منو
 صفحه های تصادفی
ایام فجار
چرخه سوخت هسته‌اى
سرخرگ
اقسام ویتامین B
اعتکاف
بازرس شرکت تعاونی
گورامی
برنامه سازمان کشاورزی آمریکا درباره بادامهای زمینی
کردستان
تونالیت
 کاربر Online
864 کاربر online
تاریخچه ی: جو «ماده غذایی»

تفاوت با نگارش: 1

Lines: 1-72Lines: 1-75
  V{maketoc}  V{maketoc}
 !مقدمه !مقدمه
 __ جو__ یکی از ((غلات)) مهم در جهان است که به عنوان ((غذا)) مورد استفاده بشر و ((حیوانات)) قرار می گیرد. این گیاه علفی متعلق به خانواده گرامینه (گندمیان) می باشد. و دارای انواع زراعی و وحشی می باشد. __ جو__ یکی از ((غلات)) مهم در جهان است که به عنوان ((غذا)) مورد استفاده بشر و ((حیوانات)) قرار می گیرد. این گیاه علفی متعلق به خانواده گرامینه (گندمیان) می باشد. و دارای انواع زراعی و وحشی می باشد.
 +::{picture=hasres15.jpg}::
 گونه های زراعی جو سه دسته هستند: __شش پر__، __دوپر__ و جوی __چهار پر__. این گیاه نسبت به ((گندم)) سازگارتر بوده و در همه نواحی ((مناطق معتدل| معتدل)) و در بسیاری از نقاط ((مناطق سردسیر| سردسیر)) هم به عمل می آید. در دیم زارهایی که رطوبت ((خاک)) و بارندگی برای رشد گندم ناکافی باشد، جو می تواند جایگزین آن شود. گونه های زراعی جو سه دسته هستند: __شش پر__، __دوپر__ و جوی __چهار پر__. این گیاه نسبت به ((گندم)) سازگارتر بوده و در همه نواحی ((مناطق معتدل| معتدل)) و در بسیاری از نقاط ((مناطق سردسیر| سردسیر)) هم به عمل می آید. در دیم زارهایی که رطوبت ((خاک)) و بارندگی برای رشد گندم ناکافی باشد، جو می تواند جایگزین آن شود.
   
 ساقه جو مانند دیگر گندمیان، توخالی بوده و ارتفاع آن بر حسب شرایط محیطی، بین 30 تا 120 سانتی متر است. این ((ساقه)) بین 5 تا 10 ((برگ)) دارد که به طور متناوب در دو طرف ساقه قرار گرفته اند. برگ جو هم مانند دیگر گندمیان، دارای __غلاف__، __پهنک__، __زبانک__ و __گوشواره__ است. غلاف علاوه بر انجام فعالیت ((فتوسنتز|فتوسنتزی))، در استحکام ساقه هم نقش دارد. ساقه جو مانند دیگر گندمیان، توخالی بوده و ارتفاع آن بر حسب شرایط محیطی، بین 30 تا 120 سانتی متر است. این ((ساقه)) بین 5 تا 10 ((برگ)) دارد که به طور متناوب در دو طرف ساقه قرار گرفته اند. برگ جو هم مانند دیگر گندمیان، دارای __غلاف__، __پهنک__، __زبانک__ و __گوشواره__ است. غلاف علاوه بر انجام فعالیت ((فتوسنتز|فتوسنتزی))، در استحکام ساقه هم نقش دارد.
