منو
 کاربر Online
1673 کاربر online
تاریخچه ی: ذرت

تفاوت با نگارش: 2

Lines: 1-94Lines: 1-71
-V{maketoc} 
-::{picture=hasz112.jpg}:: 
 !مقدمه !مقدمه
-__ ذرت__ یکی از ((غلات)) گرمسیری و از خانواده گندمیان (گرامینه) است. ذرت نوعی گیاه علی یک اله است که با ((تئوسنت)) (Teosinte) و ((تریپساکوم)) (Tripsacum spp) خویشاوند است. تئوسنت نوعی علف هرز یک ساله است که از لحاظ خویشاوندی در مقایسه با تریپساکوم به ذرت نزدک تر می باشد. ((گیاه شناسی|گیاه شناسان)) اعتقاد دارند که ذرت، در تیجه ی د رگ گیر بین یک گیاه نا شناخته از خانواده ی ((گندم|گندمیان)) و تئوسنت به وجود آمده است. />گیاه ذرت، تنها غله ایست که در کشور ((مکزیک)) و ((گواتمالا)) تکامل یافته است. ذرت پرمحصول ترین غله دنیا به حساب می آید و از لحاظ مقدار تولید، پس از گندم و برنج قرار می گیرد. امروزه ذرت در ((تغذیه)) بسیاری از مردمان دنیا نقش اساسی دارد.

ذرت گیاه تک لپه ای ساقه بلندی است. برگ های آن به طور متناوب و به صورت افتاده در دو طرف ساقه قرار گرفته اند. زاویه بین برگ و ساقه، 90 درجه می باشد. />
در اوایل رشد گیاه، بعضی از __یاخته های__ موجود در بخش بالایی ساقه اصلی ذرت از شاخه های فرعی متمایز می شود. در انتهای این شاخه ها، عضوی به نام __بلال__ به وجود می آید که در واقع، __گل ماده گیاه ذرت__ است. این شاخه ها، میان گره های بسیار کوتاهی دارند که از این گره ها، برگ های تغییر شکل یافته ای به وجود می آید که هم دیگر و بلال را می پوشانند. بیرونی ترین این برگ ها، برگی است کامل که __غلاف__، __زبانک__، __گوشواره__ و __پهنک__ دارد. اما برگ های زیرین غیر کاملند.

موقعی که ارتفاع ساقه ذرت به 80 تا 120 سانتی متر رسید، کلاله های ((ابریشم)) مانند یا __کاکل ذرت__ به تعداد دانه های ذرت موجود در بلال، نمایان می شوند.

!تولید کننده ها
کشورهای عمده تولید کننده ی ذرت عبارتند از: ((ایالات متحده آمریکا))، ((روپا شرقی)) (به ویژه ((یوگسلاوی)) و ((رومانی)))، ((روسیه))، ((ایتالیا))، لگه ها شمالی ((چین))، شمال شرقی ((آرژانتین))، جنوب شرق ((برزیل)) و ((آفریقای جنوبی)). ایالات متحده آمریکا و آرژانتین __بزرگترین__ کشورهای ~~D06212:صادرکننده~~ و ((ژاپن)) و ((اروپای غربی))، __بزرگترین__ ~~D06212:واردکنندگان~~ این ((غلات|غله)) به حساب می آیند.

در ((ایران))
ذرت معمولاً در ((گرگان)) و ((گنبد))، ((خوزستان))، ((کرمانشاه))، ((خراسان))، ((استان گیلان|گیلان)) و ((مازندران)) تولید می گردد.

::{picture=hasres11.jpg}::
+ذرت با نام علمی __~~green:Zea mays~~__ یکی از غلات گرمسیری و از ((خانواده گندمیان)) (گرامینه) متعل ه ((تک لپهایها|گیاهان تک په)) یباشد. گیاه ذرت ، تنها غلهای است که در کشور مکزیک و گواتمالا تکامل یافته است. ذرت پرمحصولترین غله دنیا به حساب میآید و از لحاظ مقدار تولید ، پس از ((گندم)) و ((برنج)) قرار میگیرد. امروزه ذرت در تغذیه بسیاری از مردمان دنیا نقش اساسی دارد.








