مقدمه
صنعت صابونسازی ، ریشه در بیش از 2000 سال گذشته دارد. در حفاریهای بمبئی یک کارخانه صابونسازی پیدا شده است. با اینحال ، در میان بسیاری از
صنایع شیمیایی ، هیچکدام همانند صنایع صابونسازی چنین تغییرات بنیادی در
مواد اولیه شیمیایی خود تجربه نکردهاند. معمولا پذیرفته شده است که مصرف سرانه صابون نشاندهنده سطح زندگی افراد هر کشوری است.
تاریخچه
صابون در واقع ، هیچگاه کشف نشده، بلکه بتدریج از مواد خام قلیایی و
چربیها تحول یافته است.
پلینی پدر ، ساخت صابونهای نرم وسخت را در قرن اول شرح داده است، ولی تا قرن سیزدهم هیچگاه صابون بمقدار کافی بطوری که بتوان به آن صنعت گفت، تولید نشد. تا اوایل دهه
1800 باور بر این بود که صابون مخلوطی مکانیکی از
چربی و قلیاست.
سپس
شورول ، شیمیدان فرانسوی ، نشان داد که تشکیل صابون در واقع یک
واکنش شیمیایی است.
دومنیه ، کارهای وی را در زمینه بازیابی
گلسیرین از مخلوطهای صابونیشده کامل کرد. تا پیش از کشف مهم
لوبلان در زمینه تولید ارزان قیمت
کربنات سدیم از
کلرید سدیم ، نیاز به قلیا از طریق خیساندن خاکستر چوبها یا
تبخیر آبهایی مانند رودخانه نیل که بطور طبیعی قلیاییاند تامین میشد.
صابون چیست؟
صابون از نمکهای
سدیم یا
پتاسیم اسیدهای چرب گوناگون تشکیل شده است. طی هزاران سال مصرف صابون روبه فزونی گذاشت تا ساخت آن برای راحتی و بهداشت بشر متمدن ضرورتی صنعتی یافت.
مواد اولیه صابون
پیه ، ماده چرب اصلی در صابونسازی است. مقدار پیه مصرفی ، حدود سهچهارم کل
روغنها و چربیهای مصرفی صنایع صابونسازی است و مخلوطی است از
گلیسریدهایی که از آب کردن چربی جامد گاوی با بخار بدست میآید. این چربی جامد با بخار ، گوارش میشود و پیه روی
آب تشکیل میگردد، بطوری که به راحتی میتوان آنرا از روی آب جمع آوری کرد.
بمنظور افزایش
انحلالپذیری صابون پیه را معمولا در داخل ظرف صابونسازی یا ظرف آبکافت با روغن نارگیل مخلوط میکنند. روغن دنبه (حدود 20 درصد) دومین ماده اولیه مهم در صابونسازی است. این روغن که منبع مهمی از گلیسریدهای چرب است، از حیوانات کوچک اهلی بدست میآید. تصفیه روغن از طریق آب کردن با بخار یا استخراج با
حلال انجام میگیرد و اغلب بدون اختلاط با سایر چربیها مخلوط میشود.
صابون مرغوب
در برخی موارد به جای این روغنها ، طی عملیاتی
اسیدهای چرب آنها را استخراج و در صابون استفاده می کنند. روغن نارگیل از مدتها پیش حایز اهمیت بوده است. صابون روغن نارگیل سخت است و بخوبی کف میکند. این روغن حاوی نسبتهای زیادی از گلیسریدهای بسیار مطلوب
اسید لاریک و
اسید میرسیتیک است.
مباحث مرتبط با عنوان