کلیات گیاه شناسی
باقلا گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاع آن تا 80
سانتیمتر می رسد . برگهای آن متناوب و مرکب است که دارای برگچه هایی بشکل
تخم مرغ می باشد . گلهای باقلا درشت و سفید که دارای لکه های سیاه و یا بنفش است . میوه آن که همان باقلا است دارای غلافی پوشیده از کرک بطول تقریبا 12 سانتیمتر است .در هر غلاف تعدادی دانه قرار درد . گل و شاخه گلدار ،
میوه و تخم باقلا مصارف طبی دارند .
ترکیبات شیمیایی: در صد گرم دانه باقلا سبز و خام مواد زیر موجود است :
آب
|
72 گرم
|
پروتئین
|
8/4 گرم
|
مواد چرب
|
0/4 گرم
|
نشاسته
|
15/8 گرم
|
کلسیم
|
28 میلی گرم
|
فسفر
|
155 میلی گرم
|
آهن
|
2/2 میلی گرم
|
سدیم
|
40 میلی گرم
|
پتاسیم
|
470 میلی گرم
|
ویتامین آ
|
220 میلی گرم
|
ویتامین ب 1
|
0/3 میلی گرم
|
ویتامین ب 2
|
0/18 میلی گرم
|
ویتامین ب 3
|
1/5 میلی گرم
|
ویتامین ث
|
30 میلی گرم
|
ارسنیک
|
0/02 میلی گرم
|
ضمنا باقلا دارای ماده ای بنام فیتین Phytine می باشد که بسیار مغذی است و تقویت کننده بدن است . این ماده کلسیم بدن را تامین می کند باقلا غذای خوبی است برای دوران نقاهت .
خواص داروئی: باقلا از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و گل آن گرم می باشد.
- دم کرده گل باقلا ضد تشنج و ادرار آور است .
- دم کرده گل باقلا سنگ کلیه را دفع می کند و برای قولنج های کلیوی مفید است.
- جوشانده باقلا برای ورم مثانه مفید است.
- جوشانده باقلا اثر خوبی در رفع رماتیسم درد .
- از جوشانده باقلا برای درمان نقرس استفاده کنید.
- باقلا را اگر با آب سرکه و آب بپزید و با پوست بخورید اسهال مزمن را درمان می کند.
- برای رفع گرفتگی صدا در باقلا را با روغن بادام و قند مخلوط کنید و بخورید .
- برای رفع کوفتگی و روم پستان ، در باقلا را با آب جو مخلوط کرده و با سرکه و نعناع بپزید و ضمادی را که بدست می آید روی ورم و کوفتگی قرار دهید .
- ضماد در باقلا را با شنبلیله و عسل برای نرم کردن دمل و ورم بناگوش و زیر چشم مفید است.
- جوشانده باقلا شکم روشهای مزمن را برطرف می کند.
- ضماد باقلا جوش و کورک را می رساند و چرک را خارج می کند.
- برای درمان تکرر ادرار از جوشانده ریشه باقلا استفاده کنید.
- جوشانده سر شاخه های باقلا مستی مشروبات الکلی را برطرف می کند.
- برای رفع التهاب و درد نوک انگشتان و ناخن باید یک مشت برگ باقلا را با نیم لیتر آب جوشانید و بگذارید کمی سرد شود و انگشتان خود را بمدت دو ساعت در آن قرار دهید تا برطرف شود.
- نان خوشمزه بمقدار 2% در باقلا بآن اضافه کنید.
مضرات : باقلا در بعضی از اشخاص تولید نفخ و سنگینی سر و
معده می کند برای جلوگیری از این عوارض باید ابتدا باقلا را پوست کنده و بجوشانید و آب آنرا دور بریزید . سپس بان مقدری آب اضافه کرده و بعد از پختن با روغن
بادام و
ادویه گرم مانند
دارچین و
فلفل بخورید .مصرف باقلای تازه ممکن است تولید مسمومیت و حساسیت شدید بکند که گاهی موجب مرگ می شود بنابراین باید در خوردن باقلای تازه و خام احتیاط کنید . معمولا اشخاصی که به باقلای تازه حساسیت دارند فاقد یک آنزیم مخصوص هستند.