تاریخچه ی:
ساختار اکوسیستم
تفاوت با نگارش: 1
| ||موجودات در یک نظام ، با محیط زیست زنده اعمالی را انجام میدهند که ((اکوسیستم)) گفته میشود. اکوسیستم واژهای است که به نظام شناخت بوم مربوط میگردد. برای اکوسیستم __دو ساختار زیستی و فیزیکی__ در نظر گرفته میشود.|| | | ||موجودات در یک نظام ، با محیط زیست زنده اعمالی را انجام میدهند که ((اکوسیستم)) گفته میشود. اکوسیستم واژهای است که به نظام شناخت بوم مربوط میگردد. برای اکوسیستم __دو ساختار زیستی و فیزیکی__ در نظر گرفته میشود.|| |
| + |
|
| + |
| + | |
| + | | |
| + | {img src=img/daneshnameh_up/1/1c/eco.6.jpg} |
| + | |
| + | |
| + | | |
| !مقدمه | | !مقدمه |
- | توسعه اخیر در مطالعات ((اکولوژی~بوم شناسی)) و جغرافیایی زیستی بیشتر به ساختار و تشابهات ، گوناگونیها در روابط غذایی و انرژی در میان ترکیبات زنده اکوسیستم مربوط میشود، به عبارت دیگر در مطالعات زیست محیطی نوین به نظریههای وابسته به انرژی جانداران اشاره میشود. در مطالعات بوم شناسی نوین ، مطالعه اکوسیستمها بطور وسیعی از ویژگی موثری برخوردار است.
اکوسیستم در مجموع __به تمام روابطی که بین موجودات و محیط زیستشان__ وجود دارد، مربوط میشود. سرانجام یک اکوسیستم بالاترین سطح در یکپارچگی بوم شناس را ارائه میدهد که بر پایه انرژِی و واحد عملکردی قرار دارد و قادر است تا انرژیِ را منتقل و انباشته کند و جریان آن را موجب گردد. عملکرد عمده اکوسیستم در جهت زیست بومی تاکید بر ((ارتباط اکوسیستم با اکولوژی|روابط اجباری ، سببی و متقابل)) دارد. |
+ | توسعه اخیر در مطالعات ((اکولوژی~بوم شناسی)) و جغرافیایی زیستی بیشتر به ساختار و تشابهات ، گوناگونیها در روابط غذایی و انرژی در میان ترکیبات زنده اکوسیستم مربوط میشود، به عبارت دیگر در مطالعات زیست محیطی نوین به نظریههای وابسته به انرژی جانداران اشاره میشود. در مطالعات بوم شناسی نوین ، مطالعه اکوسیستمها بطور وسیعی از ویژگی موثری برخوردار است.
اکوسیستم در مجموع __به تمام روابطی که بین موجودات و محیط زیستشان__ وجود دارد، مربوط میشود. سرانجام یک اکوسیستم بالاترین سطح در یکپارچگی بوم شناس را ارائه میدهد که بر پایه انرژِی و واحد عملکردی قرار دارد و قادر است تا انرژیِ را منتقل و انباشته کند و جریان آن را موجب گردد. عملکرد عمده اکوسیستم در جهت زیست بومی تاکید بر روابط اجباری ، سببی و متقابل دارد. |
| !ساختار زیستی اکوسیستم | | !ساختار زیستی اکوسیستم |
| دو جنبه عمده یک اکوسیستم به ساختار و عملکرد آن مربوط میگردد. ساختار اکوسیستم شامل ترکیب اجتماع زیستی از جمله ~~green:گونهها ، تعداد ، بیومس ، کمیت وتوزیع مواد غیر زنده~~ و مجموعه گرادیان شرایط طبیعی از جمله ((دما)) و ((نور)) و ... را شامل میشود. عملکرد شامل میزان جریان انرژی از دیدگاه زیستی و میزان مواد غیر زنده شامل ((آب)) ، ((خاک)) ، ((هوا)) و ... و بخش زنده به ساختار غذایی اکوسیستم ارتباط دارد و از این دیدگاه 3 بخش دارد: | | دو جنبه عمده یک اکوسیستم به ساختار و عملکرد آن مربوط میگردد. ساختار اکوسیستم شامل ترکیب اجتماع زیستی از جمله ~~green:گونهها ، تعداد ، بیومس ، کمیت وتوزیع مواد غیر زنده~~ و مجموعه گرادیان شرایط طبیعی از جمله ((دما)) و ((نور)) و ... را شامل میشود. عملکرد شامل میزان جریان انرژی از دیدگاه زیستی و میزان مواد غیر زنده شامل ((آب)) ، ((خاک)) ، ((هوا)) و ... و بخش زنده به ساختار غذایی اکوسیستم ارتباط دارد و از این دیدگاه 3 بخش دارد: |
| + |
|
| + |
| + | |
| + | | |
| + | {img src=img/daneshnameh_up/b/b0/eco.2.jpg} |
| + | |
| + | |
| + | | |
| !!تولید کنندگان | | !!تولید کنندگان |
- | تولید کنندگان به گیاهان سبز مربوط میشوند که قادرند بوسیله ((فتوسنتز|پدیده فتوسنتز)) ، غذا تولید کنند. به این دلیل به گیاهان ((اتوتروف)) گفته میشود. گیاهان با استفاده از ((دیاکسید کربن)) جو و نور خورشید و آب قادر به سنتز ((کربوهیدرات|کربوهیدراتها)) هستند که آن را در اختیار موجودات دیگر قرار میدهند. باکتریهای شیمیوسنتز کننده نیز به تولید مواد آلی ، مبادرت دارند. |