{img src=img/daneshnameh_up/1/15/zeamay3.JPG}

!مشخصات گیاه شناسی

ذرت گیاه تک لپهای ساقه بلندی است. برگهای آن بطور متناوب و به صورت افتاده در دو طرف ساقه قرار گرفتهاند. زاویه بین برگ و ساقه ، 90 درجه میباشد. در اوایل رشد گیاه ، بعضی از یاختههای موجود در بخش بالایی ساقه اصلی ذرت از شاخههای فرعی متمایز میشود. در انتهای این شاخهها ، عضوی به نام بلال بوجود میآید که در واقع ، گل ماده گیاه ذرت است.

این شاخهها ، میان گرههای بسیار کوتاهی دارند که از این گرهها ، برگهای تغییر شکل یافتهای بوجود میآید که هم دیگر و بلال را میپوشانند. بیرونیترین این برگها ، برگی است کامل که غلاف ، زبانک ، گوشواره و پهنک دارد. اما برگهای زیرین غیر کاملند. موقعی که ارتفاع ساقه ذرت به 80 تا 120 سانتیمتر رسید، کلالههای ابریشم مانند یا کاکل ذرت به تعداد دانههای ذرت موجود در بلال ، نمایان میشوند.
!تولید کنندههای ذرت
کشورهای عمده تولید کننده ذرت عبارتند از: ایالات متحده آمریکا ، یوگسلاوی و رومانی ، روسیه ، ایتالیا ، چین، آرژانتین، برزیل و آفریقای جنوبی. در ایران ذرت معمولا در گرگان و گنبد ، خوزستان ، کرمانشاه ، خراسان ، گیلان و مازندران تولید میگردد.
 !تاریخچه !تاریخچه
-بررسی های ((باستان شناسی)) و ((فسیل شناسی گیاهی)) نشان می دهد که ذرت پیوسته به صورت یک گیاه زراعی عمده تقریباً از 5000 سال پیش در مکزیک و گواتمالا کشت می شده است و بومی این نواحی است.

((
کریستف کلمب))، یک سال پس از ورود به ((قاره آمریکا))، در سال ((1493م)) ((بذر)) ذرت را با خود به ((اسپانیا)) برد. این گیاه به دلیل بالا بودن عمل کردش از آنجا به ((پرتقال)) و سپس به دیگر کشورهای اروپایی برده شد. از آنجا هم این گیاه به ((قاره آفریقا)) و تعدادی از کشورهای آسیایی از جمله ((هند)) و ژاپن راه یافت.
+بررسیهای ((باستان شناسی)) و فسیل شناسی گیاهی نشان میدهد که ذرت پیوسته به صورت یک گیاه زراعی عمده تقریبا از 5000 سال پیش در مکزیک و گواتمالا کشت میشده است و بومی این نواحی است. کریستف کلمب ، یک سال پس از ورود به قاره آمریکا ، بذر ذرت را با خود به اسپانیا برد. این گیاه از آنجا به پرتقال و سپس به دیگر کشورهای اروپایی برده شد. از آنجا هم این گیاه به قاره آفریقا و تعدادی از کشورهای آسیایی از جمله هند و ژاپن راه یافت.
 !انواع ذرت !انواع ذرت
-ذرت نژادهای متعددی دارد که این ویژگی ها بر اساس ویژگی های بافت ((آندوسپرم دانه)) طبقه بندی می شوند:

