تاریخچه ی:
استر
تفاوت با نگارش: 5
|
| |
|
| ||ترکیبهای اسیدهای کربوکسیلی به فرمول __R--COOR__ ، ''استر'' نامیده میشود که در آن گروه __-R__ یک گروه آلکیل یا آریل میباشد و یک گروه عمده از ترکیبات ((شیمی آلی|آلی)) را تشکیل میدهند. استرهای حلقهای نیز که __~~green:لاکتون~~__ نامیده میشوند، جزو گروه استرها میباشند.|| | | ||ترکیبهای اسیدهای کربوکسیلی به فرمول __R--COOR__ ، ''استر'' نامیده میشود که در آن گروه __-R__ یک گروه آلکیل یا آریل میباشد و یک گروه عمده از ترکیبات ((شیمی آلی|آلی)) را تشکیل میدهند. استرهای حلقهای نیز که __~~green:لاکتون~~__ نامیده میشوند، جزو گروه استرها میباشند.|| |
| + |
|
| + |
| + | |
| + | | |
| + |
|
| + | {img src=img/daneshnameh_up/7/7e/ester+grignard.gif} |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| + | |
| + | |
| + | یک نوع واکنش برای تولید استر |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | |
| + | | |
| !خواص استر | | !خواص استر |
| استرها غالبا فرار و معطرند و برخی از آنها در میوههای رسیده یافت میشوند. مثلا __استات ایزوپنتیل__ ، بوی __موز__ است، __والرات ایزوپنتیل__ بوی __سیب__ بوده و __پروپیونات ایزوبوتیل__ ، بوی __نیشکر__ است. | | استرها غالبا فرار و معطرند و برخی از آنها در میوههای رسیده یافت میشوند. مثلا __استات ایزوپنتیل__ ، بوی __موز__ است، __والرات ایزوپنتیل__ بوی __سیب__ بوده و __پروپیونات ایزوبوتیل__ ، بوی __نیشکر__ است. |
| !موارد استفاده از استر | | !موارد استفاده از استر |
- | خیلی از استرها مانند __استات اتیل__ و __استات بوتیل__ ، بعنوان واکنشگر و یا ((حلال)) و نرم کننده ((رزینهای مبادله کننده یون|رزینها)) در آزمایشگاهها و صنعت مورد استفاده قرار میگیرند. |
+ | خیلی از استرها مانند __استات اتیل__ و __استات بوتیل__ ، بعنوان واکنشگر و یا ((حلال)) و نرم کننده ((رزین های مبادله کننده یون|رزینها)) در آزمایشگاهها و صنعت مورد استفاده قرار میگیرند. |
| !استرهای طبیعی | | !استرهای طبیعی |
| !!مومها | | !!مومها |
| ((چربی|چربیها)) و ((روغن|روغنها)) و ((موم|مومهایی)) که در طبیعت یافت میشوند، حاوی استرهایی با ((جرم مولکولی)) بالا میباشند که به __لیپید__ موسومند. مومها مخلوط پیچیدهای از استرها ، ((الکل|الکلها)) و ((آلکان|آلکانهای)) با زنجیر طویل میباشند، ولی جزء اصلی تشکیل دهنده آنها ، استرهایی میباشند که از واکنش ((اسید چرب|اسیدهای چرب)) و الکلهای با زنجیر طویل بوجود میآیند.
از جداسازی و مطالعه مواد تشکیل دهنده __موم زنبور عسل__ معلوم شده است که __میریسیل پالمیتات__ ، بیشترین مقدار آن را تشکیل میدهد که یک استر است. | | ((چربی|چربیها)) و ((روغن|روغنها)) و ((موم|مومهایی)) که در طبیعت یافت میشوند، حاوی استرهایی با ((جرم مولکولی)) بالا میباشند که به __لیپید__ موسومند. مومها مخلوط پیچیدهای از استرها ، ((الکل|الکلها)) و ((آلکان|آلکانهای)) با زنجیر طویل میباشند، ولی جزء اصلی تشکیل دهنده آنها ، استرهایی میباشند که از واکنش ((اسید چرب|اسیدهای چرب)) و الکلهای با زنجیر طویل بوجود میآیند.