 در امتداد ساقه، محور __سنبله__ قرار دارد. سنبله از مجموع __سنبلچه ها__ و هر سنبله از یک __گلچه__ تشکیل یافته است. ((دانه))، داخل گلچه تشکیل می گردد. پوشینک های داخلی و خارجی گلچه، هنگام رسیدن دانه به آن چسبیده و حتی موقع برداشت هم جدا نمی شوند. زمانی که دانه به تدریج رطوبت خود را از دست می دهد، حجم آن کم شده و پوشینک داخلی چین می خورد. میزان این چین خوردگی، مرغوبیت محصول جو را نشان می دهد، بدین ترتیب که هر چه چین ها بیشتر باشد به همان اندازه پوشینک نازک تر است و در نتیجه بهتر می توان از این نوع دانه جو در صنایع ((تخمیر)) استفاده نمود (چون نرم تر است).  در امتداد ساقه، محور __سنبله__ قرار دارد. سنبله از مجموع __سنبلچه ها__ و هر سنبله از یک __گلچه__ تشکیل یافته است. ((دانه))، داخل گلچه تشکیل می گردد. پوشینک های داخلی و خارجی گلچه، هنگام رسیدن دانه به آن چسبیده و حتی موقع برداشت هم جدا نمی شوند. زمانی که دانه به تدریج رطوبت خود را از دست می دهد، حجم آن کم شده و پوشینک داخلی چین می خورد. میزان این چین خوردگی، مرغوبیت محصول جو را نشان می دهد، بدین ترتیب که هر چه چین ها بیشتر باشد به همان اندازه پوشینک نازک تر است و در نتیجه بهتر می توان از این نوع دانه جو در صنایع ((تخمیر)) استفاده نمود (چون نرم تر است).
 !تاریخچه !تاریخچه
 منشاء واقعی جو هنوز ناشناخته است. اما بسیاری از محققین، خاستگاه این گیاه را کوه های زاگرس در غرب ایران، آناتولی جنوبی و فلسطین می دانند. بر پایه نظریه ''والیوف''، مبداء جوی __ریشک دار__ و __غلاف دار__، کشور اتیوپی و شمال آفریقا و مبداء نوع __بدون ریشک__، __ریشک کوتاه__ و __کلاهک دار__، آسیای جنوب شرقی، به ویژه چین، ژاپن و تبت است.  منشاء واقعی جو هنوز ناشناخته است. اما بسیاری از محققین، خاستگاه این گیاه را کوه های زاگرس در غرب ایران، آناتولی جنوبی و فلسطین می دانند. بر پایه نظریه ''والیوف''، مبداء جوی __ریشک دار__ و __غلاف دار__، کشور اتیوپی و شمال آفریقا و مبداء نوع __بدون ریشک__، __ریشک کوتاه__ و __کلاهک دار__، آسیای جنوب شرقی، به ویژه چین، ژاپن و تبت است.
 جو برای تعداد زیادی از مردمان نواحی سردسیر و ((نواحی خشک| خشک)) (به خصوص خاور میانه و شمال آفریقا) منبع غذایی مهمی به شمار می رود. البته امروزه بیشتر برای خوراک دام و تهیه ی فراورده های تخمیری از این گیاه استفاده می کنند. جو برای تعداد زیادی از مردمان نواحی سردسیر و ((نواحی خشک| خشک)) (به خصوص خاور میانه و شمال آفریقا) منبع غذایی مهمی به شمار می رود. البته امروزه بیشتر برای خوراک دام و تهیه ی فراورده های تخمیری از این گیاه استفاده می کنند.
 !سازگاری گیاه جو !سازگاری گیاه جو
 جو یکی از سازگارترین غلات است که در شرایط آب و هوایی مساعد، در خاک حاصلخیز که قابلیت نگهداری ((آب)) در آن زیاد باشد، و همچنین در خاک هایی که ((پ.هاش)) آنها بین 7 تا 8 باشد تولید می شود. این گیاه نسبت به ((گندم)) در برابر خشکی مقاوم تر است و بنابراین در آب و هوایی که آب، سبب محدود کردن تولید غلات می شود، جو می تواند بیشترین محصول را تولید کند. در شرایط دیم هم عملکرد جو بهتر از گندم و چاودار می باشد. تولید جو در همه نوع زمینی با بارندگی سالیانه 200 تا 250 میلیمتر امکان پذیر است. جو یکی از سازگارترین غلات است که در شرایط آب و هوایی مساعد، در خاک حاصلخیز که قابلیت نگهداری ((آب)) در آن زیاد باشد، و همچنین در خاک هایی که ((پ.هاش)) آنها بین 7 تا 8 باشد تولید می شود. این گیاه نسبت به ((گندم)) در برابر خشکی مقاوم تر است و بنابراین در آب و هوایی که آب، سبب محدود کردن تولید غلات می شود، جو می تواند بیشترین محصول را تولید کند. در شرایط دیم هم عملکرد جو بهتر از گندم و چاودار می باشد. تولید جو در همه نوع زمینی با بارندگی سالیانه 200 تا 250 میلیمتر امکان پذیر است.
