تاریخچه ی:
آزمایش تشخیص کربوهیدراتها
تفاوت با نگارش: 1
| + | !تئوری آزمایش |
| + | ((کربوهیدراتها)) از منابع مهم انرژی غذا هستند. کربوهیدراتها به اشکال مختلفی در غذاها وجود دارند که از جمله میتوان به ((منوساکاریدها)) (تک قندیها) ، ((دیساکاریدها)) (دو قندیها) و ((پلیساکاریدها)) (چند قندیها) اشاره کرد. در این آزمایش ، تشخیص انواع مختلف کربوهیدرات را انجام خواهید داد. |
| + |
| + | {img src=img/daneshnameh_up/a/a1/trewqq.JPG} |
| + | | |
| + | !هدف آزمایش |
| + | آزمایش تعیین وجود منوساکاریدها (تک مولکولهای ساده قند). در این آزمایش ، ((گلوکز)) و ((فروکتوز)) مورد نظر هستند.
|
| + | !مواد لازم |
| + | *~~brown:یک قابلمه یک لیتری~~ |
| + | *~~brown:دو قاشق غذا خوری (30 میلی لیتر) از هر کدام از مواد نوشابه ، عسل ، نوشابه رژیمی بدون قند و آب سیب~~ |
| + | *~~brown:یک قاشق غذاخوری (15 میلی لیتر) یا تکهای به اندازه یک نخود از هر یک از مواد غذایی جامد موز ، شکر و ماکارونی~~ |
| + | *~~brown:پیاز~~ |
| + | *~~brown:انبرک~~ |
| + | *~~brown:آب مقطر~~ |
| + | *~~brown:محلول شناساگر منوساکارید~~ |
| + | *~~brown:8 ظرف شیشهای غذای بچه~~ |
| + | !شرح آزمایش |
| + | #درون قابلمه تا ارتفاع 5 سانتیمتری آن ((آب)) بریزید.
|
| + | #قابلمه را روی شعله قرار دهید تا آب ، جوش بیاید.
|
| + | #تا وقتی آب جوش بیاید، هر یک از نمونههای غذایی را در یکی از ظروف غذای بچه بگذارید.
|
| + | #به هر یک از ظروف که نمونه غذایی جامد دارند، یک قاشق غذا خوری (15 میلی لیتری) ((آب مقطر)) اضافه کنید.
|
| + | #یک جدول دادهها مانند نمونه زیر تهیه کرده ، تمام هشت نمونه غذا را در جدول بنویسید.
|
| + | || |
| + | ::__جدول دادهها__:: |
| + | | ::نتایج:: |
| + | نمونه مواد اولیه|رنگ اولیه|رنگ نهایی|غلظت قند |
| + | نوشابه معمولی| | | |
| + | نوشابه رژیمی| | | |
| + | عسل| | | |
| + | آب سیب| | | |
| + | || |
| + | !روش تشخیص وجود منوساکاریدها را در هر یک از نمونههای غذایی |
| + | *یک قاشق غذاخوری (15cm) معرف به ظرف اضافه کنید.
|
| + | *رنگ محلول هر ظرف را مشاهده کنید.
|
| + | *هر ظرف را در یک ظرف حاوی آب جوش بگذارید و به مدت سه دقیقه گرم کنید.
|
| + | *ظرف داغ را با انبرک بردارید.
|
| + | *رنگ محلول را برای بار دوم مشاهده کنید.
|
| + | *با مقایسه رنگ نهایی محلول با رنگهای معروف ، غلظت منوساکارید را در هر یک از مواد غذایی تعیین کنید؛ مثلا رنگ آبی نشاندهنده غلظت صفر منوساکارید ، رنگ سبز نشاندهنده غلظت کم منوساکارید ، رنگ زرد کمرنگ تا پر رنگ ، نشاندهنده غلظت متوسط منوساکارید و بالاخره رنگ نارنجی تا قرمز نشاندهنده غلظت زیاد منوساکارید است. |
| + | !نتیجه آزمایش |
| + | در آزمایشی که مولف این مقاله انجام داد، مشاهده کرد که نوشابه گازدار ، عسل ، آب سیب و پیاز بیشترین مقدار قندهای ساده را دارند. موز مقدار متوسط و ماکارونی ، نوشابه رژیمی و شکر خوراکی (ساکارز) هیچ منوساکاریدی ندارند. (البته باید توجه داشت که نتایج ، به نوع تجارتی ماده غذایی و شرایط نگهداری ، تازه یا کهنه بودن غذا بستگی دارد). |
| + | !!علت |
| + | معرفهای منوساکارید ، یون مس دو ظرفیتی (2+Cu)دارند. محلولهایی که یون مس دو ظرفیتی دارند، آبی رنگ هستند. قندهایی چون گلوکز و فروکتوز ، یونهای لازم را برای تبدیل 2+Cu به +Cu و عنصر ((مس)) در اختیار آن میگذارند. به این دلیل قندهای ساده به صورت مواد ((اکسیداسیون-احیا|احیا کننده)) عمل میکنند و هنگام ((واکنش شیمیایی)) ، ((الکترون)) میدهند.
رنگ شناساگر مس در هنگام تبدیل یون مس دو ظرفیتی به یک ظرفیتی و در نهایت به عنصر مس ، از آبی به قرمز تبدیل میشود. در مورد دیساکاریدها و پلیساکاریدها ، رنگ محلول شناساگر ، آبی میماند.
~~green:نویسنده: فیروزه نجفی خسروشاهی~~ |
| + | !منبع |
| + | فعالیتهای لذت بخش شیمی - ترجمه طاهره رستگار- انتشارات مدرسه- پاییز 1380 |