تاریخچه ی:
الکل صنعتی
تفاوت با نگارش: 4
| !تاریخچه | | !تاریخچه |
| نخستین بار، ~~green:ابوبکر محمدبن زکریای رازی~~ پزشک و شیمیدان ایرانی از ((تقطیر)) شراب در قرع و انبیق ، مادهای بدست آورد که آن را __الکحل__ نام نهاد؛ پس از مدتی ، "__دکتر واندیک__" آمریکایی واژه الکحل را به ~~green:الکل~~ (~~green:alcohol~~) تبدیل کرد. | | نخستین بار، ~~green:ابوبکر محمدبن زکریای رازی~~ پزشک و شیمیدان ایرانی از ((تقطیر)) شراب در قرع و انبیق ، مادهای بدست آورد که آن را __الکحل__ نام نهاد؛ پس از مدتی ، "__دکتر واندیک__" آمریکایی واژه الکحل را به ~~green:الکل~~ (~~green:alcohol~~) تبدیل کرد. |
| + |
|
| + |
| + | |
| + | | |
| + |
|
| + | {img src=img/daneshnameh_up/c/ca/ethanol.jpg} |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| + | |
| + | |
| + | ساختمان الکل اتیلیک |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| !مشخصات کلی | | !مشخصات کلی |
| امروزه این ماده ، به نام __اتیلن الکل__ (الکل معمولی ، الکل اتیلیک ، روح الخمر ، الکل شراب ، اتانول ، نتیل کربینول ، جوهر شراب ، الکل کشمش ، ئیدروکسیل و...) مشهور است. الکل ، آبگونهای است فرار ، بیرنگ ، با بوی ویژه و مزه سوزان ، رطوبت گیر و از ((آب)) سبکتر است. وزن ویژه یا ((چگالی|جرم حجمی)) آن 0.795 تا 0.8 ، در فشار متعارفی ، نقطه جوش آن 78.53 تا 78.5 درجه سانتیگراد و نقطه انجماد آن ، 114درجه سانتیگراد است.
از اینرو ، آن را در دماسنجهایی که برای سنجش سرما بکار میرود، استفاده میکنند. الکل جامد در 130درجه سانتیگراد گداخته میشود. قابلیت حل شدن اتیل الکل در آب بسیار زیاد است و به هر نسبت با آب مخلوط میشود. از آمیختن آب و الکل ، کمی گرما هم تولید میشود، الکل یکی از حلالهای بسیار خوب است ، ((ید)) ، ((کافور)) ، ((عطر|عطرها)) ، ((عسل)) و ... را در خود ناپدید میکند.
الکل به غیر از آب ، در اغلب حلالهای آلی محلول است. الکل خاصیت گندزدایی دارد و آلبومینها را منعقد میکند. | | امروزه این ماده ، به نام __اتیلن الکل__ (الکل معمولی ، الکل اتیلیک ، روح الخمر ، الکل شراب ، اتانول ، نتیل کربینول ، جوهر شراب ، الکل کشمش ، ئیدروکسیل و...) مشهور است. الکل ، آبگونهای است فرار ، بیرنگ ، با بوی ویژه و مزه سوزان ، رطوبت گیر و از ((آب)) سبکتر است. وزن ویژه یا ((چگالی|جرم حجمی)) آن 0.795 تا 0.8 ، در فشار متعارفی ، نقطه جوش آن 78.53 تا 78.5 درجه سانتیگراد و نقطه انجماد آن ، 114درجه سانتیگراد است.
از اینرو ، آن را در دماسنجهایی که برای سنجش سرما بکار میرود، استفاده میکنند. الکل جامد در 130درجه سانتیگراد گداخته میشود. قابلیت حل شدن اتیل الکل در آب بسیار زیاد است و به هر نسبت با آب مخلوط میشود. از آمیختن آب و الکل ، کمی گرما هم تولید میشود، الکل یکی از حلالهای بسیار خوب است ، ((ید)) ، ((کافور)) ، ((عطر|عطرها)) ، ((عسل)) و ... را در خود ناپدید میکند.
