کلیات گیاه شناسی
گشنیز گیاه بومی جنوب
اروپا و مناطق
مدیترانه است . دربیشتر نقاط
ایران نیز می روید . از زمانهای قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری ها بوده است .
بقراط این گیاه را می شناخته و برای درمان بیماریهای مختلف از آن استفاده می کرده است . در قرون وسطی ضعف جنسی را با گشنیز درمان می کردند .
گشنیز گیاهی است علفی و یکساله ، برنگ سبز که ارتفاع آن تا 80
سانتیمتر نیز می رسد . برگهای آن به دو شکل ظاهر می شود آنهائی که در قاعده ساقه وجود دارد بشکل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی شکل می باشند .
قسمت مورد استفاده گیاه ،ساقه و برگ و میوه آن است .
میوه گشنیز گرد و برنگ زرد می باشد . بوی تازه آن مطبوع نبوده و تقریبا بد بو است ولی بر اثر خشک شدن این بو از بین رفته و خوشبو می شود . حتی نام لاتین گشنیز از لغت یونانی Korio مشتق شده که به معنی بد بو است .
ترکیبات شیمیایی:
در یکصد گرم گشنیز مواد زیر وجود دارد:
آب | 7/5 گرم
|
| مواد چرب | 15 گرم
|
| سلولز | 38 گرم
|
| اسانس | 1 گرم
|
| اسید اگزالیک | 12 میلی گرم
|
| کلسیم | 170 میلی گرم
|
| ویتامین آ | 200 واحد
|
| ویتامین ث | 50 میلی گرم |
|
مواد چرب گشنیز مرکب از اسید اولئیک ، اسید پالمتیک ، اسید لینولئیک و اسید پتروسه لینیک است .در برگهای خشک گشنیز مقدر زیادی ویتامین A,C یافت می شود .
خواص داروئی:
خواص گشنیز طبی :گشنیز و تخم گشنیز از نظر
طب قدیم ایران سرد و خشک است .
خواص تخم گشنیز بقرار زیر است .
- تخم گشنیز را پودر کرده و با نسبت مساوی با شکر و یا عسل مخلوط کنید برای تقویت بدن بسیار مفید است .
- معده را تقویت می کند .
- خوذن تخم گشنیز با غذا به هضم غذا کمک می کند .
- ادرار آور است .
- قاعده آور است.
- کرم های معده و روده را از بین می برد .
- برای برطرف کردن تب تیفوئید مفید است .
- خاصیت ضد باکتری درد و بیماریهای عفونی روده را برطرف می کند.
- تب های نوبه ای را از بین می برد.
- برای نرم کردن سینه از جوشانده تخم گشنیز استفاده کنید.
- جوشانده تخم گشنیز خواب آور است .
- زکام را برطرف می کند .
- تخم گشنیز شیر را در مادران شیر ده زیاد می کند.
- برای تسکین درد دندان تخم گشنیز بجوید .
- تقویت کننده قلب است .
- جوشانده تخم گشنیز یا خوردن تخم گشنیز بوداده اسهال خونی را برطرف می کند.
خواص برگ وساقه گشنیز:
- آّ گشنیز خواب آور است .
- مسکن و آرام کننده است .
- مسمومیت های حاصله از مواد پروتئینی را برطرف می کند .
- با غذا گشنیز بخورید تا از ترش شدن غذا جلوگیری کند .
- تشنگی را برطرف می کند .
- طحال را تمیز و تقویت می کند .
- برای فتق مفید است .
- برای برطرف کردن بوی بد دهان سوپ گشنیز بخورید.
- دل درد را برطرف می کند.
طرز استفاده: فرمول برطرف کردن بواسیر:حدود 10 گرم تخم گشنیز را در ماهی تابه ریخته و بو بدهید تا رنگ آن
قهوه ای شود سپس آنرا پودر کنید و با سرکه مخلوط کرده وچند روز آب انرابنوشید تا بواسیر از بین برود .برای برطرف کردن دندان دردحدود 10 گرم تخم شگنیز را در چهار لیتر آب ریخته و بگذاریدبجوشد تا حجم آن به یک لیتر برسد آنرا کمی سرد کنید و در دهان مزمزه کنید تا درد دندان برطرف شود.
برای شستن دهان و دندان یک قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آّ ب جوش ریخته و بمدت 5 دقیقه دم کنید سپس آنرا برای شستن دهان ،
دندان و گلوغرغره کنید.
گشنیزاگر به اندازه بکار رود هیج گونه ضرری ندارد ولی مصرف زیاد از حد آن تولید مستی توام با خستگی شدید می کند و گاهی به خوابی عمیق و گنگی و بی حسی منجر می شود .
تخم گشنیز را می توانید از فروشگاههای گیاهان دارویی و یا
ایرانی و یا
چینی خریداری کنید . چینی ها گشنیز را جعفری چینی Chinese Parsley می نامند .