* __ذرت بو داده__: نوعی ذرت است که احتمالاً بر اثر ((موتاسیون)) به وجود آمده است. ((پریکارپ)) (خارجی تری لایه دانه) آن نازک است که این صفت برای تولید ذرت شیرین با پوست لطیف مناسب است. در این نوع ذرت، لایه ی ضخیمی از آندوسپرم سخت، آندوسپرم ((نشاسته| نشاسته ای)) را در بر گرفته است. دانه های نشاسته ی آندوسپرم این نوع ذرت نسبت به انواع دیگر، رطوبت بیشتری دارند که در موقع حرارت دادن، منبسط شده و تبدیل به بخار می شوند. بخار آب حاصل شده درون ((دانه)) نمی تواند به راحتی از لایه ی بیرونی سخت آندوسپرم خارج شود. به ناچار فشار زیادی به این لایه وارد می آورد و دانه را منفجر نموده و دانه پف می کند. />این ذرت معمولاً برای تهیه ی پاپ کورن یا ((پاپ کورن «ذرت بو داده»|ذرت بو داده)) مورد استفاده قرار می گیرد. بهترین میزان رطوبت دانه برای حداکثر پف کردن، 14 درصد می باشد.

* __ذرت سخت__: تمام آندوسپرم این نوع ذرت که در مرکز دانه می باشد، با لایه ی سختی از آندوسپرم پوشیده شده است. دانه های رسیده این نوع ذرت، گرد، صاف و ~~6AA4B0:کهربایی~~ هستند. دوره ی رشد آنها هم 80 تا 100 روز است. بلال های به دست آمده باریک بوده و تقریباً 8 ردیف دانه دارد.

* __
ذرت دندان اسبی__: این نوع ذرت دارای مخلوطی از نشاسته ی نرم و سخت می باشد. آن قسمت آندوسپرم که دارای نشاسته سخت است، ((پروتئین)) بیشتری دارد. این نوع ذرت معمولاً در نواحی ذرت خیز ایالات متحده آمریکا به عمل می آید. بلال ذرت دندان اسبی نسبتاً بزرگ بوده و 16 تا 30 ردیف دانه دارد. از خصوصیات ظاهری دانه آن، می توان به وجود نقطه ای فرو رفته در طرف تاج دانه اشاره نمود که به دلیل خشک شدن آندوسپرم نشاسته ای به وجود می آید.

* __
ذرت نرم یا آردی__: بخش عمده آندوسپرم این نوع ذرت، نشاسته است. تنها لایه نازکی از آندوسپرم سخت این نشاسته را در بر می گیرد. دانه های آن بر خلاف نوع دندان اسبی فرو رفتگی ندارد. این ذرت تنها به دلیل این که به رنگ های مختلف یافت می شود، برای تزئین ((غذا| غذاها)) از آن استفاده می شود. همچنین چون آندوسپرم آن نرم است، می توان به همان شکل و بدون خرد و له کردن آن، در تغذیه دام به کار برده شود.

* __
ذرت شیرین__: آندوسپرم این نوع ذرت شیرین، ((قند| قندی)) و براق بوده و بر خلاف آندوسپرم ذرت های دیگر، حالت نشاسته ای ندارد. پریکارپ آن نازک بوده که در زمان رسیدن دانه، مواد قندی آن به نشاسته و سپس به ((دکسترین)) تبدیل می شود. ذرت شیرین انواع مختلفی دارد که به صورت تازه، ((کنسرو کردن|کنسرو)) شده و منجمد مورد مصرف قرار می گیرد.

* __
ذرت مومی__: آندوسپرم ذرت مومی ظاهراً به شکل ((موم)) می باشد. بر خلاف ذرت های دیگر که نشاسته آندوسپرم آنها 71 تا 72 درصد ((آمیلوپکتین)) و 28 تا 29 درصد ((آمیلوز)) دارد، آندوسپرم ذرت مومی تماماً از آمیلوپکتین تشکیل شده که حالت چسبنده ای دارد و نرم هم هست. ذرت مومی جدا از مصرف خوراکی، در صنایع ((چسب)) سازی هم استفاده می شود.
+ذرت نژادهای متعددی دارد که این گروهها بر اساس ویژگیهای بافت آندوسپرم دانه طبقه بندی میشوند.
!!ذرت بو داده />نوعی ذرت است که احتمالا بر اثر ((مبانی مولکولی جهش|موتاسیون)) بوجود آمده است. ((خارجیتری لایه دانه~پریکارپ)) آن نازک است که این صفت برای تولید ذرت شیرین با پوست لطیف مناسب است. در این نوع ذرت ، لایه ضخیمی از آندوسپرم سخت ، آندوسپرم نشاستهای را دربرگرفته است. دانههای نشاسته آندوسپرم این نوع ذرت نسبت به انواع دیگر ، رطوبت بیشتری دارند که در موقع حرارت دادن، منبسط شده و تبدیل به بخار میشوند.