از جداسازی و مطالعه مواد تشکیل دهنده __موم زنبور عسل__ معلوم شده است که __میریسیل پالمیتات__ ، بیشترین مقدار آن را تشکیل میدهد که یک استر است. |
| !!چربیهای جامد و روغنهای مایع | | !!چربیهای جامد و روغنهای مایع |
| چربیهای جامد و روغنهای مایع ، استرهایی هستند که از واکنش ((اسید چرب)) سنگین و ((گلسیرین)) بوجود میآیند و ((گلیسیرید)) نامیده میشوند. تعداد ((کربن)) اسیدها بین __هشت__ تا __بیست و دو__ میباشد. مطالعات نشان داده است که اسیدهای موجود در استرها ممکن است از یک نوع نباشند و بطور اتفاقی روی گلیسیرین قرار گرفته باشند. بعنوان مثال ، یک مولکول گلسیرین ممکن است به سه گروه __استئارات__ یا یک ((مولکول)) __پالمتیات__ و دو مولکول __استئارات__ و … متصل شده باشد.
مهمترین اسیدهای چرب اشباع شدهای که از ((هیدرولیز)) چربیها و روغنها بدست آمدهاند، عبارتند از: ~~green:اسید لوریک~~ (Lauric acid) ، ~~green:اسید پالمتیک~~ (Palmitic acid) ، ~~green:اسید استئاریک~~ (Stearic acid). روغنهای مایع به مقدار زیاد ، گلیسیریدهای اسیدهای چرب اشباع نشده هستند. مهمترین اسیدهای اشباع نشده ، __C_18__ میباشند.
روغنهای مایع به علت داشتن پیوندهای __Л__ آسیب پذیرند و لذا با هیدروژندار کردن ((کاتالیزور|کاتالیزوری)) ، پیوندهای دوگانه را از بین میبرند تا نگهداری آنها آسانتر گردد. خیلی از روغنهای جامدی که در آشپزی مورد استفاده قرار میگیرند، از هیدروژندار کردن روغن دانهها و غلات تهیه میشوند. هیدروژندار کردن چربیها ، با اینکه امکان نگهداری این مواد را فراهم میسازد، ولی هضم آنها را در متابولیسم با اشکالی مواجه میسازد.
در سالهای اخیر ، معلوم شده است که این چربیها موجب مسدود شدن رگهای خونی و امراض قلبی میگردند. | | چربیهای جامد و روغنهای مایع ، استرهایی هستند که از واکنش ((اسید چرب)) سنگین و ((گلسیرین)) بوجود میآیند و ((گلیسیرید)) نامیده میشوند. تعداد ((کربن)) اسیدها بین __هشت__ تا __بیست و دو__ میباشد. مطالعات نشان داده است که اسیدهای موجود در استرها ممکن است از یک نوع نباشند و بطور اتفاقی روی گلیسیرین قرار گرفته باشند. بعنوان مثال ، یک مولکول گلسیرین ممکن است به سه گروه __استئارات__ یا یک ((مولکول)) __پالمتیات__ و دو مولکول __استئارات__ و … متصل شده باشد.
مهمترین اسیدهای چرب اشباع شدهای که از ((هیدرولیز)) چربیها و روغنها بدست آمدهاند، عبارتند از: ~~green:اسید لوریک~~ (Lauric acid) ، ~~green:اسید پالمتیک~~ (Palmitic acid) ، ~~green:اسید استئاریک~~ (Stearic acid). روغنهای مایع به مقدار زیاد ، گلیسیریدهای اسیدهای چرب اشباع نشده هستند. مهمترین اسیدهای اشباع نشده ، __C_18__ میباشند.
روغنهای مایع به علت داشتن پیوندهای __Л__ آسیب پذیرند و لذا با هیدروژندار کردن ((کاتالیزور|کاتالیزوری)) ، پیوندهای دوگانه را از بین میبرند تا نگهداری آنها آسانتر گردد. خیلی از روغنهای جامدی که در آشپزی مورد استفاده قرار میگیرند، از هیدروژندار کردن روغن دانهها و غلات تهیه میشوند. هیدروژندار کردن چربیها ، با اینکه امکان نگهداری این مواد را فراهم میسازد، ولی هضم آنها را در متابولیسم با اشکالی مواجه میسازد.
