!مشخصات گیاهشناسی
جعفری یکی از گیاهان متعلق به ((تیره چتریان)) از ((رده بندی گیاهان دو لپه|گیاهان دو لپه)) میباشد. گیاهی دو ساله به ارتفاع 0.3 تا یک متر و دارای ریشه راست ، دوکی شکل یا متورم و به رنگ مایل به زرد است. به حالت وحشی در اکثر نواحی جنوب شرقی اروپا ، شمال افریقا ، آسیا و ایران میروید و به علاوه در نواحی مختلف پرورش مییابد. برگهای جعفری ، شفاف ،به رنگ سبز تیره ، دارای بریدگیهای لوزی یا مثلث شکل با تقسیمات فرعی است.
{img src=img/daneshnameh_up/4/45/parsley3.JPG}
|
برگهای قسمت فوقانی ساقه آن، منقسم به قطعات باریک و نوار مانند ، با ظاهری متفاوت از برگهای تحتانی میباشد. گلهایی کوچک مایل به سبز و مجتمع به صورت چتر مرکب دارد. در قاعده اشعه چترهای اصلی و فرعی آن ، زائدههای باریک و غیر مستقیم دیده میشود. میوه آن کوچک به درازای 2میلیمتر ، به قطر یک میلیمتر یا کمی بیشتر ، به رنگ سبز و دارای بو و طعم بسیار معطر است. قسمت مورد استفاده جعفری ، ریشه ، میوه و ساقههای جوان برگدار آن است.
!ترکیبات شیمیایی
میوه این گیاه دارای مواد روغنی ، آلورون ، تانن ، یک ماده ملون به رنگ زرد ، یک گلوکوزید سمی به نام __~~green:آپیئین~~__ و اسانس است. اسانس آن که از گرد میوه جعفری بوسیله تاثیر بخار آب بدست میآید، مایعی بیرنگ ، لوژیر به وزن مخصوص 1.1 ، محلول در روغن و اسانسها است و اگر تحت اثر سولفات آهن قرار گیرد ، به رنگ قرمز خونی درمیآید.
بوی آن معطر و شامل آپیول Apiol ، میریستیسین Myristisine ، به مقادیر کم از اتراکسیدها ، فنلها ، اسید پالمیتیک ، آلدهیدها و ستونهاست. گلوکوزید مذکور که __~~green:آپیوزید Apioside~~__ نیز نامیده میشود، اگر بطور ساده تجزیه گردد، مادهای به نام آپیژین Apigenine و نوعی قند به نام آپیوز Apiose میدهد. ریشه جعفری دارای 0.08 - 0.05 درصد اسانس ، مواد قندی و 5 درصد موادمعدنی است. بوی ریشه جعفری ، معطرو طعم آن کم و بیش شبیه قسمتهای هوایی گیاه است.
{img src=img/daneshnameh_up/d/dc/parsley2.JPG}
|
!خواص دارویی تخم جعفری
*ضد نفخ شکم است.
*شریانها و رگها را تمیز میکند.
*ادرارآور و قاعده آرو است.
*برای درمان ((تب نوبه)) بکار میرود.
!خواص ریشه جعفری
*ریشه جعفری اشتها آور است.
*ادرار آور و قاعده آرو است.
*سنگ کلیه را دفع میکند.
*برای درمان اسهال باید 20 گرم ریشه جعفری را در یک لیتر آب دم کرده و تنقیه کنید.
*دم کرده ریشه جعفری برای درمان ((تنگی نفس)) بکار میرود.
*برای درمان ((بیماری سرخک)) مفید است.
{img src=img/daneshnameh_up/3/39/parsley1.JPG}
|
!خواص برگ و ساقه جعفری
*برای رفع لکهها و ((انواع جوش بدن|جوشهای صورت)) دم کرده جعفری را روی پوست صورت بمالید.
*برای روشن شدن رنگ پوست مقداری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت 5 دقیقه بجوشانید و صبح وشب صورت خود را با آن بشوئید بعد از یک هفته پوست صورت شما روشن میشود.
*دم کرده جعفری تببر است.
*دم کرده برگ جعفری برای ((بواسیر)) و سنگ کلیه مفید است.
*خوردن چای جعفری به هضم غذا کمک میکند.
*بعد از خوردن سیر برای برطرف کردن بوی دهان جعفری بجوید.
*جعفری نفس را خوشبو میکند.
*برای درمان ضرب خوردگی و خون مردگی له شده برگ و ساقه جعفری را روی عضو ضرب دیده بگذارید.
!مباحث مرتبط با عنوان
||
((آرتیشو «داروئى»))|((آقطی سیاه «داروئی»))|((آوکادو «داروئی»))|((اسطوخودوس «داروئی»))|((اسفناج «داروئی»))|((انار «داروئی»|))((انبه «داروئی»))|((انجیر «داروئی»))|((انگور «داروئی»))|((باباآدم «داروئی»))
((بابونه «بابونه»))|((بادام «داروئی»))|((بادام زمینی «داروئی»))|((بادمجان «داروئی»))|((باقلا «داروئی»))|((برنج «داروئی»))|((بلوط «داروئی»))|((به «داروئی»))|((پسته «داروئی»))|((پرتقال «داروئی»))
((پیاز «داروئی»))|((تخم کتان «داروئی»))|((ترب و تربچه «داروئی»))|((تمبر هندی «داروئی»))|((توس «داروئی»))|((جعفری «داروئی»))|((جو «داروئی»))|((جودوسر «داروئی»))|((چای کوهی «داروئی»))|((چغندر «داروئی»))
((خاک شیر «داروئی»))|((ختمی «داروئی»))|((خرما «داروئی»))|((خیار «داروئی»))|((دارچین «داروئی»))|((دم اسب «داروئی»))|((ذرت «داروئی»))|((رازیانه «داروئی»))|((روناس «داروئی»))|((ریحان «داروئی»))|
((زرد آلو «داروئی»))|((زردچوبه «داروئی»))|((زرشک «داروئی»))|((زعفران «داروئی»))|((زنجبیل «داروئی»))|((زوفا «داروئی»))|((زیتون «داروئی»))|((زیره سبز «داروئی»))|((سنبل الطیب «داروئی»))|((سیب «داروئی»))
((سیب زمینی «داروئی»))|((سیر «داروئی»))|((شاه پسند وحشی «داروئی»))|((شبدر قرمز «داروئی»))|((شلغم «داروئی»))|((شنبلیله «داروئی»))|((شوید «داروئی»))|((شیرین بیان «داروئی»))|((صبر زرد «داروئی»))|((عدس «داروئی»))
((علف هفت بند «داروئی»))|((عناب «داروئی»))|((فندق «داروئی»))|((قاصدک «داروئی»))|((قهوه «داروئی»))|((کاهو «داروئی»))|((کدو «داروئی»))|((کنجد «داروئی»))|((کوشاد «داروئی»))|((گاوزبان «داروئی»))
((گردو «داروئی»))|((گریپ فروت «داروئی»))|((گزنه «داروئی»))|((گشنیز «داروئی»))|((گلابی «داروئی»))|((گوجه فرنگی «داروئی»))|((لوبیا «داروئی»))|((لوبیای سویا «داروئی»))|((لیمو ترش «داروئی»))|((مارچوبه «داروئی»))
((مامیران کبیر «داروئی»))|((موز «داروئی»))|((میخک «داروئی»))|((خواص دارویی نارگیل))|((نخود «داروئی»))|((نعناع «داروئی»))|((هل «داروئی»))|((هلو «داروئی»))|((هندوانه «داروئی»))|((هویج «داروئی»))
||
|