کلیات گیاه شناسی
تمبر هندی که از Tamaria Hindi مشتق شده و به معنای
میوه هندی می باشد . تمبر هندی درختی است بلند که منشا آن از
هند و آفریقای شمالی بوده است ولی امروزه در بیشتر مناطق گرمسیر دنیا پرورش می یابد .برگهای آن متناوب و مرکب شامل 10 تا 20 جفت برگچه فشرده و نزدیک بهم است . گلهای آن به رنگ زرد مایل به قرمز و به شکل خوشه در انتهای ساقه ظاهر می شود .میوه آن شبیه باقلا به شکل غلاف و نیام و با کمی خمیدگی است . این غلاف به طول 10
سانتیمتر می باشد که در آن بین 3 تا 10 دانه قرار درد . برای تهیه تمبر هندی ها میوه ها را شکافته و قسمت گوشتدار آنها را با هسته بیرون آورده و خشک می کنند . خشک کردن تمبر هندی طرق مختلفی درد و در هر منطقه فرق می کند . مثلا در جزایر
آنتیل قسمت گوشتدار آنرا در ظرف بزرگی که دارای شربت غلیظی در حال جوش است وارد می کنند تا شربت در منافذ میوه نفوذ کرده و آنرا حل کند .
ترکیبات شیمیایی
قسمت گوشتدار میوه دارای کمی
قند و
پکتین و همچنین
اسید سیتریک ،
اسید مالیک ،
تارتارات و اسید
پتاسیم می باشد . در پوست درخت تمبر هندی مقدری تانن وجود دارد . سرشاخه های جوان و سبز این درخت دارای مقدار زیادی
ویتامین های گروه B می باشد.
خواص داروئی: تمبر هندی از نظر
طب قدیم ایران سرد و خشک است .
- خوردن تمبر هندی باعث پائین آمدن تب می شود .
- به هضم غذا کمک می کند .
- تمبر هندی خنک کننده بدن است .
- برای رفع تشنگی مفید است .
- دل بهم خوردگی و تهوع را برطرف می کند .
- پوست تمبر هندی قابض و رفع کننده اسهال است .
- پوست تمبر هندی قابض ور فع کننده اسهال است .
- بهترین طریقه استفاده از تمبر هندی این است که این ماده را درآب خیس کنید و سپس آنرا صاف کرده و با نبات بخورید .
- دم کرده تمبر هندی نیز اثر ملین درد . برای تهیه دم کرده یک قاشق غذا خوری تمبر هندی را با نیم لیتر آب جوش مخلوط کرده و به مدت یک ساعت بگذارید بماند سپس این دم کرده را در طول روز مصرف کنید .
- تمبر هندی را بپزید و ضماد از آن درست کنید . این ضماد را روی ورم و قسمتهای دردناک بدن بگذارید .
مضرات : تمبر هندی برای
ریه و
طحال خوب نیست و در اشخاصی که ریه و طحال ضعیف دارند ممکن است تولید اشکال کند . اینگونه اشخاص بهتر است که تمبر هندی را با
کتیرا و یا
خشخاش بخورند .