کلیات گیاه شناسی
سیر گیاهی است علفی و دائمی که ساقه آن تا ارتفاع 40
سانتیمتر نیز می رسد . قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از 5 تا 12 قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف برنگ خاکستری مایل به سفید می باشد . برگهای آن باریک و نواری شکل برنگ سبز تیره و گلهای آن کوچک و صورتی رنگ که بصورت یک چتر در انتهای ساقه ظاهر می شود . سیر و
پیاز رابطه ای نزدیک با هم دارند که شاید بدلیل بوی بد آنها می باشد .
نام سیر در کتاب مقدس آمده است و در
مصر قدیم برای
مومیائی مردگان و خوش طعم کردن غذاها بکار میرفته است .
هومر شاعر باستان در نوشته های خود از آن یاد برده است .مردم در
اروپا و
اسپانیا از قبل از میلاد مسیح آنرا می شناختند و از آن استفاده می کردند .
بقراط پدر علم طب در نوشته های خود از خواص آن یاد کرده و یکی دیگر از
دانشمندان قدیم 61 خاصیت مختلف برای سیر قائل شده است .
سه نوع سیر وجود دارد :
1-سیر
آمریکایی بنام Greole نامیده می شود . این نوع سیر دارای پوست سفید بوده و از انواع دیگر قوی تر است .
2-سیر تاهیتی که از بقیه درشت تر است و گاهی قطر آم به 8
سانتیمتر می رسد .
حضرت محمد «ص) برای سیر 70 خاصیت مختلف قائل شده اند و می فرمایند :
از سبزی سیر تا می توانید استفاده کنید زیرا سیر دوای هفتاد درد است اما آنکس که سیر وپیاز خورده به
مسجد نیاید و به مردم نزدیک نشود.
ترکیبات شیمیایی:
سیر د ارای ترکیبات
گوگردی می باشد که خاصیت ضد عفونی کننده میکرب کشی و جرم کشی باین گیاه می دهد .
سیر همچنین دارای موادی بنام
آلیسین ،
آلیساتین می باشد که
میکرب های
حصبه و
پاراتیفوئید را از بین می برد.
در صد گرم سیر خام مواد زیر موجود است :
آب | 61 گرم
| انرژی | 6 کالری
| موادنشاسته ای | 29 گرم
| چربی | 0/2 میلی گرم
| کلسیم | 30 میلی گرم
| فسفر | 200 میلی گرم
| پتاسیم | 530 میلی گرم
| آهن | 1/5 میلی گرم
| سدیم | 20میلی گرم
| ویتامین آ | 20 واحد
| ویتامین ب 1 | 0/25 میلی گرم
| ویتامین ب 2 | 0/8 میلی گرم
| ویتامین ث | 15 میلی گرم |
|
خواص داروئی:
سیر از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است . اسانس سیر که در اثر تقطیر سیر با بخار آب حاصل می شود مرکب از مواد سولفوره بوده و مایعی است به رنگ قرمز نارنجی و دارای بوئی کمتراست.
|
- سیر بادشکن وضد عفونی کننده است .
- خوردن سیر مصونیت بدن را در مقابل بیماریها افزایش می دهد .
- سیر کرم کش است .
- سیر محرک و تقویت کننده بدن است .
- سیر داروی سرماخوردگی و زکام است .
- سیر اثر خوبی در معالجه سل دارد
- سیر خون را رقیق می کند
- سیر اثر خوبی در تنگی نفس دارد.
- خوردن مداوم سیر لقوه و رعشه را از بین می برد .
- سیر چون گرم و خشک است بنابراین رطوبت معده را از بین می برد و دردهای مفاصل را خوب می کند.
- سیر درمان کننده دردهای مفاصل ، سیاتیک و نقرس می باشد .
- سیر برای تقویت نیروی جنسی و افزایش تولید اسپرم در اشخاص سرد مزاج بسیار مفید است .
- آنهائی که قطره قطره ادرار می کند باید حتما سیر بخورند تا بیماری آنها درمان شود .
