کلیات گیاه شناسی
عناب درختی است که ارتفاع آن تا 8
متر می رسد نوعی از این درخت مستقیم و باریک است و نوعی دیگر بصورت کج و معوج بالا می رود .
عناب بومی مناطق گرمسیر است کشت آن در شمال
آفریقا ،جنوب
اروپا و نواحی
مدیترانه رواج درد .
برگهای این درخت کوچک ، زیبا ، شفاف ،متناوب و دندانه دار است . گلهای آن کوچک و برنگ سبز مایل به زرد می باشد.
میوه این درخت که عناب نامیده می شود برنگ قرمز و بشکل تخم مرغ ودارای یک هسته است .طعم عناب کمی شیرین است.
ترکیبات شیمیایی:
عناب دارای لعاب فراوان ف حدود 5% مواد
پروتئینی ، 4%مواد
قندی و مقدر زیادی
ویتامین C و املاح می باشد . در عصاره آبی چوب عناب
اسید زی زی فیک و
اسید زی زی فوماتیک وجود دارد .
خواص داروئی:
عناب از نظر طب قدیم
ایران معتدل است . البته
ابو علی سینا اعتقاد داشت که عناب کمی سرد است .
- عناب بدلیل داشتن لعاب زیاد نرم کننده سینه است .
- ملین است مخصوصا اگر آنرا با آب و یا شیر بجوشانید .
- ادرار را زیاد می کند .
- عناب آرام کننده اعصاب است .
- خون را تمیز می کند .
- ضد سرفه است .
- خواب آور است و بیخوابی را برطرف می کند .
- جوشانده پوست درخت عناب داروی ضد اسهال است .
- آسم وتنگی نفس را برطرف می کند .
- برای معالجه و التیام زخمهای کهنه گرد ریشه خشک شده عناب را روی آنها بپاشید .
- هسته عناب خواب آرو است .
- خستگی شدید را برطرف می کند.
- رشد موی سر را زیاد می کند.
- جوشانده عناب گرفتگی صدا را برطرف می کند .
- جوشانده عناب برای سرفه و درد سینه مفید است.
- برای برطرف کردن ورم چشم ، عناب را به چشم بمالید.
- دستگاه هاضمه را تقویت می کند .
- حافظه را تقویت می کند.
- کم اشتهایی را برطرف می کند.
- هرگاه که احساس غمگینی کرده و گریه میکنید یک فنجان دم کرده عناب لبخند به لبهای شما می آورد.
- و بالاخره برای درمان سرطان آب عناب را با کاهو بخورید .
طرز استفاده:جوشانده عناب : 50 گرم عناب را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید تا حجم آن دو سوم شود.جوشانده عناب و جو : 14 دانه عناب را با 25 گرم جو پوست کنده مخلوط کرده و در 2 لیتر آب ریخته و آنقدر بجوشانید تا جو باصطلاح شکفته شود و 1/5لیتر آّب باقی بماند . این جوشانده را بگذارید تا ته نشین شود . سپس روی آنرا بردارید و بنوشید .
خیس کرده عناب : تعداد 20 دانه عناب را با 30 دانه مویز دانه گرفته و 30 دانه سپستان و 17 گرم شاخه گلدار بنفشه در نیم لیتر آب خیس کنید و بگذارید تا صبح بماند سپس آنرا صاف کرده و با 50 گرم شیر خشت و 50 گرم
ترنجبین مخلوط کنید تا کاملا حل شود سپس قدری
گلاب به آن اضافه کرده و بنوشید .
مضرات : عناب در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ می کند . اینگونه اشخاص باید عناب را با شکر و مویز بخورند . ضمنا عناب نیروی جنسی را کم می کند بنابراین باید با غذاهای محرک مانند
عسل خورده شود .