منشأ و پراکنش فلفل
این گیاه بومی
مکزیک و
آمریکای مرکزی است و مکزیک و
پرو اولین کشورهایی بودند که کاشت این گیاه را رواج دادند.
کریستف کلمب آنرا به جنوب اروپا آورد و از آنجا نیز به
خاورمیانه ، آفریقا و آسیا گسترش پیدا کرد.
فلفل سبز را نباید با
فلفل سیاه یکی دانست زیرا فلفل سیاه بومی
هندوستان بوده و دارای ساقههای خوابیده است که میوههای کروی و سیاه رنگی تولید میکند که پودر میوه آن به صورت چاشنی استفاده میشود. حدود 46 % تولید فلفل در آسیا انجام میشود و چین عمدهترین تولید کننده فلفل در آسیا میباشد.
گیاه شناسی فلفل
فلفل سبز دلمهای متعلق به تیره بادنجانیان است که دارای گلهای سفید رنگ است و به تنهایی روی ساقه قرار دارند و میوههای حاصل از آنها به صورت جدا از هم روی ساقه قرار دارند. فلفل تند هم دارای گلهای سفید رنگ و سفید مایل به زرد میباشد. این گلها بصورت خوشهای روی ساقه قرار دارند.
تندی فلفل
تندی فلفل به علت وجود مادهای به نام کاپسایسین میباشد که هر چه میزان این ترکیب در بافت میوه بیشتر باشد میزان تندی نیز بالاتر خواهد بود. گرما و شرایط تنش خشکی در زمان رشد میوه باعث افزایش تندی میوه میگردد.
رنگ فلفل
رنگ فلفل دلمهای در مرحله رسیدگی به صورت قرمز و نارنجی است. تشکیل رنگیزههای موجود در فلفل دلمهای مربوط به تشکیل رنگ توسط دماهای ملایم تحریک میگردد.
تأثیر عوامل محیطی بر رشد فلفل
- دما: فلفل از سبزیهای فصل گرم میباشد و نسبت به سرما و یخبندان و دماهای کمتر از 15درجه سانتیگراد بسیار حساس است و دمای پایه برای رشد فلفل در حدود 18درجه سانتیگراد مناسب میباشد.
- رطوبت: نیاز آبی فلفل در حدود 1000 - 400 میلیمتر میباشد بطوری که رطوبت کم باعث ریزش گل و رطوبت زیاد باعث ریزش برگ میشود.
- خاک: فلفل را میتوان در خاکهای شنی سبک تا رسی سنگین کشت نمود. خاک مناسب برای کشت آن خاکهای لوم یا لوم شنی است.
- __نور فلفل به عنوان یک گیاه به طول روز میباشد و معمولاً به فاصله دو ماه پس از کاشت گلدهی شروع میگردد و یکماه پس از گل آغازی میوه بستن صورت میگیرد و همواره شدت نور کم باعث ریزش گل میشود. بطور کلی با افزایش شدت نور در زمان گلدهی اگر کمبود رطوبت وجود نداشته باشد عملکرد افزایش خواهد یافت.
روشهای پرورش فلفل
روش کشت مستقم
در این روش پس از تهیه و آماده سازی بستر بذرها در ردیفهای به فاصله 75 - 70 سانتیمتر کشت میشوند و فاصله بین بوتهها روی ردیف حدود 45- 40سانتیمتر میباشد. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر فلفل حدود 25 - 20سانتیمتر است.
روش نشایی
چون بذر فلفل نسبت به
گوجه فرنگی و
بادنجان جوانه زنی کندتری دارد و همواره به دمای پایین خاک برای جوانه زنی حساسیت بیشتری دارد، در بیشتر موارد از پرورش نشاء برای تولید این گیاه استفاده میشود. مدت زمان ماندن نشاء در خزانه حدود 6 - 8 هفته است.
میوه دهی فلفل
در اکثر موارد خود گرده افشانی صورت میگیرد و گلها به صورت افقی یا آویزان قرار میگیرند و گرده میتواند به راحتی روی سطح کلاله بچسبد و احتمالاً در مزرعه
حشرات در انتقال گرده و افزایش به میوه نشستن کمک میکنند. فلفل توانایی تولید میوه پارتنوکارپ (میوه بدن دانه) را دارد بویژه زمان که دمای هوا پایین باشد. افزایش تعداد میوه در هر بوته باعث کاهش اندازه میوهها شده و بر عکس زمانی که تعداد محدودی میوه روی گیاه تشکیل شود آنها از رشد بیشتری برخوردار بوده و اندازه آنها افزایش مییابد.
کوددهی فلفل
کودهای فسفره و
پتاسی را هنگام
آماده سازی زمین به آن اضافه میکنند و نیز حدود 3/1 از کود ازته را نیز قبل از کشت به زمین اضافه میکنیم و بقیه
کود ازته را در هنگام شروع رشد زایشی به گیاه میدهند. البته لازم به ذکر است که استفاده دیر هنگام از کودهای ازته باعث دیررسی محصول و به تأخیر افتادن رشد زایشی میگردد و استفاده متعادل از این کود باعث زودرسی میگردد همچنین میزان ویتامین C در اثر استفاده زیاد از کودهای از ته کاهش مییابد.
مبارزه به علفهای هرز فلفل
میتوان از
علف کش تریفلورالین و
علف کش دیفن آمید برای مبارزه با علفهای هرز مزرعه فلفل استفاده کرد.
آبیاری مزرعه فلفل
یکنواخت بودن توزیع آب در طی فصل رشد باعث جلوگیری از ریزش گل و کاهش میوه بستن و نیز جلوگیری از ایجاد عارضه پوسیدگی گلگاه میگردد.
ناهنجاریهای فیزیولوژیکی فلفل
- ریزش جوانه گل و گل: این عارضه بیشتر در انواع دارای میوه درشت صورت میگیرد عوامل ایجاد کننده این ناهنجاری شامل دماهای بالا ، نورکم ، تنش خشکی ، رشد سریع میوه روی گیاه و آفات و بیماریهای ویروسی است.
- آفتاب سوختگی: میوههای رسیده فلفل اگر در معرض نور با شدت بالا قرار گیرند دچار آفتاب سوختگی میشوند میوههای فلفل در مرحله سبز رسیده در هنگام تغییر رنگ از مرحله سبز رسیده به قرمز حساسیت بیشتری دارند.
- پوسیدگی گلگاه: به صورت جراحتهای موضعی تیره رنگ روی میوههای سبز بالغ و رسیده دیده میشود که این عارضه توسط کاهش موضعی کلسیم ایجاد میشود.
- شکل غیر طبیعی میوه: این عارضه توسط دماهای کم زمان میوه بستن ایجاد میشود که این میوهها بدن بذر میباشند.
زمان برداشت میوه
میوه فلفل معمولاً به صورت نارس برداشت میشود، برای ارقامی که به صورت فرآوری مصرف می شوند آنها را در مرحله رسیدگی کامل برداشت میکنند و در زمان رسیدن میوه بافت پوست آن سفتتر میشود و برداشت به صورت هفتگی صورت میگیرد.
شرایط نگهداری فلفل در انبار
برای نگهداری فلفل در انبار دمای10درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بالا یعنی حدود90% ضروری است.
همچنین ببینید