منو
 کاربر Online
1097 کاربر online
تاریخچه ی: الکل صنعتی

تفاوت با نگارش: 1

Lines: 1-50Lines: 1-85
 !تاریخچه !تاریخچه
-نخستین بار، ~~green:ابوبکر محمدبن زکریای رازی~~ پزشک و شیمیدان ایرانی از تقطیر شراب در قرع و انبیق، ماده‌ای بدست آورد که آن را __الکحل__ نام نهاد؛ پس از مدتی ، دکتر واندیک آمریکایی واژه الکحل را به ~~green:الکل~~ (~~green:alcohol~~) تبدیل کرد. +نخستین بار، ~~green:ابوبکر محمدبن زکریای رازی~~ پزشک و شیمیدان ایرانی از ((تقطیر)) شراب در قرع و انبیق ، ماده‌ای بدست آورد که آن را __الکحل__ نام نهاد؛ پس از مدتی ، "__دکتر واندیک__" آمریکایی واژه الکحل را به ~~green:الکل~~ (~~green:alcohol~~) تبدیل کرد.













{img src=img/daneshnameh_up/c/ca/ethanol.jpg}



ساختمان الکل اتیلیک


 !مشخصات کلی !مشخصات کلی
-امروزه این ماده ، به نام __اتیلن الکل__ (الکل معمولی ، الکل اتلیک ، روح الخمر ، الکل شراب ، اتانول ، نتیل کربینول ، جوهر شراب ، الکل کشمش ، ئیدروکسیل و...) مشهور است. الکل ، آب گونه‌ای است فرار ، بی‌رنگ، با بوی ویژه و مزه سوزان ، روطبت گیر و از ((آب)) سبکتر است. ((وزن ویژه)) یا ((جرم حجمی)) آن 0.795 تا 0.8 ، در ((فشار متعارفی)) ((نقطه جوش)) آن 78.53 تا 78.5 و ((نقطه انجاد)) آن -114 است.

از اینرو آن را در دماسنجهایی که برای سنجش سرما بکار می‌رود، استفاده می‌کنند. الکل جامد در 130 گداخته می‌شود. قابلیت حل شدن اتیل الکل در آب بسیار زیاد است و به هر نسبت با آب مخلوط می‌شود. از آمیختن آب و الکل ، کمی گرما هم تولید می‌شود، الکل یکی از حلالهای بسیار خوب است ، ((ید)) ، ((کافور)) ، ((عطرها)) ، ((عسل)) و ... را در خود ناپدید می‌کند. الکل به غیر از آب ، در اغلب حلالهای آلی محلول است. الکل خاصیت گندزدایی دارد و آلبومینها را منعقد می‌کند.
+امروزه این ماده ، به نام __اتیلن الکل__ (الکل معمولی ، الکل اتیلیک ، روح الخمر ، الکل شراب ، اتانول ، نتیل کربینول ، جوهر شراب ، الکل کشمش ، ئیدروکسیل و...) مشهور است. الکل ، آبگونه‌ای است فرار ، بی‌رنگ ، با بوی ویژه و مزه سوزان ، رطوبت گیر و از ((آب)) سبکتر است. وزن ویژه یا ((چگالی|جرم حجمی)) آن 0.795 تا 0.8 ، در فشار متعارفی ، نقطه جوش آن 78.53 تا 78.5 درجه سانتی‌گراد و نقطه انجاد آن ، 114درجه سانتی‌گراد است.

از اینرو ، آن را در دماسنجهایی که برای سنجش سرما بکار می‌رود، استفاده می‌کنند. الکل جامد در 130درجه سانتی‌گراد گداخته می‌شود. قابلیت حل شدن اتیل الکل در آب بسیار زیاد است و به هر نسبت با آب مخلوط می‌شود. از آمیختن آب و الکل ، کمی گرما هم تولید می‌شود، الکل یکی از حلالهای بسیار خوب است ، ((ید)) ، ((کافور)) ، ((عطر|عطرها)) ، ((عسل)) و ... را در خود ناپدید می‌کند.