   
 جو نسبت به دمای بالا (بیش از 32 درجه سانتی گراد) مقاوم است. اما در شرایط آب و هوای مرطوب، در برابر دمای بالا بسیار حساس است. جو نسبت به دمای بالا (بیش از 32 درجه سانتی گراد) مقاوم است. اما در شرایط آب و هوای مرطوب، در برابر دمای بالا بسیار حساس است.
 دانه جو نسبت به گندم برای جوانه زدن به رطوبت کمتری نیاز دارد. در مواردی که پس از جوانه زدن دانه، گیاه به علت کمبود رطوبت خشک شود، با فراهم شدن شرایط مساعد رطوبتی، گیاه رشد مجدد خود را با شدت بیشتری آغاز می نماید. دانه جو نسبت به گندم برای جوانه زدن به رطوبت کمتری نیاز دارد. در مواردی که پس از جوانه زدن دانه، گیاه به علت کمبود رطوبت خشک شود، با فراهم شدن شرایط مساعد رطوبتی، گیاه رشد مجدد خود را با شدت بیشتری آغاز می نماید.
 جو از لحاظ مقاومت به سرما، نسبت به گندم در ردیف پایین تری قرار می گیرد. بنابراین به نظر می رسد که کشت جوی پاییزه در مناطق سردسیر چندان اطمینان بخش نباشد. جو از لحاظ مقاومت به سرما، نسبت به گندم در ردیف پایین تری قرار می گیرد. بنابراین به نظر می رسد که کشت جوی پاییزه در مناطق سردسیر چندان اطمینان بخش نباشد.
 در مقایسه با سایر غلات، جو نسبت به شوری خاک، چه در مرحله جوانه زنی و چه در مراحل دیگر مقاوم تر است.  در مقایسه با سایر غلات، جو نسبت به شوری خاک، چه در مرحله جوانه زنی و چه در مراحل دیگر مقاوم تر است.
 !انواع جو !انواع جو
 در خصوص واکنش به دما، سه نوع جو موجود است: در خصوص واکنش به دما، سه نوع جو موجود است:
 # نوع __بهاره__ که به سرما حساس بوده و بنابراین در ((بهار «فصل»|بهار)) کاشته می شود. # نوع __بهاره__ که به سرما حساس بوده و بنابراین در ((بهار «فصل»|بهار)) کاشته می شود.
 # نوع __پاییزه__ که در فصل ((پاییز)) کاشته می شود و تا فرا رسیدن فصل بهار، سنبله تولید نمی کند. # نوع __پاییزه__ که در فصل ((پاییز)) کاشته می شود و تا فرا رسیدن فصل بهار، سنبله تولید نمی کند.
 # نوع __حد واسط__ که نسبت به سرما مقاومت کمتری داشته و در نقاط نسبتاً ((مناطق گرمسیر| گرمسیر)) در هر دو فصل بهار و پاییز کشت می شود. # نوع __حد واسط__ که نسبت به سرما مقاومت کمتری داشته و در نقاط نسبتاً ((مناطق گرمسیر| گرمسیر)) در هر دو فصل بهار و پاییز کشت می شود.
 جوی بهاره و پاییزه را نمی توان همچون گندم بهاره و پاییزه که تفاوت دانه آنها کاملاً مشخص است، تشخیص داد. جوی بهاره و پاییزه را نمی توان همچون گندم بهاره و پاییزه که تفاوت دانه آنها کاملاً مشخص است، تشخیص داد.