+ | تولید کنندگان به گیاهان سبز مربوط میشوند که قادرند بوسیله ((فتوسنتز|پدیده فتوسنتز)) ، غذا تولید کنند. به این دلیل به گیاهان ((اتوتروف)) گفته میشود. گیاهان با استفاده از ((دیاکسید کربن)) جو و نور خورشید و آب قادر به سنتز ((طبقه بندی کربوهیدراتها|کربوهیدراتها)) هستند که آن را در اختیار موجودات دیگر قرار میدهند. باکتریهای شیمیوسنتز کننده نیز به تولید مواد آلی ، مبادرت دارند. |
| !!مصرف کنندگان | | !!مصرف کنندگان |
| اینها موجوداتی هستند که قادر به سنتز مواد غذای مورد نیازخود نیستند و مواد ایجاد شده توسط تولید کنندگان را مصرف میکنند. مصرف کنندگان چهار دسته هستند: __((گیاهخواران)) ، ((گوشتخواران)) ، همه چیز خواران__. به مصرف کنندگان معمولا ((هتروتروف)) گفته میشود. | | اینها موجوداتی هستند که قادر به سنتز مواد غذای مورد نیازخود نیستند و مواد ایجاد شده توسط تولید کنندگان را مصرف میکنند. مصرف کنندگان چهار دسته هستند: __((گیاهخواران)) ، ((گوشتخواران)) ، همه چیز خواران__. به مصرف کنندگان معمولا ((هتروتروف)) گفته میشود. |
| !!تجزیه کنندگان | | !!تجزیه کنندگان |
- | میکروارگانیزم از جمله باکتریها در این گروه قرار میگیرند که __ساپروتروف__ نامیده میشوند. تجزیه کنندگان بخش اساسی اکوسیستمها را در بر میگیرند، زیرا بدون آنها مواد اصلی حیات در مجموعه مولکولها حبس میشوند و عمل رشد متوقف میگردد. |
+ | میکروارگانیزمها از جمله باکتریها در این گروه قرار میگیرند که __~~green:ساپروتروف~~__ نامیده میشوند. تجزیه کنندگان بخش اساسی اکوسیستمها را در بر میگیرند، زیرا بدون آنها مواد اصلی حیات در مجموعه مولکولها حبس میشوند و عمل رشد متوقف میگردد. |
| !ساختار فیزیکی اکوسیستم | | !ساختار فیزیکی اکوسیستم |
| !!جو | | !!جو |
- | جو به عنوان لایه نازک هوا به شمار میرود که سیاره ما را محصور کرده و امکان ((تنفس بیولوژیکی)) و ((چرخه طبیعی آب|چرخش آب)) را میسر میسازد. در سطح خاک به دلیلی جاذبه زمین تراکم و فشار هوا زیاد است، ترکیب هوا شامل 78 در صد ازت ، 21 در اکسیژن و بقیه گازهای دیگر است. پایینترین لایه جو ، ((تروپوسفر)) نامیده میشود که مهمترین لایه برای موجودات زنده است. |
+ | جو به عنوان لایه نازک هوا به شمار میرود که سیاره ما را محصور کرده و امکان ((تنفس|تنفس بیولوژیکی)) و ((چرخه طبیعی آب|چرخش آب)) را میسر میسازد. در سطح خاک به دلیلی جاذبه زمین تراکم و فشار هوا زیاد است، ترکیب هوا شامل 78 در صد ازت ، 21 در اکسیژن و بقیه گازهای دیگر است. پایینترین لایه جو ، ((تروپوسفر)) نامیده میشود که مهمترین لایه برای موجودات زنده است. |
| !!آب | | !!آب |
- | این عنصر نیز مانند هوا از اساسیترین ((عناصر حیاتی)) محسوب میشود. اقیانوسها و دریاها 4/3 کره زمین را در بر گرفتهاند. گیاهان را بر حسب نیاز آنها به آب میتوان به سه گروه__ رطوبت پسند ، مزوفیل (حالت متوسط) و خشکی پسند __تقسیم بندی کرد. در این میان باید به اهمیت برف به عنوان یک عامل بوم شناسی مهم بویژه در کوهستان و نیز در شرایط آب و هوای سرد سیر اشاره گرد که برای گیاهان نقش ذخیره آب را ایفا میکند در ضمن به عنوان حفاظ بر روی خاک عمل میکند. |
+ | این عنصر نیز مانند هوا از اساسیترین عناصر حیاتی محسوب میشود. اقیانوسها و دریاها 4/3 کره زمین را در بر گرفتهاند. گیاهان را بر حسب نیاز آنها به آب میتوان به سه گروه__ رطوبت پسند ، مزوفیل (حالت متوسط) و خشکی پسند __تقسیم بندی کرد. در این میان باید به اهمیت برف به عنوان یک عامل بوم شناسی مهم بویژه در کوهستان و نیز در شرایط آب و هوای سرد سیر اشاره گرد که برای گیاهان نقش ذخیره آب را ایفا میکند در ضمن به عنوان حفاظ بر روی خاک عمل میکند.
