کلیات گیاه شناسی
به درخت کوچکی است که پوست ساقه و تنه آن قهوه ای بوده و در اکثر نقاط
اروپا ، نواحی
مدیترانه ،
آسیا و
آفریقای شمالی می روید .برگهای آن پوشیده از کرک و صاف است . گلهای آن درشت ، برنگ سفید و یا صورتی و دارای پنج گلبرگ می باشد . میوه رسیده زردرنگ ، گرد و یا بشکل
گلابی است و در سطح آن پوشیده از کرک بوده و دریا طعمی مطبوع ، شیرین و یا کمی ترش است .
ترکیبات شیمیایی
در 100 گرم میوه به مواد زیر مواد زیر وجود است : آب 83 گرم مواد قندی 10 گرم مواد نشاسته ای 5 گرم کلسیم 10 میلی گرم فسفر 17 میلی گرم آهن 0/8 میلی گرم پتاسیم 195 میلی گرم سدیم 5 میلی گرم ویتامین آ 40 واحدویتامین ث 15 میلی گرمویتامین ب 1 0/02 میلی گرم ویتامین ب 2 0/03 میلی گرم ویتامین ب 3 0/2 میلی گرم
خواص داروئی میوه به : از نظر
طب قدیم ایران به شیرین کیم گرم و تر و ترش و سرد و خشک است .
روغن به سرد ، تر و قابض و به دانه سرد و تر است .
- به تقویت کنده قلب است .
- ادرار آور است.
- نرم کننده سینه است .
- مقوی معده و دستگاه هاضمه است .
- قابض است .
- خونریزی را بند می آرود .
- به ترش مسهل است .
- به ترش برای تنگی نفس مفید است .
- به ترش استفراغ را بند می آورد .
- اسهال های ساده و اسهال خونی را درمان می کند .
- به بهترین و مفید ترین میوه برای مسلولین است .
- خونریزی از رحم را متوقف می کند .
- اثر مفید روی بواسیر درد.
- برای هضم غذا مفید است .
خواص به دانه:
- لعاب به دانه را روی زخم ها و سوختگی ها بگذارید تا باعث شفای سریع آنها شود .
- ضد تب است .
- اسهال خونی و ساده را درمان می کند .
- برای درمان جراحات گلو موثر است .
- سرفه را برطرف می کند .
- برای درمان تورم های داخلی بدن مفید است .
- برای التیام ترک پوست دست وبدن ، نوک پستان ، لب و بواسیر لعاب به دانه را روی موضع بمالید .
- برای درمان خشکی زبان و دهان مفید است .
- آفتاب زدگی را با مالیدن لعاب به دانه بر روی پوست درمان کنید .
- جویدن به دانه برای تقویت نیروی جنسی مفید است .
خواص دم کرده گل و شکوفه به:
- سردرد را برطرف می کند.
- مقوی معده است .
- سینه را صاف و تقویت می کند.
- سرفه کودکان را برطرف می سازد .
- برای درمان بی خوابی دم کرده گل را با آّب بهار نارنج مخلوط کرده و قبل از رفتن به رختخواب بنوشید .
خواص روغن به:
- برای برطرف کردن زنگ زدن در گوش مفید است.
- سرگیجه را برطف می کند.
- برای مداوای زخم های دهان مفید است .
- خونریزی ریوی را درمان می کند .
- اسهال مزمن را برطرف می کند.
- دوست کبد است و روم کبد را رفع می کند .
- زخم روده ها را درمان می کند .
خواص برگ وشاخه های به:
- جوشانده برگ درخت به ورم چشم را مداوا می کند .
- زخم ها را با جوشانده برگ به بشوئید .
- قابض است .
- ضماد برگ درخت به برای ورم چشم مفید است .
طرز استفاده:
- شیره به : 50 گرم به را خرد کرده با 50 گرم عسل یا شکر مخلوط کنید و در یک لیتر آب جوش بریزید و آنرا روی چراغ گذاشته تا بجوشد و حجم آن به نصف تقلیل یابد .
- شراب به : 50 رگم به خورد شده را در یک لیتر شراب ریخته و بگذارید دو هفته بماند و سپس از آن استفاده کنید .
- جوشانده دانه به : 30 گرم به دانه را در یک لیتر آب جوش ریخته و آنقدر بجوشانید تا بصورت ژله در آید .
- جوشانده برگ درخت به : 30گرم برگ درخت به را در یک لیتر آبجوش ریخته و مدت چند دقیقه بجوشانید .
- دم کرده گل به : 30 گرم گل به را در یک لیتر آبجوش ریخته و بمدت پنج دقیقه بگذارید تا دم بکشد .
- لوسیون پوست به : این لوسیون برای از بین بردن چین و چروکهای پوست از هر کرم دیگری موثر تر است .
- روغن به : به را تکه تکه کرده و بپزید سپس آب آنرا بگیرید و با دو برابر وزن آن روغن زیتون مخلوط کرده و آنقدر بجوشانید تا تمام آب آن بخار شود و فقط روغن باقی بماند البته دقت کنید که روغن نسوزد .
مضرات : خوردن به بصورت خام خوب نیست و مضر می باشد زیرا به خام رگهای بدن را مسدود می سازد و چون گرم است برای کسانیکه گرم مزاجند خوب نیست .