- | V{maketoc}
!خرمالــو />r />رماو (Diospyros) رسه ای است که تیا دارای 500-450 ونه ((بگ ری)) و ((درا همیه )) می با. یشتر این گونه ها بومی مناطق گرمسیر تند و نها ا کمی ا ن ر و های متل ستر ارن. />r />رماوی ای(Diospyros kaki) گنه ای ات که د س ویی و به یوه وشمه آن کت ی شو. این گونه ک وی ((چین)) می ب م بوده بهیی ن و سفت ارد. اا به هت ااه ا میوه ن در ایر نوای یای ر رور یات و دها در هه اول رن وزدهم ه ((اینیا)) نوب ((ارپا)) مرفی .
خرمالوی مریکای (Diospyros virginiana)بومی نا ((شا ری مریکا)) ی شد. خرمالوی یاه(Diospyros digyna) بومی مکیک است و میوه درات نی دارای پوتی سب و گوشی سفید ات که دران رین به رگ سیاه در می ید. گنه ای به ام ابولـو یا سی ملی نی د دارد(Diospyros discolor) که بمی ییین باشد. ریده این گونه ه رنگ رمز رشن است. /> />رماندو(Diospyros lotus) ( بمی و ربی ((سا)) و نوب ی ((ارا))) رای ((یونن))یان استان با ون میوه خدا نات ده ود یعی Dios pyros که نا می این رده ی باد. نگیسی ن ا میوه کی رف شه ک م اند (()) و ((رما)) ات.
!میـــــــوه /> ((میوه)) بسیاری از گونه های خرمالو خوراکی می باشد ؛ رنگ آنها از نارنجی و زرد روشن تانارنجی و قرمز تیره متفاوت است و قطر آنها بنابر گونه بین 2 تا 8 سانتیمتر است. معمولاً پس از چیدن ((کاسه گل)) همراه با میوه باقی می ماند. شکل خرمالو براساس گونه آن ممکن است کروی یا شبیه بلوط باشد. آنها دو گونه گس و غیر گس دارند : میوه های گس تا قبل اززمان پخته شدن گس هستند و هنگامی که می رسند شیرین و نرم می گردند . گونه های غیر گس زمانیکه کال هستند کمتر گس می باشند و حالت گسی خود را خیلی زودتر از دست می دهند ؛ آنها در حالت رسیده سفت می باشند. حالت گسی این میوه را می توان طی چند روزبا قرار دادن آن در معرض نور خورشید در سرما از بین برد به این فرآیند bletting (رسیدن میوه) می گویند. خرمالو را می توان به شکل خام یا در غذا استفاده کرد. نوع غیر گس آن برای خوردن به شکل خام بهتر است.
خرمالوی ژاپنی( گونه Hachiya )– آبرنگ 1887 گونه های تجاری عبارتند از : ● گس - کره ای - هاچیا ●غیرگس - Fuyu یا خرمالوی ژاپنی - جیرو - هاناگوشو
|
+ | !مقدمه خرمال با ا عی __~~green:Ebenaceae~~__ رختای دارای برگهای سده و منفد با گلهایی عموما تک جنس هستند و تخن آنها چد خانهای و دارای یواره بنی امل است و ر هر خانه آن یک ی دو تخمک وجود دار. اه معدد و دانه ای البومن شاخی ا. ین تیره دارای 6 جنس و 300 تا 400 گونه است که بیشتر آنها در مناطق بین گرمسیری اور دور انتشار دارند. چوب نها لا سیار سخت و مقاوم ات. ما بنوس را گونهای متلف رمالو __~~green:یوسپیرو~~__ ه نامهای __~~green:دیوسپیروس ابهنوم~~__ __~~green:یوسپیروس ملاوکسیلون~~__ و ونههای دیگر تی میکنند.
{img src=img/daneshnameh_up/4/46/diospyrus4.JPG} /> |
able> !مشخصات گیا شناسی ((گل|گلها)) در این گیاهن تک جنس یا دو پایهاند. کسه ل پیوته کاسگ و ام نی همیشه پیوسته است. گلبرگها ف زاید زبانکی و نافه ممولا شامل 2 چخه رم متقر ری لوله ام است. در برخی جنسها یک چرخ از ((پرم و چگونگی تشکی لو جنس نر|پرچمهای نافه)) از بین میرود و در بی ز ه نی پچمها به عت انشعاب یر پیدا یکند. ((مادگی و ساختمان ن|مادگی)) ایوم شامل 4 یا 5 برچه ه صورت تخمدانی یی با انههای متعدد ات.
تمکن محوری و هر انه خمدان در بتدا محتوی دو تخمک ات ولی دا بر اثر ایجاد برآمدگی ر خاهها ر خانه آن به دو خانه کوچکتر که ه یک محتوی یک تخمدا است تقسیم میشود. مدان در اس به چندین خامه آزاد و مستقل نتهی یشود. ((میوه|میوه ته)) و ای نند خرمالوی معمولی (دیوسپیروس کاکی) ب زرگی یک سیب یا نارنج و به رنگ نارجی است. میوه وراکی ت. !موطن اصلی خرمالو درخت خرمالو که در ایران رخت مشهوری است در اصل بومی چی و ژاپن ات. ای درخت از گذشتای سبتا ور ارد ایران و مروزه در بیشتر نقاط کاشته کیر میشود. خرمالو در ایران ارای واریتههای مختلف است. در برخی از واریتهها میوه کاملا کوی و در برخی دیگر نسبتا کشیده است. بخش گوشتدار میوه متی مقدار یادی ((کربهیدراتها|مواد قنی)) ((تانن)) و ویاین است. در برخی از واریتههای پروش یافته، میوه فاقد تانن است. دانه دارای آلبومن اخی و گیاه فاقد لولههای شیابهای است.