{img src=img/daneshnameh_up/c/c2/eco.1.jpg}
|
|
| !!خاک | | !!خاک |
| بر اثر عوامل آب و هوایی و نیز فعالیت موجودات زنده، خاک بوجود میآید. خاک از __قسمتهای معدنی و آلی__ تشکیل میشود که ترکیب این دو قسمت به حاصلخیزی آن میافزاید. ((تکامل خاک)) از ویژگی مهمتری برخوردار است زیرا خاک به مانند گروه بندی گیاهی ، یک موجود استاتیک نیست، ولی به عنوان یک مجموعه طبیعی در حال تکامل محسوب میشود. | | بر اثر عوامل آب و هوایی و نیز فعالیت موجودات زنده، خاک بوجود میآید. خاک از __قسمتهای معدنی و آلی__ تشکیل میشود که ترکیب این دو قسمت به حاصلخیزی آن میافزاید. ((تکامل خاک)) از ویژگی مهمتری برخوردار است زیرا خاک به مانند گروه بندی گیاهی ، یک موجود استاتیک نیست، ولی به عنوان یک مجموعه طبیعی در حال تکامل محسوب میشود. |
| !ساختمان اکوسیستمها از دیدگاه شکل ظاهری | | !ساختمان اکوسیستمها از دیدگاه شکل ظاهری |
| !!اکوسیستم طبیعی | | !!اکوسیستم طبیعی |
| این اکوسیستمها در شرایط طبیعی و بدون دخالت انسان بوجود آمدهاند. و شامل موارد زیر هستند.
| | این اکوسیستمها در شرایط طبیعی و بدون دخالت انسان بوجود آمدهاند. و شامل موارد زیر هستند.
|
- | *خشکی از جمله ~~brown:جنگل ، علفزارهای کوتاه و بلند ، ((بیابان)) ، توندرا و ...~~
|
+ | *خشکی از جمله ~~brown:جنگل ، علفزارهای کوتاه و بلند ، ((بیابان)) ، ((توندرا)) و ...~~
|
| *آبی که شامل آبهای شیرین مانند ((رودخانه|آب رودخانه)) و چشمه آبهای دریایی و آب دریاها و اقیانوسها میباشد. | | *آبی که شامل آبهای شیرین مانند ((رودخانه|آب رودخانه)) و چشمه آبهای دریایی و آب دریاها و اقیانوسها میباشد. |
| !!اکوسیستمهای مصنوعی | | !!اکوسیستمهای مصنوعی |
| این اکوسیستمها بطور مصنوعی توسط انسان ایجاد شدهاند با افزودن شدن انرژی و ارائه برنامهریزیها و طرحهای قابل ملاحظه محیطهای طبیعی تغییر یافتهاند و اغلب بر اثر عدم شناخت طبیعت توسط انسان ، __توازن طبیعی__ بتدریج از بین میرود. به علاوه پیشرفتهای سریعی که در طی سالهای اخیر حاصل شده ، به شناخت جزئی برخی از انواع دیگر اکوسیستمها به عنوان اکوسیستمهای فضایی منجر شده است. | | این اکوسیستمها بطور مصنوعی توسط انسان ایجاد شدهاند با افزودن شدن انرژی و ارائه برنامهریزیها و طرحهای قابل ملاحظه محیطهای طبیعی تغییر یافتهاند و اغلب بر اثر عدم شناخت طبیعت توسط انسان ، __توازن طبیعی__ بتدریج از بین میرود. به علاوه پیشرفتهای سریعی که در طی سالهای اخیر حاصل شده ، به شناخت جزئی برخی از انواع دیگر اکوسیستمها به عنوان اکوسیستمهای فضایی منجر شده است. |
| !قابلیت تولید اکوسیستم | | !قابلیت تولید اکوسیستم |