الکل به غیر از آب ، در اغلب حلالهای آلی محلول است. الکل خاصیت گندزدایی دارد و آلبومینها را منعقد میکند. |
| !تهیه الکل از راه تخمیر | | !تهیه الکل از راه تخمیر |
| !!مخمر | | !!مخمر |
- | مخمر آبجو ، قارچی است که با جوانه زدن تکثیر میکند، اگر این قارچ در مجاور یک ((مواد قندی طبیعی|ماده قندی)) تخمیر شود، موادی از خود خارج میکند که خاصیت ((آنزیم|آنزیمی)) داشته و موجب دگرگونی ((مواد قندی طبیعی|قند)) میشود. در بین قندها ، ((گلوکز)) به فرمول __~~C6 H12 O6~~__ است که در انگور وجود دارد، تخمیر شده، الکل میدهد (تهیه شراب). |
+ | مخمر آبجو ، قارچی است که با جوانه زدن تکثیر میکند، اگر این قارچ در مجاور یک ((مواد قندی طبیعی|ماده قندی)) تخمیر شود، موادی از خود خارج میکند که خاصیت ((آنزیم|آنزیمی)) داشته و موجب دگرگونی ((مواد قندی طبیعی|قند)) میشود. در بین قندها ، ((گلوکز)) به فرمول C6H12O6> است که در انگور وجود دارد، تخمیر شده، الکل میدهد (تهیه شراب). |
| !!تهیه الکل از گلوکز | | !!تهیه الکل از گلوکز |
| آنزیمی که عمل تخمیر گلوکز بوسیله آن انجام می گیرد، __زیماز__ یا __الکلاز__ نامیده میشود. هر گاه مخمر آبجو را به گلوکز اضافه کنیم، الکل و ((دیاکسید کربن)) یا __گاز کربونیک__ بدست میآید.
| | آنزیمی که عمل تخمیر گلوکز بوسیله آن انجام می گیرد، __زیماز__ یا __الکلاز__ نامیده میشود. هر گاه مخمر آبجو را به گلوکز اضافه کنیم، الکل و ((دیاکسید کربن)) یا __گاز کربونیک__ بدست میآید.
|
| ::~~green:گاز کربونیک~~ + ~~green:الکل~~ __ <------- __ ~~green:گلوکز~~:: | | ::~~green:گاز کربونیک~~ + ~~green:الکل~~ __ <------- __ ~~green:گلوکز~~:: |
| این واکنش در حضور زیماز یا الکاز صورت میگیرد.
| | این واکنش در حضور زیماز یا الکاز صورت میگیرد.
|
| ::~~green:__C6H12O6 → 2C2H5OH + CO2__~~:: | | ::~~green:__C6H12O6 → 2C2H5OH + CO2__~~:: |
| !!تهیه الکل از مواد نشاسته دار | | !!تهیه الکل از مواد نشاسته دار |
| برای تهیه الکل از مواد نشاسته دار مانند برنج ، گندم ، ذرت ، سیب زمینی ، آنزیمی به نام __مالتاز__ ، مالت را به __مالتوز__ تبدیل میکند. سپس مالتوز بوسیله ((هیدرولیز)) (__آبکافت__) به گلوکز تبدیل می گردد و گلوکز هم تخمیر حاصل میکند، ((دیاکسید کربن|گاز کربونیک)) و الکل میدهد (برای تبدیل مالت به مالتوز ، محیط باید اسیدی باشد.)
| | برای تهیه الکل از مواد نشاسته دار مانند برنج ، گندم ، ذرت ، سیب زمینی ، آنزیمی به نام __مالتاز__ ، مالت را به __مالتوز__ تبدیل میکند. سپس مالتوز بوسیله ((هیدرولیز)) (__آبکافت__) به گلوکز تبدیل می گردد و گلوکز هم تخمیر حاصل میکند، ((دیاکسید کربن|گاز کربونیک)) و الکل میدهد (برای تبدیل مالت به مالتوز ، محیط باید اسیدی باشد.)
|
| ::~~green:گلوکز~~ __ <------ __ ~~green:آب~~ + ~~green:نشاسته~~:: | | ::~~green:گلوکز~~ __ <------ __ ~~green:آب~~ + ~~green:نشاسته~~:: |
| این واکنش در حضور اسیدسولفوریک 2% صورت میگیرد.
| | این واکنش در حضور اسیدسولفوریک 2% صورت میگیرد.
