منو
 کاربر Online
330 کاربر online
تاریخچه ی: آناناس

در حال مقایسه نگارشها

نگارش واقعی نگارش:3

مقدمه

راسته آلبومینال به دو گروه تقسیم می‌شود که یکی از آنها گلهای منظم دارد بجز زیرین بودن تخمدان در دیگر اختصاصات مشابه لاله هستند و دیگری دارای گلهای نامنظم هستند. در این گروه معمولا از تعداد پرچمهای نافه کاسته شده و یا برخی از آنها به ناپرچمی مبدل می‌گردند و یا کاملا گلبرگ مانند هستند. این راسته دارای تیره‌های متعددی است. گیاه آناناس به تیره بروملیاسه از این راسته تعلق دارد.

تیره بروملیاسه

گیاهان این تیره غالبا علفی و بسیاری از آنها گیاهان سطح چسب و برخی نیز تقریبا درختچه مانند هستند. ساقه این گیاهان عموما بسیار کوتاه ، گاهی استولون‌دار ، دارای برگهای طوقه‌ای ، کم و بیش خطی و یا درفشی هستند. برگها واجد نیام ، وسیع ، گشوده ، محکم و در حاشیه دارای دندانه‌های منتهی به خار هستند. گل آذین‌ها به صورت سنبله دو ردیفی یا کپه‌ای ویا خوشه مرکب هستند و گاهی نیز گلها منفرد هستند.

گلپوش شامل کاسه و جام متمایز از هم است. این تیره دارای 60 جنس و حدود 2000 گونه است که همگی در آمریکای گرمسیری تا ارتفاع نزدیک به 4300 متر می‌رویند و فقط یک گونه آن در آفریقا می‌روید. از این تیره در رویشهای ایران هیچ نمونه‌ای وجود ندارد. از جنسهای معروف آن باید آناناس را نام برد که اخیرا در برخی نواحی گرم جنوبی به کشت آن مبادرت شده است.
img/daneshnameh_up/a/a1/Pineapple.jpg

جنس آناناس

گونه معروف این جنس همان آناناس معمولی Ananas sativa است که در جزایر آنتیل و هاوایی به صورت وسیعی کشت می‌شود. از وسط طوقه برگهای قاعده‌ای آن که در سطح خاک قرار دارند، در سال سوم ساقه هوایی خارج می‌شود که در انتها حامل گل آذین سنبله‌ای است. گل آذین مزبور گوشت‌دار و دارای گلهای متعدد نازا ، بدون دمگل ، آبی رنگ و در انتها واجد تاجی از برگهای نسبتا کوچک بهم فشرده است.

از آنجا که گلها در گونه‌های پرورش یافته آناناس هیچگاه دانه ایجاد نمی‌کنند و به عبارت دیگر گلها در این گونه نازا هستند، لذا تکثیر گیاه بوسیله قلمه زدن برگهای رویشی تاج صورت می‌گیرد. میوه سته و عموما سترون است و همراه با برگکها و محور گوشتی گل آذین خورده می‌شود. بنابراین بخش خوراکی آناناس در واقع اجتماعی از میوه‌ها و اندامهای همراه آن است و نوعی میوه مرکب به شمار می‌آید.

مباحث مرتبط با عنوان




img/daneshnameh_up/5/52//Derakht_ananas.jpg

دید کلی

این درخت جزو خانواده گیاهانی است که برگهای نیزه‌ای و خشک دارند که روی هم قرار گرفته و یک مجرای باریک (گلدان) را تشکیل می دهند. این گیاهان روی شاخه‌های بلند می‌رویند و از مواد معدنی حاصل از مواد آلی مرده گیاه که در مجرای باریک جمع شده است تغذیه می کنند.

در حقیقت پرورش آناناس به منظور تولید میوه آن است و بعضی از آنها زیباترین گیاهان گلدانی را تشکیل می‌دهند. زادگاه این گیاه برزیل است. برگهای خاردار و چرم مانند پشت سر هم است بطوری که در وسط برگها حفره‌ای بوجود می‌آید که شاخه گل دهنده از همان محل ظاهر می‌گردد. برای میوه دادن 3 تا 4 سال وقت لازم است و پس از ظهور و رسیدن میوه آن اندام گیاه مادری به تحلیل رفته و خشک می‌شود و هماهنگ با این خشک شدن پاجوشها از کنار پایه مادری شروع به ظهور می‌نمایند که منبع اصلی تکثیر هستند.

نیازهای آناناس

  • نور: اگر چه بهترین نور برای این گیاه نور کامل است ولی در نیم سایه هم قابل نگهداری است.

  • دما: بهترین درجه حرارت برای حفظ رنگها 18 ـ 21 درجه سانتیگراد است.

  • آبیاری: اجازه دهید سطح خاک گلدان در زمان بین دو آبیاری خشک شود در تابستان هفته‌ای یکبار و در زمستان هر ده روز یکبار آبیاری کافی است.

  • رطوبت: گیاه رطوبت دوست است. در تابستان دوبار در هفته و در زمستان یکبار در هفته غبار پاشی نمائید در روزهای گرم و خشک تابستان غبار پاشی بیشتری توصیه می‌شود.

  • تغذیه: کود دهی یکبار در هفته در بهار و تابستان بخصوص با ظاهر شدن میوه توصیه می‌گردد.

  • خاک مناسب: کمپوست (بقایای مواد گیاهی و صنعتی) بهترین محیط برای رشد ریشه این گیاه است.