بخار آب حاصل شده درون دانه نمیتواند به راحتی از لایه بیرونی سخت آندوسپرم خارج شود. به ناچار فشار زیادی به این لایه وارد میآورد و دانه را منفجر نموده و دانه پف میکند. این ذرت معمولا برای تهیه پاپ کورن یا ذرت بو داده مورد استفاده قرار میگیرد. بهترین میزان رطوبت دانه برای حداکثر پف کردن، 14 درصد میباشد.
>
>
dir align = left>

{img src=img/daneshnameh_up/1/1b/zeamay2.JPG}

!!ذرت سخت />تمام آندوسپرم این نوع ذرت که در مرکز دانه میباشد، با لایه سختی از آندوسپرم پوشیده شده است. دانههای رسیده این نوع ذرت ، گرد ، صاف و کهربایی هستند. دوره رشد آنها هم 80 تا 100 روز است. بلالهای بدست آمده باریک بوده و تقریبا 8 ردیف دانه دارد.
!!ذرت دندان اسبی />این نوع ذرت دارای مخلوطی از ((نشاسته)) نرم و سخت میباشد. آن قسمت آندوسپرم که دارای نشاسته سخت است، ((پروتئین)) بیشتری دارد. این نوع ذرت معمولا در نواحی ذرت خیز ایالات متحده آمریکا به عمل میآید. بلال ذرت دندان اسبی نسبتا بزرگ بوده و 16 تا 30 ردیف دانه دارد. از خصوصیات ظاهری دانه آن، میتوان به وجود نقطهای فرو رفته در طرف تاج دانه اشاره نمود که به دلیل خشک شدن آندوسپرم نشاستهای بوجود میآید.
!!ذرت نرم یا آردی />بخش عمده آندوسپرم این نوع ذرت ، نشاسته است. تنها لایه نازکی از آندوسپرم سخت این نشاسته را دربرمیگیرد. دانههای آن بر خلاف نوع دندان اسبی فرو رفتگی ندارد. این ذرت تنها به دلیل این که به رنگهای مختلف یافت میشود، برای تزئین غذاها از آن استفاده میشود. همچنین چون آندوسپرم آن نرم است، میتوان به همان شکل و بدون خرد و له کردن آن ، در تغذیه دام بکار برده شود.
!!ذرت شیرین />آندوسپرم این نوع ذرت شیرین ، قندی و براق بوده و برخلاف آندوسپرم ذرتهای دیگر ، حالت نشاستهای ندارد. پریکارپ آن نازک بوده که در زمان رسیدن دانه ، مواد قندی آن به نشاسته و سپس به ((دکسترین)) تبدیل میشود. ذرت شیرین انواع مختلفی دارد که به صورت تازه ، کنسرو شده و منجمد مورد مصرف قرار میگیرد.
!!ذرت مومی />آندوسپرم ذرت مومی ظاهرا به شکل موم میباشد. برخلاف ذرتهای دیگر که نشاسته آندوسپرم آنها 71 تا 72 درصد آمیلوپکتین و 28 تا 29 درصد آمیلوز دارد، آندوسپرم ذرت مومی تماما از آمیلوپکتین تشکیل شده که حالت چسبندهای دارد و نرم هم هست. ذرت مومی جدا از مصرف خوراکی ، در ((صنایع چسبسازی)) هم استفاده میشود.
 !شرایط لازم برای رشد گیاه !شرایط لازم برای رشد گیاه
 !!دما !!دما
-ذرت با وجود آن که یک گیاه ((مناطق گرمسیر|گرمسیری)) است، نمی تواند آب و هوای بسیار گرم را تحمل کند. مناسب ترین محیط برای کشت آن، ناحیه ایست که ((دما|دمای)) آن دست کم به مدت 3 تا 4 ماه متوالی، 21 تا 32 درجه سانتی گراد باشد. در صورتی که دمای اواسط ((تابستان)) ناحیه کشت ذرت، کمتر از 18 درجه سانتی گراد باشد یا میانگین دمای تابستان کمتر از 13 درجه باشد، میزان رشد گیاه کاهش یافته و در صورت طولانی شدن کاهش دما، کشت ذرت غیر ممکن خواهد بود.