الکل به غیر از آب ، در اغلب حلالهای آلی محلول است. الکل خاصیت گندزدایی دارد و آلبومینها را منعقد می‌کند.
 !تهیه الکل از راه تخمیر !تهیه الکل از راه تخمیر
 !!مخمر !!مخمر
-مخمر آبجو ، قارچی است که با جوانه زدن تکثیر می‌کند، اگر این قارچ در مجاور یک ماده قندی می را یرد، موادی از خود خارج می‌کند که خاصیت ((آنیمها|آنیمی)) داشته و موجب دگرگونی ((مواد قندی|قند)) می‌شود. در بین قندها ، ((گلوکز)) به فرمول ~~C6 H12 O6__~~ است که در انگور وجود دارد تخمیر شده ، الکل می‌دهد (تهیه شراب). +مخمر آبجو ، قارچی است که با جوانه زدن تکثیر می‌کند، اگر این قارچ در مجاور یک ((مواد قندی یی|اه قنی)) تخمیر شود، موادی از خود خارج می‌کند که خاصیت ((آنیم|آنیمی)) داشته و موجب دگرگونی ((مواد قندی طبیعی|قند)) می‌شود. در بین قندها ، ((گلوکز)) به فرمول C6H12O6> است که در انگور وجود دارد، تخمیر شده، الکل می‌دهد (تهیه شراب).
 !!تهیه الکل از گلوکز !!تهیه الکل از گلوکز
-آنزیمی که عمل تخمیر گلوکز بوسیله آن انجام می گیرد، __زیماز__ یا __الکلاز__ نامیده می‌شود. هر گاه مخمر آبجو را به گلوکز اضافه کنیم، الکل و ((دی اکسید کربن)) یا __گاز کربونیک__ بدست می‌آید.

+آنزیمی که عمل تخمیر گلوکز بوسیله آن انجام می گیرد، __زیماز__ یا __الکلاز__ نامیده می‌شود. هر گاه مخمر آبجو را به گلوکز اضافه کنیم، الکل و ((دیاکسید کربن)) یا __گاز کربونیک__ بدست می‌آید.

 ::~~green:گاز کربونیک~~ + ~~green:الکل~~ __ <------- __ ~~green:گلوکز~~:: ::~~green:گاز کربونیک~~ + ~~green:الکل~~ __ <------- __ ~~green:گلوکز~~::
 این واکنش در حضور زیماز یا الکاز صورت می‌گیرد.

 این واکنش در حضور زیماز یا الکاز صورت می‌گیرد.

 ::~~green:__C6H12O6 → 2C2H5OH + CO2__~~:: ::~~green:__C6H12O6 → 2C2H5OH + CO2__~~::
 !!تهیه الکل از مواد نشاسته دار !!تهیه الکل از مواد نشاسته دار
-برای تهیه الکل از مواد نشاسته دار مانند برنج ، گندم ، ذرت ، سیب زمینی ، آنزیمی به نام __مالتاز__ ، مالت را به __مالتوز__ تبدیل می‌کند. سپس مالتوز بوسیله ((هیدرولیز)) (__آبکافت__) به گلوکز تبدیل می گردد و گلوکز هم تخمیر حاصل می‌کند، گاز کربونیک و الکل می‌دهد (برای تبدیل مالت به مالتوز ، محیط باید اسیدی باشد.)

+برای تهیه الکل از مواد نشاسته دار مانند برنج ، گندم ، ذرت ، سیب زمینی ، آنزیمی به نام __مالتاز__ ، مالت را به __مالتوز__ تبدیل می‌کند. سپس مالتوز بوسیله ((هیدرولیز)) (__آبکافت__) به گلوکز تبدیل می گردد و گلوکز هم تخمیر حاصل می‌کند، ((دی‌اکسید کربن|گاز کربونیک)) و الکل می‌دهد (برای تبدیل مالت به مالتوز ، محیط باید اسیدی باشد.)

 ::~~green:گلوکز~~ __ <------ __ ~~green:آب~~ + ~~green:نشاسته~~:: ::~~green:گلوکز~~ __ <------ __ ~~green:آب~~ + ~~green:نشاسته~~::
 این واکنش در حضور اسیدسولفوریک 2% صورت می‌گیرد.

 این واکنش در حضور اسیدسولفوریک 2% صورت می‌گیرد.

-محلولهای الکلی که از تخمیر بدست می‌آید، از نظر مقدار الکل تفاوت دارند. در شرابها ، 10% و در آبجو 6% و در عرق بیش از 30% تا 50% است. در تخمیر الکلی لازم است که یکی از از فسفاتها در محیط عمل باشد تا تخمیر الکلی به آسانی و بسادگی انجام گیرد. بر حسب موادی که در محیط عمل وجود داشته باشند، مواد گوناگونی بدست می‌آید که سودمندترین آنها تبدیل گلوکز به ((گلیسیرین)) است. مثلا در مجاورت __بی‌سولفیت سدیم__ یا __سولفیت هیدروژن سدیم__ به فرمول ~~green:__NaHSO3__~~ معادله واکنش تخمیر گلوکز چنین است:


::~~green:گلیسیرین~~ + ~~green:استالوئید~~ + ~~green:دی اکسید کربن~~ __ <------- __ ~~green:گلوکز~~ (~~green:قند انگور~~)::

+محلولهای الکلی که از تخمیر بدست می‌آید، از نظر مقدار الکل تفاوت دارند. در شرابها ، 10% و در آبجو 6% و در عرق بیش از 30% تا 50% است. در تخمیر الکلی لازم است که یکی از از فسفاتها در محیط عمل باشد تا تخمیر الکلی به آسانی و بسادگی انجام گیرد. بر حسب موادی که در محیط عمل وجود داشته باشند، مواد گوناگونی بدست می‌آید که سودمندترین آنها تبدیل ((گلوکز)) به ((گلسیرین)) است. مثلا در مجاورت __بی‌سولفیت سدیم__ یا __سولفیت هیدروژن سدیم__ به فرمول ~~green:__NaHSO3__~~ معادله واکنش تخمیر گلوکز چنین است:


::~~green:گلیسیرین~~ + ~~green:استالدئید~~ + ~~green:دی اکسید کربن~~ __ <------- __ ~~green:گلوکز~~ (~~green:قند انگور~~)::

  ::~~green:__C6H12O6 → CH3CHO + C3H5(OH)3 +CO2__~~::  ::~~green:__C6H12O6 → CH3CHO + C3H5(OH)3 +CO2__~~::
 !!تهیه الکل از شراب !!تهیه الکل از شراب
-نخستین بار ابوبکر محمدبن زکریا رازی از تقطیر شراب در قرع و انبیق ، الکل را بدست آورد. در فرانسه اغلب الکل را از شراب بدست می‌آورند. علاوه بر این روش ، مقدار زیادی الکل صنعتی و نوشابه الکلی را از راه تخمیر بدست می‌آورند. عمل تخمیر بر روی ((هگزوزها)) (قند شش کربن‌دار) انجام می‌گیرد، ولی چون در این قندها ماده اولیه گرانبها است، اغلب از ((چند قندیها)) (__پلی ساکاریدها__) مانند ((نشاسته)) ، ((سلولز)) و ... به عنوان ماده اولیه بهره می‌گیرند. از دی ساکاریدها مانند ملاس کارخانه‌های قند و... هم به عنوان ماده اولیه می توان برای تهیه اتیل الکل بهره گرفت. +نخستین بار __ابوبکر محمدبن زکریا رازی__ از تقطیر شراب در قرع و انبیق ، الکل را بدست آورد. در __فرانسه__ اغلب الکل را از شراب بدست می‌آورند. علاوه بر این روش ، مقدار زیادی ((الکل صنعتی)) و نوشابه الکلی را از راه تخمیر بدست می‌آورند. عمل تخمیر بر روی ((کربوهیدراتها|هگزوزها)) (قند شش کربن‌دار) انجام می‌گیرد، ولی چون در این قندها ماده اولیه گرانبها است، اغلب از ((کروهیدراتها|چند قندیها)) (__پلی ساکاریدها__) مانند ((نشاسته)) ، ((سلولز)) و ... به عنوان ماده اولیه بهره می‌گیرند. از دی ساکاریدها مانند ملاس کارخانه‌های قند و... هم به عنوان ماده اولیه میتوان برای تهیه __اتیل الکل__ بهره گرفت.
 !!تهیه الکل از ساکاروز یا قند معمولی !!تهیه الکل از ساکاروز یا قند معمولی
-ساکارز را آنزیمی به نام ~~green:انورتاز~~ (i~~green:nvertase~~) یا ~~green:انورتین~~ (~~green:invertine~~) هیدرولیز (آبکافت) می‌کند و به گلوکز و لولز تبدیل می‌نماید.


::~~green:لولز~~ + ~~green:گلوکز~~ __ <------ __ ~~green:آب~~ + ~~green:ساکاروز~~::
+__ساکارز__ را آنزیمی به نام ~~green:انورتاز~~ (i~~green:nvertase~~) یا ~~green:انورتین~~ (~~green:invertine~~) هیدرولیز (آبکافت) می‌کند و به __گلوکز__ و __لولز__ تبدیل می‌نماید.


__::~~green:لولز~~ + ~~green:گلوکز~~ <------ ~~green:آب~~ + ~~green:ساکاروز~~::__
 ::~~green:__C6H12O6 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6__~~:: ::~~green:__C6H12O6 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6__~~::
 این دو واکنش در حضور انورتاز انجام میگیرد.

 این دو واکنش در حضور انورتاز انجام میگیرد.