 جوی پاییزه در بسیاری از نواحی نیمه خشک که بارندگی آنها غالباً در فصول گرم سال (بهار و تابستان) انجام می شود، تقریباً 10 تا 14 روز زودتر از گندم پاییزه کاشته می شود. جوی بهاره را هم تا آنجا که امکان دارد باید زودتر کاشت. البته جو نسبت به سرمای بهاره (دمای زیر صفر) نسبت به گندم حساس تر است. کشت زودتر جوی بهاره سبب می شود که محصول جو قبل از فرا رسیدن ایام گرم و خشک، برسد. تأخیر در کشت جو سبب لاغری دانه، عملکرد پایین و... می شود. جوی پاییزه در بسیاری از نواحی نیمه خشک که بارندگی آنها غالباً در فصول گرم سال (بهار و تابستان) انجام می شود، تقریباً 10 تا 14 روز زودتر از گندم پاییزه کاشته می شود. جوی بهاره را هم تا آنجا که امکان دارد باید زودتر کاشت. البته جو نسبت به سرمای بهاره (دمای زیر صفر) نسبت به گندم حساس تر است. کشت زودتر جوی بهاره سبب می شود که محصول جو قبل از فرا رسیدن ایام گرم و خشک، برسد. تأخیر در کشت جو سبب لاغری دانه، عملکرد پایین و... می شود.
 !کود !کود
 جو هم مانند دیگر گیاهان خانواده گندمیان، مراحل رشد مختلفی دارد که زمان هر مرحله تحت تأثیر عوامل مختلف قرار می گیرد. یکی از عوامل مؤثر در رشد گیاه، خاک و البته استفاده از __کود__ می باشد. نیازهای کودی جو مشابه گندم است. پایین بودن میزان ((نیتروژن)) و ((فسفر)) و تا حدی ((پتاسیم)) خاک، می تواند عملکرد جو را محدود نماید. البته استفاده از کود به منظور تولید حداکثر محصول، باید بر مبنای آب قابل مصرف برای گیاه باشد. همچنین برای تولید جو به عنوان خوراک دام، میزان کود مصرفی معمولاً زیادتر از کود مصرفی برای گیاه جو است که برای مصارف دیگر از جمله تهیه ی فراورده های تخمیری کشت می شود. معمولاً مصرف 50 تا 60 کیلوگرم نیتروژن در هر هکتار، می تواند عملکرد جو را به نحو مطلوبی افزایش دهد.  جو هم مانند دیگر گیاهان خانواده گندمیان، مراحل رشد مختلفی دارد که زمان هر مرحله تحت تأثیر عوامل مختلف قرار می گیرد. یکی از عوامل مؤثر در رشد گیاه، خاک و البته استفاده از __کود__ می باشد. نیازهای کودی جو مشابه گندم است. پایین بودن میزان ((نیتروژن)) و ((فسفر)) و تا حدی ((پتاسیم)) خاک، می تواند عملکرد جو را محدود نماید. البته استفاده از کود به منظور تولید حداکثر محصول، باید بر مبنای آب قابل مصرف برای گیاه باشد. همچنین برای تولید جو به عنوان خوراک دام، میزان کود مصرفی معمولاً زیادتر از کود مصرفی برای گیاه جو است که برای مصارف دیگر از جمله تهیه ی فراورده های تخمیری کشت می شود. معمولاً مصرف 50 تا 60 کیلوگرم نیتروژن در هر هکتار، می تواند عملکرد جو را به نحو مطلوبی افزایش دهد.
 !آفات و بیماری های جو !آفات و بیماری های جو
 جو نسبت به ((بیماری «گیاهی»| بیماری های)) قارچی فوق العاده حساس است. __سیاهک__ یکی از مهم ترین این بیماری هاست.  جو نسبت به ((بیماری «گیاهی»| بیماری های)) قارچی فوق العاده حساس است. __سیاهک__ یکی از مهم ترین این بیماری هاست.
 *__سیاهک پنهان__ جو، عامل قارچی به نام U.hordei می باشد. در این بیماری، توده ای از اسپورهای سیاه رنگ جای محتویات دانه را می گیرد. اسپور بیماری در سطح دانه یا داخل خاک قرار می گیرد. زمانی که بذر جوانه می زند، اسپور هم جوانه زده و به گیاه جوان حمله می نماید. شیوع این بیماری در خاک های اسیدی بیش از خاک های خنثی یا خاک های ((آهک| آهکی)) (((پ.هاش)) بیشتر از 7) است.  *__سیاهک پنهان__ جو، عامل قارچی به نام U.hordei می باشد. در این بیماری، توده ای از اسپورهای سیاه رنگ جای محتویات دانه را می گیرد. اسپور بیماری در سطح دانه یا داخل خاک قرار می گیرد. زمانی که بذر جوانه می زند، اسپور هم جوانه زده و به گیاه جوان حمله می نماید. شیوع این بیماری در خاک های اسیدی بیش از خاک های خنثی یا خاک های ((آهک| آهکی)) (((پ.هاش)) بیشتر از 7) است.