در سالهای اخیر ، معلوم شده است که این چربیها موجب مسدود شدن رگهای خونی و امراض قلبی میگردند. |
| !روش تهیه استرها و لاکتونها | | !روش تهیه استرها و لاکتونها |
| اولین و قدیمیترین روش سنتز استرها ، واکنش اسیدهای آلی با الکلها در حضور اسید معدنی(معمولا ((اسید سولفوریک))) میباشد. با این روش ، میتوان خیلی از استرها را بطور مستقیم سنتز نمود که این روش ، ~~brown:روش فیشر ~~(Fisher) نامیده میشود. در مواقعی که اسید یا الکل بکار رفته ، ارزان قیمت باشد، میتوان مقدار یکی از واکنشگرها را چند برابر دومی انتخاب کرد و ((تعادل شیمیایی|تعادل)) را به نفع تشکیل محصول بیشتر جابجا کرد و استر بیشتری بدست آورد.
گاهی اوقات برای حصول نتیجه بهتر ، میتوان یکی از محصولات را از محیط خارج کرد و در نتیجه ، ((واکنش شیمیایی|واکنش)) را به سمت تشکیل محصول بیشتر سوق داد. | | اولین و قدیمیترین روش سنتز استرها ، واکنش اسیدهای آلی با الکلها در حضور اسید معدنی(معمولا ((اسید سولفوریک))) میباشد. با این روش ، میتوان خیلی از استرها را بطور مستقیم سنتز نمود که این روش ، ~~brown:روش فیشر ~~(Fisher) نامیده میشود. در مواقعی که اسید یا الکل بکار رفته ، ارزان قیمت باشد، میتوان مقدار یکی از واکنشگرها را چند برابر دومی انتخاب کرد و ((تعادل شیمیایی|تعادل)) را به نفع تشکیل محصول بیشتر جابجا کرد و استر بیشتری بدست آورد.
گاهی اوقات برای حصول نتیجه بهتر ، میتوان یکی از محصولات را از محیط خارج کرد و در نتیجه ، ((واکنش شیمیایی|واکنش)) را به سمت تشکیل محصول بیشتر سوق داد. |
| !صابونی شدن | | !صابونی شدن |
| استرها در محلولهای قلیایی آبکی تحت حمله قرار میگیرند و نمک اسید آلی را تولید مینمایند. این واکنش به '' __~~green:صابونی شدن~~__ '' موسوم میباشد. برای تائید صحت مکانیسم واکنش از استرهای حاوی ((اکسیژن)) با ((جرم اتمی)) 18 که یک اتم ((ایزوتوپ)) است، استفاده میشود و مشاهده میگردد که اتم اکسیژن سنگین همراه الکل آزاد میشود و نشان میدهد که حمله هسته خواهی به گروه کربونیل استر انجام شده است. | | استرها در محلولهای قلیایی آبکی تحت حمله قرار میگیرند و نمک اسید آلی را تولید مینمایند. این واکنش به '' __~~green:صابونی شدن~~__ '' موسوم میباشد. برای تائید صحت مکانیسم واکنش از استرهای حاوی ((اکسیژن)) با ((جرم اتمی)) 18 که یک اتم ((ایزوتوپ)) است، استفاده میشود و مشاهده میگردد که اتم اکسیژن سنگین همراه الکل آزاد میشود و نشان میدهد که حمله هسته خواهی به گروه کربونیل استر انجام شده است. |
| !تهیه الکل از استر | | !تهیه الکل از استر |
| استرها با ترکیبات ((شیمی آلی فلزی|آلی فلزی)) واکنش میدهند. از این روش برای تهیه الکلهای مربوطه استفاده میشود. از واکنش __استرهای فرمیات__ با ترکیبات آلی فلزی ((الکل نوع دوم)) تولید میشود. | | استرها با ترکیبات ((شیمی آلی فلزی|آلی فلزی)) واکنش میدهند. از این روش برای تهیه الکلهای مربوطه استفاده میشود. از واکنش __استرهای فرمیات__ با ترکیبات آلی فلزی ((الکل نوع دوم)) تولید میشود. |
| !مباحث مرتبط با عنوان | | !مباحث مرتبط با عنوان |
| *((آلکان)) | | *((آلکان)) |
| *((اسید چرب)) | | *((اسید چرب)) |
| *((الکل)) | | *((الکل)) |
| *((اسید کربوکسیلیک)) | | *((اسید کربوکسیلیک)) |
| *((چربی)) | | *((چربی)) |
| *((روغن)) | | *((روغن)) |
| *((شیمی آلی)) | | *((شیمی آلی)) |
| *((لاکتون)) | | *((لاکتون)) |
| *((موم)) | | *((موم)) |