V{maketoc}
!کلیات گیاه شناسی
زعفران گیاهی است پایا با ارتفاع تقریبا 30 ((سانتیمتر)) که دارای برگهای دراز و سبز مانند ((تره)) است . ساقه زیر زمینی آن از دو ((پیاز)) تشکیل میشود . این پیازها سخت و مدور و گوشتدار و پوشیده از غشاء های نازک قهو ه ای رنگ می باشد . گلهای زعفران ارغوانی ، منظم و شامل لوله ای دراز است که به سه گلبرگ و کاسبرگ منتهی می شود .
زعفران خیلی مرغوب قسمت کلاله گل یعنی قسمت انتهایی خامه است و میله خامه ، زعفران درجه دو و نامرغوب را تشکیل می دهد .
برداشت زعفران بدین ترتیب است که قسمت کلاله هر گل را بر میدارند و بین کاغذ قرار می دهند تا خشک شود و سپس بسته بندی می کنند . استاندارد زعفران که در ((فرانسه)) صورت گرفته است اعلام میدارد که باید 50 عدد از الیاف زعفران بیشتر از0/277 گرم وزن داشته باشد و در صد رطوبت آن 13 درصد باشد . همچنین هر میلی گرم آن باید بتواند 700سانتیمتر مکعب آب را بطور محسوس رنگی کند .
!ترکیبات شیمیایی:
رنگ زعفران مربوط به ماده ای بنام ((کروسین)) است که در آن وجود دارد پیاز زعفران سمی است و مصرف بیش از حد آن برای ((حیوانات)) کشنده است .
!خواص داروئی:
زعفران از نظر ((طب قدیم ایران)) گرم و خشک است . مهمترین خاصیت زعفران که از قدیم الایام از آن استفاده میشده است درمان ((افسردگی)) می باشد . این خاصیت مهم حتی در شعر ((شاعران)) نیز انعکاس یافته است . شاهد آن شعر ((خاقانی)) است که می گوید :
گر کسی را زعفران شاید فزاید گو فزای چون تو با غم خو گرفتی زعفران کس مخور
__زعفران دارای بویی قوی و طعم تلخ می باشد :__
#خوردن چای زعفران باعث هضم غذا می شود .
#اثر مسکن درد دارد.
#قاعده آور است .
#باعث تحریک اعصاب می شود
#زعفران خون سازاست و گردش ((خون)) را آسان می سازد
#مصرف زعفران خونریزیهای بعد از زایمان را از بین می برد .
#قوای جنسی را تقویت می کند .
#کبد را تصفیه وقوی می سازد .
#سرفه را رفع و اثر مفید روی درمان ((برونشیت)) دارد.
#کلیه و مثانه را پاک می کند.
#آرام بخش و خواب آور است .
#زعفران ضد ((تشنج ))است .
#گاز معده را برطرف می کند
#ادرار آور است .
#و اگر بالاخره می خواهید همیشه شاد و خندان باشید زعفران بخورید .
#فرمول قدیمی زعفران برای تنظیم عادت ماهیانه خانم ها و بازکردن قاعدگی سال هاست که بکار می رود و اثر بسیار مفیدی دارد.
||تارتارات آهن و پتاسیم |0/5 گرم
گرد زعفران |0/5 گرم
پودر دارچین |2 گرم||
از این مخلوط چهار بار در روز استفاده کنید .
!طرز استفاده:
از زعفران می توان به شکل های مختلف استفاده کرد :__دم کرده زعفران یا چای زعفران :__2گرم زعفران را در یک لیتر آب جوش ریخته و بمدت نیم ساعت روی آتش بسیارملایم بگذارید تا دم بکشد .
__گرد زعفران :__زعفران را در فر با حرارت 25 درجه ((سانتیگراد)) خشک کرده و سپس آسیاب کنید و از الک خیلی ریز رد کنید تا گرد نرمی بدست آید .
__مضرات :__ چون زعفران بر روی سیستم تولید مثل اثر دارد بنابراین زنان حامله باید از خوردن آن احتراز کنند زیرا ممکن است باعث سقط جنین می شود . خوردن زیاد زعفران برای ((کلیه)) ها مضر است . اشتها را کم می کند و ایجاد سردرد می کند و باعث اختلال حواس می شود . زعفران را باید در شیشه های دربسته و دور از نور نگهدری کرد زیرا عطر و رنگ خود را در اثر نور از دست می دهد .