  • تعویض گلدان: تعویض گلدان دو بار لازم است اولین بار سه ماه پس از کاشت پاجوش در گلدان و دومین بار یکسال پس از تعویض اول انجام می‌گیرد. گلدان را خیلی بزرگ انتخاب نکنید و توجه نمائید که خاک باید کاملاً سبک باشد. پوشیدن دستکش لاستیکی در زمان تعویض گلدان به علت تیز بودن تیغهای کنار برگها لازم است.

  • تمییز نمودن برگها: برگها را با اسفنج خیس پاک کنید توجه نمائید که مواد برق کننده شیمیایی روزنه‌ها را مسدود می‌نماید.

  • تکثیر: گیاه پس از میوه دادن ، خشک و به جای آن جوانه‌های تازه‌ای بنام پاجوش یا پاگیاه از کنار بوته‌ها ظاهر می‌گردد. با ظهور پاجوشها و گذشت چند روز از شروع پژمردگی گیاه مادری ، گیاه را از گلدان خارج و به آرامی پاجوش را با کارد کاملاً تیز از مادر جدا و در گلدان کوچکتری کاشت نموده و آبیاری کنید.

عوارض و درمان آناناس

  • رشد گیاه متوقف است و از گل و میوه خبری نیست: تا هوا سرد است که گلدان را به محل گرمتری منتقل نمائید و تا به کود دهی نیاز دارد.

  • برگها زرد رنگ شده و لکه‌های قهوه‌ای در سطح زیرین آنها مشاهده می‌گردد: عامل آن حشره آفت است هفته‌ای یکبار با سم حشره کش نفوذی سمپاشی نمائید تا علایم برطرف گردند.

  • نوک برگها قهوه‌ای شده و خشک می‌گردند: یا هوا خیلی گرم است یا گیاه کم آبی کشیده است گیاه را آبیاری کنید.

  • برگها رنگ خود را از دست داده‌اند: نور کافی نیست و یا به کود دهی نیاز است. گیاه را به محل روشنتری منتقل نمائید و یا کود دهی نمائید.

  • برگها خشک ، چروکیده و لوله شده‌اند: هوا سرد و گیاه تشنه است. گیاه را به محل گرم منتقل نموده و آبیاری نمائید.

  • برگها چروکیده و قهوه‌ای می‌شوند: هوای محیط خیلی گرم است گیاه را به محل خنک‌تری ببرید. غبار پاشی را فراموش ننمائید.

  • لکه‌های سوخته در وسط برگها مشاهده می‌گردد: غبار پاشی در آفتاب انجام شده است. گیاه به رطوبت احتیاج دارد ولی در آفتاب غبارپاشی نکنید، برگهای از بین رفته را با کارد تیز حذف کنید.(پوشیدن دستکش را فراموش نکنید برگها تیغ دارند).

  • برگها حالت زنگ زدگی پیدا کرده‌اند: از مواد براق کننده استفاده نکنید اسفنج مرطوب برای تمییز کردن برگها مناسبتر است.

  • میوه ظاهر شده ولی برگها در حال خشک شدن هستند: کاملاً طبیعی است پا جوشها از این به بعد ظاهر شده و رشد خواهند کرد بعد از این که گیاه مادری از بین رفت پاجوشها را جدا نموده هر کدام را به یک گلدان کوچک منتقل کنید.

  • گیاه از قاعده برگها شروع به پوسیدن نموده و برگها می‌ریزند: آبیاری زیاد از اندازه صورت گرفته است. اجازه دهید سطح خاک گلدان در فاصله بین دو آبیاری خشک شود و سپس آبیاری کنید. در زمستان هفته‌ای یکبار و در تابستان دو بار آبیاری کافی است.

آناناس وآنالیزش با علوم

  • تاکسونومی: گیاه آناناس بر حسب خویشاوندی با سایر گیاهان رده بندی می‌شود و جایگاه این گیاه از نظر رده بندی در سطح گونه مشخص می‌شود.

  • مور فولوژی: تنوع ریختی گیاه آناناس مطالعه می شود به عبارتی مطالعه تنوع ریختی این گیاه باعث می شود تا بدانیم که با شرایط متفاوت در زیستگاههای مختلف سازگاری این گیاه چگونه صورت می‌گیرد.

  • آناتومی: ساختمان داخلی گیاه آناناس مطالعه می‌شود.

  • مورفوژنز: از ابتدای تشکیل سلول تخم آناناس تا بوجود آمدن شکل این گیاه مطالعه می‌شود.

  • فیزیولوژی: نحوه کار و فعالیت گیاه آناناس از سطح اندامکهای درون سلول تا بافتها ، اندامها و خود گیاه آناناس بررسی می‌شود.

  • سیتولوژی: به مطالعه درباره رشد ، تولید مثل و رفتار سلول گیاه آناناس می‌پردازد.

  • اکولوژی: به مطالعه چگونگی سازش آناناس با محیط و ارتباط آنها با یکدیگر می‌پردازد.

  • ژنتیک: چگونگی انتقال صفات وراثتی و عوامل انتقال دهنده و ساختار شیمیایی این عوامل را در گیاه آناناس بررسی می‌کند.

همچنین ببینید

منبع:

  • DK multi media

خواص غذایی آناناس


تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 پنج شنبه 31 خرداد 1386 [19:21 ]   5   سمیه فارابی اصل      جاری 
 شنبه 24 اردیبهشت 1384 [07:42 ]   4   فاطمه عیوضی      v  c  d  s 
 دوشنبه 10 اسفند 1383 [13:31 ]   3   حسین خادم      v  c  d  s 
 یکشنبه 15 آذر 1383 [15:25 ]   2   طه محمدی      v  c  d  s 
 سه شنبه 24 شهریور 1383 [09:38 ]   1   پریسا احمدی      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..