+ذرت با وجود آن که یک گیاه گرمسیری است، نمیتواند آب و هوای بسیار گرم را تحمل کند. مناسبترین محیط برای کشت آن ، ناحیهای است که دمای آن دست کم به مدت 3 تا 4 ماه متوالی ، 21 تا 32 درجه سانتیگراد باشد. در صورتی که دمای اواسط تابستان ناحیه کشت ذرت ، کمتر از 18 درجه سانتیگراد باشد یا میانگین دمای تابستان کمتر از 13 درجه باشد، میزان رشد گیاه کاهش یافته و در صورت طولانی شدن کاهش دما ، کشت ذرت غیر ممکن خواهد بود.
 !!آب !!آب
-معمولاً در مراحل گسترش برگ ها، ((گرده افشانی)) و تشکیل دانه که اغلب در ماه های گرم تابستان صورت می پذیرد، گیاه ذرت به ((آب)) زیادی نیاز دارد. تعداد دفعات آبیاری تحت تأثیر خاک، آب و ((هوا)) و... قرار دارد که بین 2 تا 15 بار متغیر است. زراعت ذرت در مناطقی که بارندگی سالیانه 250 تا 2500 میلیمتر دارند به صورت دیم هم امکان پذیر می باشد.
+معمولا در مراحل گسترش برگها ، ((گرده افشانی)) و تشکیل دانه که اغلب در ماههای گرم تابستان صورت میپذیرد، گیاه ذرت به آب زیادی نیاز دارد. تعداد دفعات آبیاری تحت تأثیر خاک ، آب و هوا و... قرار دارد که بین 2 تا 15 بار متغیر است. زراعت ذرت در مناطقی که بارندگی سالیانه 250 تا 2500 میلیمتر دارند به صورت دیم هم امکانپذیر میباشد.
 !!خاک !!خاک
-میزان عملکرد ذرت در ((خاک|خاک های)) عمیق، حاصلخیز و زهکش ر با بافت متوسط بیشتر است. ذرت نسبت به کمبود ((اکسیژن)) که ناشی از رطوبت یا وجود لایه های فشرده زیرزمینی می باشد، بسیار حساس است. همچنین ذرت قادر است در خاک هایی با ((ش)) 5/5 تا 8 هم رشد نماید. البته پ.هاش مناسب برای آن 6 می باشد. پ.هاش کمتر از 6 معمولاً میزان جذب ((کلسیم)) را در گیاه کاهش می دهد.


!زمان کاشت ذرت
بهترین زمان برای کاشت ذرت، زمانی است که دمای خاک در عمق 7 تا 8 سانتی متری به مدت 3 تا 4 روز متوالی در فصل ((بهار «فصل»| بهار))، تقریباً 13 درجه سانتی گراد باشد. اگر کشاورز قادر نیست که دمای خاک را اندازه گیری نماید، می تواند از میانگین دمای هوا در ساعت 7 صبح و 12 ظهر استفاده کند.

!کود
((کود شیمیایی))، به ویژه کودهایی که دارای ((نیتروژن))، ((فسفر))، ((پتاسیم))، ((کلسیم))، ((منیزیم)) و ((گوگرد)) و همچنین، ((منگنز))، ((آهن))، ((روی)) و ((مولیبدن)) باشند برای بالا بردن سطح تولید ذرت بسیار ضروری هستند. مناسب ترین زمان برای استفاده از کود، در بهار و قبل از بذرکاری یا هم زمان با آن است. بهترین روش برای ریختن کود، به فاصله 5 سانتی از بذر و به عمق 3 تا 5 سانتی متری از بذر می باشد.