 ::~~green:__C6H12O6 → 2C2H5OH + CO2__~~:: ::~~green:__C6H12O6 → 2C2H5OH + CO2__~~::
 این واکنش در حضور انورتاز انجام میگیرد. این واکنش در حضور انورتاز انجام میگیرد.
 +

 +
 +
 +
 +
 +{img src=img/daneshnameh_up/1/1d/alcohol-s.jpg}
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +الکل صنعتی
 +
 +
 +
 +
 +
 !تهیه الکل از راه سنتز !تهیه الکل از راه سنتز
 !!تهیه الکل از اتیلن !!تهیه الکل از اتیلن
-نخستین بار ~~green:بتلو~~ (~~green:Berthelot~~) شیمیدان فرانسوی ، الکل را از اثر آب بر اتیلن به کمک اسید سولفوریک بدست آورد.

+نخستین بار ~~green:برتلو~~ (~~green:Berthelot~~) شیمیدان فرانسوی ، الکل را از اثر آب بر اتیلن به کمک ((اسید سولفوریک)) بدست آورد.

 ::~~green:سولفات هیدروژن اتیل~~ __ <------ __ ~~green:اسید سولفوریک~~ + ~~green:اتیلن~~:: ::~~green:سولفات هیدروژن اتیل~~ __ <------ __ ~~green:اسید سولفوریک~~ + ~~green:اتیلن~~::
-__::~~green:__C6H4 → C2H5HSO4__~~

::__
+__::~~green:__C2H4 → C2H5HSO4__~~

::__
 ::~~green:الکل~~ + ~~green:اسیدسولفوریک~~ __<-----__ ~~green:آب~~ + ~~green:سولفات هیدروژن اتیل~~::

 ::~~green:الکل~~ + ~~green:اسیدسولفوریک~~ __<-----__ ~~green:آب~~ + ~~green:سولفات هیدروژن اتیل~~::

 ::~~green:__C2H5HSO4 + H2 → H2SO4 + C2H5OH__~~:: ::~~green:__C2H5HSO4 + H2 → H2SO4 + C2H5OH__~~::
-*تهیه الکل از استیلن:
الکل را بیشتر در صنعت از اثر احیا کردن (ئیدروژن افزایی) استالوئید بدست می‌آورند. برای تهیه استالوئید از استیلن بهره می‌گیرند:


::~~green:استالوئید ~~ __<-----__ ~~green:آب~~ + ~~green:استیلن~~::
در این واکنش از یون جیوه (II) استفاده شده است.

+!!تهیه الکل از استیلن
الکل را بیشتر در صنعت از اثر ((اکسیداسیون-احیا|احیا کردن)) (هیدروژن افزایی) استالدئید بدست می‌آورند. برای تهیه استالدئید از استیلن بهره می‌گیرند:


::~~green:استالدئید ~~ __<-----__ ~~green:آب~~ + ~~green:استیلن~~::
در این واکنش از ((جیوه|یون جیوه)) (II) استفاده شده است.

 ::~~green:__C2H2 + H2O → CH3CHO__~~:: ::~~green:__C2H2 + H2O → CH3CHO__~~::
-::~~green:الکل اتیلیک~~ __<------__ ~~green:هیدروژن~~ + ~~green:استالوئید~~::
در این واکنش از نیکل احیا شده استفاده شده است.
+::~~green:الکل اتیلیک~~ __<------__ ~~green:هیدروژن~~ + ~~green:استالدئید~~::
در این واکنش از ((نیکل)) احیا شده استفاده شده است.
 !مباحث مرتبط با عنوان !مباحث مرتبط با عنوان
 *((آلدئیدها)) *((آلدئیدها))
 *((آلکن)) *((آلکن))
 *((الکل)) *((الکل))
 *((کربوهیدراتها)) *((کربوهیدراتها))
-*((ماکرو مولکولها)) +*((ماکرومولکولها))
 *((مواد قندی طبیعی)) *((مواد قندی طبیعی))

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 دوشنبه 25 مهر 1384 [15:25 ]   8   فیروزه نجفی      جاری 
 یکشنبه 17 مهر 1384 [13:33 ]   7   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 یکشنبه 17 مهر 1384 [13:30 ]   6   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 یکشنبه 17 مهر 1384 [10:01 ]   5   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 یکشنبه 17 مهر 1384 [09:56 ]   4   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 یکشنبه 17 مهر 1384 [09:52 ]   3   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 یکشنبه 17 مهر 1384 [09:46 ]   2   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 پنج شنبه 13 مرداد 1384 [05:46 ]   1   حسین خادم      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..