 *__سیاهک آشکار__، به وسیله ی ((قارچ| قارچی)) به نام U.gnuda ایجاد می شود. در این بیماری، توده ای از اسپورهای سیاه رنگ، جای همه اعضای ((گل «گیاه»|گل)) را می گیرند. پس از متلاشی نمودن گل، اسپور سیاهک با ((باد)) و ((باران)) پخش شده و به تمام کلاله های بوته های آلوده نشده هم می رسد و انتشار می یابد.  *__سیاهک آشکار__، به وسیله ی ((قارچ| قارچی)) به نام U.gnuda ایجاد می شود. در این بیماری، توده ای از اسپورهای سیاه رنگ، جای همه اعضای ((گل «گیاه»|گل)) را می گیرند. پس از متلاشی نمودن گل، اسپور سیاهک با ((باد)) و ((باران)) پخش شده و به تمام کلاله های بوته های آلوده نشده هم می رسد و انتشار می یابد.
 __زنگ ساقه__، __زنگ برگ__ و __زنگ های نواری__ هم از دیگر بیماری های قارچی هستند که به خصوص در نقاط گرم و مرطوب زیان های فراوانی به جو وارد می کنند.  __زنگ ساقه__، __زنگ برگ__ و __زنگ های نواری__ هم از دیگر بیماری های قارچی هستند که به خصوص در نقاط گرم و مرطوب زیان های فراوانی به جو وارد می کنند.
 جو نسبت به حمله __سفیدک__ که عامل آن Erysiphia grarninis است بسیار حساس است. این ((بیماری))، معمولاً در خاکی که میزان نیتروژن آن بالا باشد، بیشتر انتشار می یابد. البته گرد ((گوگرد)) می تواند این بیماری را کنترل نماید. جو نسبت به حمله __سفیدک__ که عامل آن Erysiphia grarninis است بسیار حساس است. این ((بیماری))، معمولاً در خاکی که میزان نیتروژن آن بالا باشد، بیشتر انتشار می یابد. البته گرد ((گوگرد)) می تواند این بیماری را کنترل نماید.
 از سایر بیماری های جو می توان __پوسیدگی ریشه__، __لکه سیاه__، __سوختگی__ و انواع بیماری های ((ویروس| ویروسی)) را نام برد. از سایر بیماری های جو می توان __پوسیدگی ریشه__، __لکه سیاه__، __سوختگی__ و انواع بیماری های ((ویروس| ویروسی)) را نام برد.
 !برداشت جو !برداشت جو
 معمولاً جو را هنگامی که رطوبت دانه بین 30 تا 40 درصد باشد، برداشت می کنند. در این میزان رطوبت، دانه ها چاق تر است. با توجه به این که میزان رطوبت برای انبار کردن دانه بالاست، باید به طرق مصنوعی دانه را خشک نمود تا از گرم شدن و فساد بعدی دانه جلوگیری به عمل آید. معمولاً جو را هنگامی که رطوبت دانه بین 30 تا 40 درصد باشد، برداشت می کنند. در این میزان رطوبت، دانه ها چاق تر است. با توجه به این که میزان رطوبت برای انبار کردن دانه بالاست، باید به طرق مصنوعی دانه را خشک نمود تا از گرم شدن و فساد بعدی دانه جلوگیری به عمل آید.
