منو
 صفحه های تصادفی
شیمی تابش
پلاست ها
اعداد در زبانهای مختلف
معجزه امام باقر علیه السلام
غلبه اسلام بر تعصبات
آزادى فکر و اندیشه
تحلیلگر سیستم
دقت امام حسن علیه السلام در عبادت مادر
رشته تعمیر و نگهداری هواپیما
سیستم اداری و حکومتی در عهد فتحعلیشاه
 کاربر Online
356 کاربر online
تاریخچه ی: اثرات محیط بر باکتریها

به طور کلی عوامل محیطی که بر ارگانیزمها اثر می گذارند شامل درجه حرارت،تشعشعات محیطی،((فشار هیدروستاتیک))،ارتعاشات صوتی،رطوبت،خشکی و ((فشار اسمزی))است که به طور خلاصه تو ضیح داده می شود.
درجه حرارت:اسپورهای ((کلوستریدیوم بوتولینوم ))در مدت شش ساعت در حرارت آب جوش کشته می شوند.زمان استریل شدن با افزایش درجه حرارت کاهش می یابد.به طور کلی فقط پنج دقیقه حرارت 120 درجه سانتی گراد برای کشتن باکتریهای مذکور کافی است.هیچ نژادی از کلوستریدیوم بوتولینوم در این درجه حرارت مقاومت نمی کند.واضح است که باکتریهای گرما دوست مقاومت بیشتری در برابر گرما دارند.با وجود این،این باکتریها نیز در مدت 20دقیقه در 121 درجه سانتی گراد( ((اتو کلاو)) ) از بین می روند.

!تعداد میکرو ارگانیزمها:
هر چه تعداد باکتریها بیشتر باشد،حرارت بیشتری برای از بین بردن آنها ضروری است.به علاوه، اسپورها و سلولها مقاومت یکسانی ندارند.تعداد کمی از آنها مقاومت بیشتری دارند و ممکن است به مدت طولانی تری از بقیه زنده بمانند.این تعداد کم سلولهای مقاوم در عمل ((استریل کردن ))مهم هستند زیرا گرمای لازم برای فرایند نگهداری مواد غذایی کنسرو شده،استریل کردن ابزار جراحی،وتهیه محیطهای کشت آزمایشگاهی را تعین می کنند.

!نوع میکرو ارگانیزمها:
مقاومت در برابر گرما در انواع مختلف باکتریها متفاوت است.هر چه درجه حرارتی بالاتر از حداکثر درجه حرارت رشد اگر به مدت کافی به کار رود،برای سلولهای رویشی مرگ آور است.در ضمن مقاومت اسپورها در برابرحرارت بیشتر است و این مقاومت در نژادهای مختلف متفاوت است.

!محیط:
ماهیت محیط کشت،مرگ باکتریها و روشهای استریل را تحت تأثیر قرار می دهد،زیرا پخش حرارت در محیط غلیظ به آهستگی صورت می گیرد.

!PH:
به طور کلی، باکتریها در PH مناسب(اغلب نزدیک به خنثی)در برابر حرارت مقاومت بیشتری نشان می دهند و هنگامی که محیط به طرف اسیدی یا قلیایی تغییر می کند،مرگ باکتریها به سرعت رخ می دهد.عامل مولد ((کزاز)) در 100درجه سانتی گراد به مدت 30 دقیقه در PH = 7 از بین می رود،اما موقعی که PH 6 یا 8 باشد،در مدت 15 دقیقه از بین خواهد رفت.اکثر باکتریهای فاسد کننده مواد غذایی تقریبا"در PH حدود خنثی بهتر رشد می کنند.

!درجه حرارت پایین:
تکثیر باکتریها در پایین تر از درجه حرارت رشد حداقل،متوقف می گردد اما اغلب میکرو ارگانیزمها به مدت طولانی در حالت ((کمون)) باقی می مانند تا زمانی که درجه حرارت دوباره به حد طبیعی افزایش یابد و رشد و تکثیر از سر گرفته شود.بنابراین،__انجماد روش مناسبی برای از بین بردن عوامل بیماریزا در غذا نیست.__ به علاوه،غذای یخ زده بعد از آب شدن سریعتر از غذای منجمد نشده فاسد می گردد.از این جهت غذاهای منجمد شده را پس از آب شدن یخ باید در مدت کوتاهی مصرف کرد.

!تشعشعات
در اواخر قرن نوزدهم گزارش شد که نور خورشید برای بعضی از باکتریها کشنده است و به همین دلیل،عمل کشت میکروارگانیزمها در تاریکی انجام می شد.بعدها فیلتر های رنگی نشان داد که اشعه های قرمز،نارنجی و اثر زیانباری بر باکتریهاندارنداما اشعه های آبی،نیلی وبنفش برای باکتریها کشنده است.
تشعشعات با طول موجهای بیشتر از 300 نانومتر،قدرت باکتری کشی ناچیزی دارند که شامل امواج نوری قابل رویت، امواج ((مادون قرمز)) و امواج بلند است.برخی از این تشعشعات،گرما تولیدمی کنند
اما خود میکروب کش نیستند.
نور ((مافوق بنفش)) با طول موج 265 نانومتر روی اکثر باکتریها و قارچها و ویروسها اثر کشندگی دارد.
بسیاری از تشعشعات با طول موجهای کوتاهتر از مافوق بنفش،به خصوص ((اشعه ایکس)) و ((گاما)) میکروب کش هستند.
در واقع برخی از آنها به مراتب کارایی بیشتری از نور مافوق بنفش دارند و کارکردن با آنها خطرناک است.

