تاریخچه ی:
آزمایش تشخیص کربوهیدراتها
تفاوت با نگارش: 2
- | __کربوهیدراتها ، مونو - دی و پلی ساکاریدها__ | |
| !تئوری آزمایش | | !تئوری آزمایش |
- | ((کربوهیدرات|کربوهیدراتها)) از منابع مهم انرژی غذا هستند. کربوهیدراتها به اشکال مختلفی در غذاها وجود دارند، که از جمله میتوان به منوساکاریدها (تک قندیها) ، دی ساکاریدها (دو قندیها) و پلی ساکاریدها (چند قندیها) اشاره کرد. در این آزمایش ، تشخیص انواع مختلف کربوهیدرات را انجام خواهید داد. |
+ | ((کربوهیدراتها)) از منابع مهم انرژی غذا هستند. کربوهیدراتها به اشکال مختلفی در غذاها وجود دارند که از جمله میتوان به ((منوساکاریدها)) (تک قندیها) ، ((دیساکاریدها)) (دو قندیها) و ((پلیساکاریدها)) (چند قندیها) اشاره کرد. در این آزمایش ، تشخیص انواع مختلف کربوهیدرات را انجام خواهید داد.
{img src=img/daneshnameh_up/a/a1/trewqq.JPG}
|
| !هدف آزمایش | | !هدف آزمایش |
| آزمایش تعیین وجود منوساکاریدها (تک مولکولهای ساده قند). در این آزمایش ، ((گلوکز)) و ((فروکتوز)) مورد نظر هستند.
| | آزمایش تعیین وجود منوساکاریدها (تک مولکولهای ساده قند). در این آزمایش ، ((گلوکز)) و ((فروکتوز)) مورد نظر هستند.
|
- | ^ __مواد لازم__ *یک قابلمه یک لیتری.
*دو قاشق غذا خوری (30 میلی لیتر) از هر کدام از مواد نوشابه ، عسل ، نوشابه رژیمی بدون قند و آب سیب.
*یک قاشق غذاخوری (15 میلی لیتر) یا تکهای به اندازه یک نخود از هر یک از مواد غذایی جامد موز ، شکر و ماکارونی.
*پیاز.
*انبرک.
*((آب مقطر)).
*محلول شناساگر منوساکارید.
*8 ظرف شیشهای غذای بچه.^ |
+ | !مواد لازم *~~brown:یک قابلمه یک لیتری~~ *~~brown:دو قاشق غذا خوری (30 میلی لیتر) از هر کدام از مواد نوشابه ، عسل ، نوشابه رژیمی بدون قند و آب سیب~~ *~~brown:یک قاشق غذاخوری (15 میلی لیتر) یا تکهای به اندازه یک نخود از هر یک از مواد غذایی جامد موز ، شکر و ماکارونی~~ *~~brown:پیاز~~ *~~brown:انبرک~~ *~~brown:آب مقطر~~ *~~brown:محلول شناساگر منوساکارید~~ *~~brown:8 ظرف شیشهای غذای بچه~~ |
| !شرح آزمایش | | !شرح آزمایش |
| #درون قابلمه تا ارتفاع 5 سانتیمتری آن ((آب)) بریزید.
| | #درون قابلمه تا ارتفاع 5 سانتیمتری آن ((آب)) بریزید.
|
- | #قابلمه را روی شعله قرار دهید تا آب جوش بیاید.
#تا وقتی آب جوش بیاید ، هر یک از نمونههای غذایی را در یکی از ظروف غذای بچه بگذارید.
#به هر یک از ظروف که نمونه غذایی جامد دارند، یک قاشق غذا خوری (15 میلی لیتری) آب مقطر اضافه کنید.
#یک جدول دادهها مانند نمونه زیر تهیه کرده و تمام هشت نمونه غذا را در جدول بنویسید.
|
+ | #قابلمه را روی شعله قرار دهید تا آب ، جوش بیاید.
#تا وقتی آب جوش بیاید، هر یک از نمونههای غذایی را در یکی از ظروف غذای بچه بگذارید.
#به هر یک از ظروف که نمونه غذایی جامد دارند، یک قاشق غذا خوری (15 میلی لیتری) ((آب مقطر)) اضافه کنید.
#یک جدول دادهها مانند نمونه زیر تهیه کرده ، تمام هشت نمونه غذا را در جدول بنویسید.
|
| || | | || |
| ::__جدول دادهها__:: | | ::__جدول دادهها__:: |
| | ::نتایج:: | | | ::نتایج:: |
| نمونه مواد اولیه|رنگ اولیه|رنگ نهایی|غلظت قند | | نمونه مواد اولیه|رنگ اولیه|رنگ نهایی|غلظت قند |
| نوشابه معمولی| | | | | نوشابه معمولی| | | |
| نوشابه رژیمی| | | | | نوشابه رژیمی| | | |
| عسل| | | | | عسل| | | |
| آب سیب| | | | | آب سیب| | | |
| || | | || |
| !روش تشخیص وجود منوساکاریدها را در هر یک از نمونههای غذایی | | !روش تشخیص وجود منوساکاریدها را در هر یک از نمونههای غذایی |
| *یک قاشق غذاخوری (15cm) معرف به ظرف اضافه کنید.
