!دید کلی
قسمت اعظم ((مواد قندی طبیعی|قندهای طبیعی)) به صورتهای __دیمر__ ، __تریمر__ ، __الیگومرهای بالاتر__ (بین 2و10 واحد قند) و __پلیمری__ هستند. متداولترین قندها ، دیمرها هستند.
{img src=img/daneshnameh_up/a/ac/sugar.gif}
!ساکارز
((ساکارز)) ، قند معمولی ، یکی از ((مواد شیمیایی)) طبیعی است که بدون تغییر مصرف میشود. مصرف سالانه ساکارز در آمریکا ، در حدود 45 کیلوگرم برای هر نفر است. ساکارز از نیشکر چغندرقند استخراج میشود و فراوانی طبیعی آن ، بین 14 تا 20 درصد است. ساکارز در بسیاری از گیاهان دیگر با غلظت کمتر نیز یافت میشود. تولید جهانی ساکارز ، در حدود 70 تریلیون کیلوگرم در سال است و کشورهایی هستند (مانند کوبا) که اقتصاد آنها بستگی به قیمت ساکارز دارد. پس ساکارز ، یک دیساکارید حاصل از __((گلوکز))__ و __فروکتوز__ است.
{img src=img/daneshnameh_up/a/aa/chocolate.jpg}
!مالتوز
~~green:مالتوز~~ ، دیساکارید دیگری است که "__قند جوانه جو__" نیز نامیده میشود که از ((واکنش تجزیه|تجزیه)) آنزیمی (آمیلاز) ((نشاسته)) با راندمان 80% حاصل میشود. مالتو ز، دیمر گلوکز است که در آن ، اکسیژن همیاستالی یک مولکول گلوکز (در فرم __α- آنومری__) با C-4 مولکول دیگر پیوند دارد. در این آرایش ، واحد گلوکزی با خواص شیمیایی خاص خود ، به صورت محافظت نشده باقی میماند.
مثلا مالتوز ، یک قند کاهنده است، __اوسازون__ تشکیل میدهد و __موتاروتاسیون__ در آن انجام میگیرد. مالتوز با محلول اسید یا آنزیم مالتاز ، ((هیدرولیز)) شده، به دو مولکول گلوکز تبدیل میشود. شیرینی آن به اندازه یکسوم ساکارز است.
!سلوبیوز
یکی دیگر از دیساکاریدهای متداول ، سلوبیوز است که از هیدرولیز سلولز بدست میآید. خواص شیمیایی و ساختمانی آن ، همانند مالتوز میباشد، به جز در مورد ((شیمی فضایی)) آن در پیوند استالی که __β__ به جای __α__ است. محلول اسیدی ، سلوبیوز را به دو مولکول گلوکز ، با بهره مشابه هیدرولیز مالتوز ، تبدیل مینماید. ولی هیدرولیز با آنزیم ، به آنزیم دیگری به نام __β- گلوکوزیداز__ نیاز دارد که بطور مشخص ، فقط به پل __β- استالی__ حمله مینماید. برعکس ، مالتاز ، مخصوص واحدهای __α- استالی__ در مالتوز است.
{img src=img/daneshnameh_up/9/94/055734.jpg}
!لاکتوز
بعد از ساکارز ، فراوانترین دیساکارید طبیعی ، ((لاکتوز)) (قند شیر) است. این قند ، در شیر انسان و حیوان (در حدود 5 درصد شیر) یافت میشود. پس از تبخیر ، تمام مواد فرار ، بیش از یکسوم مواد جامد باقیمانده را تشکیل می دهد. ساختمان آن ، از واحدهای گالاکتوز و گلوکز بوجود آمده است که از پیوند __D-β- گالاکتوپیرانوزیل__ و __D- گلوکوپیرانوزید__ حاصل شده است. تبلور آن از آب ، فقط __آنومر α__ میدهد.
!ساختمان دیساکاریدها
ساکارز ، دیمر مشتق شده اتصال __D-α- گلکوپیرانوز__ با __D-β- فروکتوز فورانوز__ در مراکز آنومری است. این ماده در اثر هیدرولیز ، به قندهای تشکیل دهنده خود تبدیل شده، چرخش نوری آن تغییر میکند. دیساکارید مالتوز ، یک دیمر گلوکزی است که در آن ، اجزاء تشکیل دهنده با یک پیوند کربن- اکسیژن بین یک __کربن آنومری α__ یک مولکول گلوکز و __C
4__ دومی بر هم متصل میشوند.
سلوبیوز ، ساختمانی تقریبا مشابه با مالتوز دارد، اما دارای یک پیکربندی __β__ در کربن استالی است. __لاکتوز__ ، دارای یک اتصال __D-β- گالاکتوز__ با گلوکز ، به همان ترتیب سلوبیوز است.
!مباحث مرتبط با عنوان
*((پلیساکاریدها))
*((ساکارز))
*((سلولز))
*((کربوهیدراتها))
*((گلوکز))
*((لاکتوز))
*((ماکرومولکولها))
*((مواد قندی طبیعی))