منو
 کاربر Online
689 کاربر online
تاریخچه ی: تیتراسیون

تفاوت با نگارش: 1

Lines: 1-30Lines: 1-37
 
 
 +
 +{picture=titration.jpg}
 +
 ||روشی که توسط آن ، محلولی با غلظت مشخص به محلولی دیگر اضافه می‌شود تا ((واکنش شیمیایی)) بین دو ماده حل شده کامل گردد، __~~green:تیتراسیون~~__ نامیده می‌شود.|| ||روشی که توسط آن ، محلولی با غلظت مشخص به محلولی دیگر اضافه می‌شود تا ((واکنش شیمیایی)) بین دو ماده حل شده کامل گردد، __~~green:تیتراسیون~~__ نامیده می‌شود.||
 !مقدمه !مقدمه
 تیتر کردن از روش‌های __~~green:تجزیه حجمی~~__ است. در ((تجزیه حجم سنجی|تجزیه حجمی)) ابتدا جسم را ((قابلیت انحلال مواد|حل)) کرده و حجم معینی از محلول آن را با محلول دیگری که غلظت آن مشخص است که همان __محلول استاندارد__ نامیده می‌شود، می‌سنجند. در تیتراسیون محلول استاندارد به‌طور آهسته از یک بورت به محلول حاوی حجم مشخص یا وزن مشخص از ماده حل شده اضافه می‌شود.

افزایش محلول استاندارد ، آنقدر ادامه می‌یابد تا مقدار آن از نظر اکی‌والان برابر مقدار جسم حل شده شود. نقطه اکی‌والان نقطه ای است که در آن ، مقدار محلول استاندارد افزوده شده از نظر شیمیایی برابر با مقدار حجم مورد نظر در محلول مجهول است. این نقطه را __~~green:نقطه پایان عمل~~__ از نظر تئوری یا __~~green:نقطه هم ارزی~~__ نیز می‌گویند.
 تیتر کردن از روش‌های __~~green:تجزیه حجمی~~__ است. در ((تجزیه حجم سنجی|تجزیه حجمی)) ابتدا جسم را ((قابلیت انحلال مواد|حل)) کرده و حجم معینی از محلول آن را با محلول دیگری که غلظت آن مشخص است که همان __محلول استاندارد__ نامیده می‌شود، می‌سنجند. در تیتراسیون محلول استاندارد به‌طور آهسته از یک بورت به محلول حاوی حجم مشخص یا وزن مشخص از ماده حل شده اضافه می‌شود.