| | *یک قاشق غذاخوری (15cm) معرف به ظرف اضافه کنید.
|
| *رنگ محلول هر ظرف را مشاهده کنید.
| | *رنگ محلول هر ظرف را مشاهده کنید.
|
| *هر ظرف را در یک ظرف حاوی آب جوش بگذارید و به مدت سه دقیقه گرم کنید.
| | *هر ظرف را در یک ظرف حاوی آب جوش بگذارید و به مدت سه دقیقه گرم کنید.
|
| *ظرف داغ را با انبرک بردارید.
| | *ظرف داغ را با انبرک بردارید.
|
| *رنگ محلول را برای بار دوم مشاهده کنید.
| | *رنگ محلول را برای بار دوم مشاهده کنید.
|
- | #با مقایسه رنگ نهایی محلول با رنگهای معروف ، غلظت منوساکارید را در هر یک از مواد غذایی تعیین کنید. مثلا رنگ آبی نشاندهنده غلظت صفر منوساکارید ، رنگ سبز نشاندهنده غلظت کم منوساکارید ، رنگ زرد کمرنگ تا پر رنگ ، نشاندهنده غلظت متوسط منوساکارید و بلاخره رنگ نارنجی تا قرمز نشاندهنده غلظت زیاد منوساکارید است. |
+ | *با مقایسه رنگ نهایی محلول با رنگهای معروف ، غلظت منوساکارید را در هر یک از مواد غذایی تعیین کنید؛ مثلا رنگ آبی نشاندهنده غلظت صفر منوساکارید ، رنگ سبز نشاندهنده غلظت کم منوساکارید ، رنگ زرد کمرنگ تا پر رنگ ، نشاندهنده غلظت متوسط منوساکارید و بالاخره رنگ نارنجی تا قرمز نشاندهنده غلظت زیاد منوساکارید است. |
| !نتیجه آزمایش | | !نتیجه آزمایش |
| در آزمایشی که مولف این مقاله انجام داد، مشاهده کرد که نوشابه گازدار ، عسل ، آب سیب و پیاز بیشترین مقدار قندهای ساده را دارند. موز مقدار متوسط و ماکارونی ، نوشابه رژیمی و شکر خوراکی (ساکارز) هیچ منوساکاریدی ندارند. (البته باید توجه داشت که نتایج ، به نوع تجارتی ماده غذایی و شرایط نگهداری ، تازه یا کهنه بودن غذا بستگی دارد). | | در آزمایشی که مولف این مقاله انجام داد، مشاهده کرد که نوشابه گازدار ، عسل ، آب سیب و پیاز بیشترین مقدار قندهای ساده را دارند. موز مقدار متوسط و ماکارونی ، نوشابه رژیمی و شکر خوراکی (ساکارز) هیچ منوساکاریدی ندارند. (البته باید توجه داشت که نتایج ، به نوع تجارتی ماده غذایی و شرایط نگهداری ، تازه یا کهنه بودن غذا بستگی دارد). |
| !!علت | | !!علت |
- | معرفهای منوساکارید ، یون مس دو ظرفیتی (2+Cu)دارند. محلولهایی که یون مس دو ظرفیتی دارند، آبی رنگ هستند. قندهایی چون گلوکز و فروکتوز ، یونهای لازم را برای تبدیل 2+Cu به +Cu و عنصر مس در اختیار آن میگذارند. به این دلیل قندهای ساده به صورت مواد احیا کننده عمل میکنند و هنگام واکنش شیمیایی ((الکترون)) میدهند. رنگ شناساگر مس در هنگام تبدیل یون مس دو ظرفیتی به یک ظرفیتی و در نهایت به عنصر مس از آبی به قرمز تبدیل میشود. در مورد دی ساکاریدها و پلی ساکاریدها رنگ محلول شناساگر آبی میماند.
~~green:نویسنده: فیروزه نجفی خسروشاهی~~
((فعالیتهای لذت بخش شیمی - ترجمه طاهره رستگار- انتشارات مدرسه- پاییز 1380~منبع)) |
+ | معرفهای منوساکارید ، یون مس دو ظرفیتی (2+Cu)دارند. محلولهایی که یون مس دو ظرفیتی دارند، آبی رنگ هستند. قندهایی چون گلوکز و فروکتوز ، یونهای لازم را برای تبدیل 2+Cu به +Cu و عنصر ((مس)) در اختیار آن میگذارند. به این دلیل قندهای ساده به صورت مواد ((اکسیداسیون-احیا|احیا کننده)) عمل میکنند و هنگام ((واکنش شیمیای)) ((الکترون)) میدهند.
رنگ شناساگر مس در هنگام تبدیل یون مس دو ظرفیتی به یک ظرفیتی و در نهایت به عنصر مس ، از آبی به قرمز تبدیل میشود. در مورد دیساکاریدها و پلیساکاریدها ، رنگ محلول شناساگر ، آبی میماند.
~~green:نویسنده: فیروزه نجفی خسروشاهی~~ />!منبع />فعالیتهای لذت بخش شیمی - ترجمه طاهره رستگار- انتشارات مدرسه- پاییز 1380 |