 !موارد مصرف جو !موارد مصرف جو
 از جو استفاده های مختلفی می کنند. بخش قابل توجهی از آن را به صورت درسته یا نیم کوب به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرار می دهند. ارزش ((غذا|غذایی)) دانه جو به دلیل غلاف و پوشینک های داخلی و خارجی غیر مغذی آن، تقریباً 5 درصد از دانه ((ذرت)) کمتر است. البته امروزه سعی می شود با اصلاح نژاد جو، انواعی با میزان بیشتری ((پروتئین)) و ((اسید آمینه| اسید آمینه های)) ضروری به خصوص ((لیسین)) تولید شود.  از جو استفاده های مختلفی می کنند. بخش قابل توجهی از آن را به صورت درسته یا نیم کوب به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرار می دهند. ارزش ((غذا|غذایی)) دانه جو به دلیل غلاف و پوشینک های داخلی و خارجی غیر مغذی آن، تقریباً 5 درصد از دانه ((ذرت)) کمتر است. البته امروزه سعی می شود با اصلاح نژاد جو، انواعی با میزان بیشتری ((پروتئین)) و ((اسید آمینه| اسید آمینه های)) ضروری به خصوص ((لیسین)) تولید شود.
 از جو در پخت و پز برای تهیه ی انواع ((نان)) و ((سوپ)) استفاده می شود. برای تهیه ی برخی ((غذای کودک |غذاهای کودک)) هم از جو استفاده می کنند. بعضی انواع جو را پوست کنده یا نیم کوب می کنند و پس از جدا نمودن غلاف، در تهیه سوپ به کار می برند. از جو در پخت و پز برای تهیه ی انواع ((نان)) و ((سوپ)) استفاده می شود. برای تهیه ی برخی ((غذای کودک |غذاهای کودک)) هم از جو استفاده می کنند. بعضی انواع جو را پوست کنده یا نیم کوب می کنند و پس از جدا نمودن غلاف، در تهیه سوپ به کار می برند.
   
 در صنعت ((نانوایی)) ایران از جو بسیار کم استفاده می کنند. در صورتی که مهندسین ((ژنتیک)) بتوانند ارزش غذایی این دانه خوراکی را بهبود بخشند، جو می تواند به عنوان یکی از غلات مهم همچون گندم در تهیه ی انواع غذاها و نان ها به کار رود.  در صنعت ((نانوایی)) ایران از جو بسیار کم استفاده می کنند. در صورتی که مهندسین ((ژنتیک)) بتوانند ارزش غذایی این دانه خوراکی را بهبود بخشند، جو می تواند به عنوان یکی از غلات مهم همچون گندم در تهیه ی انواع غذاها و نان ها به کار رود.
 در برخی کشورها از جو در فراورده های تخمیری استفاده می شود. مثلاً از دانه جو برای تهیه ی مالت استفاده می نمایند. معمولاً از دانه های چاق و یکنواخت و همچنین دانه هایی که شکسته نباشند و پوست آنها کنده شده باشد، در تهیه ی این فراورده ها استفاده می کنند. همچنین روشن بودن رنگ دانه، داشتن قدرت جوانه زنی سریع و یکنواخت و همچنین داشتن 10 تا 13 درصد پروتئین در دانه، از جمله خصوصیات جوهایی محسوب می شود که در تهیه ی این گونه فراورده ها از آنها استفاده می شود.  در برخی کشورها از جو در فراورده های تخمیری استفاده می شود. مثلاً از دانه جو برای تهیه ی مالت استفاده می نمایند. معمولاً از دانه های چاق و یکنواخت و همچنین دانه هایی که شکسته نباشند و پوست آنها کنده شده باشد، در تهیه ی این فراورده ها استفاده می کنند. همچنین روشن بودن رنگ دانه، داشتن قدرت جوانه زنی سریع و یکنواخت و همچنین داشتن 10 تا 13 درصد پروتئین در دانه، از جمله خصوصیات جوهایی محسوب می شود که در تهیه ی این گونه فراورده ها از آنها استفاده می شود.
 !همچنین ببنید !همچنین ببنید
 *((غلات)) *((غلات))
 *((گندم)) *((گندم))
 *((برنج)) *((برنج))
 *((ذرت)) *((ذرت))
 *((چاودار)) *((چاودار))
 *((ارزن)) *((ارزن))
 *((جو دوسر))  *((جو دوسر))

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 دوشنبه 21 دی 1383 [04:12 ]   2   حمید حسن نیا      جاری 
 یکشنبه 20 دی 1383 [19:24 ]   1   حمید حسن نیا      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..