افزایش محلول استاندارد ، آنقدر ادامه می‌یابد تا مقدار آن از نظر اکی‌والان برابر مقدار جسم حل شده شود. نقطه اکی‌والان نقطه ای است که در آن ، مقدار محلول استاندارد افزوده شده از نظر شیمیایی برابر با مقدار حجم مورد نظر در محلول مجهول است. این نقطه را __~~green:نقطه پایان عمل~~__ از نظر تئوری یا __~~green:نقطه هم ارزی~~__ نیز می‌گویند.
 !روش تیتر کردن !روش تیتر کردن
 در عمل تیتر کردن ، محلول استاندارد را از یک بورت به محلولی که باید غلظت آن اندازه گرفته می‌شود، می‌افزایند و این عمل تا وقتی ادامه دارد تا واکنش شیمیایی بین محلول استاندارد و تیتر شونده کامل شود. سپس با استفاده از حجم و غلظت محلول استاندارد و حجم محلول تیتر شونده ، غلظت محلول تیتر شونده را حساب می‌کنند.  در عمل تیتر کردن ، محلول استاندارد را از یک بورت به محلولی که باید غلظت آن اندازه گرفته می‌شود، می‌افزایند و این عمل تا وقتی ادامه دارد تا واکنش شیمیایی بین محلول استاندارد و تیتر شونده کامل شود. سپس با استفاده از حجم و غلظت محلول استاندارد و حجم محلول تیتر شونده ، غلظت محلول تیتر شونده را حساب می‌کنند.
 !!یک مثال  !!یک مثال
 نقطه اکی‌والان در عمل تیتر کردن NaCl با نقره تیترات وقتی مشخص می‌شود که برای هر وزن فرمولی -Cl در محیط یک وزن فرمول +Ag وارد محیط عمل شده باشد و یا در تیتر کردن ، ((اسید سولفوریک|سولفوریک اسید)) (H2SO4 ) با سدیم هیدروکسید ( NaOH ) نقطه اکی‌والان وقتی پدید می‌آید که دو وزن فرمولی اسید و دو وزن فرمولی باز وارد محیط عمل شوند.  نقطه اکی‌والان در عمل تیتر کردن NaCl با نقره تیترات وقتی مشخص می‌شود که برای هر وزن فرمولی -Cl در محیط یک وزن فرمول +Ag وارد محیط عمل شده باشد و یا در تیتر کردن ، ((اسید سولفوریک|سولفوریک اسید)) (H2SO4 ) با سدیم هیدروکسید ( NaOH ) نقطه اکی‌والان وقتی پدید می‌آید که دو وزن فرمولی اسید و دو وزن فرمولی باز وارد محیط عمل شوند.
 !تشخیص نقطه اکی‌والان  !تشخیص نقطه اکی‌والان
 نقطه اکی‌والان در عمل بوسیله تغییر فیزیکی ( مثلا تغییر رنگ ) شناخته می‌شود. نقطه ای که این تغییر رنگ در آن روی می‌دهد، __نقطه پایان تیتر کردن__ است. در تیتراسیون اسید و باز شناساگرها برای تعیین زمان حصول نقطه اکی‌والان بکار می‌روند. تغییر رنگ معرف ، نشانگر نقطه پایانی تیتراسیون می‌باشد.  نقطه اکی‌والان در عمل بوسیله تغییر فیزیکی ( مثلا تغییر رنگ ) شناخته می‌شود. نقطه ای که این تغییر رنگ در آن روی می‌دهد، __نقطه پایان تیتر کردن__ است. در تیتراسیون اسید و باز شناساگرها برای تعیین زمان حصول نقطه اکی‌والان بکار می‌روند. تغییر رنگ معرف ، نشانگر نقطه پایانی تیتراسیون می‌باشد.
 +
 +{img src=img/daneshnameh_up/f/f9/8022-423.jpg}
 +
 !انواع تیتر کردن  !انواع تیتر کردن
 بر حسب واکنش‌هایی که بین محلول تیتر شونده و استاندارد صورت می‌گیرد، تجزیه‌های حجمی (تیتراسیون) به دو دسته تقسیم می‌شوند:

 بر حسب واکنش‌هایی که بین محلول تیتر شونده و استاندارد صورت می‌گیرد، تجزیه‌های حجمی (تیتراسیون) به دو دسته تقسیم می‌شوند:

 *روش‌هایی که بر اساس ترکیب ((آنیون و کاتیون|یون‌ها)) هستند. یعنی تغییر ظرفیت در فعل و انفعالات مربوط به آن صورت نمی‌گیرد. این روش‌ها عبارت اند از: *روش‌هایی که بر اساس ترکیب ((آنیون و کاتیون|یون‌ها)) هستند. یعنی تغییر ظرفیت در فعل و انفعالات مربوط به آن صورت نمی‌گیرد. این روش‌ها عبارت اند از:
 #واکنش‌های خنثی شدن یا واکنش‌های اسید و باز  #واکنش‌های خنثی شدن یا واکنش‌های اسید و باز
 #واکنش‌های رسوبی  #واکنش‌های رسوبی
 #واکنش‌هایی که تولید ترکیبات کمپلکس می‌کنند.

 #واکنش‌هایی که تولید ترکیبات کمپلکس می‌کنند.