استفاده از کودهای ن
تروژن دار در افزایش میزان ((پروتئین)) دانه ذرت، تأثیر دارد. البته مصرف بیش از حد این نوع کود می تواند سبب دیر رسی، نازک و دراز شدن فوق العاده ی ساقه گیاه و همچنین مصرف زیاد آب توسط گیاه شود. ((اوره))، ((آمونیوم نیترات))، ((آمونیوم سولفات)) و ((آمونویم فسفات))، از منابع مختلف کود های نیتروژن دار هستند. از مجموع کل نیتروژن جذب شده توسط گیاه، 50 درصد آن در دانه ذخیره می شود. کمبود نیتروژن با کوچکی و ضعیف بودن بوته ها و زردی برگ ها همراه است.

کمبود کودهای ((فسفر))دار، زمان تولید کلاله های ابریشم مانند و همچنین رسیدن محصول را به تأخیر می اندازند. به علاوه، کمبود این کودها می تواند باعث ~~E502F9:بنفش~~ رنگ شدن برگ ها و ساقه های جوان گیاه شود و یا سبب شود که اندازه ی دانه های ذرت روی بلال یک نواخت نباشد.

در کشت ذرت، بر خلاف دیگر غلات از ((کود دامی)) هم استفاده می کنند. البته ذرت تمام عناصر غذایی موجود در کودهای دامی را مصرف نمی کند.

!آفات و بیماری های ذرت
از بیماری های مهم گیاه ذرت، ((سیاهک « یماری گیهی»| سیاهک)) معمولی ذرت و سیاهک خوشه یا بلال ذرت می باشد. عامل این دو ((بیماری «گیاهی»| بیماری)) به ترتیب،U.maydis و Sphacelotheca reiliana می باشند. بیماری سیاهک معمولی، برگ ها و ساقه ها را آلوده نموده و سیاهک بلال ذرت، گل ماده یا بلال را آلوده نموده و توده ای از ((اسپور| اسپورهای)) قارچ را جانشین بافت های سالم گیاه می کند. />
بیماری های عمده برگ ذرت عبارتند از: __زنگ برگ__ و __پژمردگی باکتریایی__. __پوسیدگی دانه__، __خوشه__، __ریشه__ و __ساقه__ هم از بیماری های ((قارچ| قارچی)) هستند که به ندرت دیده می شوند. ضدعفونی نمودن بذر ذرت با ((تیزام))، ((ارتوساید)) و ((ارازان)) در کنترل این بیماری ها مفیدند.
+میزان عملکرد ذرت در خاکهای عمیق ، حاصلخیز و زهکشی ه با بافت متوسط بیشتر است. ذرت نسبت به کمبود ((اکسیژن)) که ناشی از رطوبت یا وجود لایههای فشرده زیرزمینی میباشد، بسیار حساس است. همچنین ذرت قادر است در خاکهایی با PH حد 5.5 تا 8 هم رشد نماید. البته PH مناسب برای آن 6 میباشد. PH کمتر از 6 معمولا میزان جذب کلسیم را در گیاه کاهش میدهد.
!!زمان کاشت ذرت
بهترین زمان برای کاشت ذرت ، زمانی است که دمای خاک در عمق 7 تا 8 سانتیمتری به مدت 3 تا 4 روز متوالی در فصل بهار ، تقریبا 13 درجه سانتیگراد باشد. اگر کشاورز قادر نیست که دمای خاک را اندازهگیری نماید، میتواند از میانگین دمای هوا در ساعت 7 صبح و 12 ظهر استفاده کند.
!!کود
کود شیمیایی ، بویژه کودهایی که دارای ((نیتروژن)) ، ((فسفر))، ((پتاسیم))، ((کلسیم))، ((منیزیم)) و ((گوگرد)) و همچنین ، ((منگنز))، ((آهن))، ((روی)) و ((مولیبدن)) باشند برای بالا بردن سطح تولید ذرت بسیار ضروری هستند. مناسبترین زمان برای استفاده از کود ، در بهار و قبل از بذرکاری یا هم زمان با آن است. بهترین روش برای ریختن کود ، به فاصله 5 سانتی از بذر و به عمق 3 تا 5 سانتی متری از بذر میباشد.
!آفات و بیماریهای ذرت
از بیماریهای مهم گیاه ذرت ، ((سیاهک ر)) و ((سیاهک خوشه ذرت)) میباشد. عامل این دو بیماری به ترتیب ، __~~green:U.maydis~~__ و __~~green:Sphacelotheca reiliana~~__ میباشند. بیماری سیاهک معمولی ، برگها و ساقهها را آلوده نموده و سیاهک بلال ذرت ، گل ماده یا بلال را آلوده نموده و تودهای از اسپورهای قارچ را جانشین بافتهای سالم گیاه میکند. بیماریهای عمده برگ ذرت عبارتند از: زنگ برگ و پژمردگی باکتریایی ، پوسیدگی دانه ، خوشه ، ریشه و ساقه هم از بیماریهای قارچی هستند که بندرت دیده میشوند. ضدعفونی نمودن بذر ذرت با __~~green:تیزام~~__ ، __~~green:ارتوساید~~__ و __~~green:ارازان~~__ در کنترل این بیماریها مفیدند.
>