| میزان تولید در اکوسیستم __به صورت مقدار ماده آلی متمرکز شده در هر واحد زمانی تعریف میشود__. قابلیت یا میزان به صورت زیر تقسیم بندی میشود. | | میزان تولید در اکوسیستم __به صورت مقدار ماده آلی متمرکز شده در هر واحد زمانی تعریف میشود__. قابلیت یا میزان به صورت زیر تقسیم بندی میشود. |
| !!قابلیت تولید اولیه | | !!قابلیت تولید اولیه |
- | این نوع قابلیت در مورد تولید کنندگانی مطرح میشود که __اتوتروف__ محسوب میشوند. این نوع قابلیت مقدار انرژی تابشی ذخیره شده توسط فعالیت فتوسنتز و ((سنتز شیمیایی باکتریها)) را شامل میشود و به دو دسته تقسیم بندی میشود. قابلیت تولید اولیه بزرگ که به مجموع فتوسنتز و مقدار مواد آلی مصرف شده توسط خود گیاه اشاره دارد و قابلیت تولید خالص به میزان ذخیره ماده آلی در ((بافتهای گیاهی)) اطلاق میشود. |
+ | این نوع قابلیت در مورد تولید کنندگانی مطرح میشود که __اتوتروف__ محسوب میشوند. این نوع قابلیت مقدار انرژی تابشی ذخیره شده توسط فعالیت فتوسنتز و ((سنتز شیمیایی باکتریها)) را شامل میشود و به دو دسته تقسیم بندی میشود. قابلیت تولید اولیه بزرگ که به مجموع فتوسنتز و مقدار مواد آلی مصرف شده توسط خود گیاه اشاره دارد و قابلیت تولید خالص به میزان ذخیره ماده آلی در ((بافت گیاهی|بافتهای گیاهی)) اطلاق میشود.
{img src=img/daneshnameh_up/5/56/ecosystem.1.JPG}
|
|
| !!قابلیت تولید ثانویه | | !!قابلیت تولید ثانویه |
| این نوع قابلیت به مصرف کنندگان مربوط میشود که میزان ذخیره انرژی در سطح مصرف کنندگان اهمیت دارد. مصرف کنندگان طور ساده ، ماده غذایی را به بافتهای مختلف در یک فرآیند تبدیل میکنند. | | این نوع قابلیت به مصرف کنندگان مربوط میشود که میزان ذخیره انرژی در سطح مصرف کنندگان اهمیت دارد. مصرف کنندگان طور ساده ، ماده غذایی را به بافتهای مختلف در یک فرآیند تبدیل میکنند. |
| !!قابلیت تولید خالص | | !!قابلیت تولید خالص |
| این نوع قابلیت به میزان ذخیره ماده آلی اشاره دارد که توسط مصرف کنندگان ، مصرف نمیشود و در بدن آنها ذخیره میشود. قابلیت تولید خالص به صورت تولید کالری بر گرم در متر مربع در روز ، توصیف میشود. | | این نوع قابلیت به میزان ذخیره ماده آلی اشاره دارد که توسط مصرف کنندگان ، مصرف نمیشود و در بدن آنها ذخیره میشود. قابلیت تولید خالص به صورت تولید کالری بر گرم در متر مربع در روز ، توصیف میشود. |
| !مباحث مرتبط با عنوان | | !مباحث مرتبط با عنوان |
- | *((اترف)) *((ات اکوسیستم ب اکولوژی)) *((اکوسیتم)) |
+ | *((آلودگیهای زیست یطی ایرا)) *((اکویستم ییی)) />*((اکوسیستمهای طبیی ایران)) *((اکولوژی مومی)) |
| *((اکولوژی گیاهی)) | | *((اکولوژی گیاهی)) |
- | *((بافتهای گیاهی)) *((تکوین اکوسیستم)) *((ن یلوژیکی)) *((چخه یی ب)) *((فتوسنتز)) *((عنا یی)) *((هوترف))
|
+ | *((تکوین اکوسیستم)) *((ریان و انرژی در اکوسیستم)) *((اخ کوسیستم)) *((منا بیی یران)) *((ویژگیهی یست محیطی ایرا)) |