 *روشهایی که بر اساس انتقال ((الکترون)) هستند؛ مانند واکنش‌های ((اکسیداسیون-احیا|اکسایش و کاهش))  *روشهایی که بر اساس انتقال ((الکترون)) هستند؛ مانند واکنش‌های ((اکسیداسیون-احیا|اکسایش و کاهش))
 !تیتر کردن واکنش های اسید و باز یا خنثی شدن  !تیتر کردن واکنش های اسید و باز یا خنثی شدن
 تیتر کردن ، عبارت است از تعیین مقدار اسید یا باز موجود در یک محلول که با افزایش تدریجی یک باز به غلظت مشخص یا بر عکس انجام می‌گیرد. موقعی که محلول یک باز دارای یونهای -OH است به محلول اسید اضافه کنیم، واکنش خنثی شدن انجام می‌شود:

 تیتر کردن ، عبارت است از تعیین مقدار اسید یا باز موجود در یک محلول که با افزایش تدریجی یک باز به غلظت مشخص یا بر عکس انجام می‌گیرد. موقعی که محلول یک باز دارای یونهای -OH است به محلول اسید اضافه کنیم، واکنش خنثی شدن انجام می‌شود:

 ~~green:::__OH- + H3O+ -----> 2H2O__::~~ ~~green:::__OH- + H3O+ -----> 2H2O__::~~
 !محاسبات !محاسبات
 معمولا حجم مشخص (V) از محلول اسید با نرمالیته مجهول (N) انتخاب کرده ، به‌کمک یک بورت مدرج به‌تدریج محلو ل یک باز به نرمالیته مشخص (N) به آن اضافه می‌کنند. عمل ((واکنش خنثی شدن|خنثی شدن)) وقتی کامل است که مقدار اکی‌والان گرم های باز مصرفی برابر مقدار اکی‌والان گرم های اسید موجود در محلول شود.

برای این که عمل تیتراسیون بدقت انجام شود، باید عمل افزایش محلول باز درست موقعی متوقف گردد که تساوی فوق برقرار شود. روش معمول و همگانی برای تعیین پایان تیتراسیون استفاده از شناساگرهاست. دستگاه PH متر نیز برای محاسبات دقیق در تعیین نقطه اکی والان کاربرد دارد.
 معمولا حجم مشخص (V) از محلول اسید با نرمالیته مجهول (N) انتخاب کرده ، به‌کمک یک بورت مدرج به‌تدریج محلو ل یک باز به نرمالیته مشخص (N) به آن اضافه می‌کنند. عمل ((واکنش خنثی شدن|خنثی شدن)) وقتی کامل است که مقدار اکی‌والان گرم های باز مصرفی برابر مقدار اکی‌والان گرم های اسید موجود در محلول شود.

برای این که عمل تیتراسیون بدقت انجام شود، باید عمل افزایش محلول باز درست موقعی متوقف گردد که تساوی فوق برقرار شود. روش معمول و همگانی برای تعیین پایان تیتراسیون استفاده از شناساگرهاست. دستگاه PH متر نیز برای محاسبات دقیق در تعیین نقطه اکی والان کاربرد دارد.
 !مباحث مرتبط با عنوان !مباحث مرتبط با عنوان
 *((آزمایش تیتر کردن اسید و باز)) *((آزمایش تیتر کردن اسید و باز))
 *((تجزیه حجم سنجی)) *((تجزیه حجم سنجی))
 *((شناساگرهای شیمیایی)) *((شناساگرهای شیمیایی))
 *((معرف رنگی)) *((معرف رنگی))
 *((معرف PH)) *((معرف PH))
 *((مولاریته)) *((مولاریته))
 *((نرمالیته)) *((نرمالیته))

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 شنبه 26 اسفند 1385 [10:56 ]   2   فیروزه نجفی      جاری 
 شنبه 26 اسفند 1385 [10:22 ]   1   فیروزه نجفی      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..