تاریخچه ی:
ترب و تربچه «داروئی»
!کلیات گیاه شناسی
ترب گیاهی است یکساله که ارتفاع ساقه آن تا یک ((متر)) می رسد . برگهای آن پهن ، ناصاف ، کرک دردو با بریدگیهای نامنظم می باشد . گلهای آن برنگ سفید ، زرد روشن ، آبی روشن و بنفش است که درانتهای شاخه ظاهر می شود .بطور کلی دو نوع ترب وجود دارد : 1- ترب سیاه که معمولا در ((پائیز)) برداشت می شود .2-تربچه که به رنگهای مختلف قرمز و وصورتی و بصورت های دراز و گرد وجود دارد .
!ترکیبات شیمیایی
طعم تند ترب مربوط به ماده ای است بنام ((سنوول)) Senovol و رنگ قرمز بنفش آن در اثر وجود ماده ای بنام ((کلراید)) Malvin Chloride است .در صد گرم ترب خام مواد زیر موجود است :
آب 90 گرم پروتئین 1 گرم چربی 0/1 گرم مواد نشاسته ای 3/5 گرم کلسیم 30 میلی گرم فسفر 30 میلی گرم پتاسیم 330 میلی گرم آهن 1 میلی گرم سدیم 18 میلی گرم ویتامین آ 10 واحد ویتامین ب 1 0/03 میلی گرم ویتامین ب 2 0/03 میلی گرم ویتامین ب 3 0/03 میلی گرم ویتامین ث 25 میلی گرم
__خواص داروئی:__ ترب از نظر ((طب قدیم ایران)) گرم و خشک است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها بکار می رفته است .
#ترب برای دفع سنگهای صفراوی مفید است .
#ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می کند و تخم آن گاز و نفخ را از بین می برد .
#ترب برای درمان ((نقرس)) و ((رماتیسم)) مفید است .
#برگ ترب اگر با غذا خورده شود به هضم غذا کمک می کند .
#آب برگ ترب برای تقویت چشم مفید است .
#ترب برای درمان ((یرقان)) مفید است .
#تخم ترب درد را تسکین می دهد .
#در صورت مسمومیت غذایی مقداری تخم ترب را همراه با ((سکنجبین)) به بیمار بدهید باعث استفراغ می شود و ((معده)) را پاک می کند .
#برای مداوای زخم های بدن از ترب و ((عسل)) ضماد تهیه کرده و روی زخم بگذارید .
#دم کرده ترب ادرار آور است و برای درمان ((حبس البول)) بکار می رود .
#تخم ترب ادرار آور و قاعده آور است .
#اگر دست یا پای شما سرما زده است ترب را در آّب بجوشانید و بگذارید تا کمی سرد شود بطوریکه دست را نسوزاند سپس عضو سرما زده را چند بار در روز در این جوشانده قرار دهید .
#دم کرده ریشه ترب تقویت کننده بدن است .
#برای دفع سنگ ((کیسه صفرا)) و سرفه های تشنج آور از ترب بصورت زیر استفاده کنید :
در یک ترب بزرگ حفره ی ایجاد کرده و همچنین در ته آنهم سوراخ ریزی بوجود آورید بطوریکه آّب قطره قطره از آن خارج شود . سپس مقدایر ((شکر)) در حفره ریخته و آنرا با آب پر کنید و ترب را در دهانه شیشه یا استکانی قرار دهید که آب آن قطره قطره از سوراخ ریز ته ترب خارج شده و در داخل شیشه یا استکان پر شود . این آب را چند بار در روز بنوشید .
#خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد می کند .
#خوردن ترب رنگ چهره را باز می کند.
#جوشانده ترب برای درمان اسهال خونی مفید است .
#تخم ترب اشتهاآور است.
#برای از بین بردن تب تخم ترب را دم کرده و به بیمار بدهید .
#تخم ترب بصورت ضماد برای ورم پستان در مادران شیرده استفاده می شود .
__مضرات :__ اسراف در خوردن ترب موجب دل پیچه شده و برای ((دندان)) و گلو مضر است .