|
| محلولهای الکلی که از تخمیر بدست میآید، از نظر مقدار الکل تفاوت دارند. در شرابها ، 10% و در آبجو 6% و در عرق بیش از 30% تا 50% است. در تخمیر الکلی لازم است که یکی از از فسفاتها در محیط عمل باشد تا تخمیر الکلی به آسانی و بسادگی انجام گیرد. بر حسب موادی که در محیط عمل وجود داشته باشند، مواد گوناگونی بدست میآید که سودمندترین آنها تبدیل ((گلوکز)) به ((گلسیرین)) است. مثلا در مجاورت __بیسولفیت سدیم__ یا __سولفیت هیدروژن سدیم__ به فرمول ~~green:__NaHSO3__~~ معادله واکنش تخمیر گلوکز چنین است:
| | محلولهای الکلی که از تخمیر بدست میآید، از نظر مقدار الکل تفاوت دارند. در شرابها ، 10% و در آبجو 6% و در عرق بیش از 30% تا 50% است. در تخمیر الکلی لازم است که یکی از از فسفاتها در محیط عمل باشد تا تخمیر الکلی به آسانی و بسادگی انجام گیرد. بر حسب موادی که در محیط عمل وجود داشته باشند، مواد گوناگونی بدست میآید که سودمندترین آنها تبدیل ((گلوکز)) به ((گلسیرین)) است. مثلا در مجاورت __بیسولفیت سدیم__ یا __سولفیت هیدروژن سدیم__ به فرمول ~~green:__NaHSO3__~~ معادله واکنش تخمیر گلوکز چنین است:
|
| ::~~green:گلیسیرین~~ + ~~green:استالدئید~~ + ~~green:دی اکسید کربن~~ __ <------- __ ~~green:گلوکز~~ (~~green:قند انگور~~)::
| | ::~~green:گلیسیرین~~ + ~~green:استالدئید~~ + ~~green:دی اکسید کربن~~ __ <------- __ ~~green:گلوکز~~ (~~green:قند انگور~~)::
|
| ::~~green:__C6H12O6 → CH3CHO + C3H5(OH)3 +CO2__~~:: | | ::~~green:__C6H12O6 → CH3CHO + C3H5(OH)3 +CO2__~~:: |
| !!تهیه الکل از شراب | | !!تهیه الکل از شراب |
| نخستین بار __ابوبکر محمدبن زکریا رازی__ از تقطیر شراب در قرع و انبیق ، الکل را بدست آورد. در __فرانسه__ اغلب الکل را از شراب بدست میآورند. علاوه بر این روش ، مقدار زیادی ((الکل صنعتی)) و نوشابه الکلی را از راه تخمیر بدست میآورند. عمل تخمیر بر روی ((کربوهیدراتها|هگزوزها)) (قند شش کربندار) انجام میگیرد، ولی چون در این قندها ماده اولیه گرانبها است، اغلب از ((کروهیدراتها|چند قندیها)) (__پلی ساکاریدها__) مانند ((نشاسته)) ، ((سلولز)) و ... به عنوان ماده اولیه بهره میگیرند. از دی ساکاریدها مانند ملاس کارخانههای قند و... هم به عنوان ماده اولیه میتوان برای تهیه __اتیل الکل__ بهره گرفت. | | نخستین بار __ابوبکر محمدبن زکریا رازی__ از تقطیر شراب در قرع و انبیق ، الکل را بدست آورد. در __فرانسه__ اغلب الکل را از شراب بدست میآورند. علاوه بر این روش ، مقدار زیادی ((الکل صنعتی)) و نوشابه الکلی را از راه تخمیر بدست میآورند. عمل تخمیر بر روی ((کربوهیدراتها|هگزوزها)) (قند شش کربندار) انجام میگیرد، ولی چون در این قندها ماده اولیه گرانبها است، اغلب از ((کروهیدراتها|چند قندیها)) (__پلی ساکاریدها__) مانند ((نشاسته)) ، ((سلولز)) و ... به عنوان ماده اولیه بهره میگیرند. از دی ساکاریدها مانند ملاس کارخانههای قند و... هم به عنوان ماده اولیه میتوان برای تهیه __اتیل الکل__ بهره گرفت. |
| !!تهیه الکل از ساکاروز یا قند معمولی | | !!تهیه الکل از ساکاروز یا قند معمولی |
| __ساکارز__ را آنزیمی به نام ~~green:انورتاز~~ (i~~green:nvertase~~) یا ~~green:انورتین~~ (~~green:invertine~~) هیدرولیز (آبکافت) میکند و به __گلوکز__ و __لولز__ تبدیل مینماید.
| | __ساکارز__ را آنزیمی به نام ~~green:انورتاز~~ (i~~green:nvertase~~) یا ~~green:انورتین~~ (~~green:invertine~~) هیدرولیز (آبکافت) میکند و به __گلوکز__ و __لولز__ تبدیل مینماید.
|
- | ::~~green:لولز~~ + ~~green:گلوکز~~ __ <------ __~~green:آب~~ + ~~green:ساکاروز~~:: |
+ | __::~~green:لولز~~ + ~~green:گلوکز~~ <------ ~~green:آب~~ + ~~green:ساکاروز~~::__ |
| ::~~green:__C6H12O6 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6__~~:: | | ::~~green:__C6H12O6 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6__~~:: |
| این دو واکنش در حضور انورتاز انجام میگیرد.