!تشعشع بر میکروارگانیزمها دو اثر دارد:
اول آنکه مرگ آور است و دوم آنکه موتانهایی را ایجاد می کند.قسمت اعظم اثر ضد میکروبی تشعشعات به علت اثر مستقیم آنها بر اسیدهای نوکلئیک است.

!کاربرد تشعشع
1ـ تولید موتانت: نور مافوق بنفش و اشعه ایکس موجب جهش می شوند. و با به کاربردن تکنیکهای مناسب می توان جهش دلخواه را ایجاد کرد. این روش در حقیقت، یک فرآیند آزمایش و خطا است و امکان دارد که تغییرات خاصی را در سلول ایجاد کند. بدین روش، فرارهای مهمی از میکرو ارگانیزها به دست می آیند که در صنعت به کار می روند. برای مثال، یک کشت از قارچ پنی سیلیوم نوتاتوم را که مقدار زیادی پنی سیلین تولید می کند به دست آورده اند.
2ـ استریل کردن، نورمافوق بنفش برای نابودی باکتریهای بیماریزا یا آنهایی که موجب فاسد شدن غذای می گردند به کار می رود. لامپهای مافوق بنفش در بعضی از اتاقهای جراحی بیمارستانها برای کاهش عفونت ناشی از جراحی و در کلاس درس برای تقلیل بیماری های تنفسی به استفاده می شود.
این لامپها باید طوری گذاشته شود که پوست انسان به مدت طولانی در برابر آن قرار نگیرد تا آسیب جدی به آن نرسد در آزمایشگاه از نور مافوق بنفش برای غیر فعال کردن بعضی از ویروسها، مانند ((ویروس آنفلوانزا))، و به منظور استفاده از آنها در ایمن سازی استفاده می شود.
سالهاست که استریل کردن مواد غذایی توسط اشعه گاما مورد بررسی است. این اشعه در عمق بافتهای غذایی نفوذ می کند و آنها را به سرعت استریل می سازد (در روز کافی) مزیت این روش آن است که بدون بالا رفتن درجه حرارت و تغییر ماهیت فراورده می توان اغذیه را حفظ و نگهداری کرد.
کشته شدن میکرو ارگانیزمها در اثر تشعشعات به طول موج و دوز آن پرتو خاص بستگی دارد و مقدار آن در باکتریها مختلف متفاوت است.
اشعه ایکس بیش از نور مافوق بنفش کارایی دارد.

!ارتعاشات صوت
ارتعاشات مافوق صوت روی سلولهای موجودات عامی اثر می گذارد و موجب اختلال محتویات سلولی، و سرانجام موجب پاره شدن دیواره سلولی، متلاشی شدن کامل سلول می گردد. سلول باکتری در مقایسه با سلول موجودات عالی به مراتب کوچکتر است و اثر ارتعاشات و اثر ارتعاشات مافوق صوت به آسانی در آنها مشاهده نمی شود. با وجود این، کشتهای باکتری در اثر امواج فرکانس بالا معمولاً نابود و متلاشی می گردند. حساسیت باکتری های مختلف به اموج صوتی متغیر است. عامل بیماری ((سوزاک)) به آسانی توسط امواج ما فوق صورت از بین می رود، در حالی که اسپور اکثر باکتریها تحت تاثیر قرار نمی گیرند.

!رطوبت
میکروارگانیزهای آب دوست مانند باکتریها، مخمرها، و کپکها، غذای خود را از آب تامین می کنند و مواد مضر تولید شده را به آب می ریزند اکثر باکتریها و مخمرها محیطهای دارای آب فراوان را ترجیح می دهند کپکها به آب کمتری نیاز دارند و بعضی از آنها در روی موادی که دارای 500 تا 600 درصد قند باشند یا حتی روی کالاهایی مانند چرم و جلد کتابها، در هوای مرطوب، تمبر رشد می کنند.

!خشکی
اثرات خشکی بر باکتریها متفاوت است. بعضی از باکتریها مانند(( گونوکرک، ))مننگوکوک، وپنوموکوک در خشکی به سرعت از بین می روند در صورتی که برخی دیگر مانند ((باسیل سل)) واسترپتوکوک در گرد و غبار، روی کتاب، و غیره، مدتهای طولانی زنده می مانند. اسپو باکتریها نسبت به خشکی بسیار مقاومند.

!غلظت یون هیدروژن
Ph محیط روی رشد و فعالیت میکروبی فوق العاده موثر است. اختلاف زیادی بین احتیاجات ph در انواع گوناگونی از میکروارگانیزمها وجود دارد. این اختلاف به صفات طبیعی و مسکن اصلی میکروارگانیزم بستگی دارد.
باکتری روده در محیطهای اسیدی و قلیایی از سایر انگلهای جانوری بردبارترند.
تعدادی از باکتریهای موجود در خاک، شرایط قلیایی را ترجیح می دهند. مخمرها و کپکها حدود وسیعی از ph را تحمل می کنند اما در محیط اسیدی بهرین رشد را دارند. غذاهای اسیدی مانند میوه ها، ترشیها، و سایر فراورده های تخمیری، قابل استفاده کپک یا مخمرها هستند و باکتریها کمتر در آنها یافت می شوند.

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 سه شنبه 08 آذر 1384 [17:05 ]   5   سمیه فارابی اصل      جاری 
 شنبه 19 شهریور 1384 [18:40 ]   4   فاطمه نعمتی      v  c  d  s 
 شنبه 19 شهریور 1384 [17:22 ]   3   فاطمه نعمتی      v  c  d  s 
 یکشنبه 13 شهریور 1384 [14:09 ]   2   فاطمه نعمتی      v  c  d  s 
 یکشنبه 13 شهریور 1384 [13:50 ]   1   فاطمه نعمتی      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..