>

{img src=img/daneshnameh_up/c/c1/zeamay1.JPG}
 !برداشت محصول !برداشت محصول
-برای برداشت محصول، رطوبت دانه باید بین 20 تا 25 درصد باشد. اگر قرار باشد که محصول برداشت شده را مورد مصرف دام قرار دهند، ذرت را می توان با رطوبت 25 تا 28 درصد هم برداشت کرد. امروزه برداشت بلال را با__ دستگاه های بلال چین__ و همچنین جدا نمودن دانه های ذرت را از بلال، با __دستگاه دانه کن__ انجام می دهند. دستگاه بلال چین، بلال ها را از بوته می چیند و غلاف های آن را جدا می کند. دستگاه دانه کن هم دانه های ذرت را از بلال جدا می نماید.

برای انبار کردن دانه های بلال، باید رطوبت آنها را به 17 درصد رساند. دمای انبار نباید بیش از 10 درجه سانتی گراد باشد. البته دانه های با رطوبت بیش از 17 درصد را می توان در دماهای بالاتر هم نگهداری نمود.
+برای برداشت محصول ، رطوبت دانه باید بین 20 تا 25 درصد باشد. اگر قرار باشد که محصول برداشت شده را مورد مصرف دام قرار دهند، ذرت را میتوان با رطوبت 25 تا 28 درصد هم برداشت کرد. امروزه برداشت بلال را با دستگاههای بلال چین و همچنین جدا نمودن دانههای ذرت را از بلال ، با دستگاه دانه کن انجام میدهند. دستگاه بلال چین ، بلالها را از بوته میچیند و غلافهای آن را جدا میکند. دستگاه دانه کن هم دانههای ذرت را از بلال جدا مینماید. برای انبار کردن دانههای بلال ، باید رطوبت آنها را به 17 درصد رساند. دمای انبار نباید بیش از 10 درجه سانتیگراد باشد. البته دانههای با رطوبت بیش از 17 درصد را میتوان در دماهای بالاتر هم نگهداری نمود.
 !موارد استفاده از ذرت !موارد استفاده از ذرت
-دانه ذرت به رنگ سفید، زرد یا مخلوطی از این دو یافت می شود. خوراک هایی که با ذرت سفید تهیه می شوند، معمولاً مرغوب ترند.

