *((گرما)) | | *((گرما)) |
| *((دماسنج گازی)) | | *((دماسنج گازی)) |