| | این دو واکنش در حضور انورتاز انجام میگیرد.
|
| ::~~green:__C6H12O6 → 2C2H5OH + CO2__~~:: | | ::~~green:__C6H12O6 → 2C2H5OH + CO2__~~:: |
| این واکنش در حضور انورتاز انجام میگیرد. | | این واکنش در حضور انورتاز انجام میگیرد. |
| + |
|
| + |
| + | |
| + | | |
| + |
|
| + | {img src=img/daneshnameh_up/1/1d/alcohol-s.jpg} |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| + | |
| + | |
| + | الکل صنعتی |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| !تهیه الکل از راه سنتز | | !تهیه الکل از راه سنتز |
| !!تهیه الکل از اتیلن | | !!تهیه الکل از اتیلن |
| نخستین بار ~~green:برتلو~~ (~~green:Berthelot~~) شیمیدان فرانسوی ، الکل را از اثر آب بر اتیلن به کمک ((اسید سولفوریک)) بدست آورد.
| | نخستین بار ~~green:برتلو~~ (~~green:Berthelot~~) شیمیدان فرانسوی ، الکل را از اثر آب بر اتیلن به کمک ((اسید سولفوریک)) بدست آورد.
|
| ::~~green:سولفات هیدروژن اتیل~~ __ <------ __ ~~green:اسید سولفوریک~~ + ~~green:اتیلن~~:: | | ::~~green:سولفات هیدروژن اتیل~~ __ <------ __ ~~green:اسید سولفوریک~~ + ~~green:اتیلن~~:: |
| __::~~green:__C2H4 → C2H5HSO4__~~
::__ | | __::~~green:__C2H4 → C2H5HSO4__~~
::__ |
| ::~~green:الکل~~ + ~~green:اسیدسولفوریک~~ __<-----__ ~~green:آب~~ + ~~green:سولفات هیدروژن اتیل~~::
| | ::~~green:الکل~~ + ~~green:اسیدسولفوریک~~ __<-----__ ~~green:آب~~ + ~~green:سولفات هیدروژن اتیل~~::
|
| ::~~green:__C2H5HSO4 + H2 → H2SO4 + C2H5OH__~~:: | | ::~~green:__C2H5HSO4 + H2 → H2SO4 + C2H5OH__~~:: |
| !!تهیه الکل از استیلن | | !!تهیه الکل از استیلن |
| الکل را بیشتر در صنعت از اثر ((اکسیداسیون-احیا|احیا کردن)) (هیدروژن افزایی) استالدئید بدست میآورند. برای تهیه استالدئید از استیلن بهره میگیرند:
| | الکل را بیشتر در صنعت از اثر ((اکسیداسیون-احیا|احیا کردن)) (هیدروژن افزایی) استالدئید بدست میآورند. برای تهیه استالدئید از استیلن بهره میگیرند:
|
| ::~~green:استالدئید ~~ __<-----__ ~~green:آب~~ + ~~green:استیلن~~:: | | ::~~green:استالدئید ~~ __<-----__ ~~green:آب~~ + ~~green:استیلن~~:: |
| در این واکنش از ((جیوه|یون جیوه)) (II) استفاده شده است.
| | در این واکنش از ((جیوه|یون جیوه)) (II) استفاده شده است.
|
| ::~~green:__C2H2 + H2O → CH3CHO__~~:: | | ::~~green:__C2H2 + H2O → CH3CHO__~~:: |
| ::~~green:الکل اتیلیک~~ __<------__ ~~green:هیدروژن~~ + ~~green:استالدئید~~:: | | ::~~green:الکل اتیلیک~~ __<------__ ~~green:هیدروژن~~ + ~~green:استالدئید~~:: |
| در این واکنش از ((نیکل)) احیا شده استفاده شده است. | | در این واکنش از ((نیکل)) احیا شده استفاده شده است. |
| !مباحث مرتبط با عنوان | | !مباحث مرتبط با عنوان |
| *((آلدئیدها)) | | *((آلدئیدها)) |
| *((آلکن)) | | *((آلکن)) |
| *((الکل)) | | *((الکل)) |
| *((کربوهیدراتها)) | | *((کربوهیدراتها)) |
| *((ماکرومولکولها)) | | *((ماکرومولکولها)) |
| *((مواد قندی طبیعی)) | | *((مواد قندی طبیعی)) |