دانه ذرت دارای سه بخش ((آندوسپرم))، ((گیاهک)) و ((پریکارپ)) است. بخش آندوسپرم عمدتاً از نشاسته (((آمیلوز)) 78 درصد و ((آمیلوپکتین)) 22 درصد) تشکیل شده که علاوه بر مصارف غذایی برای مقاصد دیگر هم استفاده می شود.
پروتئین موجود در دانه به عوامل مختلفی از جمله محیط، نوع گیاه و شرایط کشت و زراعت بستگی دارد و بین 8 تا 15 درصد متغیر است. پروتئین عمده ذرت ((زئین)) می باشد که دارای ((اسید آمینه)) ((تریپتوفان)) و ((لیسین)) است که نقش مهمی در ((تغذیه)) انسان ایفا می کنند. پروتئین ذرت ((گلوتن)) نداشته و نمی تواند حالت چسبنده به وجود آورد. بنابراین، ((نان)) حاصل از آن از خمیری تهیه می شود که ورنیامده است. میزان ((روغن)) دانه ذرت، 4 درصد بوده که بیشتر در گیاهک قرار دارد. />
از گیاه ذرت استفاده های مختلفی می کنند. در تهه ی غذاهای مخصوص ((صبحانه))، ذرت کنسرو شده و منجمد (معمولاً ذرت شیرین)، شیره ذرت، روغن، ((سس مایونز))، ((مارگارین)) و همچنین در ساخت لوازم آرایشی بهداشتی از ذرت استفاده می نمایند. در کشورهای پیشرفته، بخش عمده ذرت تولیدی به عنوان خوراک دام مورد مصرف قرار می گیرد. از آسیاب نمودن دانه ذرت، ((آرد ذرت)) تهیه می کنند که خود در تهیه ی غذاهای مختلف به کار می رود.

از ساقه و برگ های ذرت در صنایع ((کاغذ)) و ((مقوا سازی)) و همچنین تولید ((کاغذ دیواری)) استفاده می کنند. از آرد ذرت در تولید ((چسب))، ((صابون)) و از نشاسته ی آن در صنایع ((رنگرزی))، ((دارو)) سازی، ((مرکب سازی)) و ((پلاستیک)) سازی و همچنین تولید کاغذ روغنی و انواع ((کف پوش)) استفاده می نمایند.

!همچنین بی />*((لا))
*((گ
ن))
*(())
+دانه ذرت به رنگ سفید ، زرد یا مخلوطی از این دو یافت میشود. خوراکهایی که با ذرت سفید تهیه میشوند، معمولا مرغوبترند. دانه ذرت دارای سه بخش آندوسپرم ، گیاهک و پریکارپ است. پروتئین موجود در دانه به عوامل مختلفی از جمله محیط ، نوع گیاه و شرایط کشت و زراعت بستگی دارد و بین 8 تا 15 درصد متغیر است. پروتئین عمده ذرت __~~green:زئین~~__ میباشد نقش مهمی در تغذیه انسان ایفا می کنند.

میزان روغن دانه ذرت ، 4 درصد بوده که بیشتر در گیاهک قرار دارد. از گیاه ذرت استفادههای مختلفی میکنند. از آسیاب نمودن دانه ذرت ، آرد ذرت تهیه می کنند که خود در تهیه غذاهای مختلف بکار میرود. از ساقه و برگهای ذرت در صنایع کاغذ و مقوا سازی و همچنین تولید کاغذ دیواری استفاده میکنند. از آرد ذرت در تولید چسب ، صابون و از نشاسته آن در صنایع رنگرزی ، داروسازی ، مرکب سازی و پلاستیک سازی استفاده مینمایند.
!مبحث تبط ا نو
*((رز))
 *((برنج)) *((برنج))
 +*((تک لپه‌ایها))
 +*((جو))
 *((چاودار)) *((چاودار))
-*((ازن))
*((ج دسر))


+*((غلا))
*((گد))

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 جمعه 05 خرداد 1385 [22:37 ]   3   سمیه فارابی اصل      جاری 
 دوشنبه 21 دی 1383 [12:39 ]   2   حمید حسن نیا      v  c  d  s 
 یکشنبه 20 دی 1383 [20:26 ]   1   حمید حسن نیا      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..