- سیر زخم های ریه و درد معده را از بین می برد .
- سیر سنگ های کلیه را شکسته و خارج می سازد .
- سیر را با زیره بپزید برای تقویت دندان مفید است .
- مالیدن سیر پخته به دندان ، درد دندان را تسکین می دهد .
- سیر را بسوزانید وبا عسل مخلوط کنید و ضمادی از آن درست کنید این ضماد برای رفع خون مردگی زیر پلک چشم مفید است .
- سیر بعلت مدر بودن برای رفع آب آوردن انساج مفید است .
- برای از بین بردن میخچه کف پا از ضماد سیر استفاده کنید .
- جهت رفع دردهای رماتیمسی و عصبی ضماد سیر بسیار موثر است .
جهت ضد عفونی کردن دستگاه تنفسی در هنگام بیماریهای مربوطه از شربت سیر استفاده کنید :
مقدار 100 گرم سیر را با 200 گرم آب و 200 گرم شکر یا قند مخلوط کرده و آنرا بجوشانید تا له شود . مقدار مصرف برای این منظور سه قاشق سوپخوری در روز است .
- جدیدا در یکی از بیمارستان های آمریکا برای ضدعفونی کردن فضای بیمارستان از سیر استفاده میکنند.
- پاستور پزشک معروف فرانسوی آزمایشات زیادی روی سیر انجام داد و اثر باکتری کشی سیر را تائید کرده است .
- سیر ضد انعقاد و لخته شدن خون است .
- در شوروی سیر بنام پنی سیلین معروف است و معمولا هنگامیکه آنفولانزا شیوع دارد مصرف آن بالا می رود درچند سال پیش که آنفلوانزا شیوع پیدا کرد مردم شوروی 500 تن سیر مصرف کردند .
- خوردن سیر سلولهای سرطانی را از بین می برد .
- یکی از دانشمندان آمریکایی که در دانشگاه فلوریدا روی مرض ایدز تحققی می کند معتقد است که سیر روی مرض ایدز اثر مثبت دارد .
- مصرف سیر مقدار کلسترول خون را پائین می آورد . مقدار LDH را کاهش می دهد . مقدار مصرف سیر برای این منظور 30 گرم در روز است . جالب است که با مصرف سیر در چند ماه اول مقدار کلسترول ممکن است بالا رود و این بدین علت است که کلسترول از داخل نسوج خارج شده و داخل خون می شود که از آنجا دفع گردد بعد از اینکه کلسترول بحالت نرمال رسید باید برای نگاهداری آن روزی نصف سیر خام مصرف کرد .
- خوردن سیر از سرطان جهاز هاضمه جلوگیری می کند .
- چینی ها قرن هاست که برای پائین آوردن فشار خون از سیر استفاده می کنند .
مضرات : سیر با آنکه خواص بسیاری دارد باید بحد اعتدال مصرف شود زیرا استفاده زیاد از آن در بعضی اشخاص موجب سردرد ، ضعف نیروی جنسی ، ضعف
چشم و عوارض
بواسیر می شود . سیر برای آنهائیکه اسهال دارند مضر است .
آنهائیکه معده ضعیف دارند و بطور کلی سیستم هاضمه آنها ضعیف است نباید در خوردن سیر افراط کنند . کسانیکه
یبوست دارند نباید سیر بخورند و برای رفع مضرات آن سیر را باید با آب و
نمک پخته و کمی به آن روغن بادام اضافه کنید تا مضر نباشد .
اشخاصی که گرم مزاج هستند اگر می خواهند سیر بخورند طبق توصیه
ابن سینا حکیم ایرانی باید سیر را بپزند یا از سیر ترشی استفاده کنند .
برای پختن سیر پس از پوست کندن آنرا بمدت سه دقیقه بخار دهید . اشخاصی که دارای فشار خون پائین هستند نیز نباید سیر بخورند و همینطور کسانیکه
آلرژی دارند نباید از سیر استفاده کنند.