{img src=img/daneshnameh_up/7/75/diospyrus2.JPG}
|
!تیره خرمالو در ایان تیره ابهناسه در یشهای طبیعی ایران فقط داری یک نس به نام دیوسپیرس با 2 گونه است. !!جنس خرمالو (دیوسپیروس) درخت یا درختچههایی ا ((بر|برگهای متناوب)) ، کامل و چرمی و نبتا ضخیمند. گهای آنها دو پایه ، دارای کاسهای با 4 تا 6 لبه جامی ولای یا زنگ مانند با 4 تا 6 لبه است. تعداد پرچمها از 8 تا 50 عدد تغیی میکن غالبا 16 عدد است. تخدا دارای 8 تا 12 خانه است و در گلهای ن ب ت عدم رشد از بین میرود. خامهها 2 تا 4 عددند و کم و بیش در پایه بم پیوستهاند. یه سته کروی دارای 4 تا 8 خانه است. داه پهن دراز با سطح پشتی محدب و در رفین فشرده است. این جنس در ایران 2 گونه ارد. یکی از گونهها که در تمام جنگلهای رطوب شمالی مانند مازندران ، آستارا ، طاش ، نور ، گرگان و بالاخره در تمام جنگلهای ساحلی تا ارتفاع 1100 متر میروید.
گونه __~~green:یوسپیروس لوتوس~~__ نامهای محلی گونون دارد و ب آن خرمندی ابرو ربا ، اربه و رمدیل میگویند. از وب ت سنگین این درخت در ساخت اورههای نساجی استفاده میشود. گونه یگر آن دیوسپیروس تومانوزا است که درختانی با ق توط هستند و در بلوچستان ه نام ملی تایرو نمیده میوند. خرمالوی معولی __~~green:دیوسپیروس کاکی~~__ غابا کشت میشود و واریتهای از آن را که فاقد دانه است از طری پیوند با پیه دییروس لووس تکثیر میکنند. گنه __~~green:دیوسپیروس ویژینیان~~__ ، که میوهای نسبتا بزرتر از خرمالوی معمولی ار، در 40 سا پیش ه ام می ژانی وارد یرا شد و ر بیشتر نواحی مازندران کاته میشود. />
>
{img src=img/daneshnameh_up/0/02/diospyrus1.JPG}
|
> !میـــــــوه خرمالو میوه بسیاری از گونههای خرمالو خوراکی میباشد. رنگ آنها از نارنجی و زرد روشن تانارنجی و قرمز تیره متفاوت است و قطر آنها بنابر گونه بین 2 تا 8 سانتیمتر است. معمولا پس از چیدن کاسه گل همراه با میوه باقی میماند. شکل خرمالو بر اساس گونه آن ممکن است کروی یا شبیه بلوط باشد. آنها دو گونه گس و غیر گس دارند. میوههای گس تا قبل از زمان پخته شدن گس هستند و هنگامی که میرسند شیرین و نرم میگردند.
گونههای غیر گس زمانی که کال هستند کمتر گس میباشند و حالت گسی خود را خیلی زودتر از دست میدهند. آنها در حالت رسیده سفت میباشند. حالت گسی این میوه را میتوان طی چند روزبا قرار دادن آن در معرض نور خورشید در سرما از بین برد به این فرآیند __~~green:bletting یا رسیدن میوه~~__ میگویند. خرمالو را میتوان به شکل خام یا در غذا استفاده کرد. نوع غیر گس آن برای خوردن به شکل خام بهتر است.
| !چوب | | !چوب |
- | ((چوب)) درخت خرمالو با نام ((آبنوس)) شناخته می شود که سنگین و محکم است و مغز چوب در چندین گونه گرمسیری به رنگ سیاه براق می باشد( مدتا Diospyros ebenum). ای گون هایی که م چوب یا رگ داد بیت ا نر وبان اهمی درند ا میوه ها.
|
+ | چوب درخت خرمالو با نام __~~green:آبنوس~~__ شناخته میشود که سنگین و محکم است و مغز چوب در چندین گونه گرمسیری به رنگ سیاه براق میباشد. گونههیی که مز چوب سیاه رن دارند بیشتر از ظر چوبشان اهمیت دارند تا میوه آنها.
dir align = left>
{img src=img/daneshnameh_up/6/6a/diospyrus3.JPG} /> | <br /> e> />!خواص دارویی یوه خرمالو شبیه ((گوجه فرنگی)) دارای پوست نازک است و سرشار از ویتامینهای A ، B و C میباشد. میوه خرملو ینه را نرم مید ولی بید آن را وقعی خورد ک املا روی رخت رسیده باد. از یوه رسیده برای رمان ((اسهال خونی)) میتون اتفاده کرد. دانه میوه رمالو ه کوبیه و به صورت گرد درآمده باشد سنگ کلیه و مثانه را میزاند بدون نکه به عمل جراحی نیازی باشد. />!ماحث مرتبط با عنوان *((رده بندی گیاهان دو لپه)) />*((را)) *((گیاهان دارویی)) *((توت فرنگی)) *((گوجه فرنگی)) *((سیب))
|
|
|